Vele evenementen op het Plein van de Republiek en kraampjes door het hele centrum heen. De kerstmarkt Tbilisi, in de hoofdstad van Georgië, is een verrassende kerstmarkt voor West-Europeanen. Op elk straathoek kun je kraampjes tegenkomen. Dit is kerst, maar dan net even iets anders als wij gewend zijn. De markt behoort tot de leukste kerstmarkten in Oost-Europa.

Eerst even wat onduidelijkheid wegnemen. Georgië is een orthodox land. Dat betekent dat kerst hier op 7 januari wordt gevierd. De kerstmarkt Tbilisi begint daarom ook ieder jaar pas rond 25 december en loopt door tot halverwege januari.

Het Plein van de Republiek in de Georgische hoofdstad is het middelpunt van kerstmarkt. Elk jaar staat hier een fantastische kerstboom omringd met vele kraampjes gevuld met handgemaakte souvenirs, Georgische delicatessen, snoepgoed en natuurlijk glühwein. Daarnaast is er ook een ijsbaan en worden er optredens gegeven op een podium. De uitbundig verlichte versierselen geven het plein een nogal extravagante uitstraling.

Genieten op Rustaveli Avenue

Als we het over uitbundige verlichte versieringen hebben, dan wandel je van Republic Square vrijwel automatisch naar Rustaveli Avenue, misschien wel de mooiste straat van Tbilisi. Zeker tijdens de kerstperiode is deze verkeersader helemaal voorzien van miljoenen gekleurde lampjes. Over de straat hangen versieringen en de bomen zijn verlicht. Kosten nog moeite is gespaard om de stad in de juiste kerstsfeer te brengen.

Na anderhalve kilometer wandelen kom je aan op het Plein van de Vrijheid. In het midden van dit grote verkeersplein staat het monument met bovenop een gouden Sint Joris. Deze enorme sokkel verandert tijdens kerstmarkt Tbilisi in een enorme verlichte kerstboom.

Rustaveli Avenue
Rustaveli Avenue wordt elk jaar met miljoenen lichtjes versierd (foto: Flickr/Kris Duda)

Klassieke kerstmarkt in het Dedaena Park

Dichter naar de rivier toe, in het Dedaena Park, vindt je een meer klassieke kerstmarkt. Het park is sprookjesachtig verlicht. Laat je betoveren door de lichtkunstwerken die hier staan, terwijl je warme chocolademelk drinkt en iets lekkers te eten haalt bij een van de vele kraampjes.

Wanneer je vanuit het Dedaena Park de Dry Bridge oversteekt, wandel je richting Agmashenebeli Avenue. Deze winkelstraat is sfeervol verlicht en er staan kraampjes. Heerlijk om even langs te slenteren.

Overnachten in Tbilisi

Zoek je een voordelig hotel of appartement in Tblisi? Trivago heeft de beste aanbiedingen, al vanaf enkele euro’s, voor jou op een rij gezet.

Tours en activiteiten in Tbilisi