Een middeleeuwse stad, een gezellig plein met tientallen kraampjes en een dak van lampjes. Dat zijn de perfecte ingrediënten van kerstmarkt Sibiu, een stad in het hart van Roemenië. Deze verrassende plek wordt gezien als een van de leukste kerstmarkten in Europa.

In het midden van Roemenië, tussen de bergen van Transsylvanië, ligt Sibiu. De stad telt zo’n 150.000 inwoners. Een groep Duitsers vestigde zich hier honderden jaren geleden en begint in de 12e eeuw stadsmuren te bouwen. Er ontstaat een prachtige stad. Dat historische hart heeft zelfs de communistische tijd onder Ceaușescu doorstaan. Sibiu mag zich daarom een van  de mooiste steden van Roemenië noemen.

Kerstmarkt Sibiu
Op de markt zijn meer dan 100 kraampjes te vinden (foto: Flickr/Marco Verch Professional Photographer)

En zoals het een van oorsprong Duitse stad betaamt, heeft Sibiu sinds 2007 een kerstmarkt. Niet naar Duits voorbeeld, maar naar Weens voorbeeld. Daarbij krijgen de Roemenen hulp van de Oostenrijkse ambassade. Elk jaar wordt de markt populairder, ook onder internationale bezoekers. Meer dan 400.000 bezoekers trekt de markt. Zelfs de New York Times heeft deze bijzondere plek ontdekt.

Toppunt van gezelligheid

De kerstmarkt Sibiu wordt gehouden op het Grote Plein, dat omringd wordt door historische panden. Het is het toppunt van gezelligheid. Het midden van het plein heeft een dak van lampjes, die de markt ’s avonds omtoveren tot een magisch geheel. Aan de zijkant is er voor kinderen een reuzenrad en een draaimolen. Op de ijsbaan schaatsen stelletjes romantisch rondjes en maken kinderen plezier. Een grote verlichte kerstboom sprankelt.

Op de markt staan meer dan 100 kraampjes. De lucht is er zwanger van de geur van Glühwein. Typische Duitse producten als peperkoek en braadworsten zijn er te krijgen, maar ook Roemeense specialiteiten als het zoete broodje dat om een stok wordt gebakken, Kurtoskalacs. Er liggen sieraden, aardewerk en traditioneel houtsnijwerk, afgewisseld met een kraam vol knuffels en speelgoed. Dit is kerst op zijn Duits met een Roemeens tintje.

Kerstmarkt Sibiu chocolade
Handgemaakte chocolade in een kraampje (foto: Flickr/Marco Verch Professional Photographer)

Sneeuw in december

Opvallend is de schoonheid van de stad Sibiu. Alle gebouwen lijken in goede staat te verkeren. Rondom de kerstmarkt worden winterse taferelen op de panden geprojecteerd. En als je geluk hebt, en dat is heel goed mogelijk in december, dan ligt er sneeuw. Om plaatje helemaal compleet te maken.

Is je Roemeens niet zo goed? Geen probleem. Door de Duitse roots van deze stad, spreken de verkopers vrijwel allemaal Duits.

Kerstboom
De vrolijk versierde kerstboom op de markt (foto: FLickr/Marco Verch Professional Photographer)

Hoe reis je naar Sibiu?

Sibiu heeft een internationaal vliegveld. Helaas vliegen er vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten hier naartoe. Wel is het mogelijk om vanaf Dortmund te vliegen.

Overnachten in Sibiu

Als een van de mooiste steden in Roemenië heeft Sibiu vele hotels en appartementen tegen scherpe prijzen. Kijk op Trivago voor de beste aanbiedingen.

Activiteiten en tours in Sibiu