Met de camper reizen is hip. Maar laat de gebaande paden eens achter je en maakt een camperreis Oost-Europa. Reis van Estland na Albanië, kies voor een trip door de Balkan of houd het bij Centraal -Europa. De keuzes zijn enorm.

Sowieso, een camperreis is tof. Je bent volledig vrij, bepaalt elke dag zelf waar je naar toe gaat en het rijden is een genot. Vind je tijdens je camperreis Oost-Europa een gebied mooi? Dan blijf je langer. Trekt het je niet, dan rij je de volgende dag weer verder.

Tegenwoordig heb je er ook geen eigen camper voor nodig. Bovendien, het is financieel niet voor iedereen weggelegd. Maar een camper huren bij een particulier kan al vanaf enkele tientjes per dag. Goboony is de marktplaats waar campereigenaren hun camper verhuren. Van een oude Volkswagenbus tot een luxe Hymer, in elke prijscategorie is er iets te vinden.

Camper gebouwd van een Volkswagenbusje
Wordt het een luxe Hymer of een oude Volkswagenbus? (Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay)

Oost-Europa heeft alles. Van de toendra’s in de Baltische Staten tot het hooggebergte in Slowakije en Slovenië. Denk aan unieke steden als Dresden, Praag, Krakau, Boedapest en de oudste stad van Europa Plovdiv. Stranden aan de Oostzee, in Kroatië en Bulgarije. En het eten! Mediterraanse gerechten aan de Middellandse Zee, de beste goulash in Hongarije en trdelnik in Tsjechië.

Gooi je twijfels over boord rondom moeilijk begaanbare wegen. De afgelopen decennia is er met hulp van de Europese Unie enorm geïnvesteerd in het wegennetwerk van vele Oost-Europese landen. Zeker de snelwegen doen niet onder voor West-Europese wegen. En zit er een slecht stuk tussen? Dan is dit puur avontuur!

Met de camper over de Transfăgărășan

Als autorijder moet je ooit eens de Transfăgărășan hebben gereden. Deze weg in Roemenië, ook wel bekend als de DN7C, wordt gezien als de mooiste weg ter wereld! Slinger met je camper door de bergen van Transsylvanië en verbaas je over deze ongelofelijke slingerroute.

Lees ook: Rondreis Roemenië: In 15 dagen de mooiste plekken

Transfăgărășan
De Transfăgărășan wordt gezien als de mooiste weg ter wereld (foto: Ilze Beuving)

Slecht weer?

Wat ik zelf een groot voordeel van het reizen met de camper vind, is dat je altijd gedekt bent tegen slecht weer. Je hoeft nergens je tentje op te zetten als het regent. Niet dat het er veel regent. Grote delen van Oost-Europa hebben een landklimaat. Dat betekent warme en droge zomers, waarbij je de airco juist goed kunt gebruiken.

Streken in Oost-Europa

Het oosten van Europa bestaat uit vier delen: de Baltische Staten en Wit-Rusland, Centraal Europa, Zuidoost-Europa en Oost-Europa. Alle delen hebben hun eigen bijzonderheden en charmes.

Baltische Staten en Wit-Rusland

Wanneer je aan de Baltische Staten denkt op gebied van toerisme, dan denk je al snel aan de hoofdsteden Riga, Vilnius en Talinn. Mooie historische steden met een oude binnenstad. En eigenlijk zijn deze steden heel Westers. Als onderdeel van de Europese Unie kun je hier eenvoudig heen reizen.

Maar Estland, Letland en Litouwen hebben meer te bieden. Zomers kan het hier druk zijn op de mooie zandstranden. Daarnaast heb je ook prachtige natuurgebieden in deze uitgestrekte landen. Of bezoek historische plekken, zoals het kasteel van Trakai, kasteel Rundale  of het plaatsje Kuldiga.

Waar de Baltische Staten erg Westers georiënteerd zijn, wordt Wit-Rusland de laatste dictatuur van Europa genoemd. Kun je er naartoe? Ja. Grote kans dat je een van de weinige toeristen bent. Maar of het op dit moment verstandig is, dat betwijfel ik.

Kasteel van Trakai
Het kasteel van Trakai in Litouwen (Image by Dominika Kukułka from Pixabay)

Centraal-Europa

Centraal-Europa is groot en begint al dichtbij huis. Ontdek bijvoorbeeld Saksisch Zwitserland in het voormalige Oost-Duitsland, bezoek alle mooie Poolse steden of neem een kijkje in het schitterende Tsjechië. En wat te denken van de hoge bergen in Slowakije en Slovenië, de rust in Hongarije of maak een rondreis door Roemenië.

Hoe mooi de landen in Centraal-Europa zijn, kon je tijdens de Wie is de Mol 2021 zien, toen het programma zich in Tsjechië afspeelde. Bossen, bergen, mooie steden en kastelen. En dat geldt eigenlijk voor alle landen hier in deze omgeving. Laat je verrassen door de onbekende gebieden en geniet.

