Op vakantie in Oost-Duitsland, dat voelt als avontuur. Steden als Jena, Chemnitz en Schwerin, dat is even iets anders dan Zuid-Frankrijk. Maar zeker net zo tof. Caroline Verstappen keerde terug naar de voormalige DDR, waar ze jaren geleden enkele keren is geweest, en maakte daar een roadtrip. Niet alleen met de auto, maar ook op de fiets. En ze komt tot een mooie conclusie: de glimlach is er terug.

Heerlijk in september naar Zuid-Frankrijk, ik kijk er al weken naar uit. Toch zorgt het aantal mensen dat in toenemende mate besmet wordt met coronavirus voor wat onrust. Het valt mee in het gebied waar ik naar toe zou gaan, maar 2 weken voor vertrek wordt de vakantie toch geannuleerd. Wat nu?

Zuid-Frankrijk
Een vakantie in Zuid-Frankrijk zit er door corona niet in (foto: Pixabay/Tom und Nicki Löschner)

Ik ga alleen op vakantie en het gebied in Zuid-Frankrijk ken ik goed en voelt vertrouwd. Maar ergens lonkt ook een spannend perspectief om iets nieuws te gaan ontdekken. Omdat ik geen zin heb in een tweede annulering, zoek ik naar een gebied in Europa wat niet oranje kleurt. Zo kom ik uit op het oosten en noorden van Duitsland.Een aantal jaren geleden ben ik hier een aantal keren geweest, maar dat was vooral op doortocht naar wintersport in Tsjechië. En begin jaren negentig ben ik op een bruiloft in Poznan geweest. In mijn herinnering was alles in het oosten van Duitsland grijs en grauw: de gebouwen, de mensen en ook de natuur.

Jena
Jena heeft heel leuke pleintjes (foto: Caroline Verstappen)

Ik start mijn vakantie in universiteitsstad Jena. Niet de mooiste stad van Duitsland, maar wel een hele boeiende. De firma Zeiss (fabrikant van optische systemen) heeft er haar oorsprong en dat heeft geresulteerd in een planetarium waar prachtige films worden getoond. Ik heb mijn fiets bij me. En hoewel ik niet direct een echte fietsvakantie voor ogen heb, maak ik lange fietstochten in de omgeving van Jena. Je kunt er echt alle kanten op en de routes zijn prima aangegeven.

Taart
De eerste dag informatie ingewonnen over de omgeving bij de tourist info in het centrum en daarna lekker een glaasje gedronken en een stukje taart gegeten (foto: Caroline Verstappen)

Fietsen langs de Saale

Dwars door Jena loopt de rivier de Saale. Er is een hele fietstocht uitgezet langs de rivier. Deze tocht loopt van Beieren, via Thuringen naar Sachsen Anhalt en is zo’n 400 kilometer lang. Ik ben vanuit Jena twee richtingen opgefietst.

Mijn tweede fietstocht gaat naar Rudolstadt en ook hier is het weer genieten van de prachtige vergezichten van de meanderende Saale.

Kasteel langs de Saale
Het is een pittige route, langs velden, door bossen en altijd in de buurt van de Saale. Een kasteel dat weerspiegelt in het water zorgt voor een heel mooi beeld. Kortom, ik ben verliefd geworden op de Saale en het hele gebied eromheen (foto: Caroline Verstappen)

Het juk van de DDR is afgeworpen

Op alle plekken waar ik kom, merk ik dat het voormalige Oost-Duitsland het juk van de DDR heeft afgeworpen. Economisch is er veel gebeurd en mijn grauwe en grijze herinneringen zijn omgevormd naar kleur, hartelijkheid en gastvrijheid. Ik voel me hier heel erg welkom en overal zijn mensen bereid om te helpen, om mij de weg te wijzen.

De betonnen woonelementen zijn opgeknapt tot fleurige woningen en er is ontzettend veel groen en speeltuintjes; het oosten van Duitsland leeft en sprankelt. Op de foto is te zien dat niet alles afgebroken hoeft te worden om een leefbare omgeving te creëren.

appartementencomplex in Jena
Appartementencomplexen uit de DDR-tijd hebben vrolijke kleuren gekregen (foto: Caroline Verstappen)

Chemnitz

Mijn volgende locatie is Chemnitz, ook een universiteitsstad met een heerlijk winkelgebied. Hier heb ik dan ook mijn slag flink geslagen. Mijn hotel ligt net iets buiten het centrum, bij een kasteel met daar omheen allemaal leuke restaurantjes.  

Door Chemnitz loopt de gelijknamige rivier en ook daar kun je heerlijk fietsten. Door de stad loopt, de Jacobsweg, een bedevaartroute. Ik vind het een mooi idee om die te volgen. De route zou zijn aangegeven door schelpen en start in het centrum. Ik zoek me suf, zie geen enkele schelp en besluit uiteindelijk maar om in de richting van de Jacobsweg te fietsen en dan maar een ander pad te volgen.

En toch… ik moet en zal op dat stomme pelgrimpad fietsen. Na een uur zie ik hem ineens: op blote voeten, rugzak op de rug en een stoïcijnse blik in zijn ogen. Dit is een echte Pelgrim, yesssss! Ik heb de route gevonden, en oh wat is die prachtig! Ik eindig mijn route bij het Wasserschloss (want ik moet ook nog terug) en heb een heerlijke dag.

