Wanneer je denkt aan de regio Dalmatië in Kroatië, dan denk je al snel Krka National Park, aan de stad Split of het eiland Hvar. Maar er is zoveel meer moois. Wij gaan van de gebaande paden en reizen vijf dagen langs de rivier de Cetina. We komen langs berggebieden, charmante stadjes, watervallen, zwemmen bij een ruïne van een watermolen en zonnen op strandjes. En voor de durfallen, ga raften!
Als we in de geschiedenis duiken, dan kun je niet anders concluderen dan de Cetina rivier van groot belang is geweest voor de regio. Jarenlang werd de regio Cetinska Krajina genoemd, wat min of meer Cetina Regio betekent.
Maar ook vandaag de dag is de rivier nog van groot belang voor het omringende gebied vanwege de talrijke waterkrachtcentrales langs de rivier. In dit reisverhaal zal ik er enkele noemen als geweldige tussenstops op je weg van de monding naar de bron.
Vind de voordeligste vliegtickets naar Kroatië
Ontdek het uitgebreidste aanbod hotels langs de Cetina
Altijd water in de Cetina
Waar verschillende rivieren in de zomermaanden droogvallen, is dit bij de Cetina niet het geval. Deze rivier stroomt door het karstgebied, dat bekend staat vanwege het poreuze karakter. Het grondwater komt in de rivier terecht. Het maakt dat je de Cetina in elk jaargetijde kunt opzoeken.
Ik reisde in september langs de Cetina. Een ideale tijd, want de buitentemperaturen zijn warm genoeg om te zwemmen, maar het is niet te warm om heerlijk te gaan wandelen.
Vertrekpunt Omiš
Ik begin mijn reis bij de monding van de Cetina, in het charmante stadje Omiš. Deze stad ligt aan de Adriatische zee, maar ook aan de voet van de berg Omiška Dinara. Maar voordat je stroomopwaarts gaat, verken eerst de stad. Omiš heeft twee geweldige forten, Fortica en Mirabela, en een prachtige oude binnenstad waar je lekker kunt eten. Vanuit Omiš vertrekken talloze boottochten stroomopwaarts naar het picknickgebied bij restaurant Radmanove Mlinice.
Als we klaar zijn met onze sightseeing in Omiš, is het tijd voor een korte rit langs de rivier naar Radmanove Mlinice. Onderweg komen we langs een zipline voor adrenalinejunkies en is er de mogelijkheid om een natuurlijk helling te beklimmen. Wij rijden door naar de groene oase die Radmanove Mlinice is. Hier stoppen we voor een lunch en maken een wandeling door de prachtige natuur.
Raften
Hou je van adrenaline, dan is raften echt iets voor. Vanuit Radmanove Mlinice zijn er tal van mogelijkheden en al deze plekken kun je met de auto bereiken. De Cetina stroomt hier snel en is perfect om te raften met vrienden. Aan weerszijden van de rivier heb je uitzicht op de monumentale bergen. Je voelt je hier alsof je helemaal alleen bent op deze prachtige plek.
Het gedeelte van de monding tot aan de stad Zadvarje is mijn favoriete deel van de Cetina en ik bezoek het elk jaar. Er is iets bijzonders aan het kristalheldere water, de eenden en futen om je heen, net als het dichte riet op de kant.
De Cetina-kloof en de oude watermolen van de Cetina
Als je stroomopwaarts gaat vanaf Radmanove Mlinice, kom je al snel bij de steden Šestanovac en Zadvarje. Op een gegeven moment verlies je even het zicht op de rivier, maar je zult snel terugkeren.
Na de stad Zadvarje begint de steilere kloof en kun je niet meer met de auto bij de rivier komen, dus zul je een korte wandeling moeten maken. Het uitzichtpunt vanaf Zadvarje biedt een geweldig uitzicht op het beginpunt van de kloof en de oude watermolen. Hier vind je ook de Gubavica-watervallen, een geweldige plek.
De oude watermolen van de Cetina is gemakkelijk te bereiken vanaf Zadvarje. Parkeer je auto op de parkeerplaats en maak een korte wandeling. Via Google Maps (zoek op: Stari mlin Cetina) is het eenvoudig te vinden.
