Het is de stad van componisten als Johann Sebastian Bach, Richard Wagner, Gustav Maler en Felix Mendelssohn-Bartholdy. Maar het is ook de stad waar de protesten tegen de DDR begonnen en die het regime lieten vallen, de stad van de overdekte winkelpassages en de stad die het nieuwe Berlijn wordt genoemd. Welkom in Leipzig, misschien wel de veelzijdigste stad van het voormalige Oost-Duitsland.

Het heeft alles wat een wereldstad een wereldstad maakt. En toch, Leipzig voelt aan als een grote provinciestad. Dit is een stad die je moet ontdekken. Wij zetten alle hoogtepunten voor je op een rij.

Leipzig ligt op ongeveer 6 uur rijden van Utrecht. Met de trein reis je er ontspannen naar toe in minder dan 7 uur. Dat maakt deze plaats tot een stad die perfect is voor een stedentrip. Met zijn historische binnenstad, mooie pleintjes, gezellige terrasjes en zoveel bezienswaardigheden, ga je je hier geen moment vervelen.

Dit is een stad die zichzelf de afgelopen jaren opnieuw heeft uitgevonden. Het is geen cosmopolische stad als Berlijn en heeft niet de uitstraling van Dresden. Maar Leipzig is in razend tempo populair aan het worden. Onder toeristen, onder hipsters en onder kunstenaars. Omdat je hier nog redelijk goedkoop kunt leven.

Rechtbank Leipzig
De vele historische panden in de binnenstad, zoals de rechtbank, maken de stad populair onder toeristen

Het nieuwe Berlijn

Daarom wordt de stad ook wel het nieuwe Berlijn genoemd. Zo was de Duitse hoofdstad een jaar of 20 geleden ook. Maar daar vind je geen goedkoop appartementje of hotel meer, de prijzen schieten er door het dak.

En met het vele groen in de stad heeft het ook echt wel wat van Berlijn. Bijzonder is de wijk Plagwitz, waar vele kunstenaars en artiesten de laatste jaren naartoe zijn verhuisd, zoals ze tot een paar jaar geleden nog te vinden waren in de hoofdstad.

De leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Leipzig

Maar hé, je komt ook niet voor Berlijn naar Leipzig, dan kun je beter een stukje doorrijden! Je komt voor die schitterende stad met 600.000 inwoners in de deelstaat Saksen. Die prachtige stad die vol staat met Jugendstill gebouwen.

Het is een combinatie van modern en oud. Wanneer je langs de prachtige oude gevels loopt, heb je het gevoel dat je een eeuw of langer teruggaat in de tijd. Maar het is ook een stad die bruist door de vele studenten die hier leven en studeren. Een stad waar je een heerlijke tijd gaat hebben.

Dit zijn de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in de stad:

Gratis stadsrondleiding

Nieuw stadhuis Leipzig
Het nieuwe stadhuis

Wil je Leipzig gratis leren kennen? Dagelijks start om 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags een gratis rondleiding bij de Mende fontein op Augustusplatz.

Op maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag is de rondleiding in het Engels. Op dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag kun je de stadstour in Duits doen. Onderweg laat de gids je al lopend de belangrijkste bezienswaardigheden in het hart van de stad zien.

De gids is te herkennen aan zijn groene paraplu en de tour duurt tussen de 2 en 2,5 uur. Na afloop wordt een fooi erg gewaardeerd. Vanwege corona kan het noodzakelijk zijn om je eerst online in te schrijven voor de tour.

Alle bezienswaardigheden in een dag met de Hop On Hop Off bus

Heb je weinig tijd om Leipzig te ontdekken of geen zin om overal naartoe te wandelen? Dan is de Hop On Hop Off bus de oplossing. Deze bus rijdt in anderhalf uur dwars door de stad langs de 13 absolute hoogtepunten.

Koop een ticket en je kunt de hele dag in- en uitstappen op de mooiste plekjes. De bus stopt onder meer bij het Gohliser Schlößchen, in het prachtige Waldstraßenviertel, de Thomaskerk, de dierentuin en klein Venetië.

De leukste pleinen in Leipzig

Knusse pleintjes verstopt tussen historische gebouwen, grotere pleinen met markten of enorme pleinen in DDR-stijl. Leipzig heeft ze allemaal. Dit zijn de interessantste:

Naschmarkt

Alte Rathaus Naschmarkt
Het Alte Rathaus op de Naschmarkt

In het hart van Leipzig ligt een van de vele mooie pleintjes die de stad kent, de Naschmarkt. Ooit was het de fruitmarkt, tegenwoordig is het in de lente en zomer een geweldige plek om even op een terrasje te gaan zitten tussen de prachtige oude gebouwen.

