Een Trabant en een Lada begroeten je hartelijk bij de ingang. Welkom in Die Welt der DDR, het DDR museum in Dresden. 1.500 vierkante meter aan Ostalgie. Een verzameling geweldige verzameling Trabanten, Wartburgs, kinderspeelgoed en kleding. Maar het is ook een blik in de oude Oost-Duitse klaslokalen, woon- en badkamers. Waan je in een wereld die niet meer bestaat.

Ingang van het DDR Museum Dresden
De ingang ligt in een nieuw en modern winkelcentrum (foto: eigen)

Eigenlijk is de entree te absurd voor woorden. Een DDR museum verwacht je in een oud, misschien wel iets vervallen pand. Maar niet in Dresden. Het is hier sinds 2017 gevestigd op de eerste verdieping van het Simmel Center, een nieuw en heel modern winkelcentrum vol Westerse merken. Tegenstrijdiger kan haast niet.

Met een grote glimlach treed ik binnen. Nadat ik tickets heb gekocht wordt ik naar de ingang gewezen. Naar links natuurlijk. Dat kan ook niet missen.

Trabant
Een van de vele Trabantjes in het museum (foto: eigen)

Wat direct opvalt: Die Welt der DDR is groot en ziet er keurig uit! Dit belooft iets. Aan de linkerzijde staan talloze auto’s, motoren en bromfietsen uit het Oosten. Zeker tien Trabantjes staan er naast enkele Wartburgs en een Lada.

Daarnaast staan er de Simson bromfietsen, die tegenwoordig weer helemaal hip zijn onder de jeugd in het voormalige Oost-Duitsland. En ook verschillende motoren van het merk MZ ontbreken niet.

Aan het andere kant van het gangpad is het een drukke boel. Trapautootjes en ander kinderspeelgoed geven het idee dat de DDR een paradijs was voor kinderen. Er volgen een ziekenhuiskamer, apotheek, en kapsalon.

Simson brommers
Simson bromfietsen zijn tegenwoordig weer helemaal populair (foto: eigen)

Terug in de schoolbanken

Achterin het museum ontdek ik een klaslokaal. Houten bankjes en tafeltjes, een schoolbord en natuurlijk de grote leider Erich Honecker aan de muur. Ik moet even zitten. Hoewel ik te jong ben om ooit de DDR in levende lijve te hebben bezocht, voelt dit klaslokaal prettig.

Klaslokaal

Freundschaft

Langs de wanden krijg je uitleg over de Pioniere, een soort van padvinderij in de Deutsche Demokratische Republik. In 1989 was maar liefst 98% van de jongeren hier lid van. Voor de oudste jeugd is de standaard groet ‘Freundschaft’. Het doet me direct denken aan de film Das schweigende Klassenzimmer, een van de beste films over de DDR.

De tocht door het afwisselende museum gaat door. Ik kom langs woonkamers die er volgens mij weinig anders uitzien dan dat de woonkamer van mijn ouders er in die tijd moet hebben uitgezien. Vrouwelijke paspoppen hebben prachtige jurken aan, die tegenwoordig weer hip zouden zijn.

Apotheek
Volle schappen is de nagebouwde apotheek (foto: eigen)

Vooruitgang in de keuken

De vooruitgang voor de inwoners uit het arbeidersparadijs is vooral te zien in het straatje waar twee keukens staan. Een stamt uit begin jaren zestig, de tweede uit de jaren tachtig. Het potkacheltje is ingeruild voor moderne keuken die zo bij de Ikea kan zijn gekocht.

Als we bij de afdeling Volkspolizei aankomen, krijg ik gewoon sympathie voor de Vopo’s zoals ze in de volksmond werden genoemd. Het beeld past niet bij wat ik door de jaren heen heb gelezen over deze agenten. Ze zouden stug zijn, gevreesd zelfs. Niet hier.

Supermarkt in het DDR Museum Dresden
Een supermarkt met volle schappen (foto: eigen)
Volle schappen

Het nagebouwde winkeltje is even verderop prachtig. Volle schappen met typische DDR-producten als Mocca Fix koffie, Rodkäpchen sekt en Spreewalt augurken. De prijslijst is geweldig. Super om eens te ervaren hoe duur een kopje koffie kost of een fles bier.

Aan het eind van onze tocht door het museum komen we uit op de camping. Bungalowtenten, aanhangers en een caravan. Vakantie was een recht in de Deutsche Demokatische Republik. Elk jaar trokken de Oost-Duitsers erop uit. En zo te zien hadden ze het goed.

Woonkamer in het DDR Museum Dresden
Een standaard woonkamer uit de DDR-tijd (foto: eigen)

Is Die Welt der DDR een realistisch museum?

Wanneer je door het DDR museum in Dresden gewandeld bent, dan kan het niet anders dan dat je aan het genieten bent geweest. Het mooie speelgoed, de keurige woonkamers en mooie kleding, dit land moet een paradijs zijn geweest.

Slechts bij de badkamers heb ik een kleine kanttekening gevonden. Dat in de jaren 50 echt heel weinig mensen een eigen badkamer hadden. Bij de val van de Muur in 1989, had nog steeds tien procent van de bevolking geen eigen badkamer.

Wat dat betreft is dit museum een typisch voorbeeld van Ostalgie. Volle winkels kenden de Ossi’s niet en de politie was ook zeker niet hun beste vriend. EN wat te denken van de jarenlange wachtlijsten voordat je een auto kon kopen? Dat kennen wij niet en komt niet aan de orde.

politieuniformen
Politieuniformen (foto: eigen)

DDR Museum Dresden: Geen aandacht voor de Stasi

Iets wat ook volledig ontbreekt is een hoek over de Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi. Met een netwerk van 91.000 geheim agenten en daarnaast 200.000 Immateriele Mitarbeiders (spionnen), werden talloze burgers in de gaten gehouden. Had je kritiek op het regiem of wilde je vluchten naar het Westen, dan werd je opgepakt en kwam je bijvoorbeeld jarenlang in de Stasi-gevangenis in Bautzen terecht of de beruchte gevangenis Hohenschönhausen in Berlijn. Beide zijn nu als museum te bezoeken.

Met dit in het achterhoofd verheerlijkt het DDR museum Dresden het voormalige Oost-Duitsland. Is dat erg? Nee. Het museum is echt leuk om te bekijken. Maar het is goed om dit te onthouden.

Wil je een goed beeld krijgen van de DDR? Dit zijn de beste films, series en boeken over de DDR.

Prijslijst
De prijzen in de DDR lagen behoorlijk lager tegenwoordig (foto: eigen)

Openingstijden

Museum Die Welt der DDR is zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Parkeren kan in de parkeergarage onder het winkelcentrum aan de Antonstrasse 2A in Dresden.

Overnachten in Dresden

Wil je het DDR Museum Dresden bezoeken? Maak er een stedentrip van en bezoek dan ook zeker de rest van deze geweldige stad. In 1 dag lukte het ons om de stad te bekijken. Zo zagen we de Frauenkirche, de Semperoper en het Zwinger paleiscomplex.

In Dresden zijn tal van hotels en appartementen te vinden voor elk budget. Ook zijn er vele mooie campings in de omgeving.