Bovenop een heuvel in het dorp Jaroslavice in het uiterste zuiden van Tsjechië staat kasteel Jaroslavice. Het vervallen gebouw kijkt uit over het plaatsje. Ooit was dit de zetel van de burggraaf van Znojmo. Tegenwoordig is het een vervallen paleis dat nog de grandeur van vroeger uitstraalt.

Wanneer je vanuit het dorp Jaroslavice naar boven kijkt, kijk je tegen de prachtige galerij van kasteel Jaroslavice aan. In eerste instantie zou je nog kunnen denken dat een stijlvolle plek is. Maar hoe dichter je bij het schitterende bouwwerk komt, des te opvallender wordt het achterstallige onderhoud. 

Balustrade
De balustrade aan de voorzijde straalt pure romantiek uit (foto: Flickr/János Korom)

Afbrokkelende muren, het pleisterwerk dat loslaat en een verwilderde tuin. Hoe mooi moet deze plek ooit geweest zijn. Aan de ene voorkant het dorp, aan de zijkanten een blik op de licht glooiende land en aan de achterkant zicht op een enorme visvijver. Maar de tijd dat hier hoge dames en heren woonden, is al lang vervlogen. Toeristen kunnen helaas ook niet naar binnen, want niemand durft in de renovatie van het kasteel te investeren. Maar je kunt het wel kennen van het tv-programma Wie is de Mol in Tsjechië, waarvan het 22e seizoen in dit kasteel begon.

Bijna op de grens van Oostenrijk, tussen Mikulov (één van de mooiste steden in Tsjechië) en Znojmo, ligt Jaroslavice. Tot het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het vooral bewoond door Duitsers. Na de oorlog zijn zij gevlucht of het land uitgezet. Tegenwoordig wonen er nog ruim 1.200 inwoners.

Kasteel Jaroslavice
Kasteel Jaroslavice (foto: Flickr/János Korom)

Geschiedenis van kasteel Jaroslavice

De geschiedenis van kasteel Jaroslavice gaat terug  tot in de 13e eeuw. In 1249 wordt het voor het eerst vermeld als de zetel van burggraaf van Znojmo Boček van Obřany. Maar het kasteel ziet er dan nog niet uit zoals het nu is. Eigenlijk is het op dat moment niet meer dan een houten fort. In 1567 wordt een begin gemaakt met een verbouwing en krijgt het kasteel 4 vleugels. In de eeuwen daarna krijgt het een aantal keer een gedaanteverwisseling. Uiteindelijk is het de Italiaanse bouwer Domenico Martinelli die er een kasteel in barokstijl van maakt.

Een blik in het kasteel:

Net als het uiterlijk verandert ook de eigenaar met enige regelmaat. De laatste particuliere eigenaar is graaf August von Spee aan het begin van de 20e eeuw. Daarna is het de staat die zich erover ontfermt. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1949, verandert het in dwangarbeiderskamp waar vrouwen worden opgesloten. 2 jaar later wordt het kamp gesloten. Onder meer het leger maakt in de jaren daarna gebruik van het kasteel.

Na de val van het communisme koopt de gemeente het kasteel en verkoopt het later aan de  Oostenrijker Sigurd Hochfellner. Die wil kasteel Jaroslavice opknappen, maar ook nakomelingen van graaf Von Spee zeggen aanspraak te maken op het kasteel. Niemand weet wie er eigenaar is. Hochfellner durft niet meer te investeren.

Binnenplaats
De ruime binnenplaats van het kasteel (foto: Flickr/János Korom)

De magie van kasteel Jaroslavice

Hoe de toekomst van kasteel Jaroslavice eruit ziet, is onduidelijk. Het bouwwerk is een beschermd cultureel monument. Het zou op termijn een enorme toeristische trekpleister kunnen zijn voor de plaats Jaroslavice.

Maar ook zonder renovatie is het mooi om hier een kijkje te nemen. Want indrukwekkend, dat is het kasteel zeker. Het is mogelijk om door de tuinen te wandelen, maar naar binnen kun je helaas niet. Voor een fotoshoot is het desondanks een geweldige plek.

Kasteel Jaroslavice binnenplaats
Mooie gewelven op de binnenplaats van het kasteel (foto: Flickr/János Korom)

Wat is er verder in Jaroslavice te doen?

Jaroslavice is een slapend dorp midden tussen de landerijen. De grootste trekpleister is de visvijver aan de noordzijde. Daarnaast kent het enkele wijnbedrijven, die in de regio wijngaarden hebben, en waar je wijnen kunt proeven. Even buiten het dorp, in Slup, is een watermolen in een prachtig renaissance gebouw gevestigd. Deze watermolen is tegenwoordig een leuk museum, waar de werking door de eeuwen heen wordt uitgelegd.

Overnachten in Jaroslavice