Backpacken in Oost-Europa, het is iets wat je niet zo vaak hoort. Jammer, want hoewel Azië en Zuid-Amerika natuurlijk ook prachtige continenten zijn om te gaan backpacken, is Oost-Europa nog redelijk onontdekt en biedt het veel avontuur!
Noëlle Hartman, blogger op reisblog Wanderlustig, ging samen met haar vriend drie weken lang met een goedgevulde rugzak rondtrekken door Zuidoost-Europa. Op zoek naar bekende en onbekende gebieden. Een avontuur waarvan ze van te voren niet wist dat het zó tof zou worden.
Voorkom verrassingen en boek al jouw overnachtingsplekken voordelig online
Backpacken in Oost-Europa: Start in Belgrado (2 dagen)
De eerste bestemming op de lijst is Belgrado. Dit is de hoofdstad van Servië en een redelijk rustige hoofdstad. Waar je in andere hoofdsteden zoals Madrid, Rome en Parijs struikelt over de toeristen met hun camera’s en taxichauffeurs die schreeuwen dat je bij ze in moet stappen, is dit totaal niet het geval in Belgrado. Ik vind het juist helemaal niet toeristisch ingesteld en dat charmeert wel.
Wat erg leuk is om te doen is een bezoek brengen aan het Kalemegdan fort in de gelijknamige wijk. ’s Avonds word je hier getrakteerd op een mooi uitzicht met een ondergaande zon. Dit is de plek waar de rivieren de Sava en de Donau samenkomen. Op de weg naar boven kom je door een park, waar (in ieder geval ’s zomers) een klein pretpark is opgezet. Dit is vooral voor kleine kinderen, maar gelukkig mogen volwassenen ook in het reuzenrad.
Overdag is het omliggende park een schaduwrijke plek. Het is een zeer geliefd plekje om te picknicken. Ook zijn hier veel kraampjes te vinden met verschillende leuke souvenirtjes (vooral voor kleine kinderen).
Ontdek Belgrado op de fiets tijdens een toffe fietstour door de stad
Een gave tip voor een leuk avondje uit is om naar de Skadarlija wijk te gaan. Hier vind je veel gezellige restaurantjes in een schattig straatje, waar veel live muziek wordt gespeeld door verschillende muzikanten. Het is niet voor niets erg druk in dit straatje, dus zorg dat je op tijd aan een tafeltje gaat zitten als je een leuk plekje wilt (zo rond een uur of 18.00 a 19.00 uur).
Treinreis Belgrado – Bar
Vanaf Belgrado reizen wij met de trein naar Bar in Montenegro. Deze 12 uur durende treinreis wordt bestempeld als (één van) de mooiste treinreizen van Europa. ’s Ochtends rond een uur of 9 vertrekt er een trein, net als ’s avonds de nachttrein.
Normaal ben ik een groot voorstander van nachttreinen vanwege tijd- en geldbesparing, maar in dit geval mis je zoveel prachtige uitzichten dat ik je echt aan kan raden om de ochtendtrein te pakken.
Sutomore, Montenegro (2 dagen)
Wij verblijven niet in het toeristenstadje Bar, maar in een dorp net daarbuiten, Sutomore. Uiteindelijk blijkt dit niet minder toeristisch te zijn: er loopt een grote boulevard langs het strand met overal eettentjes en beach bars. Het strand ziet er goed uit en het uitzicht is al helemaal mooi, zo tussen de bergen in gelegen.
Verder kan ik helaas heel weinig zeggen over het stadje. Ik ben er namelijk maar 2 dagen en het heeft allebei de dagen non-stop geregend. Daarom ben ik amper buiten geweest, alleen maar om wat eten te halen…
Kotor, Montenegro (4 dagen)
Na de 48 uur vol regen verheug ik mij op de zon in Kotor. Gelukkig is het maar 2 uurtjes reizen met de bus vanuit Sutomore, dus je bent er zo.
