Ze noemen Bautzen de stad van de torens en het middeleeuwse centrum wordt geroemd. Toch is de stad in het oosten van Duitsland nog altijd niet ontdekt door het massatoerisme. Ook niet vanwege de Reichenturm, die net zo scheef is als de toren van Pisa. Jammer, want de stad heeft veel te bieden. Ga je er heen? Bezoek dan zeker de indrukwekkende Gedenkstätte Bautzen, een voormalige Stasi-gevangenis in de stad.

Vanaf de Friedensbrücke is het uitzicht prachtig. Onder je stroomt de Haubtspree, daarnaast stijgt de oude stadsmuur tientallen meters omhoog. Boven de stad torenen een stuk of 8 torens uit. Maar dat zijn alleen diegenen die je vanaf hier kunt bekijken. In totaal telt de stad er 24.

  1. Gedenkstätte Bautzen
  2. Reichenturm
  3. Historische Markt met raadhuis
  4. Oude straatjes
  5. St. Petri Kathedraal
  6. Sorbisch museum
  7. Saurierpark
  8. Bautzn’r Senfladen

1. Gedenkstätte Bautzen

Van de DDR is weinig nog te zien in Oost-Duitsland. Maar een van de stille getuigen is de voormalige Stasi-gevangenis in Bautzen. Hier sloot de geheime dienst van het land duizenden politieke tegenstanders op. Mensen die commentaar hadden op het regiem of wilden vluchten naar het Westen.

Tegenwoordig is de voormalige gevangenis een Gedenkstätte. Een museum dat je gratis kunt bezoeken. Zie hoe gevangenen met kleine busjes werden gebracht, loop door de deprimerende gangen, ontdek kamertjes waar gevangenen werden mishandeld en voel hoe het is om in een piepkleine cel te zitten. Indrukwekkend zijn de talloze verhalen van gevangenen die het verleden erg dichtbij brengen.

Gang met cellen in Stasi gevangenis Bautzen
Een bezoek aan de voormalige Stasi gevangenis is erg indrukwekkend (foto: eigen))

2. Reichenturm

56 meter hoog is hij, de Reichenturm in het historische centrum. Maar niet de hoogte of de ronde vorm maakt de toren bijzonder. Hij is gewoon hartstikke scheef. Zoals de toren van Pisa. Hij helt ruim 1,40 meter over naar het noordwesten.

Deze ietwat lompe ronde toren werd gebouwd tussen 1490 en 1492. Tijdens oorlogen in de zeventiende eeuw raakt hij enkele keren zwaar beschadigd. Na de Tweede Wereldoorlog driegt het bouwwerk zelfs om te vallen. Door de fundamenten aan te passen, wordt dat voorkomen.

Reichenturm
De scheve Reichenturm is Duitse versie van de Toren van Pisa (foto: eigen)

3. Historische Markt met raadhuis

Het centrum van de stad is knus. Op het Martkplein zijn enkele terrasjes en een fontein. Rondom het plein staan prachtige historische panden. Maar het mooiste gebouw is zonder meer raadhuis. Met zijn gele kleur valt hij enorm op. Bovendien heeft de toren opmerkelijk genoeg twee klokken. Als je geluk hebt, trouwt er juist iemand in het stadhuis/ Levert leuke plaatjes op!

Rathaus Bautzen
Het Rathausplatz met het oude gemeentehuis (foto: eigen)

4. Oude straatjes

Ook rondom de historische Markt is het genieten. Aan de zijkanten van de smalle en iets bredere vind je tal van oude straten. De stad stamt uit het jaar 1002. In totaal zijn er zo’n 1.000 historische panden. Struin door de straatjes en laat je regelmatig verrassen door de prachtige torens die ineens opdoemen.

Reichenturm
De Reichenturm is de Duitse versie van de Toren van Pisa (foto: eigen)

5. St. Petri Kathedraal

Aan de Fleischmarkt staat de Dom van Bautzen, de St. Petri Kathedraal. Het is de oudste simultaankerken in Duitsland. Niet alleen de katholieken gebruiken de kathedraal, ook de protestanten. Een koorhek geeft de grens aan in de kerk.

