Zoek je een goedkope strandvakantie in Europa? De stad Burgas is de poort tot de kust van de Zwarte Zee. Maak kennis met de gele stranden van Bulgarije en ontdek wat er in en rondom de stad te beleven valt.

Vakanties in Bulgarije zijn de laatste jaren in opmars en dat is logisch. Vanaf Eindhoven Airport vlieg je in de zomermaanden in nog geen 3 uur naar Burgas. Vanuit deze stad ben je in een handomdraai in het populaire Sunny Beach en het mooie Nessebar.

Zee bij Burgas
De Zwarte Zee bij Burgas

Als je op internet rond speurt naar deze stad, dan kom je verschillende spellingen van de naam tegen. In het Bulgaars, waar ze het cyrillische schrift hanteren, is het Бургас. Als je dit letterlijk vertaald staat er Burgas, maar je spreekt het uit als Boergas. En om het nog iets ingewikkelder te maken, wordt in de reiswereld ook gesproken van Bourgas. Wij houden het in ieder geval bij versie 1.

Burgas is met 200.000 inwoners de vierde stad van Bulgarije. Een industriestad waar het vooral draait om olie. Niet direct een stad om zelf naar toe te gaan, hoewel het echt wel een levendige binnenstad heeft en een mooi strand. Maar voor een vakantie aan de Zwarte Zee kun je beter iets verder rijden.

Wat is er in de omgeving van Burgas te doen?

Langs de Bulgaarse kunst vindt je enkele verrassend mooie steden. Plekken die ideaal zijn voor een strandvakantie, feestvakantie of misschien wel een wellnesskuur.

Sunny Beach

Op een half uurtje rijden van Burgas ligt Sunny Beach, het Lloret de Mar aan de Zwarte Zee. Goudgele stranden, clubs en entertainment. Dit is de plek voor een goedkope feestvakantie. De plaats stikt van de hotels. Hou je van een strandvakantie, dan zit je hier helemaal goed. En een groot voordeel, het is vele malen goedkoper dan een Grieks eiland of de Spaanse Costa’s.

Wat kun je doen in Sunny Beach
Sunny Beach heeft een prachtig kilometers lang zandstrand en een helderblauwe zee (foto: Pixabay/Iva Balk)

Nessebar

Een van de mooiste stadjes aan de Zwarte Zee is Nessebar, een stad van 3.000 jaar oud. Op een schiereiland in het water ligt de historische binnenstad die door de Unesco op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. Hier vind je smalle straatjes, oude gebouwen, windmolens en historische fonteinen. Een aanrader!

Molen - Nessebar
Een klassieke molen in het historische Nessebar

Kuuroord Pomorie

Heb je zin in een modderbad? Wees welkom in Pomorie. Een traditioneel kuuroord in Sovjet-stijl. Bij het stadje ligt een zoutmeer, dat bekend staat om het heilzame water. Dit wordt gebruikt in de wellnesscentrums in de stad. Hier kun je goed ontspannen.

Pomorie - Bulgarije
Pomorie is veranderd in een moderne wellness stad (foto: Luci.c/Flickr)

Sozopol

Ten zuidoosten van Burgas, aan de Zwarte Zee, ligt de oude vissersplaats en beroemde badplaats Sozopol. De oude binnenstad wordt nog omringd door een stadsmuur. Binnen de muren staan prachtige, deels nog, 200 jaar oude houten woningen.

Sozopol zou je wel kunnen laten denken aan Griekenland en eigenlijk is dat niet vreemd. Tot 1821  behoorde het tot Griekenland. En waar Griekenland tegenwoordig bekend staat om zijn mooie stranden, is dat in Sozopol ook het geval.

Sozopol - Bulgarije
In het historische centrum van Sozopol vind je nog traditionele houten huizen

Plovdiv

Echt in de buurt is het niet, maar je kunt er heel goed een uitstapje naartoe maken: Plovdiv. De oudste bewoonde stad van Europa ligt op 2,5 uur rijden van Burgas. Het is veruit de mooiste stad van Bulgarije.

Smalle straatjes, knusse pleintjes, een Romeins amfitheater en allerlei opgravingen. Deze stad verdient een bezoek.

Wat is er te doen in Burgas?

Kies je ervoor om Burgas te verblijven? Of wil je een uitstapje maken naar deze stad? Hoewel Burgas een industriestad is, vind je er rondom wel mooie natuur. En ook in de stad is echt wel wat te beleven. Wij zetten de hoogtepunten op een rij:

1. Stranden

Burgas telt 4 stranden: Asparuhovo Beach in het zuiden, Varna Beach bij het centrum en Rappongi Beach en Officers Beach meer naar het noorden. Varna Beach is de populairste plek, de plaats waar lokale inwoners zien en gezien worden. Een breed strand met mooi zand.

