Skiën in Oost-Europa wordt steeds populairder. En dat is helemaal niet vreemd. De skigebieden zijn de afgelopen jaren flink gemoderniseerd en de prijzen zijn er behoorlijk lager dan in Oostenrijk, Zwitserland, of Frankrijk. Dit zijn de beste skigebieden in Oost-Europa.

Jarenlang stond het Reuzengebergte in Tsjechië bekend als het voordelige alternatief voor de Alpen. Maar het aanbod wordt groter. Ook in Polen, Slovenië, Bulgarije en Slovenië zijn er prima wintersportoorden om te skiën. En wat denk je van het Russische Sotsji, waar de Olympische Winterspelen van 2014 werden gehouden?

Špindlerův Mlýn
Špindlerův Mlýn is een van de grootste skigebied in Tsjechië (foto: Flickr/MichaEli)

Het Reuzengebergte in het noorden van Tsjechië is het wintersportgebied van Tsjechië en een van de beste skigebieden in Oost-Europa. Met zo’n 145 kilometer aan piste, 149 skiliften en bergen tot ruim 1.300 meter zit je hier helemaal goed. Een van de meest uitgestrekte gebieden (bijna 28 kilometer) vind je in Špindlerův Mlýn, het wintersportdorp van het land.

Daarnaast ligt bij het plaatsje Rokytnice nad Jizerou het skigebied Horní Domky – Lysá, dat met 13,7 kilometer piste ook goed bekend staat. Prima plekken om met je gezin op wintersport te gaan.

In het westen van het land, dichtbij de prachtige stad Karlsbad, ligt skigebied Klínovec. Veel minder bekend als skigebied, maar met 16 liften en ruim 31 kilometer piste erg interessant voor gezinnen.

Skiën in Slovenië
De Sloveense bergen kleuren helemaal wit in de winter (foto: Flickr/ Ales Kladnik)

Skiën in Slovenië

Skiën in de Alpen, maar dan voor Tsjechische prijzen? Ga op wintersport naar Slovenië. Dit land is nog niet ontdekt door het grote publiek. En eerlijk is eerlijk, de skigebieden zijn er ook veel kleiner en minder modern dan in het noordelijker gelegen Oostenrijk. Maar wat maakt dat eigenlijk uit?

Het grootste skigebied is Mariborsko Pohorje vlakbij Maribor. Ruim 41 kilometer aan piste, die letterlijk in de stad eindigt. En hier valt van alles rondom het skiën te beleven. Bovendien zijn er 22 skiliften.

In het noorden van Slovenië ligt het skigebied Krvavec. Samen met Kranjska Gora, Cerkno, Kanin en wintersportgebied in Italië en Oostenrijk vormt dit een wintersportgebied met 260 kilometer piste waar je met één skipas terecht kan. Dat betekent onbeperkt genieten, maar je moet er wel voor reizen.

Szczyrk Mountain Resort in Polen
Het Szczyrk Mountain Resort is het grootste wintersportgebied in Polen (foto: Szczyrk Mountain Resort)

Skiën in Polen

Polen kent in het zuiden van het land verschillende wintersportgebieden. De populairste liggen in het Tatragebergte en de uitlopers ervan. Hier is de kans op sneeuw heel groot.

Een van de grootste skigebieden in Polen is het Szczyrk Mountain Resort. Dit resort ligt in de Silezische Beskiden, op de grens met Tsjechië en Slowakije. De hoogste piek is de Skrzyczne, met 1257 meter. In het Szczyrk Mountain Resort ligt ruim 36 kilometer aan piste, waarvan 5 kilometer verlicht. In totaal zijn er 9 skiliften.

Met ruim 18 kilometer piste is het skigebied Białka Tatrzańska kleiner. Maar voor beginnende wintersporter is het ideaal. Het gebied dat in de buurt van Zakopane ligt, kent alleen blauwe en rode pistes. Skipassen zijn er echter voordelig, tussen de 25 en 30 euro per dag.

Skiën in Slowakije

Slowakije is een bergachtig land en zeker in het noorden, in het Tatragebergte, liggen verschillende skigebieden.

Het grootste skigebied van Slowakije is het Jasná Nízke Tatry met bijna 45 kilometer aan piste en 22 skiliften. Het gebied is gelegen in de schitterende Lage Tatra’s. Zowel de pistes aan de noord- als aan de zuidzijde van de berg Chopok zijn met elkaar verbonden. Daarmee is een uitstekend skigebied ontstaan, dat met de Alpen de strijd aan wil gaan.

