Tientallen kraampjes, een reuzengrote prachtig versierde kerstboom, een podium met koren en kinderen die kerstliedjes zingen, een reuzenrad en een draaimolen. De kerstmarkt Liberec op het Dr. Edvard Beneš-plein in het hart van de stad is een van de leukste kerstmarkten in Tsjechië. Niet alleen vanwege de klassieke kerstmarkt, de historische locatie is geweldig.

Op het plein staan honderden tot enkele duizenden Tsjechen diep in hun jassen weggedoken, hun handen warmend aan een beker glühwein, punch of mede. Kinderen lopen betoverd rond, getrakteerd op een lichtgevende ballon of een stuk peperkoek. Aan de rand van het plein kijkt het historische stadhuis tevreden naar beneden, genietend van al die mensen die genieten op de kerstmarkt Liberec.

De locatie van de kerstmarkt is een pareltje. Het Dr. Edvard Beneš-plein in Liberec is een historische stadsplein dat tot de mooiste pleinen van Tsjechië behoord. Het plein is vernoemd naar Edvard Beneš, de tweede president van Tsjechoslowakije en leider van de onafhankelijkheidsbeweging.

Rond het plein staan kleurrijke historische panden met schitterende art nouveau gevels. Prachtig, maar door de kerstmarkt vallen ze niet zo op. Dat geldt echter niet voor het stadhuis, dat meer weg heeft van een kathedraal in renaissancestijl met als grootste blikvanger de 61 meter hoge toren.

Ben je ooit in Wenen geweest? Het stadhuis van Liberec staat bekend als het kleine zusje van het stadhuis in de Oostenrijkse hoofdstad. Het is een architectonisch pareltje, die als een ietwat streng ogende vader liefdevol over de kerstmarkt waakt.

Kerstmarkt Liberec stadhuis
Het historische stadhuis en de andere omringende panden vormen het prachtige decor van de kerstmarkt (foto: Matyas Gal)

Traditioneel gevulde kraampjes

Hoewel de kerstmarkt Liberec geen reusachtige markt is, is het aanbod in de kraampjes geweldig. Dit is geen toeristische kerstmarkt, maar een markt die zich richt op de Tsjechen. En dat komt het aanbod alleen maar ten goede.

Natuurlijk zijn er houten kraampjes met braadworsten, ham, trdelniks, glühwein, punch en warme chocolademelk. Heerlijk! Maar daarnaast kun je op de kerstmarkt Liberec vooral heel veel waren vinden die op een echte Tsjechische markt thuishoren.

Handgemaakte cadeautjes, houten speelgoed, kerstdecoraties, handschoenen en mutsen, sieraden en natuurlijk peperkoek. Struin je lekker langs de kraampjes, dan zal je een ding zeker opvallen. De handgeschilderde kerstballen die in de regio Liberec zijn gemaakt.

Vrouw met glühwein
Een beker glühwein kan niet ontbreken (foto: Matyas Gal)

Handgemaakte kerstballen uit de regio

Want als de regio Liberec ergens om bekend staat, dan is het wel de glaskunst en de handgemaakte kerstversieringen. Crystal Valley wordt het hier ook wel genoemd. Nog altijd bestaan er honderden glasfabrieken. Sommigen met tientallen werknemers, zoals Novosad & Son (hier kun je een interessante rondleiding volgen), anderen als eenmansbedrijfjes die vanuit huis werken.

Naast exclusieve glazen, vazen en glaskunst is een aantal fabrieken gericht op kerstattributen. Met oude technieken worden glazen kerstballen, kerstfiguren en andere kerstdecoraties gemaakt voor de kerstboom. Tot aan het schilderen van de kerstmannetjes, auto’s en kerstballen aan toe, alles wordt met de hand gedaan.

Deze handgemaakte kerstattributen zijn ook te vinden in de kerststalletjes op de kerstmarkt Liberec. Duurder dan de kerstballen die in massaproductie worden gemaakt, maar allemaal met een eigen verhaal en een uniek tintje.

Wil je weten hoe dit wordt gemaakt. Niet ver van Liberec staat de werkplaats van Rautis, het laatste bedrijf ter wereld dat nog met de hand glazen kerstversieringen maakt. Wij kregen er een rondleiding, die je zelf ook kunt boeken. Erg leuk!

