Wil jij een leuke kerstmarkt bezoeken waar het niet sterft van de Hollanders? Dit zijn de verrassendste kerstmarkten in Duitsland. Weihnachtsmarkten die beroemd zijn in Duitsland, maar die voor veel Nederlanders nog een groot geheim zijn.

Maken we eind november of in december plannen voor een bezoek aan een van de kerstmarkten in Duitsland, dan pakken we doorgaans eerst de kaart erbij. Wat ligt er niet te ver over de grens? Bremen, Oldenburg, Münster, Duisburg, Düsseldorf of Keulen, de kerstmarkten daar hebben allemaal hun eigen charmes.

En omdat we ook graag een beker glühwein of een flink glas pilsner erbij drinken, maken we er ook direct een weekendje uit van. Hotelletje, restaurantje en ’s avonds nog even naar een barretje. Groot gelijk! Maar waarom zou je niet een of enkele uurtjes verder rijden en je eens leuk laten verrassen?

Kraampjes met glühwein, zoetigheid, houten speelgoed en attributen voor in de kerstboom. Om eerlijk te zijn, eigenlijk elke kerstmarkt heeft vrijwel hetzelfde aanbod. Wat maakt kerstmarkten in Duitsland dan zo mooi? Dat is het decor van de stad.

Een enorm plein gevuld met kramen, die prachtig versierde kerstboom of de middeleeuwse panden langs de markten. Elke stad heeft wel iets. En toch, de ene Duitse kerstmarkt is nu eenmaal mooier dan de ander. Deze verrassende steden verdienen in de donkere dagen voor kerst een bezoek.

1. Kerstmarkt Erfurt

Kerstmarkt Erfurt
De Domplatz in Erfurt verandert eind november in een bruisende kerstmarkt (foto: Martin Kirchner / Thüringer Tourismus GmbH)

Wist je dat Erfurt een van de best bewaarde middeleeuwse stadskernen heeft van Duitsland? De letterlijke hoogtepunten zijn de Mariadom en de Sint Severuskerk. Zij vormen het decor van de kerstmarkt Erfurt.

Het hart van de kerstmarkt is de Domplatz, samen met winkelstraat Anger. Maar ook bij de Schlosserbrücke, op de Fischmarkt en de Wenigemarkt vind je kleinere kerstmarkten. Kortom, het hele centrum is in kerstsferen.

Het leuke van de kerstmarkt Erfurt is dat het op 25 kilometer rijden ligt van de kerstmarkt Weimar, in net zo’n mooi decor. Prima te combineren in een weekend.

2. Kerstmarkt Weimar

Ingang kerstmarkt Weimar
Een van de vier ingangen van de kerstmarkt Weimar, met op de achtergrond de historiche panden in de stad (foto: Maik Schuck/Thüringer Tourismus GmbH)

We blijven in het mooie en heuvelachtige Thüringer land voor de kerstmarkt Weimar. Dit is de stad van Goethe. De complete historische binnenstad staat op de UNESCO Werelerfgoedlijst. Een mooier plaatje rondom de kerstmarkt kun je niet bedenken.

De Marktplatz is niet het grootste plein, maar daarom extra gezellig. Het staat vol met kramen en in het midden een prachtig versierde kerstboom, een traditie die teruggaat tot begin 1800. De kerstmarkt loopt dwars door het centrum door tot de Theaterplatz, waar een gezellige ijsbaan is gecreëerd.

Dit is echt een van de meest verrassende en traditionele kerstmarkten in Duitsland. Een aanrader.

3. Kerstmarkt Rostock

Kerstmarkt Rostock Neuer Markt
De Neuer Markt in Rostock verandert in de maand voor kerst in een bruisende kerstmarkt (foto: Thomas Ulrich)

In het noorden van Duitsland denk je al snel aan de kerstmarkten van Oldenburg, Bremen en Hamburg. Maar aan de kerstmarkt Rostock, daar wordt niet snel aan gedacht. Volledig onterecht! Dit is de grootste kerstmarkt van Noord-Duitsland.

Rostock is een oude hanzestad. En dat bracht deze stad aan de Oostzee veel rijkdom. Dit is nog altijd terug te zien in het historische centrum. Rondom de Neuer Markt en Kröpeliner Strasse staan tal van schitterende koopmanshuizen met trap- en klokgevels. En laat dit nou net het epicentrum van de kerstmarkt zijn.