Het Kasteel van Mikulov
Mikulov is een van de acht mooiste steden in Tsjechië (foto: Pixabay/VideLe)

Zuidoost-Europa

Maak kennis met de hartelijkheid in Zuidoost-Europa. Natuurlijk kennen we Kroatië als het vakantieland bij uitstek. Wie is er niet aan het kamperen geweest in Istrië. Maar deze regio heeft veel meer.

Wat te denken van het bergachtige en oh zo gezellige Noord-Macedonië? Bezoek het zuidelijkste fjord van Europa in Montenegro, verwonder je in Servië en go back to basic in Bosnië. Een land waar je niet zo snel aan denkt voor een vakantie is Albanië, maar wat een prachtig land is dit. Of ga de andere kant op en kom uit in Bulgarije, dat alle ingrediënten heeft voor een schitterende reis. Inclusief mooie zandstranden, zoals in Sunny Beach.

Sveti Jovan Kaneo
De Sveti Jovan Kaneo bij Ohrid in Noord-Macedonië (foto: Flickr/Herbert Frank)

Oost-Europa

Hou je van avontuur? Dan wacht Oost-Europa op je! De landen hier hebben misschien niet het beste imago, de mensen die er wonen zijn geweldig. Dat stugge uiterlijk is alleen maar schijn! Achter dit pantser zitten de vriendelijkste mensen.

Landen als Moldavië, Oekraïne en Rusland zijn echt de moeite waard om te bezoeken. Maar eenvoudig is het doorgaans niet. De wegen zijn er niet als bij ons, corruptie, interne conflicten, armoede en ze horen niet bij de Europese Unie. Weerhoudt jou dit niet? Ga en maak de reis van je leven!

Moskou
Het Rode Plein in Moskou is indrukwekkend (Image by Michael Siebert from Pixabay)

Campings in Oost-Europa

Tijdens je camperreis Oost-Europa zul je op zoek moeten naar campings. Om eerlijk te zijn, die zijn nog niet van het niveau wat wij hier kennen. Is dat erg? Helemaal niet. Jij hebt je eigen camper bij je, bent van alle gemakken voorzien. Wie doet je wat?

Bovendien, die oude kampeersfeer die was toch vroeger geweldig? Waarom hebben we tegenwoordig al die luxe op een camping nodig? Een staplek met een beetje schaduw en een mooie locatie is toch voldoende?

Wij hebben de beste campings in Tsjechië en de beste campings in Polen voor je op een rij gezet. Daarnaast hebben we ook goede ervaringen in Kroatië en Slovenië. In Slovenië stonden we twee weken met onze tent op Camping Sobec bij de plaats Bled. Voor het geval je wel westerse kwaliteit wilt is dit een absolute aanrader.

Camping Sobec - plek aan het water
Staplek aan het meer op camping Sobec bij Bled (foto: Camping Sobec)

Ultieme camperreis Oost-Europa

Er zijn zoveel mooie routes om met de camper te rijden. De ANWB heeft er vele op de hun website staan. Maar de ultieme camperreis doet in onze ogen bijna alle landen in Oost-Europa aan. Je moet er de tijd voor, misschien ook wel een beetje gek voor zijn. Van Helmstedt (de voormalige grensovergang naar de DDR) naar de de Finse Golf tot aan de Zwarte Zee en via de Middellandse Zee langs al die mooie plaatsen terug naar huis.

Camper kopen of huren

Als je de ultieme camperreis Oost-Europa gaat doen, dan is het misschien verstandig om zelf een camper te kopen. Wil je een camper een keer uitproberen of een week tot drie weken op vakantie met de camper. Dan is het een goed idee om een camper te huren.

Camper kopen

Een oude camper is te koop vanaf een bedrag van zo’n 10.000 euro. Maar dan heb je waarschijnlijk een zeer oud model die al heel veel kilometers heeft gelopen. Een beetje tweedehands camper kost al snel 20.000 euro, wil je een nieuwe, dan ben je minimaal 30.000 euro kwijt. Ben je handig? Dan is het een optie om een busje te kopen om hem zelf te verbouwen.

Camper huren bij Goboony

Prijzig dus, een camper kopen. Huren is daarom mogelijk een leuk alternatief. Je betaalt doorgaans een prijs per nacht dat je hem huurt en daarnaast een vergoeding per verreden kilometer. Op Goboony vind je meer dan 1.000 campers die worden verhuurd, al vanaf 8 euro per nacht. Daar zit ongetwijfeld een exemplaar voor jou tussen.

Besluit je om toch een camper te kopen? Verdien je kosten terug door hem zelf te gaan verhuren via Goboony.

Goedkoop een camper huren

Wil je voordelig een camper huren? Zorg dan dat je buiten het hoogseizoen op vakantie gaat. De prijzen in het hoogseizoen kunnen fors zijn.