Goedkeurend kijkt de Sint Stefanus Basiliek over de Advent Basilika kerstmarkt in Boedapest. In het midden een grote vrolijk verlichte kerstboom midden op een knusse ijsbaan. Daar omheen zo’n 100 gezellige kraampjes. Je verwacht het hier misschien niet in Hongarije, maar dit is een van de leukste kerstmarkten in Oost-Europa.

Kerstmarkt in Boedapest
Voor de Sint Stefanus Basiliek staan zo'n 100 kraampjes op een van de mooiste kerstmarkten in Europa (foto: Flickr/Matt Kiefer)

Boedapest kent vele hoogtepunten. Maar de maand december heeft iets magisch. In de lucht hangt de zoetige geur van forralt bor, de Hongaarse Glühwein. Pannen met goulash staan te pruttelen, even verderop hangt een varken aan het spit. Kürtőskalács (zoete ronde scheurbroodjes) rondom houten rollen worden gedraaid boven de barbecue. Het is een genot voor je ogen en neus om langs de kraampjes te struinen. Wordt het een paprikaworst? Of toch gevulde koolbladeren?

Voor de liefhebber van eten ben je helemaal op de juiste plek op Advent Basilika kerstmarkt in Boedapest. Maar de markt heeft nog zoveel meer te bieden. Naast de kraampjes met eten zijn er kraampjes met typische kerstspulletjes. Prachtig houtsnijwerk, mooie kaarsen, handschoenen en mutsen voor als je het koud hebt en natuurlijk speelgoed. De kraam met snoepgoed lonkt.

Kerstsfeer in Boedapest:

Maar je ogen worden afgeleid. Op de Sint Stefanus Basiliek, de grootste kerk van de stad, wordt een lichtshow gespeeld. Boedapest is sprookjesachtig met kerst. Ben je met kinderen in de stad? Tot 14 jaar mogen zij gratis schaatsen op de ijsbaan.

Dat merk je helemaal als je de Advent Basilika kerstmarkt verlaat en verder de stad in gaat. Overal zijn winkels mooi versierd en oude panden zijn kleurrijk verlicht. Mensen lopen om je heen te stralen van oor tot oor.

Kerstmarkt op het Vörösmarty Plein

Maar Boedapest heeft meer te bieden in de maand voorafgaand aan kerst. Naast Advent Basilika kerstmarkt zijn er nog twee grote kerstmarkten in de stad. De bekendste is de markt op het Vörösmarty Plein. Hier nog wat meer stalletjes dan voor de Sint Stefanus Basiliek. Weer al dat lekkere eten, maar ook typisch Hongaars handwerk. ’s Avonds, als de duisternis is ingetreden, wordt er een geweldige lichtshow afgespeeld.

Kerstmarkt op het Vörösmarty plein
Vrolijk verlichte kraampjes op het Vörösmarty plein (foto: Flickr/zolakoma)

Kerstmarkt in Obuda

Iets minder bekend onder toeristen, maar daarom des te leuker is de Obuda kerstmarkt. Deze markt ligt aan de minder toeristische kant van de Donau op het Grote Plein. Kraampjes met juwelen, tassen en houten speelgoed lachen je toe. In de weekenden zijn hier optredens en poppenshows. Geweldig om mee te maken.

En wat is er nog meer te doen rond kerst in Boedapest? Vergeet niet het Erzsébet plein te bezoeken. Elke maand heeft deze voedselmarkt een ander thema. In december is dat natuurlijk kerst. En kun je er geen genoeg van krijgen? Bezoek dan ook de kerstmarkten op Corvin Plaza en in de Kiraly Passage.

Kerstsfeer in Boedapest
Kerstsfeer in de straten van Boedapest (foto: Flickr/John)

Openingsdagen kerstmarkten

Wil je een kerstmarkt in Boedapest bezoeken? De markten worden elk jaar aan het eind van november geopend en sluiten pas op 1 januari. Dagelijks kun je er overheen struinen en jezelf trakteren op een enorme portie aan gezelligheid, lekker eten en drinken en vrolijke cadeautjes.

Overnachten in Boedapest

Boedapest wordt snel populairder onder toeristen. De stad heeft daarom ook veel te bieden. Gelukkig is het qua hotels en apartementen goed voorbereid hierop. Vind op Trivago een hotel of appartement dat bij jou en je portemonnee past. Of boek een compleet verzorgde kerstreis naar Boedapest bij TUI.

Activiteiten en tours in Boedapest