Hij is grappig, ontroerend en geeft een geweldig tijdsbeeld. De film Good Bye Lenin is een klassieker, een van de beste films die over de voormalige DDR is gemaakt. 7 miljoen Duitsers bekeken de film in de bios en IMDb geeft de film een 7,7. Ben je geïnteresseerd in de DDR en de tijd rond de val van de Muur? Dan is dit een enorme aanrader!

Het is het jaar 1989. De protesten tegen het DDR-regime nemen toe. Steeds vaker gaan jongeren de straat op om te demonstreren voor meer vrijheid. Een van hen is Alex. De Volskpolizei treedt hard op. Met de knuppel gaan zij demonstranten te lijf, waarna die worden afgevoerd naar het politiebureau. Vlak voordat Alex wordt gearresteerd, ziet zijn moeder hem. Als haar zoon wordt gearresteerd, krijgt zij een zware hartaanval.

Christiane Kerner is een Oost-Duitse modelburger. Het moment dat ze ziet dat haar zoon Alex wordt afgevoerd, stort ze in. Acht maanden later ontwaakt Kerner in het ziekenhuis, niet wetende dat de Berlijnse Muur is gevallen en dat de DDR niet meer bestaat. Good Bye Lenin. Haar kinderen krijgen een belangrijk advies van de arts: hun moeder mag niet schrikken, mag zich niet druk maken. Maar wat gebeurt er als je een modelburger moet vertellen dat haar land niet meer bestaat?

Tragische komedie

Met de val van de Muur verandert het voormalige Oost-Berlijn in sneltreinvaart. Oude meubels maken plaats voor Westerse meubels. Producten als Spreewald augurken verdwijnen uit de schappen van supermarkten en Coca Cola wordt zichtbaar in het oude Oosten. Maar Alex wil een ding voorkomen: zijn moeder mag niet weten dat de DDR is gevallen.

Wat volgt is een grappig en tegelijkertijd ook tragisch verhaal. Overal heeft de Westerse wereld zijn intrede gedaan, op een appartement van 79 vierkante meter na. Maar dat kun je niet voor eeuwig volhouden.

In de prijzen

Na het uitkomen van Good Bye Lenin in 2003 ontvangt de film talloze prijzen, waaronder de Blauwe Engel tijdens het filmfestival van Berlijn en een César voor de beste Europese speelfilm. Maar er is ook kritiek op het werk van Wolfgang Becker. De film zou te Ostalgisch zijn, te veel het leven in de DDR verheerlijken.

Misschien hebben die criticasters daar ook wel gelijk in. De DDR wordt behoorlijk geïdealiseerd, om op die manier Christiane Kerner te laten herstellen. Is dat erg? Nee. De gemiddelde kijker zal zelf ook begrijpen dat de DDR niet zo maar is gevallen. Bovendien komt aan het begin van de film de repressie van het systeem ook duidelijk aan de orde. En wil je naar een historisch correct verhaal kijken? Daarvoor zijn er documentaires.

Publiek houdt van Good Bye Lenin

Kritiek of niet, bij het publiek valt Good Bye Lenin goed. Op IMDb, de belangrijkste site op gebied filmranking, krijgt de film een 7,7. Meer dan 130.000 mensen brengen een stem uit. Op Moviemeter krijgt het bijna 3,7 van de 5 sterren. Een prima score.

Waar kun je Good Bye Lenin zien?

Good Bye Lenin was een bioscoopsucces, maar is daar tegenwoordig niet meer te zien. Wel is hij voor 10,50 euro te koop op DVD bij Bol.com. Ook is de film te huur via Pathé Thuis voor 2,99 euro.

Wil je ervaren hoe het leven in de DDR was? Wij bezochten het DDR Museum in Dresden.