Vakantiehuisjes, stacaravans en talloze kampeerplekken voor tenten, caravans en campers. Gezellig in het bos of met uitzicht op het Woblitzsee, waar de rivier de Havel doorheen stroomt. Vakantiepark en camping Havelberge is met recht een van de mooiste en leukste campings en vakantieparken in het oosten van Duitsland.

Als je van water houdt, dan kun je geen betere plek wensen dan 5 sterren Vakantiepark en camping Havelberge. Het park ligt midden in het gebied Mecklenburgische Seenplatte, in het zuiden van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Dit is het Friesland van Duitsland, ook wel ‘het land van de 1.000 meren’ genoemd. Maar dat aantal klopt niet helemaal, het zijn er maar liefst 2.000!

Het bosrijke landschap is een aaneenschakeling van grote en kleinere meren, die in veel gevallen met elkaar verbonden zijn door riviertjes en kanalen. Dit is de plek in Duitsland waar je kunt varen met boten, kunt surfen, suppen en zwemmen. De plek waar je uren ongestoord kunt vissen, waar je heerlijk kunt fietsen, wandelen en perfect kunt ontspannen. Dit is een van de verrassendste delen van Duitsland.

Op de oever van een van die meren, de 5,2 vierkante kilometer grote Woblitzsee, ligt vakantiepark en camping Havelberge. Midden in de bossen staan ruim 100 vakantiehuizen en stacaravans en daarnaast zijn er talloze staplekken voor caravans, campers en tenten.

Een moderne camping die van alle gemakken is voorzien. Kinderen vervelen zich er geen moment, mede dankzij het animatieteam dat hier dagelijks aanwezig is. Zelfs tieners vermaken zich hier uitstekend. Voor hen worden feesten georganiseerd, zijn er sportprogramma’s en speciale excursies.

Is dat alles? Nee, natuurlijk niet! Er is een strand bij de camping, een klimpark tussen de bomen, je kunt er fietsen en kano’s huren en er is zelfs een sauna.

Boot mag mee

Hou je van varen? Bij camping en vakantiepark Havelberge ligt sinds enkele jaren een kleine jachthaven, de Marina Havelberge. Dat maakt het mogelijk om zelf met de boot op de trailer hier naartoe te komen.

Tot 12 meter lang zijn boten welkom. Het vakantiepark is de perfecte uitvalsbasis voor een vakantie op het water in het Mecklenburgische Seenplatte.

Vakantiepark Havelberge

De ruim 100 vakantiewoningen en stacaravans op Vakantiepark Havelberge zijn er in verschillende soorten. Van knusse houten huisjes in het bos tot zeer moderne 5 en 6-persoons Zweedse woningen met uitzicht op het water.

Alle huisjes beschikken over een keuken met een afwasmachine, waterkoker en magnetron. Natuurlijk is er ook een televisie aanwezig, maar wie wil er televisie kijken op zo’n leuk park?

Camping Havelberge

Met zo’n 300 staplaatsen voor tenten en caravans is camping Havelberge een grote camping. Maar dankzij het uitgestrekte en heuvelachtige terrein heb je niet in de gaten dat je op zo’n grote camping ben. Kies voor een rustige staplaats in het bos of ga jij voor een plekje met uitzicht op het Woblitzmeer?

Het prettige aan de staplaatsen is dat er altijd plekken zijn met schaduw. Bovendien is er overal elektriciteit en zijn meer dan genoeg sanitaire gelegenheden.

Hond is welkom

Voor hondeneigenaren is vakantiepark en camping Havelberge ook erg geschikt. Honden zijn welkom, als ze maar aangelijnd zijn op het park. Daarnaast is er een speciaal hondenstrand, waar jullie hond ook een duik in het water mag nemen.

Aparte camperplaatsen

Campers op camping Havelberge
Op de camping zijn speciaal ingerichte camperplekken

Campereigenaren vallen met hun neus in de boter op camping Havelberge. Op het terrein is een nieuwe campergebied aangelegd waar plek is voor 35 campers. De staplaatsen zijn vlak en ruim. Met een oppervlakte van 6 bij 10 meter kunnen ook grote campers hier eenvoudig worden geparkeerd.

Alle staanplaatsen beschikken over elektra, wateraansluiting en satellietverbinding.

Wat is er voor kinderen te doen op camping Havelberge?

Camping Havelberge is een paradijs voor kinderen. Of je hier nu op vakantie gaat in een vakantiehuisjes of kampeert met een tent. Er zijn speeltuinen, een voetbalveld en een volleybalveld. Daarnaast is er ook een voorziening voor slecht weer.

Maar de echte trekker op het park is het klimpark. Tussen de bomen zijn verschillende parcoursen opgehangen waar jong en oud kunnen klimmen. Voor de allerjongsten zijn er zelfs enkele peuterparcoursen. Durf jij het zwarte parcours aan?

gezin op strand Camping Havelberge
Lekker met het gezin op het strand tijdens je vakantie op camping Havelberge

Animatie

Met een animatieteam dat Duits en Engels spreekt, gaan kinderen zich hier geen moment vervelen. ’s Avonds stokbroden bakken bij een kampvuur, knutselen, toneelstukjes instuderen en opvoeren of een spooktocht door het bos.

Daarnaast worden er toernooien gehouden op de camping, net als verschillende quizzen en wedstrijden. En supertof, op het meer kun je leren kanoën.

Elke avond zijn er ook activiteiten op de camping, op het podium bij het restaurant Havelberge. Er zijn voorstellingen, muziekoptredens en andere shows. Ook worden er spelletjes- en bingoavonden gehouden.