Deze bijzondere maatregel werd in 1524 ingevoerd. Na de reformatie willen zowel de protestanten als de katholieken de kerk gebruiken. In 1543 komt er een verdrag. Het koor is voor de katholieken, het schip voor de protestanten.

De geschiedenis van de kerk gaat nog veel verder terug. Ruim 1.000 jaar geleden wordt het gebouwd. In de eeuwen daarna volgen vele veranderingen en verschillende daarvan zijn nog zichtbaar. Zo is het westelijke portaal een overblijfsel van de verbouwing van het koor in het begin van de dertiende eeuw.

DOm van Bautzen
De kathedraal is een simultaankerk die door zowel de protestanten als de katholieken wordt gebruikt (foto: Wikimedia/Jörg Blobelt)

6. Sorbisch Museum

Wanneer je door de omgeving van Bautzen (Budyšin) rijdt, valt op dat de plaatsnaamborden tweetalig zijn. Dit is de streek van de Sorben, een West-Slavische bevolkingsgroep. Tussen de 10.000 en 40.000 mensen spreken nog Sorbisch. In het Sorbisch Museum wordt uitgebreid stilgestaan bij deze cultuur en het leven door de eeuwen heen.

‘Een klein volk met een rijke cultuur’, zo worden de Sorben omschreven. In het museum is uitgebreid aandacht voor Sorbische klederdracht, Sorbische kunst, historische posters uit de afgelopen honderd jaar en het telt een grote collectie oude foto’s.

7. Saurierpark

Heb je zin om met je gezin een leuk uitje te maken? Bezoek het Saurierpark, dat vol staat met meer dan 200 levensechte dinosaurussen. Bezoek de wereld van de vulkanen, waan je in Jurassic Park, graaf in de zandbak naar dinosauriërtanden en ga klimmen in de vele attracties of op de klimmuur. Dit uitje is leuk en leerzaam. Tip: Neem bij mooi weer droge kleren mee voor de kinderen 😊

Dinosauruspark in Bautzen
In het Saurierpark vind je meer dan 200 levensechte dinosauriërs (Foto: ©Saurierpark_Tobias Ritz)

8. Bautzn’r Senfladen en museum

Als we het over Bautzen hebben, dan hebben we het over mosterd! Sinds 1866 wordt het al in de stad geproduceerd. Tijdens de het communisme was het een van de belangrijkste handelsproducten. Waar veel Oost-Duitse merken verdwenen na de val van de Muur, heeft Bautzn’r senf de omslag overleefd.

De Bautzn’r Senfladen is een winkel die alleen maar in het teken staat van mosterd. Bezoek eerst het museum en neem natijd een van de vele potjes mosterd mee naar huis. Niet alleen als aandenken, maar omdat Bautzn’r Senf gewoon erg lekker is!

Bautz'ner Semfladen
In een stad vdie bekend is door de mosterd vind je natuurlijk een unieke mosterdwinkel (foto: Pixabay/Jan Pedersen)

Gratis parkeren

Wil je de historische binnenstad van Bautzen bekijken met al zijn bezienswaardigheden? Parkeer je auto gratis op de grote parkeerplaats bij de sporthal aan de Schützenplatz. In 5 minuten wandel je naar het historische centrum.

Hotels, vakantiewoningen en campings

Bautzen is schitterende stad in een schitterende omgeving, om 45 minuten rijden van Nationaal Park Saksisch Zwitserland. Er zijn veel hotels en appartementen, maar ook luxe vakantievilla’s te vinden. Daarnaast zijn er in en om de stad verschillende campings.

Ben je op zoek naar andere leuke steden in de omgeving van Bautzen? Bezoek dan ook zeker eens Görlitz, volgens velen de mooiste stad van Duitsland, en het prachtige Zittau. Of ga een dag naar Dresden, dat slechts een klein uur rijden bij Bautzen vandaan ligt.