Hou je van de kerstmarkten in Duitsland. Combineer je bezoek aan Rostock met een bezoek aan de kerstmarkten in Schwerin, Hamburg, Bremen en Oldenburg.

4. Kerstmarkt Leipzig

Kerstmarkt Leipzig
Ruim 250 kraampjes staan er op de Markt in Leipzig (foto: Dirk Brzoska)

Op 6,5 uur rijden van Utrecht ligt de kerstmarkt Leipzig. Met ruim 250 kramen behoort het tot de grootste kerstmarkten in Duitsland. Leipzig heeft een schitterend historisch centrum en daarmee een geweldig decor.

De geschiedenis van de kerstmarkt Leipzig gaat terug tot het jaar 1458. Een grote en prachtig versierde kerstboom, een klassieke draaimolen, een enorme kerstpiramide uit het Ertsgebergte en een aparte kraam waarin de kerstman aanwezig is, zorgen voor de ultieme kerstsfeer. Ook leuk: Vanaf het balkon van het historische stadhuis wordt dagelijks een stuk muziek gespeeld.

Ga je naar Leipzig? Overweeg ook de dichtbij gelegen kerstmarkt van Dresden te bezoeken of ga op de heen- of terugweg naar de kerstmarkt in Hannover.

5. Kerstmarkt Dresden

Kerstmarkt Dresden - Striezelmarkt
De Dresdner Striezelmarkt vult de hele Altmarkt (Foto: Sylvio Dittrich)

De kerstmarkt Dresden is een van de oudste en mooiste kerstmarkten in Duitsland. In 1434 wordt de Striezelmarkt voor het eerst gehouden. Striezel betekent stol en die heeft nog altijd een grote betekenis. Elk jaar wordt er op de zaterdag voor de tweede advent een 3.000 kilo zware stol gebakken en op een open kar naar de kerstmarkt gereden.

De historische Altmarkt in Dresden, zo groot als een voetbalveld, staat elk jaar helemaal vol met kramen. Daarnaast moet je ook zeker de middeleeuwse kerstmarkt bij het Stallhof bezoeken. Op de kerstmarkt op de Neumarkt, bij de Frauenkirche, gaan ze ruim 100 jaar terug in de tijd. Daarnaast zijn er nog tal van kerstmarkten in de stad.

6. Kerstmarkt Berlijn

Kerstboom bij de Brandenburger Tor
Heel Berlijn is in kerstsferen vanaf eind november

Berlijn stroomt over van de kerstmarkten vanaf eind november tot begin januari. Er zijn er ruim 100 kerstmarkten in Berlijn! Eentje mag er in ieder geval niet op jouw bezoeklijst ontbreken, de kerstmarkt op de Gendarmenmarkt. Met de Deutsche Dom, het Konzerthaus en de Franzozische Friedrichstadtkirche als decor, is dit een van de mooiste kerstmarkten in heel Oost-Europa.

Maar ook de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche mag er zijn. Prachtig staat het silhouet van deze kerk aan de rand van de markt. Aan de zijkant van de markt zie je de prachtig verlichte bomen langs de Kurfürstendamm.

Ook een aanrader: de kerstmarkt in Schloss Charlottenburg en bij het Roten Rathaus. En al die andere. Kiezen is moeilijk en niet nodig tijdens een weekendje Berlijn.

7. Kerstmarkt Annaberg-Buchholz

Kerstmarkten Duitsland - Annaberg-Buchholz
Annaberg-Buchholz doet romantisch aan in de dagen voor kerst (foto: Oleg Brovko/Flickr)

De kerstmarkt Annaberg-Buchholz ligt in het hart van het Ertsgebergte, in het oosten van Duitsland. Dit is de plek van de mijnbouw en de tradities. Elk jaar laten traditionele kerstpiramides, kaarsbogen en kerstbomen de hele stad stralen. De enorme kerstboom op de Marktplatz is het middelpunt van de festiviteiten.

Naast de mijnen staat het Ertsgebergte bekend om het houtsnijwerk. Elk jaar wordt in Annaberg-Buchholz de kerststal van de mijnwerker opgebouwd. Dezelfde blik op de geboorte van het kindeke, maar door de ogen van de uit hout gesneden mijnwerkers.

