Pure romantiek. Dat is de Kirnitzschtalbahn, de gele tram die van Bad Schandau dwars door het Kirnitzschtal rijdt naar Lichtenhainer Wasserfall. Een prachtig ritje om helemaal tot rust te komen.

Slechts 8 kilometer lang is het traject en daarmee is de Kirnitzschtalbahn het kleinste trambedrijf in Saksen. Maar wat zegt lengte over schoonheid? Helemaal niets. Het Kirnitzschtal is een bijzonder gebied binnen Saksisch Zwitserland.

Door het dal loopt het riviertje de Kirnitzsch. Dit stroompje ontspringt in het Tsjechische Krasna Lipa, dat naast Boheems Zwitserland ligt. Van daar slingert het door het rotsachtige Elbezandsteengebergte door naar Bad Schandau, waar het in de Elbe stroomt.

Kirnitzschtalbahn Lichtenhainer Wasserfall
De Kirnitzschtalbahn op het station in Lichtenhainer Wasserfall (foto: Flickr/Danakenia)

Ideale wandelpartner

Het dal staat bekend als een prachtig wandelgebied. En dat maakt de Kirnitzschtalbahn tot de ideale vervoerder om je terug te brengen na een wandeling. Stap op een van de 7 stationnetjes op en laat je terugbrengen naar de plek waar je je auto hebt geparkeerd.

Wanneer je in Bad Schandau opstapt, is de eerste stop station Pflanzengarten, bij de botanische tuin. Van daar gaat het naar Waldhäus’l, Ostrauer Mühle, Mittelndorfer Mühle, Forsthaus, Nasser Grun, Beuthenfall en Lichtenhainer Wasserfall. Vanaf elk station lopen wandelroutes naar plekken met de mooiste uitzichten.

Ontdek vanaf de stationnetjes de Schrammsteinen, de Affensteinen, de Kuhstall en de Flößersteig.  Of wandel door de schitterende Kirnitzschklamm en bekijk de watervallen van Lichtenhain.

Kirnitzschtal
Vanuit de tram loop je zo het schitterende Kirnitzschtal in (foto: Flickr/Grit Werner)

Historische tramlijn

De Kirnitzschtalbahn rijdt al sinds 1898 door het gebied. In het eerste jaar maken 80.000 mensen gebruik van de tram, in 1922 zijn dat er zo’n 200.000. Nu, zo’n 100 jaar later, is dat aantal niet heel erg veranderd.

Tickets en reistijden Kirnitzschtalbahn

In het zomerseizoen rijdt de Kirnitzschtalbahn dagelijks om het half uur. ’s Winters moet je 1 uur en 10 minuten wachten op de eerstvolgende tram. Een kaartje kost 6 euro voor volwassenen. Kijk voor meer informatie op de site van VVO.

Bad Schandau
De tram start in de plaats Bad Schandau (foto: Pixabay/andreasmetallerreni)

Wat is er nog meer te doen in de buurt?

Het Kirnitzschtal is een onderdeel van het prachtige Saksisch Zwitserland. Hier liggen mooie plaatsen als het middeleeuwse Pirna, of het kleine Hohnstein dat bekend is vanwege de Burcht Hohnstein. Iets verder weg, maar een absolute must see, is Dresden.

De bekendste plek in Saksisch Zwitserland is zonder twijfel de Bastei, een fantastisch uitzichtpunt. Een ander hoogtepunt in het gebied is de Vesting Königstein. Hou je van wandelen? Loop dan de Malerweg, een 111 kilometer lange route door het gebied.

Bastei brug
De Bastei brug is de bekendste attractie in Saksisch Zwitserland (foto: eigen)

Overnachten in het Kirnitzschtal

Het Kirnitzschtal is al meer dan 100 jaar populair onder toeristen. Er zijn daarom tal van hotels en vakantiehuizen te vinden in de regio. Ontdek de beste aanbiedingen voor hotels op Trivago. Het uitgebreidste aanbod aan vakantiehuizen vind je bij Belvilla. Ook zijn er verschillende campings.