Indrukwekkend steekt de Ještěd net buiten Liberec boven de rest van het bergachtige landschap uit. Met zijn 1.012 meter hoogte is het de hoogste berg in het Jeschkengebergte. Maar het opvallendste aan de berg is zonder twijfel het ruimteschip dat bovenop de berg lijkt te zijn geland. Hier kun je trouwens goed eten in jaren 70 stijl en romantisch overnachten.

Nou ja, ruimteschip? Het is een televisietoren op de top. Tot 1963 stond er een berghut op de top van de Ještěd. Deze brandde af en daarna werd een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw bouwwerk bovenop de berg.

Karel Hubáček, een Tsjechische architect, ontwerpt de televisietoren waarin ook plaats is voor een hotel en een restaurant. Hij wint de wedstrijd en in 1966 wordt begonnen met de bouw. Zeven jaar later staat er een futuristisch ogende televisietoren, een icoon in de regio Liberec, Noord-Bohemen en eigenlijk heel Tsjechië.

Hubáček wordt onderscheiden voor zijn werk. Hij krijgt de Auguste Perret prijs, ook wel de Oscar voor architecten genoemd. Bovendien maakt de Tsjechische regering in 1998 van het 94 meter hoge bouwwerk een nationaal cultureel monument. Twee jaar later wordt dit nog eens overtroffen, als het iconische gebouw de titel Gebouw van de Eeuw krijgt.

Jested in de winter

Ještěd in de zomer

Maar de Ještěd is veel meer dan een televisietoren. In de zomer kun je hier heerlijk wandelen. Er zijn vele wandelroutes in de omgeving. Je kunt de top ook vanuit Liberec wandelend of met de racefiets beklimmen. Bovenop word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de omgeving.

Heb je geen zin om te lopen of fietsen? En wil je de auto beneden laten staan? Dan kun je ook de kabelbaan nemen. Elk half uur gaat er een gondel naar boven en weer naar beneden.

Jested in de zomer
's Zomers is de berg een geliefde plek voor wandelaars en fietsers (foto: Václav Bacovský)

Wintertijd op de Ještěd

’s Winters verandert de berg Ještěd in een wintersportoord. Het is een van de plekken in het noorden van Tsjechië waar al snel sneeuw ligt. En dat is ideaal voor de skipistes op de berg.

In totaal ligt er op de Ještěd 9 kilometer aan skipiste. Daarnaast is er ruim 100 kilometer aan langlaufloipes te vinden. Ook is er een skischans.

Jested
's Winters is de kans op sneeuw groot bovenop de top (foto: Marek Saroch)

Onze ervaringen op de Ještěd

Het is eind november als wij enkele dagen in Liberec en het Reuzengebergte zijn. Het is grauw weer en in het dal ligt de temperatuur net boven het vriespunt. Hoewel de top van de Ještěd door de laaghangende bewolking nauwelijks is te zien, staat er wel een etentje in het restaurant op het programma.

Buiten is het donker, wanneer we met de auto omhoog rijden. Het waait hard, terwijl we langzaam de berg op klimmen. In de berm zien we af en toe iets wits liggen: sneeuw. De auto wordt opgeslokt in de wolken en dan zien we ineens in het licht van de koplampen enkele sneeuwvlokken. Voor we het weten, kleurt de weg wit.

Grindsteentjes die zijn gestrooid, moeten ervoor zorgen dat er geen auto’s vast komen te zitten. Een geruststellende gedachte. Maar enkele honderden meters verder begint de achterwielaandrijving van onze auto flink te slippen. Voor we het weten, wil hij geen centimeter verder naar boven. De sneeuw is veranderd in een glad plakkaat ijs.

Terwijl de chauffeur de sneeuwkettingen om de banden legt, wandelen wij de laatste 200 meter naar de top. De harde wind is inmiddels overgegaan in een flinke storm, maar met de capuchon diep over het hoofd getrokken bereiken we de top.

Sneeuw op de weg
Terwijl we de berg beklimmen, kleurt de weg langzaam wit door de sneeuw

Restaurant in communistische stijl

Het uiterlijk van het restaurant in de toren op de Ještěd moet in de jaren 70 heel erg modern zijn geweest. Het toffe is dat er sinds die tijd niets lijkt te zijn veranderd.

