Aan de rand van nationaal park Saksisch Zwitserland ligt het schitterende Hohnstein. Boven het stadje, dat slechts iets meer dan 3.000 inwoners telt, torent de plaatselijke burcht Hohnstein uit. De plaats is de ideale plek om die Sächsische Schweiz te ontdekken. Te voet, met de auto of op de fiets. Vanaf Utrecht is het zo’n 750 kilometer rijden naar deze prachtige vakantieplek.

Burcht Hohnstein
De burcht torent boven Hohnstein uit (foto: eigen)

Diep in het voormalige Oost-Duitsland, op ruim een half uur rijden voorbij Dresden, ligt nationaal park Saksisch Zwitserland. Dit gebied, dat doorloopt tot in Tsjechië, staat bekend om zijn zandstenen rotsen. Hoewel de ‘bergen’ maximaal 550 meter hoog zijn, heb je echt het gevoel je in een berggebied te begeven. Overal om je heen zie je rotsen, tafelbergen en slinger je met je auto door haarspeldbochten.

Het natuurgebied heeft niets met Zwitserland te maken. Maar rij je er doorheen, dan krijg je zeker het gevoel dat je je in de Alpen bevindt. Glooiende akkers afgewisseld met steile weggetjes, rotswanden en dorpen vol met vakwerkhuizen. Dit gebied voelt bijzonder knus aan. Het grote voordeel ten opzicht van de Alpen? Het leven is hier vele malen goedkoper.

bezienswaarsdigheden in Saksisch Zwitserland
Saksisch Zwitserland staat bekend om zijn rotsformaties van zandsteen (foto: Pixabay/Tama66)

Wat is er in Hohnstein te doen?

De bekendste plek in het stadje is zonder twijfel de burcht Hohnstein. Op een hoge rotswand kijkt hij niet alleen over de stad uit, maar ook over de omgeving. Maar het stadje telt ook vele mooie vakwerkhuizen, er is een interessante stadswandeling en ter verkoeling heeft de plaats ook een zwembad. Bovendien is de stad het startpunt van verschillende wandelingen in Saksisch Zwitserland. Maar de stad zelf is het bekendst vanwege de Hohnsteiner poppenkast.

Burcht Hohnstein

Rond 1200 werd hij gebouwd door de Bohemers als een fort, dat bescherming moest bieden tegen de Saksen. Maar ruim 200 jaar later, in 1443, komt hij in handen van de vijand. Een jaar later krijgt het dorpje er omheen stadsrechten. In de honderden jaren daarna blijkt de burcht onoverwinnelijk.  In al die tijd wordt het onder meer gebruikt als rechtbank en gevangenis.

Onder de nazi’s krijgt de burcht een minder goede naam. In 1933 en 1934 vestigen zij hier een concentratiekamp. Hier worden vooral communisten vastgehouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het een krijgsgevangenkamp, waar vooral Poolse generaals worden opgesloten.

Na de oorlog wordt burcht Hohnstein een jeugdherberg en komt er een museum in. Tegenwoordig kun je nog steeds in de burcht overnachten of een expositie over de geschiedenis van het fort bezoeken.

Burcht Hohnstein
De burcht in Hohnstein ontgaat niemand (foto: eigen)

Bekendste poppenkastspeler

De bekendste handpoppenspeler van Duitsland, en misschien ook wel internationaal, is Max Jacob. In 1921 begint hij als handpoppenspeler en al snel wordt hij populair. Het poppentheater verhuist daarom naar de burcht Hohnstein. Samen met de Kasperfamilie, zoals de groep poppenspelers zich noemt, geven ze tal van shows en worden zeer bekend. Tegenwoordig is er nog elk jaar een handpoppenfestival in de stad.

Stadswandeling

Een leuke manier om de geschiedenis van de stad Hohnstein te ontdekken is door een stadswandeling te maken. Met pijlen wordt je door het stadje en de omgeving gevoerd. Onderweg staan er borden die informatie over de historie geven. Zo kom je onder meer langs het gemeentehuis, het oudste pand in de stad.

Hohnstein uitzicht
Hohnstein telt vele mooie vakwerkhuizen (foto: eigen)

Zwembad

Aan de rand van de stad ligt het plaatselijke openluchtzwembad. Ideaal voor een warme dag om even af te koelen of om een duik te maken na een lange wandeling.

Startpunt van vele wandelingen

Hohnstein is de perfecte plek om een wandeling te maken in Saksisch Zwitserland. In het stadje beginnen verschillende wandelingen met een totale lengte van zeventig kilometer. De routes leiden je door bossen, langs rotsen en laten je soms bergen beklimmen. In heel Saksisch Zwitserland is zo’n 1.200 kilometer aan wandelroutes te vinden.

De bekendste wandelroute is de Malerweg. Hij wordt gezien als een van de mooiste routes van Duitsland. Deze wandeling is in totaal 112 kilometer lang en is opgedeeld in acht etappes. Een Maler is in het Nederlands een schilder. Waar vroeger schilders zich door het landschap lieten inspireren, zijn het nu de wandelaars.