Voor mij is deze plek een grote verrassing. De molen staat deels onder water in september, dus je kunt zwemmen tussen de ruïnes en zelfs over de muren lopen. Omdat de kloof hier erg steil is, schijnt de zon er maar een korte periode per dag rechtstreeks op. Het water is dus koud!
Omdat de wandeling naar de rivier vol zit met rotsen, is de kans groot dat je onderweg verschillende hagedissen of zelfs onschuldige slangen tegenkomt. Maar laat je hierdoor niet tegenhouden, de slangen zijn banger voor jou.
Blato na Cetini – heerlijke stranden en raften
Een van de beste locaties die ik ontdekte tijdens mijn reizen langs de Cetina heb ontdekt, is het stadje Blato na Cetini. Het stadje zelf stelt niet veel voor, maar hier zijn wel een paar geweldige stranden. Een daarvan is het Stužnica-strand in Trnbusi bij Blato, waar je zwemt tussen eenden en een prachtig uitzicht hebt op de stroomversnellingen op de rivier. Er is een speciale plek waar je kunt lunchen in de schaduw.
Volg de Cetina naar Trilj en de zijrivieren Ruda en Graba
Zodra je Blato na Cetini verlaat, is het tijd om richting Trilj te gaan. Dit is waarschijnlijk de meest populaire stad aan de rivier na Omiš. De rivieroever bestaat hier uit stenen. Net voordat je Trilj binnenkomt, staat het Nutjak-fort. Vlakbij het fort heb je een geweldig uitzicht op de rivier.
De stad Trilj is prachtig. Er zijn vele plekken te ontdekken, zoals het stadspark op de oever van de rivier. Maar mijn favoriete plekken in de buurt van Trilj liggen niet aan de Cetina zelf, maar eerder aan de zijrivieren – de rivieren Graba en Ruda.
De Graba en Ruda komen beide voort uit prachtige bronnen omgeven door natuur. De bron van de Graba-rivier lijkt wel iets uit een sprookje. Geniet van de diepe mediterrane schaduw. De bron van de Ruda heeft een charmante oude watermolen, een paar rivierstroomversnellingen en een monumentale berg erboven. Verken hier rustig de omgeving en geniet van de schoonheid. Je kunt hier niet echt zwemmen, maar je kunt je wel verfrissen door je voeten in het water te dompelen.
De grotten van Rumin en het Peruća meer
Na Trilj rij ik door tot aan het Peruća meer. Onderweg stop ik nog op één plek. Mijn favoriete plek tijdens deze reis, de Rumin-bron. Zoals op veel andere locaties op en nabij de Cetina, is hier een oude molen te vinden, maar dat is niet echt wat het speciaal maakt.
Je kunt met de auto naar de Rumin-tak van de rivier de Cetina rijden, maar je kunt niet bij de bron zelf komen. Eigenlijk kun je er zelfs niet naartoe lopen langs de oevers, maar eerder door te zwemmen in de Cetina.
Vlak bij de watermolen is een kleine dam die droog is als ik er ben. Hij is bedekt met algen die zacht worden als ze droog zijn. Een heerlijk plek om even op te luieren. Om bij deze dam te komen, moet je van steen naar steen springen en dat kan zonder nat te worden. Na de dam moet je echter het water in.
Helaas is dit deel van de rivier het koudste dat ik ben tegengekomen, dus bereid je voor. Na een korte zwemtocht kom je bij de bron en een oude grot. Er zijn een paar grotten rond de bron, maar de meest populaire is Vodena peća. We verkenden de grot en wat is hij groot.
Peruća meer
Na de Rumin-tak kom je al snel bij het Peruća meer. Dit is een kunstmatig aangelegd meer, maar het is prachtig. Het is het op twee na grootste meer van Kroatië en strekt zich helemaal uit tot aan de historische stad Vrlika.
Aan de zuidkant van Peruća ligt de Svilaja gebergte, een geweldige wandelbestemming. Aan de noordkant van het meer ligt de monumentale Dinara gebergte. Er zijn ongeveer tien berghutten voor wandelaars verspreid in het gebergte. Hier vind je wandelpaden met verschillende moeilijkheidsgraden.
Voor degenen die niet echt van wandelen houden, zijn er eindeloze mooie velden aan de voet van het Dinara gebergte. Op deze prachtige karstvelden groeien inheemse bloemen en aromatische kruiden prachtig bloeien en heerlijk ruiken.
