Een hotel boeken is altijd een kleine gok. Je moet afgaan op plaatjes en recensies en dan valt het mee of tegen. Enkele jaren geleden boekte ik een vakantie in Hotel Granit aan het Meer van Ohrid in Macedonië. Een goede prijs, prima recensies, maar de stijl leek nogal jaren zeventig stijl en het lag op enkele kilometers van Ohrid. Dan is het even afwachten wat je aantreft…

Hotel Granit aan het Meer van Ohrid
Hotel Granit ligt direct aan het Meer van Ohrid (foto: eigen)

Aangekomen bij het hotel blijken de foto’s te kloppen. Hotel Granit is inderdaad een beetje blokkerig en heeft veel bruin hout. Is dat een probleem? Nee, natuurlijk niet. Maar je vormt van tevoren een bepaald beeld in je hoofd. Hoe fijn is het dan dat je dat beeld na dik een uur al met een grote boog in de prullenbak kunt mikken.

Allereerst hebben we een kamer met uitzicht op het kraakheldere Meer van Ohrid. Onder ons zien we de groene tuin van het hotel en hebben we zicht op het zwembad. De kamer zelf is degelijk. Een goed bed, airco, een balkon en een nette badkamer. Meer heb ik niet te wensen op een vakantie. Want als het goed is heb je hier, behalve ’s nachts, eigenlijk niets te zoeken op je kamer.

Maar Hotel Granit blijkt veel meer dan een prima kamer. Het heeft een fantastisch terras onder een pergola met heerlijk geurende bloemen. De vriendelijke bediening is vlot. Daarnaast is er een hoger gelegen terras waar je heerlijk kunt lunchen en ’s avonds wordt er een uitstekend diner geserveerd.

Het uitzicht vanuit Hotel Granit Ohrid
Vanaf je balkon in Hotel Granit heb je een prachtig uitzicht over het Meer van Ohrid

Kiezelstrand en sportfaciliteiten

Wil je zwemmen bij het hotel? Dan kun je kiezen uit twee opties. Het hotel heeft een leuk zwembadje met strandstoelen er omheen. Daarnaast ligt het aan het Meer van Ohrid en heeft het een schoon kiezelstrand. Ook kun je een van de vele leuke andere strandjes bij Ohrid opzoeken. Het water in het meer is ook zeer schoon. Dat komt mede door een filtersysteem dat met geld van de Europese Unie in het meer is aangelegd.

Enkele tientallen meters van het hotel vandaan liggen een basketbalveld en enkele tennisbanen. Ze zijn ideaal gesitueerd, want je hoort de sporters niet. Daarnaast heeft Hotel Granit in de zomermaanden zijn eigen animatieteam, wat het ook heel geschikt maakt voor kinderen.

Lunch
Hotel Granit heeft ook een uitstekende keuken (foto: eigen)

Voor enkele euro's met de taxi

Dat Hotel Granit op een kilometer of vijf van het centrum van Ohrid ligt, kun je zien als een nadeel. Maar in mijn ogen is dat het totaal niet. Met de taxi rij je voor enkele euro’s naar het centrum van het sfeervolle stadje. Hier kun je voor weinig geld uit eten in de talrijke sfeervolle restaurantjes. Het eten dat geserveerd wordt is super, net als de Macedonische wijnen en het Macedonische Skopso pivo (bier)!

Ohrid is een plaats die in de zomermaanden elke avond leeft. Zodra de zon begint te zakken, gaan de lokale inwoners de straat op. Zij slenteren door de belangrijkste winkelstraat, waar mensen langs de weg je entertainen. Maar natuurlijk kun je ook tussen de jonge gezinnetjes over de promenade langs het Meer van Ohrid lopen. Het fijne aan de stad is, je voelt je er een toerist onder de inwoners en niet onder de toeristen.

Terrassen in Ohrid
Ohrid kent vele gezellige terrasjes waar het 's avonds erg druk kan worden (foto: eigen)

Hotel Granit als perfecte uitvalsbasis

Hotel Granit is een fantastische uitvalsbasis voor jouw vakantie in Noord-Macedonië. Ohrid is een fantastische plek die veel te bieden heeft, zoals het historische centrum, de iconische Sveti Jovan Kaneo kerk en de St. Bogorodica Perivleptos kerk met zijn betoverende fresco’s.

Vanuit het hotel kun je verschillende excursies doen. Maar huur vooral ook een auto en trek de binnenlanden in. De natuur van Macedonië is geweldig, het land heeft enkele prachtige natuurparken, en de mensen zijn er vriendelijk. En de weg kwijtraken zal je niet snel gebeuren. Macedonië kent maar enkele grote wegen.

Wat ook erg leuk is om te doen, is een excursie boeken naar Albanië. Dat kan vanuit Hotel Granit. Wat een geweldige dag hebben we in Albanië beleefd en wat een compleet andere wereld.

‘The best hotel in Ohrid’

Over excursies gesproken. Tijdens onze vakantie hebben we excursie gedaan naar Sveti Naum, een klooster met een briljante ‘achtertuin’. Erg leuk om te bezoeken. Vanuit Ohrid vaar je daar over het meer naar toe, langs Hotel Granit. Hoe leuk was het om te horen, toen de kapitein door de microfoon riep: ‘On your left side is Hotel Granit. The best hotel in Ohrid.’ Nee, dat was geen verrassing meer. Daar waren wij al achter gekomen. Misschien zijn er wel betere hotels in Ohrid, maar voor mij was dit een fijnste hotels waar ik ooit heb verbleven.

All-inclusive vakantie in Hotel Granit

Sinds wij Hotel Granit hebben bezocht, is er het een en ander veranderd. Het belangrijkste? Granit is tegenwoordig een 4 sterren all-inclusive hotel geworden. Het ontbijt, de lunch en het dinner zijn tegenwoordig standaard inbegrepen.

Verwacht geen super uitgebreide buffetten zoals je misschien wel kent uit de Turkse of Egyptische megahotels. Dit is Noord-Macedonië, waar het massatoerisme nog geen vat op heeft gekregen.

Wil je een vakantie in Hotel Granit boeken? Naast Tui bieden Prijsvrij en De Vakantiediscounter volledig verzorgde vakanties, inclusief vliegreis, naar dit goede en voordelige hotel aan.

Lees ook: Het weer in Ohrid: warme zomers, koele winters