Vanuit Hohnstein naar de Bastei

De bekendste toeristische attractie in die Sächsische Schweiz is de Bastei. Dit is een rotsformatie waar een brug langs loopt. Wanneer je over de brug loopt, heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. De wandeling vanuit Rathewalde, vlakbij Hohnstein, naar de Bastei mag er ook zijn. In een kleine anderhalf uur wandel je er naar toe. Onderweg kom je door de Schwedenlöcher, een stevige klim van ruim 300 treden.

Bastei Saksisch Zwitserland
De Bastei is een rotsformatie in Saksisch Zwitserland, waar een unieke brug heen loopt (foto: Pixabay/Julius Silver)

Vesting Königstein

Ook heel leuk om te bezoeken, en vlak om de hoek, is de vesting Königstein. Gebouwd op een tafelberg, is hij vanuit allerlei plekken in het natuurpark te zien. Binnen de 1,8 kilometer lange muur staan meer dan vijftig gebouwen, waarvan in verschillende exposities over de bijna 800-jarige geschiedenis zijn te zien. In al die honderden jaren is de vesting nooit veroverd.

Vesting Königstein
Vesting Königstein is meer dan 800 jaar oud (foto: Pixabay/Ronile)

Wellness in Bad Schandau

Hou je van de sauna en wellness? Even buiten Hohnstein ligt het middeleeuwse plaatsje Bad Schandau, een echt kuuroord. Dit is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van een massage en zoutwaterbaden. Bovendien heeft dit stadje aan de Elbe ook een klein maar mooi historisch centrum. Daarnaast is het de startplaats van de kortste tramlijn van Saksen, de romantische Kirnitzschtalbahn.

Hotels, appartementen en camping in Hohnstein

Saksisch Zwitserland is onder Duitsers een populair vakantieoord. In Hohnstein vind je daarom ook enkele hotels en vele appartementen. Zelf verbleef ik een week in dit mooie vakantiehuisje en schreef daarover een recensie.

Daarnaast telt het stadje met Touristencamp Entenfarm ook een keurige camping. Je kunt hier staplekken in de zon krijgen, maar ook deels in de schaduw. Bovendien worden er ook bungalows verhuurd. Natuurlijk is er voor de kinderen een speeltuin. Honden zijn toegestaan, mits ze aangelijnd zijn.

restaurant Weiher Hirsch
In restaurant Weiher Hirsch aan de Markt kun je goed eten (foto: eigen)

Restaurants

Heb je geen zin om zelf te koken? In Hohnstein en omgeving zijn er zeker restaurants, maar niet zoveel als we in Nederland kennen. Het kan daarom slim zijn om van te voren te reserveren. Hotel zur Aussicht heeft een aantrekkelijk restaurant. Je kunt hier heerlijk eten (zorg dat je er gebakken aardappelen/Bratkartoffeln bij krijgt, heerlijk!) en je hebt bovendien een fantastisch uitzicht op de burcht. Aan de Markt vind je daarnaast hotel/restaurant Weiher Hirsch. Ook hier kun je smakelijk eten.

Heb je zin in een tussendoortje of een snack? Aan de Markt vindt je naast Weiher Hirsch ook een snackbar en naast de burcht de piepkleine supermarkt Cosis Laden-Bistro, waar je ook heerlijke ijsjes en gebak kunt krijgen.

Vind je het niet erg om iets verder te rijden? Op 20 minuten rijden ligt Pirna. In de historische binnenstad zijn verschillende restaurants. Wil je een overheerlijke echte Duitse Schweinehaxe? Dan móet je een bezoek brengen aan Brauhaus Zum Giesser, even buiten het centrum van Pirna. Reserveren is hier doorgaans noodzakelijk.

Berlijn Brandenburger Tor en Fernsehturm
Binnen 2,5 uur rijden ben je in Berlijn

Stedentrip naar Praag of Berlijn

Heb je genoeg natuur gezien en wil je graag een wereldstad bezichtigen? Binnen drie kwartier rijden ben je in het prachtig gerestaureerde Dresden, dat je heel goed in 1 dag kunt bekijken. Ikzelf combineerde het met een bezoek aan het DDR Museum in die stad. Iets verder weg, op een kleine 2 uur rijden, ligt de Tsjechische hoofdstad Praag. En ook een dagje Berlijn is prima te doen. Dit ligt op ongeveer 2,5 uur rijden.

Reistip

Reis je met de auto naar Hohnstein? Wanneer je over de Duitse A2 rijdt, stop dan even bij de voormalige grensovergang Helmstedt-Marienborn. Vroeger was dit de grens tussen West-Duitsland en de DDR, een van de strengst bewaakte grenzen ter wereld. Tegenwoordig is het een gratis museum. Wil je meer over de DDR weten? Dit zijn de beste films, series en boeken die over dit land zijn gemaakt.