De middeleeuwse plaats Bad Schandau ligt op de oever van Elbe, midden in het prachtige nationaal park Saksisch Zwitserland. Historie, natuur en ontspanning gaan hier hand in hand, in deze plek die al meer dan 200 jaar populair is als kuuroord.

Uitgestrekt kijkt Bad Schandau uit over de Elbe, die hier met een behoorlijke kracht voorbij stroomt. Aan de overkant van de rivier ligt het heuvellandschap van Oost-Duitsland, in de rug van het dorp begint de Sächsische Schweiz. Deze oase van rust is heerlijk.

In het centrum van de stad heb je het gevoel dat je een stap terug in de tijd doet. Smalle straatjes met kinderkopjes, vrolijk gekleurde vakwerkhuizen, fonteinen en kleine pleintjes. Zo moet de binnenstad er in de 15e eeuw ook al ongeveer hebben uitgezien.

Centrum Bad Schandau
Het gezellige historische centrum van Bad Schandau (foto: Flickr/Max Stolbinsky)

Honderd jaar eerder vestigen de eerste mensen zich hier. Schandau, zoals het toen genoemd werd, wordt al snel een belangrijke plek voor de handel. Daarna kabbelen de eeuwen voort, maar in 1800 mag het zich al een kuuroord noemen. Het wordt een plek waar welgestelden in de zomer hun tijd doorbrengen.

Wellness en gezondheid in Bad Schandau

Tegenwoordig is de stad nog altijd een echt kuuroord. Bij Toskana Therme staan wellness en gezondheid voorop. Ontspan volledig in de wereld van liquid sound. Drijf in zoute baden, maak gebruik van de sauna’s en geniet van de wellness mogelijkheden, of relax in het grote zwembad. Eet tussendoor een hapje in het Italiaanse restaurant en blijf overnachten in het hotel.

De wellness activiteiten passen uitstekend bij een wandelvakantie in Saksisch Zwitserland. Bad Schandau is daarvoor een perfecte uitvalsbasis. Vanuit de stad zijn verschillende wandelroutes in de bergachtige natuur achter de plaats. Donkere bossen, rotsen, frisse lucht en idyllische wandelpaden. Trek stevige schoenen aan.

De Kirnitzschtal tramlijn start in Bad Schandau (foto: Flickr/Max Stolbinsky)

Bezienswaardigheden Bad Schandau

In Bad Schandau zijn verschillende mooie plekken om te bezoeken. Populair is de Personenaufzug, een lift die je naar een hoger gedeelte van het stadje brengt. Van daaruit heb je al een mooi uitzicht, maar je kunt nog verder omhoog wandelen.

In de historische binnenstad staat trots de St. Johanniskirche. Een relatief kleine kerk, waar je nog enkele historische stukken vindt.

Ook is de stad een opstapplaats van de Kirnitzschtal tramlijn. Deze tramlijn tussen Bad Schandau en de waterval van Lichtenhain bestaat al sinds 1898. Met een opvallende gele tram tuf je door het schitterende dal van de Kirnitzsch, een klein riviertje dat hier kabbelt. In dit dal, aan de rand van de stad, ligt ook de Botanisch tuin.

Bad Schandau lift

Hart van Saksisch Zwitserland

Saksisch Zwitserland staat bekend als een van de mooiste wandelgebieden in Duitsland. Je kunt het een beetje vergelijken met Luxemburg. Dit middelgebergte is met toppen tot 562 meter niet hoog, toch heb je het gevoel dat je hier in de bergen staat.

Opvallend zijn de tafelbergen in het landschap, zoals die waarop de Vesting Königstein op is gebouwd. Dit fort, dat vermoedelijk in de 13e eeuw werd gebouwd, telt maar liefst 50 gebouwen. Een andere beroemde tafelberg is de Lilienstein.

Maar de bekendste plek in Saksisch Zwitserland is zonder twijfel de Bastei. Deze brug werd zo’n 170 jaar geleden aangelegd, zodat je een geweldig uitzicht hebt over prachtige rotsformaties. Honderdduizenden toeristen komen hier elk jaar naar toe.

Aan de andere kant van de grens, in Tsjechië, loopt dit natuurgebied verder. Hier heet het Boheems Zwitserland. De bergen zijn hier iets hoger en beroemd is de Pravčická brána, de grootste natuurlijk zandsteenbrug in Europa.

Bastei brug
De Bastei brug is de bekendste attractie in Saksisch Zwitserland (foto: eigen)

Wandelen over de Malerweg

Hou je van wandelen? Dwars door Saksisch Zwitserland heen kronkelt de Malerweg. Een 8-daagse wandeltocht met etappes van tussen de 11 en 18 kilometer. Een uitdagende wandelroute die over bergen en door dalen gaat en waarbij je langs de meeste hoogtepunten in het gebied komt.

Mooie stadjes

Bad Schandau is een mooi stadje, maar in de omgeving zijn nog veel meer leuke steden te vinden. Op slechts enkele kilometers van Bad Schandau ligt Hohnstein. Via een fantastische weg door een rotsachtige bos bereik je dit stadje, dat bekend is dankzij de Burcht Hohnstein en de handpoppenspeler Max Jacob.

Burcht Hohnstein
De burcht torent boven Hohnstein uit (foto: eigen)

Ook ligt Bad Schandau op slechts een half uur rijden bij Dresden vandaan. Deze stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest, maar daarna ook weer schitterend opgebouwd. Tegenwoordig staat het bekend als het Florence aan de Elbe. Bezoek het mooie Zwinger Paleis of ervaar het leven in het voormalige Oost-Duitsland in het DDR Museum.

Iets kleiner is het naastgelegen Pirna met zijn middeleeuwse binnenstad. En even verderop ligt Bautzen, de stad van de torens. Maar Bautzen heeft ook een donkerder verleden. Hier stond tijdens de DDR-tijd de beruchte Stasi gevangenis Bautzen II. Tegenwoordig is het een indrukwekkend museum.

Daarnaast rij je vanuit Bad Schandau ook vlot naar Görlitz. Deze stad is enkele jaren geleden uitgeroepen tot mooiste stad van Duitsland. Tal van beroemde films zijn in het oude stadscentrum opgenomen.

Görlitz
De sfeervolle Postplatz in Görlitz (foto: eigen)

Overnachten in Bad Schandau

Waar verblijf jij tijdens jouw vakantie in Bad Schandau? Boek voordelig een hotel of appartement via Booking.com. Mijn favoriete hotels zijn het Elbhotel Bad Schandau, op de oever van de Elbe, en het hotel Garni Gundmühle. Ga je liever kamperen? Dat kan op camping Ostrauer Mühle.

Wil je meer weten over de regio. Bekijk hier de informatie voor een vakantie in Oost-Duitsland.

Activiteiten in Bad Schandau