“Jaag hem naar de hel!” Als een schooljuffrouw dat over de regionale partijchef in het oor van de 15-jarige Pavel Botev fluistert, dan moet er iets aan de hand zijn. En dat is er ook zeker in het boek Hoe de madonna op de maan belandde van Ralf Bauerdick. Dit is een van de beste romans die ik heb gelezen.

Ik hou van De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon, De kathedraal van de zee van Ildefonso Falcones en Reconquista van Miguel Bulnes. Over Spanje zijn in de afgelopen twintig jaar verschillende fantastische historische romans geschreven.

Maar over Roemenië? Buiten Dracula kende ik er geen een. Totdat ik Hoe de madonna op de maan belandde ontdekte. Wat een geweldige verrassing! Wat een briljant boek! Dat dacht ik tien jaar geleden, toen ik hem voor het eerst las. En nu ik hem voor de tweede keer heb gelezen, is dat beeld helemaal overeind gebleven.

Het is de jaren vijftig. In het fictieve Roemeense bergdorp Baia Luna gaan de grote veranderingen in de wereld grotendeels voorbij. Dat Roemenië communistisch is? Het zal. Op de drie communistische broers in het dorp na is er niets veranderd.

De zigeuners wonen aan de rivier, schoolkinderen krijgen dagelijks les van juf Angela ‘Barbu’ Barbulescu, Kora Konstatin verspreid de laatste roddels, ’s avonds verandert het winkeltje van de familie Botev in een drinkgelegenheid en pater Johannes Baptiste preekt elke zondag.

Baia Luna is zo’n plaatje zoals er zoveel in de bergen zijn. Een plek waar niets gebeurt. Nou ja, bijna niets. Want dat de Sovjet-Unie een raket met daarin de hond Laika heeft gelanceerd en dat zij een satelliet in een baan om de aarde hebben gebracht, dat is zelfs hier op de radio te horen. Maar wat moeten die Russen toch in het heelal?

Ilja Botev, de opa van Pavel, en zigeunerhoofdman Dimitru denken het te weten. De Russen zijn op zoek naar Maria. De heilige maagd Maria is volgens de paus lichamelijk opgenomen in de hemel en de enige plek waar dat kan zijn is op de maan. De Amerikanen moeten worden gewaarschuwd.

Een madonnabeeld

Speciale opdracht

Waar de twee mannen zich druk maken over een satelliet, verandert het leven van Pavel als hij de opdracht krijgt een foto op te hangen van de nieuwe regionale partijchef Stefan Stephanescu. Daarbij krijgt hij een speciale opdracht…

Angela Barbulescu reikte mij een hamer aan en een portret in een matgouden lijst. Ik ging door de knieën om de foto aan te pakken. Ik werd lichtelijk bevangen door dezelfde rozengeur als  op die verschrikkelijke avond op de bank in haar woonkamer. Ze fluisterde mij iets in het oor.

De strekking van haar woorden drong niet meteen tot mij door. Het waren maar twee zinnetjes. Ik kon ze, ondanks het geroezemoes in de klas, duidelijk verstaan, maar hun betekenis ontvouwde zich pas na enige tij ten volle. Ik hield de lijst omhoog om de plaats van de spijker te bepalen. Toen herkende ik degene die ik aan de muur moest hangen. ‘Jaag deze man naar de hel! Vernietig hem!’

Fragment uit Hoe de madonna op de maan belandde

Baia Luna staat in de weken daarna op zijn kop. Juffrouw Barbulescu verdwijnt, pater Johannes Baptiste wordt vermoord en het dorp maakt voor het eerst kennis met de Roemeense geheime dienst. Het eeuwige licht dooft in de kerk en de madonna in de kapel op de Maanberg blijkt te zijn verdwenen.

Samen met het Romameisje Buba gaat Pavel op zoek naar het geheim van juffrouw Barbulescu. Ondertussen zoeken Iljan Botev en Dimitru bewijs voor hun bizarre idee dat de madonna op de maan leeft.

Baia Luna wordt nooit meer hetzelfde. Jaren gaan er voorbij en zelfs in het bergdorp dringt langzaam de realiteit van de dag door. Maar het leven gaat er door. Ontsnappen is vrijwel onmogelijk. Tot de val van het communisme in Roemenië en alles samenkomt.

Bizar, grappig en geloofwaardig

Hoe de madonna op de maan belandde is een bizarre roman die desondanks geloofwaardig blijg. De onwetendheid van de mensen maakt het bij tijd en wijle bijzonder grappig. Maar het is ook een reis door de geschiedenis.

Ralf Bauerdick heeft aan de hand grote historische feiten een briljant boek geschreven. De eerste pagina’s zijn wat verwarrend en enigszins lastig om doorheen te komen, daarna leest het boek als een trein. Humor en spanning maken het tot een echte page turner.

De hoofdpersonen zijn zo goed omschreven, dat ze echt tot leven komen in het boek. Je leeft met hen mee en gaat hun zienswijze begrijpen. Bovendien heeft Bauerdick een gouden pen. Met zijn kostelijke schrijfstijl weet hij enorm te boeien.

Leestip voor tijdens je vakantie

Ga je op vakantie naar Roemenië of ben je er misschien geweest? Om goed in de sfeer te komen of om hem nog even vast te houden, is Hoe de madonna op de maan belandde een absolute aanrader. Wanneer je de eerste dertig pagina’s door bent, ga je genieten en wordt je nieuwsgierigheid getriggerd.

Heb je niets met Roemenië, maar hou je wel van goede boeken? Ik ben er van overtuigd dat je van Hoe de madonna op de maan belandde gaat genieten. Laat in een reactie hieronder weten wat jij ervan vindt!