Button
Borstbeeld Karl Marx in Chemnitz
Een reusachtig borstbeeld van Karl Marx in Chemnitz, dat in de DDR-tijd Karl Marxstadt heette (foto: Caroline Verstappen)

Uitstapje naar Dresden

Tijdens mijn verblijf in Chemnitz breng ik een tweedaags bezoek aan Dresden. Via Bajabikes boek ik een fietstocht met gids en ik heb bedacht dat het leuk zou zijn om mijn auto in een voorstad te parkeren en dan naar het centrum te fietsen.

Om 11 uur gaat de tour van start en ik ben mooi op tijd. Helaas krijg ik ruzie met Google Maps waardoor ik precies de verkeerde kant op fiets….zucht…. dat ga ik dus nooit meer halen. Ik bel met de gids die me gelukkig wel de goede kant op loodst. We maken de afspraak dat ik een kwartier later aanhaak. Fijn die flexibiliteit en zo sta ik om 11.15 uur hijgend en puffend voor de opera, waar ik me bij de groep en gids voeg. We bezoeken onder andere het Zwinger Paleis.

Hofkerk Dresden
Friderici wilde graag trouwen met Maria Josepha en ook zijn vader wilde dat graag om op die manier mogelijk koning van Oostenrijk te kunnen worden. Vader was, om koning van Polen te kunnen worden, overgestapt op het katholieke geloof en Maria Josepha stond erop dat er een prachtige katholieke kerk werd gebouwd als ze naar Dresden zou verhuizen voor haar huwelijk. Het overwegend protestantse Dresden wilde daar niet in meegaan, waarop Maria Josepha besloot om dan zelf maar Italiaanse bouwers in de arm te nemen en een kerk te laten bouwen. Tja, zo ging dat in die tijd (foto: Caroline Verstappen)

Opgevoed door een anti-Duitse vader, die de oorlogsangsten om zijn broers nooit is vergeten (één tewerkgesteld in Duitsland en één ondergedoken) was het bombardement van februari 1945 voor mij een middel om die afschuwelijke oorlog te beëindigen. Dat het allemaal toch wat genuanceerder lag, begreep ik pas toen ik er naar aanleiding van mijn bezoek wat meer over ben gaan lezen.

Er was al eerder een bombardement op Dresden geweest en het centrum van de stad was vol met gevluchte mensen. De vernietiging is afschuwelijk om op de foto’s te zien. Mijn vader neem ik niets kwalijk, hij heeft geleefd met de angst om zijn broers en kon er ook wat genuanceerder over praten toen hij ouder werd.

Feestkasteel Palais im Großen Garten
Het Palais im Großen Garten in Dresden werd gebouwd om er grote feesten te vieren (foto: Caroline Verstappen)

In oude glorie hersteld

Dresden was een stad in puin die nu in zijn oude glorie is hersteld. Het is werkelijk prachtig gerenoveerd en met gebruik van moderne technieken zijn zelfs de plaats waar de stenen in het gebouw hebben gezeten teruggevonden. Indrukwekkend zijn ook de vele musea, de inrichting van de paleizen en het verhaal over de liefde van Friderici Augusti en zijn Maria Josepha.

Misschien wel het mooiste gebouw van de stad is de Semperoper. Dit operagebouw is tot drie keer toe vernietigd, waarvan de laatste keer tijdens het bombardement op Dresden. Pas in 1985 was het volledig herbouwd.

Schwerin

En dan is het tijd voor mijn laatste bestemming. Het is wel een paar uur rijden door een landschap dat bijna onontgonnen lijkt. Er zijn nauwelijks snelwegen en ik kom door allerlei dorpjes die lijken te zijn blijven hangen in de vorige eeuw. Daar waar in Jena en Chemnitz nauwelijks nog niet-gerenoveerde huizen zijn, kom ik er hier best veel tegen. Omdat ik op doorreis ben, kan ik me geen beeld vormen van hoe de bewoners van dit gebied dit zien.

Daar doemt Schwerin op. Wat een heerlijke stad! Schwerin is omgeven door meren en natuurlijk wil ik daar omheen fietsen. Het is een heel verschil met Thüringen, want dit noordelijke deel van Duitsland is vlak. Met gemak fiets ik de 80 kilometer rondom de Innen- en de Aussensee. Eén tocht begint met een fantastische blik op de achterkant van het Paleis.

En na nog een rondleiding te hebben gehad door Schwerin en nog een paar mooie fietstochten te hebben gemaakt, zit mijn vakantie erop. Ik ben onder de indruk van het land, de mensen, het heerlijke eten en vooral de verandering naar kleur, de hartelijke gastvrijheid en de indrukwekkende natuur. Echt een aanrader!

De fiets gaat weer op de auto en op weg naar huis. Onderweg blèr ik hard mee met Vicky Leandros ‘Du weisst ich liebe dass leben’ (ai een guilty Schlager pleassure die ik van begin tot einde mee kan zingen…en dat voor een toch wel notoire Stones en Pearl Jam fan…). En voor je het weet ben je weer thuis.