Niets veranderd? Toch wel. Na de val van het communisme in 1989, wordt het meubilair verkocht. Maar sinds 2012 proberen de eigenaren het restaurant weer in oude luister te brengen. En dat lukt ze goed.

Als je niet van die jaren 70 stijl houdt, dan zul je de meubels misschien lomp noemen en de stijl van het restaurant industrieel. Heel gezellig oogt de verlichting inderdaad niet en erg lekker zitten de witte stoelen ook niet. Maar het gevoel dat je in een tijdmachine bent gestapt is voor mij onbetaalbaar.

Onbetaalbaar, dat zal het uitzicht in de zomermaanden vanuit het restaurant waarschijnlijk ook zijn, want de buitenkant bestaat volledig uit ramen. Maar met de laaghangende bewolking en doordat het donker is, kunnen we dat niet zien.

Moderne menukaart

Zou de menukaart ook uit de jaren 70 stammen? Nee, zeker niet. Voorgerechten als rundertong, eenden paté met geplette amandelen, een caponata met mozzarella of een soepje staan op erop.

Als hoofdgerecht is de keuze ruimer. Gegrilde zalm, steak, kip, konijn, pulled pork burger of een gemengde salade. Als vegetariër heb je weinig keuze in Tsjechië, hoewel er steeds meer plekken komen waar je goed vegetarisch kunt eten. Bij je gerecht kun je friet, gebakken aardappeltjes of gegrilde groentes bestellen.

Als nagerecht staan er fruit sorbet, iets met peren en een chocolade fondant op het menu. Niets mis mee.

En dat is het zeker ook niet. De caponata en steak smaken heerlijk. Ze vullen zo goed, dat we het toetje overslaan. Dan nog maar een extra glas Tsjechisch bier. En de prijzen? Die liggen voor de gerechten op de kaart gemiddeld een stuk lager dan bij ons.

Overnachten op de Ještěd

Misschien wel de mooiste plek om te overnachten in het noorden van Tsjechië is het 4 sterren hotel Ještěd. Net als voor het restaurant geldt dat het hotel is teruggebracht in de stijl van de jaren 70. Alsof je in een film stapt.

Mooiste zonsopkomst

Wakker worden op de Ještěd moet genieten zijn. Omdat het het hoogste punt in de omgeving is, staat de berg bekend om zijn schitterende zonsopkomst. Pure romantiek!

Helaas, wij sliepen er niet. En na al die grauwe dagen en na het vastzitten met de auto op de berg, wagen wij ons de volgende ochtend niet meer naar boven. Jammer, maar helaas. Maar vanuit Liberec is het plaatje van de Ještěd in de ochtendzon ook schitterend!

Jested vanuit Liberec
Als het helder is, kun je je voorstellen hoe zo'n mooi uitzicht je vanaf de Jested hebt

Overnachten in Liberec

Wij verbleven tijdens onze tijd in Liberec in het Pytloun Hotel Grand Imperium. Hier vind je vriendelijk personeel, ruime en schone kamers, een goed bed en een uitgebreid ontbijt. Een aanrader!

Maar in het Reuzengebergte kun je natuurlijk ook een vakantiehuis boeken. Op Belvilla.nl vind je er tientallen.

Hou je meer van kamperen? Ontdek op ANWB Campings zo’n vijftig campings in heel Tsjechië. Camping 2000 in Januv Dul is het dichtst bij de Ještěd gelegen.

Op uitnodiging van Visit Czech Republic en de Regio Liberec maakte Oost-Europa Vakanties een schitterende reis naar het noorden van Tsjechië en Praag. Een van de hoogtepunten (ook letterlijk 😊) was een bezoek aan de top van de Ještěd en eten in het restaurant.

Daarnaast doken we in de regio Liberec in de glaswereld van Crystal Valley. Zo kregen we een rondleiding bij de oudste glasfabriek van het land, ontdekten we hoe kerstornamenten met de hand worden gemaakt bij Rautis en bezochten we het Museum of Glass and Jewelry. En natuurlijk dronken we een glas glühwein op de gezellige kerstmarkt in Liberec. Een andere ontdekking was het schitterende kasteel Sychrov.