Wat is er te doen voor volwassenen?

fitnessruimte camping Havelberge
Op de camping is een fitnessruimte voor de sportievelingen

Niet alleen voor kinderen is vakantiepark en camping Havelberge een paradijs. Ook volwassenen gaan hier een geweldige tijd hebben. Vind je het leuk om met andere mensen op te trekken? Vanaf de camping worden begeleide wandel-, fiets- en kanotochten georganiseerd.

Natuurlijk is het tof om samen met je kinderen naar het klimpark te gaan. Heb jij nog die durf en lenigheid van vroeger en klim je als een aapje tussen boomtoppen door?

Of ga je meedoen aan een duikcursus? Het Woblitzmeer is hier helemaal geschikt voor. Met een flesperslucht op je rug neem je een duik in het water. Verbaas je erover hoeveel er in de onderwaterwereld is te bekijken.

Het hoogtepunt is misschien wel de Finse sauna op het vakantiepark. Dit is de plek om je heerlijk te ontspannen tijdens een regenachtige dag of als de avond begint in te vallen. Op welke camping kom je dit nu tegen?

sauna camping Havelberge
Ontspan heerlijk in de sauna van de camping

Vakantiepark en camping Havelberge ligt in het zuiden van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern:

Horeca op vakantiepark en camping Havelberge

Voor een lekkere maaltijd hoef je niet van vakantiepark en camping Havelberge af. Natuurlijk is er een campingwinkel, waar je inkopen kunt doen om zelf te gaan kopen. Elke ochtend zijn er bovendien verse broodjes.

Wil je je helemaal in de watten laten leggen? Bezoek dan de snackbar of het restaurant Havelberge. Natuurlijk kun je binnen gaan zitten, maar op een warme dag iets er niets leukers dan een plekje op het ruime terras. Vanaf het terras heb je bovendien uitzicht op de Woblitzsee. En heeft het eten gesmaakt? Na het eten kun je blijven zitten en genieten van de optredens op het podium bij het restaurant.

Boek nu een vakantiewoning of stacaravan of reserveer jouw staplek:

De regio: Mecklenburg-Vorpommern

Vakantiepark en camping Havelberge ligt in het zuiden van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, niet ver van de deelstaat Brandenburg vandaan, in de voormalige DDR. Mecklenburg-Vorpommern is de dunstbevolkte regio van Duitsland. Het staat bekend om zijn prachtige heuvellandschap, de grote bossen de kalksteenrotsen aan de kust.

In het zuiden ligt de Mecklenburgische Seeenplatte, een merengebied met meer dan 2.000 meren. Vele hiervan zijn verbonden via kanalen. Je kunt hier natuurlijk prachtig varen, maar het is ook een geweldig gebied om te fietsen en wandelen. Neem je verrekijker mee om onderweg vogels te spotten.

Kerk en water
Baksteengotiek en water, beide vind je in overvloed in Mecklenburg-Vorpommern

Mooiste steden

Groot zijn ze niet, gezellig wel. Bovendien hebben de steden in Mecklenburg-Vorpommern allemaal een indrukwekkende geschiedenis. Aan de kust vind je mooie plaatsen als Wismar, Rostock, Stralsund en Greifswald. Ten tijde van de Hanze waren dit erg belangrijk havenplaatsen aan de Oostzee. Ze staan vol met historische panden en enorme kerken en hebben knusse pleintjes.

Iets verder het binnenland in, en tussen de meren, ligt de hoofdstad van de deelstaat Schwerin. Het sprookjesachtige kasteel op een eilandje in een van de meren is echt een plaatje. Maar ook de stad is een pareltje.

Die andere grotere stad is Neubrandenburg, aan de rand van de Mecklenburgische Seeenplatte. Hoewel de communistische tijd hier duidelijk zijn sporen heeft achtergelaten, heeft de stad nog altijd zijn historische stadsmuur. Deze is, inclusief de poorten, nog vrijwel helemaal in tact.

Kasteeltuin Schwerin
De betoverende kasteeltuin bij de stad Schwerin (foto: Pixabay/cocoparisienne)

Natuur

Ben je in het noorden van Mecklenburg-Vorpommern, dan moet je bij mooi weer naar de stranden toe. Hier vind je de mooiste stranden van Duitsland. Of bezoek een van de eilanden Rügen en Usedom. Op Rügen ligt het Nationaal Park Jasmund, dat bekend staat om zijn enorme krijtrotsen.

Waar in het zuiden het merengebied Mecklenburgische Seeenplatte ligt, is de rest van de deelstaat glooiend en begroeid met bossen. Hier kun je urenlang rijden, wandelen of fietsen zonder anderen te ontmoeten. Dit is de plek om volledig tot rust te komen.

Wat is er in de omgeving van camping Havelberge te doen?

De omgeving van camping Havelberge is een plek om lekker actief bezig te gaan. Trek de wandelschoenen aan, pak de fiets of ga kanoën. Ontdek de bossen en zwerf tussen de meren door. Niet ver van camping Havelberge vandaan ligt het Nationaal Park Müritz.

Leuke stadjes in de buurt zijn Wesenberg en Neustrelitz, die een mooi historisch centrum hebben. Neustrelitz heeft daarnaast ook een schitterende kasteeltuin. De grootste stad in de regio is Neubrandenburg, waar de historische stadsmuur met -poorten nog helemaal intact is. Maar ook een dagje Berlijn is mogelijk, dat op nog geen 2 uur rijden ligt.

Indrukwekkend zijn het museum en de restanten van het voormalige concentratiekamp Ravensbrück in het plaatsje Fürstenberg an der Havel. Hier werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 130.000 vrouwen en kinderen opgesloten, waarvan er tienduizenden zijn omgebracht en omgekomen.