9 november 1989. De val van de Berlijnse Muur. Centraal-Europa, dat jaren achter het IJzeren Gordijn lag, opent zijn poorten. De DDR wordt weer Duitsland. We kunnen op vakantie naar Polen, Tsjechië of Hongarije. En voor de Roemenen, Slovenen en Slowaken breekt een nieuwe tijd aan.

Met het verdwijnen van het IJzeren Gordijn is er een wereld voor ons open gegaan. Centraal-Europa blijkt een prachtig gebied te zijn. Veel Nederlanders komen daar al in de jaren negentig achter. Maar nog veel meer Nederlanders zijn toch een beetje huiverig. Nu nog steeds. Zonde. Jullie weten niet wat jullie missen.

Tatra gebergte Slowakije
Glooiende landschappen en spitse bergen. Je vindt ze in Centraal-Europa, zoals inet het Tatragebergte (foto: Pixabay/Photo Mix)

De magie van Centraal-Europa

Centraal-Europa is schitterend. Veel bossen, heuvels, bergen en riviertjes. Van de oerbossen in het noordoosten van Polen tot de Alpen in Slovenië. Het sprookjesachtige Saksisch en Boheems Zwitserland op de grens van Duitsland en Tsjechië en de schitterende vlaktes in Hongarije. Van middeleeuwste stadjes als Loket tot een metropool als Boekarest, waar een megalomane dictator een complete wijk sloopte om zijn dromen te verwezenlijken. Of ga beren spotten in het Tatragebergte in Slowakije.

Of het nu gaat om natuur, cultuur of mooie steden, Centraal-Europa heeft het allemaal. Het ligt klaar om ontdekt te worden.