Er gaat niets boven een rit van de voet van de Dinara gebergte naar de bron van de Cetina. Hier kom je schattige ezels, schapen en geiten tegen, die de basis vormen van het leven in deze regio.
De bron van de rivier de Cetina
Het stuk tussen het Peruća meer en de bron van de Cetina is niet lang, maar er zijn vele geweldige locaties en bezienswaardigheden onderweg. Je kunt het Prozor fort bezoeken in de stad Vrlika of de Balečki brug, die vlakbij de plek ligt waar de Cetina in het Peruća meer uitmondt. Mijn favoriete locaties in dit deel zijn de kleine bronnen van de Cetina rivier in de buurt van de hoofdbron.
De Vuković bron en de oude molen in de buurt zijn een perfecte tussenstop voordat je verder gaat naar de hoofdbron. Een van mijn favoriete locaties aan de Cetina is de Barišić bron, gelegen in een grot. Lokale mensen komen naar deze bron voor water, en je kunt het echte bronwater proeven.
Mijn reis eindigt bij de hoofdbron van de Cetina, die een beroemde toeristische attractie is. Veel mensen gaan rechtstreeks naar de bron zonder de historische bezienswaardigheden eromheen te verkennen. De Kerk van de Heilige Verlossing en het oude kerkhof zijn geweldige bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn.
Een bekendere kerk is de Kerk van de Hemelvaart van de Heer, gelegen bij de Cetina bron. Deze orthodoxe kerk kijkt uit over de bron. Na het verkennen van de kerken, ga je naar de bron voor een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van de hele rivier. De diepblauwe kleur in de bron is anders dan elke andere kleine bron die je langs de rivier hebt bezocht. Hoe geweldig de bron er ook uitziet, ga alsjeblieft niet het water in. Het is verboden om erin te zwemmen vanwege het grote aantal toeristen dat het elk jaar bezoekt.
Neem de tijd voor jouw reis langs de Cetina
Met een bezoek aan de hoofdbron komt mijn reis ten einde. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, hoeft je reis hier niet te eindigen en kun je verder gaan naar de Krka-rivier, wat een andere prachtige locatie is in Dalmatië.
Jarenlang heb ik de Cetina bezocht, maar nooit eerder heb ik langs de hele loop van de rivier gereisd. Om eerlijk te zien, ik ben ben ik nog meer verliefd op haar geworden, en ik hoop dat jij dat ook zult worden.
Voor een reis langs de hele rivier is het het beste om minstens 5 dagen uit te trekken. Op deze manier kun je verschillende plekken, forten, bronnen en zijrivieren op een rustig tempo verkennen. Je kunt zelfs enkele van de naburige berggebieden bezoeken, zoals de Dinara, Omiška Dinara, Biokovo of Svilaja, voor een wandeling.
Heb je geen vijf dagen de tijd om de rivier te volgen? Je kunt natuurlijk ook dagtripjes maken. Ik vind elke plek aan de loop speciaal en ik ben betoverd door het kristalheldere water, de prachtige natuur en historische monumenten.
Op vakantie naar Dalmatië en de Cetina rivier
De Cetina ontspringt bij Omiš ten zuidoosten van de stad Split. Dat ligt op ruim 1.700 kilometer afstand van Utrecht. Een flinke reis.
Natuurlijk kun je met de auto reizen, maar bij Split vind je ook een internationaal vliegveld. Vanaf Schiphol en Rotterdam vlieg je rechtstreeks. Huur een auto via Sunny Cars op het vliegveld in Split en reis zorgeloos langs de mooiste plekken aan de Cetina.
Vind de voordeligste vliegtickets
Overnachten
Ga je een reis maken langs de rivier, dan zul je onderweg moeten overnachten. Boek van te voren jouw overnachtingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Op Oost-Europa Vakanties vind je het uitgebreidste aanbod aan hotels en appartementen.
Ontdek het uitgebreidste aanbod hotels
Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je op een link klikken en beslissen om iets te boeken op de website van een van onze partners, dan ontvangen wij een kleine vergoeding. Daar merk je helemaal niets van en je betaalt geen cent extra. Op deze manier kunnen wij gratis en zonder reclame-uitingen tips blijven geven over de mooiste en interessantste plekken in Oost-Europa.