Overal in de wijde omtrek zie je haar staan, hoog boven het landschap uitstekend. Vesting Königstein is prominent aanwezig aan de westelijke zijde van nationaal park Sächsische Schweiz in het verre oosten van Duitsland. Binnen de vestingsmuren staan meer dan 50 (!) gebouwen, sommige meer dan 400 jaar oud. Geen enkel leger heeft het ooit weten te veroveren. Ons lukt het wel!
Het is slecht weer als ik een bezoek aan het fort breng. Want een fort, dat betekent gebouwen bekijken, binnen. Een ding vergeet ik daarbij. De vesting is bovenop een tafelberg gebouwd. Je hebt daardoor een geweldig uitzicht. Helaas, bij slecht weer betekent dat een hoop donkere wolken.
Met een treintje naar Vesting Königstein
Maar voordat je in het voormalige fort bent, moet je eerst naar boven. Het bouwwerk ligt bij het stadje Königstein, dat onderaan de tafelberg ligt. Een wandeling van de parkeergarage naar de entree van het fort duurt ongeveer een kwartier. Een keurig wandelpad leidt je de berg op. En ook met die regen is dat goed te doen
Voor mensen die slechter ter been zijn of niet willen wandelen, is er een treintje. Iedere paar minuten rijdt hij naar boven. Een enkeltje kost 3 euro, een retourtje 4 euro. Is het nodig? Nee, zeker niet. Maar voor kleine kinderen is het ongetwijfeld leuk. En als het regent is het ook zo gek nog niet.
In de buurt van de vesting liggen tien ANWB campings
Wat is Vesting Königstein?
Geen kasteel, maar echt een fort. Zo kun je Königstein het beste omschrijven. Er zijn papieren gevonden uit het jaar 1233 waarin over het fort wordt geschreven. Het bouwwerk was eigendom van de koning van Saksen. Tijdens oorlogen werden hier niet alleen vluchtelingen verborgen, maar ook schatten.
Door de jaren heen is het fort als maar verder versterkt. Zo kwam er een muur om het rotsplateu heen met een lengte van 1,8 kilometer en een hoogte van 42 meter! Ondanks de oorlogen die werden gevoerd, is het fort nooit veroverd.
In latere jaren werd het ook gebruikt als gevangenis. Zo sloten de Duitsers er in de Eerste Wereldoorlog Franse en Russische officieren op. In de Tweede Wereldoorlog dient het opnieuw voor het opsluiten van krijgsgevangenen. Nu zijn het vooral Polen, Britten en Fransen die er worden opgesloten.
Na de oorlog wordt het eigendom van de Russen. Die openen er eerst een militair ziekenhuis. Vanaf 1949 wordt het zes jaar lang gebruikt als heropvoedingskamp voor jongeren die niet in het socialisme geloofden.
Enorme muren
Wanneer we boven komen, vallen pas echt de enorme muren op. Kaarsrecht staan ze rechtop. Als we de poort passeren, volgt misschien nog wel de zwaarste beklimming. Een steile helling brengt ons naar de binnenplaats. En met die regen is die helling best glad.
Vanaf de muren van de vesting heb je een geweldig uitzicht over de glooiende omgeving en over de rivier de Elbe. Her en der steken tafelbergen, zoals de Lilienstein, omhoog.
Audiotour, ja of nee?
Het terrein van de vesting staat vol gebouwen, allemaal heel goed onderhouden. Daarnaast kun je langs de muren lopen voor een geweldig uitzicht over de rivier de Elbe en de rest van de omgeving. Prachtig.
Maar waar de gebouwen allemaal voor dienden, dat is zonder audiotour een beetje lastig uit te vinden. Zal je daarom extra betalen voor een audiotour? Ja, ik zou het wel doen.
Verschillende musea in Königstein
Verschillende gebouwen binnen de muren van het fort zijn ingericht als musea. De ene groter dan de ander. Bezoek de oude bronnen, een kerk, ontdek hoe de stallen eruit zagen en bezoek de oude wijnkelder. Hier lag ooit het grootste wijnvat ter wereld: bijna 250.000 liter groot!
Het mooiste museum in de vesting Königstein is gevestigd in George’s Castle. Hier is een expositie over de gevangen en hun behandeling door de eeuwen heen. In het Commander’s Home kun je zien hoe de commandant van de vesting leefde. Zo krijg je een blik in de keuken, de woonkamer en werkkamer.
Lees ook: Vakantie Oost-Duitsland – bezoek aan de oude DDR
Parkeren bij het fort, openingstijden en entree
Parkeren bij de vesting is geen enkel probleem. Onderaan de berg is een parkeergarage gebouwd. Hier is meer dan genoeg ruimte en kun je voor enkele euro’s parkeren.
Het grote fort trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Het is dagelijks geopend. In de maanden april tot oktober van 9:00 tot 18.00 uur en in de maanden november tot en met maart van 9.00 tot 17.00 uur.
Volwassenen betalen in het hoogseizoen 12 euro voor een ticket, scholieren 9 euro. Voor families is het aantrekkelijk om een familieticket van 30 euro te nemen. Hier kun je je tickets van te voren online bestellen.
Saksisch Zwitserland
Het fort Königstein ligt in het nationaal park Sächsische Schweiz. Een schitterend gebied, met veel bezienswaardigheden. Wandel naar de wereldberoemde Bastei, breng een bezoek aan Dresden of maak een mooie auto- of fietstocht door het gebied. Daarnaast ligt in het nationaal park de Kirnitzschtalbahn, de korste tramlijn in Saksen, die loopt van Bad Schandau naar Lichtenhainer Wasserfall.
Tijdens mijn vakantie in Saksisch Zwitserland gebruikte ik het prachtige stadje Hohnstein als uitvalsbasis.
Op vakantie naar Saksisch Zwitserland
Saksisch Zwitserland was voor ons een heel aangename verrassing. De ‘bergen’ zijn hooguit 550 meter hoog, maar tocht heeft het echt iets bergachtigs. Overal in het landschap steken kalksteenrotsen uit de grond. Het heeft wel iets van Luxemburg.
Ben je een aantal dagen in Saksisch Zwitserland? Dan kun je ervoor kiezen om te verblijven in een hotel. Via Oost-Europa Vakanties vind je het ruimste aanbod in de omgeving van Vesting Königstein.
Vind voordelige hotels in Saksisch Zwitserland
Vakantiehuizen
Verblijf je liever in een vakantiehuis? Wij zaten een week in het vakantiehuis Stern in Hohnstein, een aanrader. Zoek je iets anders? Wij bieden enkele tientallen vakantiehuizen in Saksen aan op onze site. Van gezellige appartementen tot luxe huisjes.
Kamperen
Hoewel wij tijdens onze vakantie in Saksisch Zwitserland niet hebben gekampeerd, zijn wij hier wel liefhebbers van. Doorgaans kiezen we voor een ANWB camping, omdat deze campings altijd aan veel eisen moeten voldoen.
In Saksen vind je enkele tientallen ANWB Campings.
Leestip:
Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je beslissen om iets te boeken op de website van een van onze partners, dan ontvangen wij een kleine vergoeding. Daar merk je helemaal niets van en je betaalt geen cent extra. Op deze manier kunnen wij gratis en zonder reclame-uitingen tips blijven geven over de mooiste en interessantste plekken in Oost-Europa.