Kasteel Bran is een van meest legendarische burchten die er bestaat. En dat heeft het aan slechts een ding te danken: het is het kasteel van Dracula. De mythische graaf uit het boek van Bram Stoker, de vampier die bloed dronk en alleen ’s nachts leefde. Van buiten is het een schitterend bouwwerk, binnenin komen de late middeleeuwen tot leven.
Maak je een rondreis door Roemenië of ben je er op vakantie, dan verdient deze plek een bezoek. Het ligt op slechts 2,5 uur rijden ten noordwesten van de hoofdstad Boekarest, vlakbij de plaats Brasov. Qua bouwstijl vind ik het een van de mooiste kastelen die ik heb gezien. En het verhaal dat er omheen hangt, maakt het alleen maar interessanter.
Lees ook: Parlementspaleis Boekarest: Hoe een dictator gek werd
Het kasteel van Dracula
In 1897 schrijft de Ierse schrijver Bram Stoker het verhaal van Dracula. 95 jaar later komt er een veel geprezen film over uit: Bram Stoker’s Dracula. Het verhaal gaat over een graaf in Transsylvanië, een vampier, die mensen in hun nek bijt voor bloed. Word je gebeten, dan sterf je en verander je zelf in een vampier.
Stoker zou voor zijn verhaal kasteel Bran hebben gebruikt ter inspiratie voor het kasteel van Dracula. De graaf zelf is voortgekomen uit Vlad Tepes, een prins die ooit de Turken versloeg en zijn slachtoffers op stokken spietste. Daarbij heeft Stoker flink zijn fantasie laten gaan. Het schijnt dat de schrijver nooit in Roemenië is geweest.
Geschiedenis van kasteel Bran
Kasteel Bran is een leuk uitje. Geniet allereerst van de prachtige heuvelachtige omgeving. En plotseling doemt daar het kasteel met zijn rode daken op. Machtig staat hij daar boven op de rots. Het kasteel van Dracula is kleiner dan ik had verwacht en tegelijkertijd veel mooier. Het is een en al torentjes en daken op verschillende hoogtes. De ontwerper had gevoel voor stijl.
De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot het jaar 1212. Dan wordt er op de plek van de huidige burcht een houten fort gebouwd door Teutoonse ridders. Dertig jaar later wordt het al vernietigd. In 1377 wordt er begonnen met de bouw van een echt kasteel, dat in 1438 af is. Het kasteel van Dracula.
Jarenlang was het gebouw eigendom van de stad Brasov, maar langzaam verpietert het. Totdat de bevolking het schenkt aan Koning Ferdinand van Roemenië in 1920. Samen met zijn vrouw Marie van Edinburgh gaat hij er wonen en knapt het bouwwerk op.
Museum
Van binnen is kasteel Bran een plaatje dat je helemaal kunt bekijken. Middelpunt is de knusse binnenplaats met een grote waterput. Daar omheen bevinden zich de mooi ingerichte kamers. Hier ontdek je hoe de bewoners hier door de jaren heen ongeveer moeten hebben geleefd. Van slaapkamers tot werkkamers en leefruimtes.
Er staan allemaal historische meubels en er zijn vitrines met bijvoorbeeld bestek uit het verleden en een kroon. Zelf vind ik de vloeren er prachtig, net als de gewelfde plafonds. Onder de indruk ben ik van de harnassen en wapens van ridders die her en der staan opgesteld. Zo moet graaf Dracula ongeveer geleefd hebben.
Time tunnel in kasteel Bran
Ben je niet bang aangelegd? Stap dan zeker in de time tunnel. Deze glazen lift brengt je naar beneden, terwijl onderweg op een heel moderne manier de geschiedenis wordt getoond. En daarbij laten ze je regelmatig schrikken. Een leuk initiatief, maar jammer dat je hiervoor extra moet betalen, terwijl de entree van het kasteel ook best prijzig is. Maar ach, waarom ook niet? De rest van het leven in Roemenië is spotgoedkoop.
Maar is dit nu het kasteel van Dracula?
De Roemenen mogen dan wel graag roepen dat kasteel Bran het kasteel van Dracula is, dat komt er eigenlijk niet echt uit. Jammer voor het half miljoen mensen dat hier jaarlijks komt, grotendeels vanwege de mythe van Dracula.
Is het dan niet de moeite waard om te bezoeken? Toch wel. Zeker wel als je van kastelen houdt en van geschiedenis. Het is gewoon een leuk uitstapje. Maar vergeet het idee dat je in het kasteel van Dracula bent. Daar wordt het alleen maar leuker van.
Openingstijden kasteel Bran
Kasteel Bran is dagelijks geopend. Een ticket kost voor een volwassene 45 lei (9 euro) en voor kinderen 10 lei (2 euro). Kinderen tot 7 jaar zijn gratis. 65-plussers en studenten krijgen korting.
1 april t/m 30 september
Maandag: 12.00 – 18.00 uur
Dinsdag t/m zondag: 09.00 – 18.00 uur
1 oktober t/m 31 maart
Maandag: 12.00 – 16.00 uur
Dinsdag t/m zondag: 09.00 – 16.00 uur
Kijk voor meer informatie op de site van kasteel Bran.
Overnachten in Brasov
Kasteel Bran ligt op ongeveer 20 kilometer van de plek Brasov. Deze mooie historische stad ligt aan de rand van de Karpaten. Op Booking.com staan meer dan duizend hotels en appartementen in de stad, voor elke portemonnee. Zelf kan ik het Safrano hotel, een 3 sterren hotel in het hart van de stad, aanraden.
Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je beslissen om iets te boeken op de website van een van onze partners, dan ontvangen wij een kleine vergoeding. Daar merk je helemaal niets van en je betaalt geen cent extra. Op deze manier kunnen wij gratis en zonder reclame-uitingen tips blijven geven over de mooiste en interessantste plekken in Oost-Europa.