Eisenach is een bijzondere stad. Alleen de ligging al, aan de rand van het Thüringer Wald, maakt het tot een unieke vakantiebestemming. De stad in het voormalige Oost-Duitsland bekend om het imposante  kasteel Wartburg, is de geboorteplaats van Johann Sebastian Bach en speelde een belangrijke rol in de auto-industrie.

Maar haar waardigheid heeft Eisenach in de loop van haar lange geschiedenis op meerdere manieren opgebouwd. Zo schreef Luther hier de Duitse vertaling van het Nieuwe Testament. En al sinds het eind van de 19e eeuw worden hier auto’s gebouwd. Tegenwoordig Opel, maar tijdens de DDR-tijd liep hier de Wartburg van de band, het alternatief voor de Trabant. Kortom, een stad met een geschiedenis, kasteel én eigen automerk. Een beetje van adel dus!

Aan de oevers van de rivier de Hörsel, aan de noordrand van het Thüringer Wald: de ligging van Eisenach is ronduit schilderachtig te noemen. Vooral wanneer de schemering haar intrede doet. De lichten van de huisjes lijken tegen de helling van de heuvel op te kruipen met bovenop de top het statige kasteel. Alsof het een wakend oog houdt over zijn ‘onderdanen’.

Overal is het weelderig groen en ook bij daglicht is de stad erg sfeervol. Door vakwerkhuizen, steegjes en straatjes met kinderkopjes en eeuwenoude panden lijkt de tijd er te hebben stil gestaan.

Vakwerkhuis in de binnenstad van Eisenach
De historische binnenstad telt vele oude vakwerkhuizen

Thüringer Walt

De aangrenzende bossen zijn het thuis voor heel veel flora en fauna en het is een genot om hier te wandelen, fietsen of paardrijden. Het is een enorme aaneenschakeling van natuurgebied, van  Eisenach in het noordwesten tot Sonnestadt in het zuidoosten. Hier kom je helemaal tot jezelf, want je kunt tijden lopen zonder een mens tegen te komen.

Omdat het gaat om een bebost middelgebergte, met als hoogste punt de Großer Beerberg van bijna 1.000 meter, kun je hier ook stevige bergwandelingen en klimtochten maken.  Handig om te weten; de noordkant van het Thüringerwoud is ruiger en hoger dan de zuidkant en biedt dus meer uitdaging.

Uitzicht Thüringer Wald
Uitzicht over het Thüringer Wald (foto: Thüringer Tourismus GmbH)

Bijna 1.000 jaar geschiedenis in Eisenach

Eisenach heeft een intrigerend verleden van denkers en filosofen. De geschiedenis van het stadje gaat in ieder geval terug tot ca. 1040, in de tijd dat Lodewijk de Bebaarde van het Ludowingers geslacht in de streek ten noorden van Thüringer Wald de scepter zwaaide. Naar verluidt zou hij in 1067 de Wartburg hebben gebouwd. Maar Eisenach wordt pas voor het eerst schriftelijk genoemd in de volgende eeuw; als een administratieve regio die drie markten combineert.

Handel was een belangrijke bron van groei en inkomsten, omdat Eisenach aan de Oost-West handelsroute Via Regia lag. De Wartburg werd de zetel van de heersers van Thüringen en Eisenach, en de stad werd nog prestigieuzer. De versterkte stadsmuren werden rond deze tijd gebouwd.

Strategische ligging van Eisenach

In de middeleeuwen was Eisenach sterk betrokken bij de Reformatie en de daaropvolgende oorlogen tussen tegengestelde overtuigingen. Het was een strategisch punt op de handelsroutes én vanuit militair oogpunt.

Tijdens de 16e eeuw werd het de hoofdstad van het kleine hertogdom Saksen-Eisenach, dat ontstond tijdens de erfenisproblemen van de heersende familie. Dit werd later gecombineerd in Saksen-Weimar en nog later in de deelstaat Thüringen.

Centrum Eisenach
Oud en nieuw gaan goed samen in het oude centrum van de stad (foto: Joachim Negwer / cross media redaktion / Thüringer Tourismus GmbH)

Textiel- en autoindustrie

De stad werd tijdens de Napoleontische oorlogen binnengevallen door Franse troepen en tijdens hun terugtrekking verwoestte een enorme explosie veel gebouwen in de stad. Na de Napoleontische tijd werd het concept van en de vraag naar de Duitse eenwording sterker en een van de eerste belangrijke bijeenkomsten werd gehouden door de studentenbroederschappen op de Wartburg. Het Burschenschaftsdenkmal monument boven de stad herdenkt dit oorspronkelijke festival.