Indrukwekkend zijn de bergparades in de donkere dagen voor kerst. Mijnclubs uit de hele omgeving doen hier in traditionele kleding en onder begeleiding van muziekkappellen aan mee.

8. Kerstmarkt Potsdam

Kerstmarkten Duitsland - Potsdam
Het gezellige centrum van Potsdam kleurt helemaal blauw tijdens de dagen voor kerst (foto: onnola/Flickr)

Kerstmarkt Potsdam is de grootste kerstmarkt in de deelstaat Brandenburg. Verschillende wijken hebben hun eigen kerstmarkt geheel in eigen sfeer. Zo is Sinterklaas aanwezig op de kerstmarkt in de Hollandse wijk. Op de Kutschstallhofs en op de Neuen Markt is de Poolse kerstmarkt en in Babelsberg is de Boheemse kerstmarkt te vinden. Daarnaast worden er in de stad verschillende andere kerstmarkten gehouden.

De belangrijkste kerstmarkt in Potsdam vind je in de binnenstad, die helemaal blauw kleurt. Op de Luisenplatz, de Brandenburger Strasse en het Bassinplatz staan vele gezellige kraampjes.

Een bezoek aan de kerstmarkt Potsam is goed te combineren met een bezoek aan het naastgelegen Berlijn.

9. Kerstmarkt Chemnitz

Kerstmarkten Duitsland - Chemnitz
Het historische centrum van Chemnitz is het prachtige decor van de kerstmarkt (foto: gravitat-OFF/flickr)

Traditie, daar draait het om op de kerstmarkt Chemnitz. 230 kramen staan in het historische centrum van de stad, waarbij de traditionele kerstpiramide en de hoge kerstboom voor een geweldige sfeer zorgen.

In de kraampjes vind je volkskunst uit het Ertsgebergte, cadeautjes en natuurlijk glühwein, gepofte kastanjes, geroosterde amandelen en braadworsten. Hoogtepunten in Chemnitz zijn de middeleeuwse kerstmarkt en de parade van zo’n 900 mijnwerkers in klederdracht

10. Kerstmarkt Schwerin

kerstmarkten Duitsland - Schwerin
De Mecklenburgerstrasse is helemaal in kerstsferen (foto: Alan Samuel/flickr)

De Ster van het Noorden, zo wordt de kerstmarkt Schwerin genoemd. Het historische centrum van deze prachtige stad wordt compleet omgetoverd in kerstsferen. Op de Altstädtische Markt staan de traditionele kerstpiramide en de enorme kerstboom met 1.000 lichtjes, omringd door tientallen kraampjes.

Voor handwerk moet je op de Alter Posthof zijn, vlak onder de 118 meter hoge toren van de Dom van Schwerin. Iets naar het noorden, op de oever van de Pfaffenteich, staat het grote reuzenrad en is een ijsbaan. En dit alles wordt verbonden door de Mecklenburgstrasse, die vol staat met kraampjes.

Hou je van kerstmarkten in Duitsland? Combineer je bezoek aan Schwerin met een bezoek aan de kerstmarkten in Hamburg en Rostock.

11. Kerstmarkt Quedlinburg

Kerstmarkt
In december verandert Quedlinburg in een van de gezelligste kerstmarkten in Duitsland (foto: Quedlinburg-Tourismus-Marketing /Jürgen Meusel)

Het meer dan 1.000 jaar oude stadje Quedlinburg in de Harz staat bekend om de meer dan 1.200 vakwerkhuizen. Maar in december verandert het in een van de leukste kerstmarkten in Duitsland.

De kleine middeleeuwse pleintjes staan vol met kraampjes en op het middenterrein van het kasteel is een historische kerstmarkt.  Daarnaast openen 20 vakwerkhuizen als een grote Adventskalender hun binnenpleintjes. Daarmee heeft de kerstmarkt Quedlinburg een van de grootste adventskalenders ter wereld.

De ligging van Quedlinburg in de Harz zorgt ervoor dat de kans op sneeuw tijdens de kerstmarkt groot is.

Reizen naar de kerstmarkten in Duitsland

De kerstmarkten in Duitsland zijn eenvoudig met de eigen auto te bereiken. Maar wil je er comfortabelere naartoe reizen? Met NS International boek je simpel een treinreis naar de kerststad die jij wilt bezoeken. Of neem je de voordelige Flixbus?