Voor een iets rustiger plek ga je naar Rappongi Beach en het naastgelegen Officers Beach. Dit zijn ook keurige stranden, waar ook wat horeca is te vinden. Asparuhovo Beach heeft het minst mooie strand

2. Primorski Park / Sea Garden

Direct achter het strand ligt het Primorski Park, ook wel Sea Garden genoemd. Het is een typisch Oost-Europees park. Het park is groen, telt vele brede wandelpaden, enkele monumenten en entertainment. De plek waar jonge stelletjes afspreken, het romantische hart van Burgos. Hartstikke leuk om op een warme dag of avond doorheen te wandelen.

Het opvallendste monument is het Pantheon voor de gevallen antifascisten. Een eerbetoon van de Sovjet-Unie voor de soldaten die tegen nazi-Duitsland vochten. In elke Oost-Europese stad kom je er een tegen. In Burgas wordt hij helaas niet meer onderhouden.

In de 5 kilometer lange Sea Garden is verder genoeg te beleven. Er is een zomertheater, een Dolfinarium, dierentuintje en een klein attractiepark. Op het zomertheater na betwijfelen wij of je de rest moet bezoeken. De dierentuin is een teleurstelling, over het Dolfinarium valt te discussiëren. En het attractiepark? Nou ja, wij zijn hier andere kwaliteit gewend.

Sea Gardens - Burgas
Vlak achter het strand ligt het mooie park Sea Garden (foto: Ma Mundi/Flickr)

3. Meren rond de stad

In het achterland van Burgas liggen enkele grote meren die zeer in trek zijn bij watervogels. Het bekendste is Atanasovsko Meer, een zoutwatermeer aan de noordkant van de stad dat een roze kleur heeft. Bulgaren gaan hier naartoe om een modderbad te nemen, omdat het water een heilzame werking zou hebben.

Voor de dierenliefhebber leven er ook zo’n 300 verschillende soorten vogels, waaronder flamingo’s. Daarnaast is het in de herfst het domein van de witte ooievaar en witte pelikaan, die hier met tienduizenden een tussenstop maken.

Het Atanasovsko Meer vormt samen met het Burgas Meer en het Mandrensko Meer het grootste merengebied van Bulgarije. Hier kun je uren zoet zijn met een verrekijker.

Here they make salt

4. Archeologisch Museum

De geschiedenis van Burgas gaat zo’n 3.000 jaar terug in de tijd. In het archeologisch museum is er aandacht voor de vondsten die door de eeuwen zijn gedaan.

De rijke geschiedenis van de stad bracht onder meer, Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen naar het gebied. Allen lieten een stuk cultuur achter. Er zijn sieraden, reliëfs, delen van marmeren standbeelden, beschilderde terracotta potten en Romeinse voorwerpen te zien.

Adres: Bogoridi straat 21, Burgas.

5. Aviomuseum Burgas

Vliegtuigliefhebbers moeten zeker een bezoekje brengen aan het Aviomuseum Burgas. Dit museum laat de Bulgaarse luchtvaartgeschiedenis tussen 1960 en 1996 zien. Op het terrein kun je verschillende vliegtuigen van binnen bekijken.

In een Antonov AN-12 is een expositie ingericht over de vliegende mens met kostuums, vliegtuigmodellen en andere voorwerpen. Ook is het in het museum mogelijk een vliegtuig te navigeren, waarbij je een VR-bril op krijgt.

Het museum is bij het vliegveld.

Burgas (Sarafovo) - Aviomuseum

6. Strandzha National Park

Goudjakhalzen, wolven, wilde zwijnen, edelherten, de das, oehoes en adelaars. Het Strandzha National Park op de grens van Bulgarije en Turkije is het domein van meer dan 400 verschillende wilde dieren. Het is het grootste nationale park van het land.

Met zijn golvende landschap, de beboste hellingen en de riviertjes die hier tussendoor kronkelen, is dit een schitterende plek. Er leven vrijwel geen mensen, waardoor de natuur zijn gang kan gaan.

Door het park lopen enkele wegen en er zijn ook enkele plaatjes. Vanuit Burgas kun je eenvoudig naar de plaats Malko Tarnavo rijden en via de kust weer terugkeren.

Strandzha National Park
Strandzha National Park is het grootste nationale park van Bulgarije

Reizen naar Burgas

Vanuit Nederland reizen naar Burgas en de Zwarte Zee kust is eenvoudig en niet duur. Vanaf Eindhoven Airport is er in de zomer een rechtstreekse verbinding. Op Trivago staan alle hotels in de stad tegen scherpe prijzen.

Wil je er een strandvakantie van maken? Prijsvrij en Corendon bieden complete vakanties aan vanaf 229 euro.

Booking.com

Activiteiten