Een veel kleiner gebied is het Tatranská Lomnica, ten noorden van Poprad. Deze stad heeft zich al verschillende keren kandidaat gesteld voor de Olympische Winterspelen en is echt op wintersporters ingericht. In het skigebied Tatranská Lomnica vind je brede en lange pistes, waar je een prachtig uitzicht hebt over het dal. In totaal ligt er bijna 12 kilometer en zijn er 8 skiliften. Vanaf een hoogte van bijna 2200 meter glij je 6,5 kilometer lang door naar beneden.

Bansko Bulgarije
Het Bulgaarse wintersportoord Bansko wordt steeds populairder (Flickr/Dan Smith)

Skiën in Bulgarije

Heb je ooit overwogen om te gaan skiën in Bulgarije? Het land is internationaal gezien in opkomst. Het kent enkele leuke skigebieden die vrij modern zijn.

Het bekendste skigebied in Bulgarije is Bansko. Dit plaatsje is deze eeuw fors gegroeid dankzij de ruim 48 kilometer aan skipistes die hier in het Piringebergte liggen. Bovendien bestaan er plannen om het skigebied nog veel grote te maken. In het stadje is in de wintermaanden ook van alles te beleven en het leven is er goedkoop. Voor de beginnende skiër heeft Bansko veel te bieden, de meer ervaren skiër is er vrij snel uitgekeken.

Ten zuiden van Plovdiv ligt het skigebied Pamporovo. Met een kleine 30 kilometer aan piste niet groot, maar qua natuur is het hier prachtig. En eerlijk, het is hier goedkoop. Erg goedkoop. Wil je het skiën onder de knie krijgen, dan ben je hier op de juiste plek.

Vlakbij de hoofdstad Sofia ligt skigebied Borovets. Met 58 kilometer aan piste is dit een van de grootste skigebieden van Bulgarije. Je glijdt hier tussen de prachtig besneeuwde bomen naar beneden. Daarnaast is er ook een funpark voor snowboarders. En in het stadje is voldoende te doen op het gebied van après skiën. Maar verwacht geen taferelen als in de Alpen.

Rosa Khotor
In Rosa Khotor werden de Olympische Winterspelen van 2014 gehouden (foto: Flickr/Oleg Afonin)

Skiën in Rusland

Rusland is het land van de winter. Maar als wintersportland staat het niet heel bekend. Toch kun je uitstekend skiën in Rusland.

Iedereen herinnert zich de Olympische Winterspelen van Sotsji nog wel in 2014. Voor 50 miljard euro maakte Rusland van het subtropische Sotsji een wintersportoord. Het grote voordeel is dat Sotsji dankzij die investeringen tegenwoordig makkelijk te bereizen is en van alle gemakken is voorzien.

In de bergen van Sotsji liggen verschillende wintersportgebieden. De grootste is Rosa Khotor, met 102 kilometer aan piste en 26 skiliften. In het Gazprom Mountain Resort ligt bijna 53 kilometer aan piste en er zijn 23 skiliften. Daarnaast heb je ook nog het Krasnaya Polyana Resort met 30 kilometer aan piste.

Bukovel
De besneeuwde bergen in het Bukovel zijn een populair Oekraïens skigebied (foto: Flickr/Nick S)

Skiën in Oekraïne

Je zult er waarschijnlijk niet speciaal voor op wintersport gaan, maar ook Oekraïne kent leuke pistes.

Het bekendste skigebied in Oekraïne is Bukovel. Ben je in de winter in het land en heb je zin om te skiën, reis dan af naar het zuidwesten van het land, waar het verrassend mooie Bukovel in de westelijke Kaukasus ligt. ’s Winters ligt hier 68 kilometer aan piste, waarvan 11 kilometer aan zwarte piste. 16 liften zorgen ervoor dat je bovenop de 1372 meter hoge piste komt te staan.

Beste skigebieden in Oost-Europa: conclusie

Skiën in Oost-Europa is in opmars. Dat is begrijpelijk. De wintersportoorden worden steeds moderner en de prijzen zijn er vergeleken met de Alpen laag. Voor beginnende skiërs, snowboarders en gezinnen hebben de grote skigebieden in Oost-Europa ook alles te bieden. Maar ben je meer ervaren, dan zijn de skigebieden aan de kleine kant.

Een mooie uitzondering is het Russische Sotsji, waar je op korte afstand verschillende skigebieden vindt met uitdagende pistes.

Heb jij ervaring met skiën in Oost-Europa? Deel het hieronder in een reactie.