Het gebied Lednice-Valtice is een koninklijke droomwereld. Een enorme ‘tuin’ van bijna 300 vierkante kilometer, aangelegd door de hertogen van Liechtenstein rond de kastelen van Lednice en Valtice.

Diep in het zuiden van Tsjechië, vlakbij de plaats Mikulov (een van de mooiste steden in Tsjechië), ligt het cultuurlandschap Lednice-Valtice. Je zou het kunnen kennen van het tv-spelprogramma Wie is de Mol, waarbij de deelnemers in dit gebied gingen fietsen. En dat fietsen, dat kan jij hier ook.

Huur een fiets in Valtice.

Lednice-Valtice tuinen
De tuinen rond de kastelen zijn schitterend aangelegd (foto: Flickr/Jinpal Song)

Het gebied staat ook wel bekend als de Tuin van Europa. Dit is een van de grootste landschappen op ons continent die door de mens is aangelegd. Een plek waar de hertogelijke familie Liechtenstein kon ontspannen.

In de 13e eeuw komt de familie Liechtenstein voor het eerst naar Lednice. Zij laten hier een paleis bouwen in renaissance stijl. Zo’n honderd jaar later wordt er een tweede paleis bij gekocht, in het 8 kilometer verderop gelegen plaatsje Valtice. Het gebied wat hier tussenin ligt, wordt een enorm parkachtig landschap.

Bij de kastelen liggen parken in Engelse stijl. Mooie glooiende groene velden, vele bijzondere bomen die normaal niet in Tsjechië groeien en sprookjesachtige vijvers. Tussendoor word je verrast door bijzondere gebouwen, die ineens opduiken in het landschap. In het gebied er omheen liggen wijngaarden, waar de beste Tsjechische wijnen worden geproduceerd.

Kasteel Lednice

Kasteel Lednice is een pronkstuk. Dit neo-gothische paleis had ook zo in Engeland kunnen staan, ware het niet dat het weer hier in Tsjechië vaak beter is. En dat komt de schoonheid van dit bouwwerk ten goede. Een kasteel kun je het eigenlijk niet noemen, verdedigingsplekken ontbreken. Dit is een echt paleis. Kleine mooi gevormde torens, prachtige ramen en al die decoraties. Geweldig!

In kasteel Lednice kun je rondkijken. Bekijk het schitterende interieur en ontdek hoe de familie Liechtenstein, een van de rijkste families in Europa, eeuwenlang leefde.

Maar bekijk hier ook zeker de tuin. In het voorjaar staan hier de mooiste bloemen in bloei. De rest van het jaar is het er sprookjesachtig. Beeldentuinen, vijvers, fonteinen, een grot en een aquaduct, het is ronduit bizar.

Bezoek het kasteel en de tuinen.

Parklandschap Lednice
Het parklandschap vanaf de minaret bij paleis Lednice (foto: Flickr/Herbert Frank)

Kasteel Valtice

Het andere pronkstuk is kasteel Valtice, een paleis in barokstijl. Jarenlang werd dit paleis ook bewoond door de familie Liechtenstein, tegenwoordig is het het centrum van de wijncultuur in Tsjechië. Dit kasteel is niet te vergelijken met kasteel Lednice. Het is een en al glamour met veel goud en prachtig beschilderde plafonds.

Buiten het paleis vind je nog zo’n schitterende kasteeltuin. De meest bizarre bouwwerken ontdek je hier, zoals een zuilengalerij op de Reistna heuvel.

Bezoek het kasteel en de tuinen.

Zuilengalerij Lednice-Valtice
Op de Reistna heuvel bij paleis Valtice staat een schitterende zuilengalerij (Image by BookPenthouse from Pixabay)

Lednice-Valtice: te bizar voor woorden

Eigenlijk is alles wat hier is aangelegd te bizar voor woorden. Dit is hoe prinsen en prinsessen leven in sprookjes. De familie Liechtenstein maakte het waar in het cultuurlandschap Lednice-Valtice. De schoonheid is onovertroffen.

Overnachten in Lednice-Valtice

Het cultuurlandschap Lednice-Valtice is een fantastische plek om te overnachten. Op Trivago vind je de beste hotels en appartementen voor de beste prijzen. Of huur een vakantiewoning of -villa via  Belvilla.nl. Ook zijn er in Zuid-Moravië verschillende campings. Ontdek ze op Eurocampings.nl.

Lees ook: Vakantieparken in Tsjechië: ontspannen op vakantie

Lees ook: Campings Tsjechië: Dit zijn de 10 beste

Lees ook: De ondergrondse wereld van de Moravische Karst