De stad profiteerde van industrieën die zich in het gebied vestigden – werkplaatsen produceerden textiel en aan het einde van de 19e eeuw werd de eerste autofabriek van het land geopend. De product van de ‘Wartburg’ was een feit. Deze industrie was een belangrijke bron van inkomsten voor de stad.

Eisenach werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd en bezet door Amerikaanse troepen. Na het verdrag aan het einde van de oorlog werd de stad echter onderdeel van de door Rusland bezette zone en later een deel van Oost-Duitsland.

Wartburg auto
Tijdens de DDR-tijd werde in Eisenach de Wartburg geproduceerd

Nieuwe testament vertaald in Eisenach

Eisenach en omgeving was thuis voor grote namen als Goethe, Schiller en Händel. Zo heeft de heilig verklaarde Elisabeth van Thüringen hier gewoond en Maarten Luther heeft er een deel van zijn jeugd doorgebracht. Later, in 1521, zat hij een jaar ondergedoken in de Wartburg, waar hij het Nieuwe Testament vanuit het Grieks naar het Duits vertaalde.

De bekende schrijver en dichter Fritz Reuter (1810-1874) woonde ook in de stad. In zijn villa is nu het Reuter-Wagner-Museum gevestigd, waar zich onder meer een grote collectie rond componist Richard Wagner bevindt.

En natuurlijk is Eisenach beroemd omdat het de geboorteplaats van de befaamde componist Johann Sebastian Bach is.

Het Eisenach van Bach in het Bachhaus

Op 21 maart 1685 zag Johann Sebastian Bach het levenslicht in Eisenach. Hij was het 8e kind,  een nakomertje, van Johann Ambrosius Bach en Maria Elisabeth Lämmerhirt. Hij werd gedoopt in de Georgenkirche toen hij 2 dagen oud was.

Muziek kreeg de kleine Johann met de paplepel ingegoten van zijn vader, die stadsmuzikant was. Hij gaf de jonge Johann Sebastian al vanaf zeer jonge leeftijd vioolles. Maar dan slaat het noodlot toe. Zijn vader overlijdt en een jaar daarna zijn moeder. Zo is Bach al op negenjarige leeftijd wees. Hij wordt opgevangen in het gezin van zijn oudste broer, Johann Christoph Bach III. Hij was kerkorganist in het dorp Ohrdruf en droeg zo verder bij aan de muzikale opvoeding van de jongen.

Meer over Johann Sebastian Bach kom je te weten in het Bachhaus. Het museum is volledig gewijd aan deze grote componist. Het museum huisvest ongeveer 250 originele stukken, waaronder een verzameling bladmuziek van zijn hand. De kern van het museum, dat tegenwoordig uit verschillende gebouwen bestaat, is een ongeveer 550 jaar oud vakwerkhuis (Frauenplan nr. 21), dat in het midden van de 19e eeuw ten onrechte werd geïdentificeerd als de geboorteplaats van Bach. In 1907 richtte de Leipziger Nieuwe Bachvereniging het op als gedenkteken en Bachmuseum.

Wat mag je verder niet missen in de stad van Bach?

Natuurlijk maak je een uitgebreide wandeling door het historische centrum van Eisenach. Kijk vooral ook omhoog, om de fraaie gevels te bewonderen. Op het elegante Marktplein kun je heerlijk zitten en uitgebreid om je heen kijken. En er is veel te zien, want bijna alle gebouwen rondom de markt zijn monumentale panden!

Op de noordoostelijke hoek vind je de prachtige Ratsapotheke en het stadhuis. In het zuiden wordt het plein gedomineerd door de Georgenkirche, waarachter het befaamde Creutznacher Haus en de esplanade van de voormalige residentie.

In het zuidwesten ligt de Pfarrberg met de Georgenschule, de Goetheschule en, iets verder, het Martin-Luther-Gymnasium. Ook voor het smalste huis van Duitsland moet je beslist even stilstaan. Het huis heeft een erg mooie voorgevel in Art Nouveau stijl en staat ingeklemd tussen twee grote panden op de Johannisplatz.

Kasteel Wartburg

Kasteel Wartburg verdient uiteraard speciale aandacht. Deze schitterende, historische burcht stamt uit de 11e eeuw en heeft iconische waarde. Niet alleen als symbool van de stad, maar ook om dat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Binnen de kasteelmuren waan je je in een andere wereld!