In Kotor heb ik eerst genoten van de zon en het strand, heerlijk! Er ligt trouwens geen zand op het strand, maar stenen (zoals in de meeste Oost-Europese landen). Dus zorg dat je waterschoentjes bij je hebt als je voeten hier gevoelig voor zijn. Pluspunt is wel dat je hierdoor geen zand in je haren, ogen, neus, mond, oren en andere lichaamsdelen krijgt!
Verder is het mega leuk om naar het fort van Kotor te klimmen. Je bereikt het fort nadat je zo’n 1350 (!) traptreden hebt beklommen. Begin daarom vroeg aan de klim (het liefst voor 9 uur of nog eerder), dan staat de zon nog niet op deze kant van de berg en is het beter vol te houden. Zoals je ziet heb je vanaf boven een prachtig uitzicht over de baai en de stadjes!”
Kotor staat ook bekend om de vele katten die hier binnen de stadsmuren leven. Ze liggen in de smalle straatjes te chillen. Als iemand ze aait vinden ze dat wel lekker, maar ze komen niet zelf naar je toe (gelukkig voor de niet-kattenmensen).
Al met al vind ik Kotor het allerleukste stadje dat we hebben bezocht van de hele backpacken in Oost-Europa. Vooral de sfeer die er hangt binnen de stadsmuren is echt geweldig. Gelukkig verbleven wij hier ook 4 dagen en konden wij lekker opladen voor alle leuke dingen die we nog gaan beleven!”
De leukste highlights van Split ontdek je op de fiets
Split, Kroatië (2 dagen)
Vanuit Kotor pak ik de bus naar Split, die om 7 uur ’s ochtends vertrekt. In totaal ben ik 4 keer langs de paspoortcontrole geweest, omdat ik vanuit Montenegro eerst Kroatië in kwam, toen Bosnië en toen weer Kroatië. Daardoor duurt de rit erg lang maar rond een uur of half 4 kom ik dan aan in Split.
Wat veel mensen doen is vanuit Split met de veerboot naar een nabijgelegen eiland zoals Hvar, Brac of Solta varen. Ik ben zelf op het eiland Solta geweest. Dit is het minst toeristische eiland en daardoor nog erg puur. Helaas is dat ook de reden dat er amper bussen te vinden zijn en is er ook geen scooter- of fietsverhuuur vlakbij.
Wij komen hierdoor niet verder dan de haven en dat is echt heel zonde, omdat het eiland erg mooi schijnt te zijn. Daarom raad ik je aan om een fiets of scooter te huren in Split en die mee te nemen op de veerboot.”
Maak vanuit Split een compleet verzorgde dagtocht naar de Plitvice Meren
Wat ik ook heel fijn aan Split vind, is dat er grote supermarkten zijn. Hier koop ik ’s avonds een lekkere salade, wat tomaatjes en een broodje en dat is het avondeten voor die dag. Zo kunnen we het nog enigszins goedkoop houden en hoeven we niet elke dag uit eten (wat we de rest van in backpacken in Oost-Europa eigenlijk wel deden).
Ook vinden wij het heerlijk om dit op het strand op te eten. Zo kan je genieten van de ondergaande zon en ook nog een spelletje spelen met een mooi uitzicht.
Al met al vind ik Split erg tegenvallen. Dat komt misschien doordat wij iets verder van het centrum vandaan zitten (ivm budget) en niet houden van enorme toeristenmassa’s. Ik zou het omschrijven als een drukke, toeristische stad, maar zonder de charme van soortgelijke steden.”
Krka National Park, Kroatie (2 dagen)
“Na Split reizen we verder naar het noorden, namelijk naar het Krka National Park in Skradin. Bijna iedereen heeft wel eens van dit park gehoord, met als hoogtepunt de grote waterval waar je in mag zwemmen (dit zou in 2020 verboden worden maar door het coronavirus kwamen er minder toeristen en is dit toch nog toegestaan, dit kan echter nog veranderen).
