Macedonië ligt niet aan zee, maar wel aan het prachtige Meer van Ohrid. In dit kraakheldere water kun je zomers heerlijk zwemmen en snorkelen, maar ook lekker waterfietsen of met jetski, terwijl de vissen om je heen zichtbaar zijn.

Het meer ligt op de grens van Noord-Macedonië en Albanië. De bekendste stad aan het water is zonder twijfel het prachtige Ohrid, dat ook wel de lichtstad wordt genoemd. Niet zoals Eindhoven vanwege de gloeilampen, maar omdat het water voor de kust zo licht en helder is.

Langs het water vind je vele mooie kiezelstrandjes tussen het riet. Hooguit met enkele Macedoniërs en toeristen moet je deze strandjes delen. Maar er zijn ook enkele populairdere stranden bij Ohrid. Het fijne van het meer is dat de kust vrij langzaam afloopt. Het is ideaal om te zwemmen. Veel hotels aan het water hebben hun eigen nette kiezelstranden met strandbarretjes en al. Maar voor de romantiek zoek je een mooi plekje tussen het riet langs het meer.

Heerlijk helder water in het Meer van Ohrid
Het water in het Meer van Ohrid is bijzonder helder (foto: Unsplash/Kate Talim)

De geschiedenis van het meer gaat tussen de 3 en 5 miljoen jaar terug in de tijd. Het is ontstaan uit een soort kloof. De Parel van de Balkan is daarmee waarschijnlijk het oudste, of in ieder geval een van de oudste meren van Europa. Met een lengte van ruim 30 kilometer en een breedte van bijna 15 kilometer is het bovendien groot. Op het diepste punt is het meer zo’n 300 meter diep. Wanneer je in Ohrid bent, kun je aan de overzijde de Albanese bergen zien liggen.

Aan het meer vind je geen zandstranden, maar kiezelstranden. Het is direct een van de redenen waarom het water zo ongelofelijk helder is. Sinds 1979 staat het Macedonische deel van het meer en de kust al op de Unesco Werelderfgoedlijst en is daardoor goed beschermd. Sinds 2019 is het Albanese deel van het meer hier aan toegevoegd.

Meer van Ohrid
Aan het meer vind je mooie kleine sfeervolle plaatsjes (foto: eigen)

Ohridforel op de menukaart

Het bekendste dier in het meer is de Ohrid forel. Helaas, hij wordt bedreigd. Maar gelukkig is er een vangverbod. In verschillende restaurants staat desondanks nog altijd deze forelsoort op de menukaart. Maar grote kans dat je een compleet andere forel krijgt gepresenteerd. Het bijzondere aan deze forel? Hij is pas na zeven jaar volgroeid.

Ohrid als uitvalsbasis

Ohrid is een fantastische uitvalsplek om het Meer van Ohrid en de omgeving te ontdekken. Een van de beste hotels, en tegelijkertijd zeer voordelig, is Hotel Granit. Zelf heb ik hier heel goede herinneringen aan.

De plaats heeft een prachtige historische binnenstad en er zijn veel restaurantjes waar je voor een zacht prijsje ongelofelijk lekker kunt eten. ’s Avonds, als het iets koeler is, komen de locals massaal op straat. Ze struinen door de gezellige hoofdstraat met zijn winkeltjes in het centrum, kauwen op zonnebloempitten en genieten van de entertainers die langs de kant van de weg staan. Heel gezellig.

Vanuit Ohrid kun je allerlei toffe bezienswaardigheden bezoeken. Huur zelf een auto, het verkeer is er rustig en veilig, of doe mee aan een toer. Bekende plekken zijn de Bay of Bones, het St Naum klooster, de iconische Sveti Jovan Kaneo kerk en de St. Bogorodica Perivleptos kerk met zijn prachtige fresco’s, Nationaal Park Galicica of de stad der bruggen Struga.

Ook leuk: bezoek eens Albanië, zoals wij deden, en ontdek een compleet andere wereld. Je kunt dit zelfstandig doen, maar een toer is misschien een beter idee. Alles wordt dan voor je geregeld, inclusief een visum voor een dag.

Markt in Albanië
Tijdens een uitstapje naar Albanië kom je in een totaal andere wereld terecht, zoals op deze markt in Pogradec (foto: eigen)

Waar kun je het best overnachten?

Zoals gezegd is Ohrid een fantastische plek om te overnachten. Het stadje heeft alles te bieden. Van een historische binnenstad tot talloze kerken en van vele terrasjes tot mooie stadsstranden. Bovendien telt de stad vele hotels en appartementen en Airbnb’s tegen scherpe prijzen.

Naast Ohrid is ook Struga een mooie plek om te verblijven. Vergelijk hier de prijzen voor een hotels en appartementen in Struga.

Onder Nederlandse toeristen wordt Macedonië steeds populairder. Dat merk je in het aanbod. Inmiddels bieden onder meer Tui, Prijsvrij, Corendon en De Vakantiediscounter  compleet verzorgde vakanties naar dit schitterende land aan.