Hoe was het leven in de DDR? In de film Das Leben der Anderen, een van de beste films over de DDR gemaakt, krijg je een bijzonder inkijkje in het voormalige Oost-Duitsland. Een inkijkje in het ‘normale’ leven, maar ook in de wereld van macht, afpersing en spionage. Deze film moet je zien!

Bekijk de trailer:

Het is 1984 als de Stasi, de Oost-Duitse veiligheidsdienst, zijn oog laat vallen op de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn vriendin Christa-Maria Sieland. Een reden is er eigenlijk niet, behalve dat er in het culturele wereldje wel meer ideologische tegenstanders van het communisme rondlopen. Nou ja, en minister van Cultuur Bruno Hempf heeft zijn oog laten vallen op Sieland als zijn maîtresse. Stasi-agent Gerd Wiesler krijgt de opdracht om het duo te bespioneren en een belastend rapport te schrijven.

In Das Leben der Anderen krijg je een blik in drie verschillende werelden. Georg Dreyman en zijn culturele vrienden leven het Oost-Duitse leven. Natuurlijk, zij zijn niet zoals de gewone man en vrouw die in de fabriek werkten. Maar de inrichtingen van de woningen, de gesprekken die ze voeren en de twijfels over hun land. Filmregisseur Florian Henckel von Donnersmarck weet een realistische beeld te scheppen.

Spionieren in Das Leben der Anderen

Ondertussen heeft spion Gerd Wiesler zich vastgebeten in het leven van Dreyman en Sieland. Inbreken, afluisterapparatuur plaatsen en buren bedreigen, het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar Wiesler blijkt ook maar een mens te zijn, een mens die gaandeweg begint te twijfelen.

Het meest bizarre is de rol van de staat, die van zijn alle slechtste kant wordt getoond. Spionage, afpersing, corruptie en totale controle. De heersers en hun geheime dienst, de beruchte Stasi, krijgen een gezicht. Alles lijkt geoorloofd op het gebied van macht en dit sijpelt door de hele organisatie heen. Bizar!

Hoofdkwartier Stasi
Het voormalige hoofdkwartier van de Stasi in Berlijn (foto: Flickr/Seth Schoen)

Oscar voor Beste Buitenlandse Film

In 2006 komt Das Leben der Anderen uit en hij wordt erg goed ontvangen. Meer dan 70 prijzen krijgt de film, waaronder een Oscar voor Beste Buitenlandse Film in 2007! Volgens de gezaghebbende filmranking IMDb behoort deze film tot de beste 100 films die ooit zijn gemaakt. Hij krijgt maar liefst een 8,4. Op Moviemeter wordt hij beoordeeld met 4 uit 5 sterren. Tegenwoordig mogen we zeggen dat Das Leben der Anderen een echte klassieker is geworden.

Waar kun je Das Leben der Anderen kijken?

Heb je een abonnement op Videoland? Hier kun je Das Leben der Anderen kijken. Heb je geen Videoland-account? Je kunt de film ook huren voor 2,99 euro via Pathé Thuis.

Daarnaast is de film ook verkrijgbaar op DVD bij Bol.com.

Carice van Houten over Das Leben der Anderen

Hoe goed is Das Leben der Anderen werkelijk? Het publiek loopt ermee weg, maar ook een van de bekendste actrices van Nederland is er lyrisch over. Volgens Carice van Houten is het het perfecrte voorbeeld van een goede film. Alles klopt volgens haar. De film perfect opgebouwd, zijn personages briljant en is het slot van de film indrukwekkend.

Ingang van het DDR Museum Dresden
Het DDR Museum in Dresden is leuk om te bezoeken, maar verheerlijkt het leven in de DDR (foto: eigen)

Voorbereiding op je vakantie in de voormalige DDR

Ga je op vakantie in de voormalige DDR of op stedentrip naar Berlijn en ben je geïnteresseerd in de geschiedenis ervan? Dan moet je zeker Das Leben der Anderen voor je reis bekijken, net als Good Bye Lenin, dat zich rond de val van de Muur afspeelt.

In het voormalige Oost-Duitsland zijn verschillende DDR museums. Een daarvan is het DDR Museum in Dresden. Mijn ervaring is dat in deze museums vooral Ostalgie heerst, ze laten de goede kanten van de DDR zien (die er ook zeker waren). Maar een film als Das Leben der Anderen geeft toch een behoorlijk andere kijk op het leven achter het IJzeren Gordijn. Of bezoek gratis de voormalige Stasi-gevangenis in Bautzen, waar de realiteit ook rauw wordt gebracht.

Rij met cellen in Hohenschönhausen
Een deel van de film is opgenomen in de voormalige Stasi-gevagenis Hohenschönhausen (foto: Pixabay/falco)

Stasi-gevangenis Hohenschönhausen

Een deel van Das Leben der Anderen is opgenomen in het voormalige Stasi-gevangenis Hohenschönhausen in Berlijn. Vrijwel niemand in de DDR wist van dit oord af, ook niet mensen die er in de buurt woonden. Tegenwoordig is het een museum, waar je je kunt laten rondleiden door oud-gevangenen. Erg indrukwekkend!