De opstapplaats van de boot is in Skradin. Daarom raad ik je aan om ook in Skradin je verblijf te boeken. Er gaan namelijk geen (of maar 1 keer per dag) bussen naar de omliggende dorpjes en taxi’s kennen ze wel, alleen die rijden niet! Ik verblijf in een ander dorpje, Dubravice, en de eigenaar heeft ons telkens moeten brengen en halen, aangezien er ook geen restaurant in Dubravice is…
Je vertrekt dus per boot naar Krka. Onderweg zie je al veel mooie bossen en meren met groen-blauw water. Nadat je van de boot af bent, kan je een kleine route volgen door het park. In de zomermaanden loop je hier wel met de toeristenstroom allemaal achter elkaar en moet je lang wachten totdat je door kan lopen. Niet ideaal. Maar ja, je bent zelf ook toerist.
Je komt langs veel mooie plekken en vooral de kleur van het water is uniek! Uiteindelijk vinden wij het leuk om Krka National Park een keer gezien te hebben, maar wij verheugen ons meer op onze komende bestemming, namelijk de Plitvicemeren!
Plitvice Meren, Kroatië (2 dagen)
Tussen Nationaal Park Krka en de Plitvice Meren bestaat gelukkig een rechtstreekse busverbinding, waardoor je 2 uur later uitstapt bij een van de ingangen van de Plitvice Meren. Ook hier is het lastig om naar de accomodatie te komen, aangezien er geen bussen meer langskomen. Wij vragen het aan een man die buskaartjes verkoopt en die gaf ons het nummer van een taxi, bingo!
Zorg dat je meteen met deze zelfde taxi afspreekt dat hij jullie de volgende dag ook brengt en ophaalt van het nationaal park, anders sta je morgen weer voor het dilemma hoe je er moet komen.
Zorg dat je (minimaal 48 uur van te voren) kaartjes online hebt gekocht. Je krijgt een tijdslot van een uur en tussen die tijd mag je het park binnentreden. Wanneer je geen online kaartjes van te voren hebt gekocht, moet je ’s ochtends heel vroeg in de rij gaan staan om te hopen dat er nog kaartjes voor die dag zijn. Vaak moet je dan wel tot 1 uur ’s middags wachten tot je daarna naar binnen mag, omdat dat het enige tijdslot is waarvoor nog kaartjes beschikbaar zijn.
Wij vinden de Plitvice Meren echt waanzinnig mooi. Er zijn 7 verschillende routes:
– Route A: 2-3 uur, startpunt ingang 1, –>3,5 kilometer.
– Route B: 3-4 uur, startpunt ingang 1 (inclusief boottocht) –> 4 kilometer.
– Route C: 4-6 uur, startpunt ingang 1 (inclusief treinrit en boottocht) –> 8 kilometer.
– Route E: 2-3 uur, startpunt ingang 2 (inclusief treinrit en korte boottocht) –> 5,1 kilometer.
– Route F: 3-4 uur, startpunt ingang 2 (inclusief treinrit en boottocht) –> 4,6 kilometer.
– Route H: 4-6 uur, startpunt ingang 2 (inclusief treinrit en boottocht) –> 8,9 kilometer.
– Route K: 6-8 uur, startpunt ingang 1 of 2. –> 18,3 kilometer.
De treinrit en boottocht zijn inbegrepen bij de ticketprijs. Hier hoef je dus niet extra voor te betalen.
Wij lopen route F, die ons langs veel verschillende blauwe meren brengt en prachtige uitkijkpunten oplevert. Helaas waren wij al best snel terug van dit rondje, maar was het te kort dag om nog een andere route te lopen. Daarom zou ik je aanraden om vroeg te beginnen en een langere route uit te kiezen, zodat je veel meer mooie dingen ziet.
Uiteindelijk zijn de Plitvice Meren echt een toffe ervaring. Je hebt niet het gevoel dat het hoogseizoen is, doordat ze dus met die tijdsloten werken en het park gewoon vele malen groter is dan Krka. Hierdoor kom je veel minder mensen tegen en loop je niet alleen maar in de toeristenstroom mee.
Bled, Slovenië (2 dagen)
Na de sportieve hikes van de afgelopen dagen, is het weer tijd voor wat ontspanning. Dit zoeken wij op in Bled, aan het prachtige Meer van Bled. Wij slapen hier in dit heerlijke huisje met hottub op een glamping, super gaaf!