In de jaren 1521 en 1522 verbleef Martin Luther in het kasteel en werkte aan zijn vertaling van het Nieuwe Testament. In de Lutherzaal kun je meer over zijn leven en werken te weten komen. Zijn werk had een enorme impact, boostte de Reformatie en zijn vertaling veranderde de Europese kerkwereld voorgoed.

Tip: als het mooi weer is, is een wandeling vanuit Eisenach naar het kasteel al een uitje op zich!

Kasteel Wartburg vanuit de lucht
Kasteel Wartburg staat bekend als een van de hoogtepunten in Thüringen (foto: Florian Trykowski, Wartburg-Stiftung, Thüringer Tourismus GmbH)

Automobile Welt Eisenach

Hou je van auto’s dan ken je ongetwijfeld de Wartburg. Al in 1899 werd de eerste Wartburg gebouwd, maar het merk is vooral bekend geworden als DDR-auto. Het merk Wartburg bestaat niet meer, maar nog altijd bouwt Opel auto’s in Eisenach.

Voor de geschiedenis van de auto-industrie in Eisenach moet je naar het museum Automobile Welt Eisenach. Ontdek de geschiedenis van de Dixi, de overname door BMW, hoe hier racewagens werden gebouwd en hoe de fabriek in Eisenach tijdens de Tweede Wereldoorlog wapens en militaire motorfietsen bouwde.

Na de oorlog kwam Eisenach in de DDR te liggen. Tussen 1956 en 1991 zijn hier 1,7 miljoen Wartburg auto’s van de band gerold. Ondanks het verdwijnen van de DDR en de Wartburg, is Eisenach nog altijd een echte autostad.

De Nikolai Toren

Een andere echte ‘must-see’ is de Nikolaitor. Het is de enige overgebleven toren van de voormalige vijf stadspoorten en stadsmuur van Eisenach. Het werd rond 1170 gebouwd rond dezelfde tijd als de naburige Nikolaikirche en is daarmee de oudste stadspoort van Thüringen.

Deze toren was belangrijk voor de handelsroute tijden de Middeleeuwen. De Via Regia liep destijds namelijk van Frankfurt am Main naar Krakau, via Eisenach. Bij de uitgang van de Karlsplatz naar de Bahnhofstraße verliet men de stad via de Nikolaitor richting het oosten.

Tot 1832 werd de stadspoort elke avond gesloten. Helaas werden rond 1815 de stadsversterkingen van Eisenach geleidelijk verwijderd, maar gelukkig werd de Nikolai-poorttoren op verzoek van de bevolking gespaard.

Prachtige wandelroutes

De connecties met Bach en Luther, de monumentale Wartburg en de nabijheid van de bossen, maken van Eisenach een populaire toeristische bestemming. Wandel- en natuurliefhebbers lopen bijvoorbeeld graag de Rennsteig-wandelroute door het Thüringer woud.

De omliggende natuur is ronduit schitterend te noemen. Er zijn dan ook talloze fantastische wandelroutes. Twee routes die je niet mag missen, leiden je door een indrukwekkende kloof: de Landgravenschlucht en de Drachenschlucht: een indrukwekkende ervaring van ongeveer een uur.

Ook zijn er uitgestippelde wandelroutes om de stad en de omgeving te verkennen, zoals de tocht ‘in de voetsporen van Luther’ en een combinatietocht van de Wartburg naar de Drachenkloof. Kortom, genoeg om zelf te gaan ontdekken. Vergeet dus zeker niet je wandelschoenen in te pakken!

Drachenschlucht
De Drachenschlucht is een van de vele mooie plekken in de bossen bij Eisenach (foto: Dominik Ketz / Regionalverbund Thüringer Wald e.V.)

Stedentrip of vakantie naar Eisenach

Eisenach ligt in het hart van Duitsland, iets ten zuiden van de Harz en vlakbij het prachtige Erfurt. Vanuit Utrecht rij je in ruim 5 uur naar de stad toe. Dat maakt Eisenach tot een erg leuke verrassing voor een stedentrip, zeker als je ook van wandelen in de natuur houdt.

Net buiten de stad, midden in de natuur en pal naast het Burschenschaftsdenkmal, staat het Berghotel Eisenach. Een betere plek had het hotel niet kunnen krijgen. Vanuit het hotel heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. De kamers zijn modern, het ontbijt uitgebreid en het personeel vriendelijk. Een aanrader!

Hou je meer van kamperen? Ten zuiden van de stad ligt Campingpark Eisenach aan een meertje. Dit is een moderne camping die van alle gemakken is voorzien.