Kerstmarkt Liberec kerstboom
De vrolijk versierde kerstboom midden op de markt (foto: Matyas Gal)

Kans op sneeuw tijdens kerstmarkt Liberec

Kerst, elk jaar weer hopen we op sneeuw. Helaas, de kans op sneeuw tijdens de kerst in Nederland is klein. Maar in Tsjechië is dit heel anders. Dankzij het landklimaat is het vanaf eind november vaak al een stuk kouder bij ons. En de kans op sneeuw is groot.

Zeker op de kerstmarkt Liberec is de kans op sneeuw aanwezig! De stad ligt in het noorden van Tsjechië, tegen het IJzergebergte aan. Vlakbij de stad ligt de 1012 meter hoge berg Jested, een van de populairste skigebieden in Tsjechië. Hier kleurt het landschap al snel wit.

Dat geldt ook voor Liberec zelf. De temperaratuur ligt hier in de december vaak rond of onder het vriespunt. Voor je het weet ligt er een wit tapijtje. Goede reden om je warm aan te kleden wanneer je in december naar Noord-Tsjechië gaat.

Magie in het donker

Wil je de kerstmarkt in Liberec op zijn het best beleven? Ontdek dan overdag de stad en de omgeving en ga pas na een uur of vier ’s middags naar het Dr. Edvard Beneš-plein. Tegen die tijd begint het donker te worden en zijn de Tsjechen vrij.

Velen trekken na werktijd naar het plein, om te genieten van warme dranken als glühwein en punch en van de gezelligheid. De kraampjes zijn vrolijk verlicht, net als die prachtig versierde kerstboom in het midden van de markt.

Met op de achtergrond het historische stadhuis, dat onopvallend maar stijlvol verlicht is, is de kerstsfeer compleet. Dit is pure magie.

Kerstboom en reuzenrad op kerstmarkt Liberec
Het reuzenrad en de kerstboom op de kerstmarkt

Tsjechië kent geen kerstman

Overal in de wereld brengt de kerstman met zijn arrenslee cadeautjes. Overal? Nee, niet in Tsjechië. Dit land heeft Ježíšek. Je zou het in het Nederlands kunnen vertalen als Baby Jezus en soms wordt hij ook inderdaad als een baby afgebeeld.

Maar eigenlijk weet niemand hoe Ježíšek eruit ziet. Is het inderdaad een babytje? Of is het een ster. Sommigen denken dat Ježíšek eigenlijk een egel is of misschien is het wel een oude man met een baard.

Het is de magie van Ježíšek. En wat maakt het uit hoe hij eruit zien? Belangrijkste is dat er elk jaar op Kerstavond allemaal cadeautjes onder kerstboom liggen.

Op vakantie in de wintermaanden naar Noord-Bohemen

Liberec ligt in het hart van de regio Noord-Bohemen, in het noorden van Tsjechië. Met ongeveer 100.000 inwoners is het de vijfde stad van het land. ’s Zomers staat deze regio bekend om zijn natuurschoon, een plek om heerlijk te wandelen. In de winter verandert het in het skigebied van Tsjechië.

Maar Noord-Bohemen heeft in de wintermaanden veel meer te bieden. Bezoek bijvoorbeeld het kasteel Sychrov, kijk eens binnen in een glasfabriek of ga naar het voormalige concentratiekamp Theresienstadt. Ook de hoofdstad Praag is vanuit Liberec in anderhalf uur te bereiken.

Kasteel Sychrov
Kasteel Sychrov is nog precies zo ingericht zoals het er aan het eind van de 19e eeuw uit zag

Overnachten tijdens de kerstmarkt Liberec

Wil je de kerstmarkt Liberec bezoeken en in de stad verblijven? Wij verbleven in het Pytloun Grand Hotel Imperial, op een steenworp afstand van het historische centrum van de stad. Je kunt hem voordelig boeken op Booking.com.

Dit 4 sterren hotel heeft moderne kamers, uitstekende bedden en badkamers met bubbelbad. ’s Ochtends is er een ontbijtbuffet met verse broodjes, hartig en zout beleg en kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld yoghurt met verschillende soorten muesli en cruesli.

Wil je je helemaal in de watten laten leggen? Het hotel biedt verschillende massages aan, van anti stress massages tot hot stone en zwangerschapsmassages.

Verblijf je liever in een vakantiehuis in het Reuzengebergte? Belvilla biedt vele vakantiehuizen, chalets en appartementen in de omgeving van Liberec.

Oost-Europa Vakanties maakte op uitnodiging van Visit Czech Republic een prachtige reis naar de Noord-Tsjechië en Praag. Dit verhaal is geschreven in samenwerking met Visit Czech Republic en de Regio Liberec.