Verder staat Bled bekend om het iconische eiland in het midden van Lake Bled. Je kan een roeibootje of sup huren en zelf naar dit eiland roeien/suppen. Op het eiland vind je een kerkje, maar dit wordt elke dag door zoveel mensen bezocht dat wij besluiten om hier niet heen te gaan en het te bekijken vanaf het water.
Ook kan je een mooie ronde lopen om het meer heen. Deze route is zo’n 5 kilometer lang en je loopt hier langs mooie, groene stukjes! Onderweg heb je een mooi uitzicht op het kasteel van Bled, een van de mooiste kastelen in Slovenië.
Wil je meer doen? Dit zijn 20 toffe bezienswaardigheden en activiteiten in Bled en omgeving.
Boedapest, Hongarije (4 dagen)
Na het leuke, afwisselende Bled is het tijd om naar de laatste bestemming van onze reis te gaan: Boedapest. Vanuit Bled pakken wij de trein naar Ljubljana. Hier hebben wij 1,5 uur overstaptijd voordat onze Flixbus naar Boedapest vertrekt, een mooie timing dus!
Op het station van Bled vertelt de mevrouw van de tickets ons dat we niet via Ljubljana naar Boedapest kunnen. Er gaat namelijk geen trein en ze kan niet in het bussysteem. Daarom wil ze ons via Wenen naar Boedapest sturen: een reis van 15 uur en kosten van 75 euro per persoon.
Gelukkig houden wij voet bij stuk en reizen we gewoon naar Ljubljana en pakken hier dus de Flixbus. Dit is een reis van 8 uur en kost ons 25 euro per persoon. Veel beter dus!”
Lees ook: Stedentrip Boedapest – Alles over de charmante hoofdstad van Hongarije
Een ticket voor de Hop on Hop off bus Boedapest boek je hier voordelig
In Boedapest zitten wij in een hostel midden in het centrum aan de Pest kant. Zo zitten wij op loopafstand van de meeste attracties, maar Boedapest is groot! Daarom hebben wij dagticket gekocht voor de Hop on Hop off bus (ja I know, hoe toeristisch wil je het hebben!!)
Dit blijkt uiteindelijk wel een hele leuke en makkelijke manier om op meer verschillende plekken te komen. Zo genieten we van een mooi uitzicht bij de Citadella en een mooi uitzicht bij de burcht van Boeda. Ook komen we eenvoudig bij het Heldenplein.
Het Széchenyibad (grootste thermale bad van Boedapest) ligt op loopafstand van dit plein. Dit badhuis is erg mooi om te zien en leuk om een keer mee te maken, ook al is het enorm druk.
Boek online alvast jouw tickets voor het Széchenyibad
Wat nog heel leuk is om te bezoeken in Boedapest is de grote markthal. Deze vind je ook aan de Pest kant, vlakbij de Donau. Deze markthal is overdekt, dus prima te bezoeken als het regent.
Je vindt hier typisch Hongaarse etenswaren zoals gedroogd vlees en heerlijke goulash, maar ook veel fruit, kleding en leuke souvenirs. Het is erg leuk om hier een uurtje doorheen te wandelen en je te verbazen over alle producten die hier liggen!
Helaas is dit mijn allerlaatste bestemming en vlieg ik weer terug na ruim 3 weken door het prachtige Oost-Europa te hebben gebackpackt. Dit was een hele leuke manier om kennis te maken met de cultuur en bezienswaardigheden en ik zou het je dan ook zeker aanraden om dit zelf een keer te proberen!
Backpacken in Oost-Europa: Tip van Noëlle
Zorg dat je alle overnachtingen van te voren boekt. De meeste betaalbare hostels en appartementen zijn redelijk snel (lees een halfjaar voor vertrek) al bijna volgeboekt. Zorg daarom dat je van te voren je route vastlegt, bedenk hoeveel dagen je ergens wilt verblijven en reserveer de overnachtingen voordelig via Trivago. Dit is niet zoals het er in andere backpackgebieden aan toegaat, maar het is wel belangrijk als je nog een slaapplaats wilt hebben 😉