Een van die oude gebouwen is de achterzijde van het Alte Rathaus en op de kop van de Naschmarkt staat de Alte Börse (Oude Beurs). Maar de bekendste bewoner van het plein is Johann Wolfgang von Goethe. Van deze wetenschapper staat hier een standbeeld.

Marktplatz

Kerstmarkt Leipzig
De Marktplatz verandert eind november altijd in een grote kerstmarkt (foto: Dirk Brzoska)

Met alleen het Alte Rathaus er tussenin ligt de historische Marktplatz vlakbij de Naschmarkt. Dit is het centrale plein van de stad, omgeven met prachtige historische bouwwerken. Het is de plek waar veel evenementen en markten worden gehouden, zoals de kerstmarkt, het wijnfestival en de Leipziger Marktmuziek.

Het belangrijkste gebouw aan de Marktplatz is het Alte Rathaus. Tegenwoordig doet het dienst als stadshistorisch museum. Hier is kunst over de stad te vinden, net als bijvoorbeeld historische documenten.

Augustusplatz

Augustusplatz Leipzig
De Augustusplatz is een typisch pompeus DDR-plein

Aan de rand van het centrum ligt het grootste plein van de stad, de Augustusplatz. Niet alleen is het het grootste plein van de stad, het is ook een van de grootste pleinen van Europa.

Is het plein mooi? Nou, daar zullen de meningen over verschillend. Maar de gebouwen rondom het plein maken het wel bijzonder. Hier staat het statige operahuis, concerthuis Gewandhaus, het hoofdgebouw van de Universiteit van Leipzig en het hoogste gebouw van de stad, het 142 meter hoge City Hochhaus.

Moet je dit plein bezoeken? Ja! Niet alleen vanwege de prachtige gebouwen er omheen, ook vanwege de historie die hier ligt. Tussen september 1989 en 1990 vonden hier wekelijks de Maandagdemonstraties plaats. Elke maandag gingen tienduizenden Oost-Duitsers hier de straat op om te demonstreren voor democratie en bijvoorbeeld de vrijheid om te reizen. Uiteindelijk begon hier de val van de DDR.

Operagebouw van Leipzig
Opera Leipzig
De Opera aan de Augustusplatz

Een van de kenmerkende gebouwen aan de Augustusplatz is de Leipzig Opera. Gebouwd in 1960 als een stukje DDR-architectuur met een knipoog naar het verleden. Het is de opvolger van het imposante Neues Theater, dat in 1943 kapot werd gebombardeerd.

Hoewel er in de afgelopen decennia veel is veranderd, is de binnenkant van het operagebouw nog in die heerlijke DDR-stijl. Veel hout, bijzondere plafonds en opmerkelijke kroonluchters. In de Opera van Leipzig worden elke avond schitterende stukken gespeeld.

Panorama Tower / City Hochhaus
Panoramatoren
De panoramatoren is vanuit de hele stad te zien

Een eye catcher, dat is het City Hochhaus aan de Augustusplatz. 142 meter en 36 verdiepingen hoog torent de skyscraper boven Leipzig uit. Bovenop is een uitzichtplatform vanwaar je over de hele stad kunt kijken.

De toren werd gebouwd tussen 1968 en 1972. Het moest net als de Fernsehturm in Berlijn en de Jen-Tower in Jena een blikvanger worden midden in de stad. Een paradepaardje van de vooruitgang die onder de DDR werd geboekt.

In eerste instantie was het onderdeel van de Universiteit van Leipzig. Tegenwoordig zitten er verschillende bedrijven in. Bovenin de toren is een restaurant met de toepasselijke naam Panorama. Op het dak is het uitkijkplatform.

Gewandhaus
Gewandhaus
Mooi of niet? Dit is het Gewandhaus aan de rand van de Augustusplatz

Wij hebben wel iets met DDR-architectuur, hoe lelijk die soms ook is. Daarom breken we hier een lans voor het Gewandhaus aan de Augustusplatz. Een voorbeeld van de schoonheid van lelijkheid, hoewel smaken natuurlijk verschillen

Het Gewandhaus is het concerthuis van de stad, thuis van het Leipzig Gewandhaus Orkest. Geopend in 1981, werd het tijdens de protesten tegen het DDR-regime eind jaren ’80 de plek voor politieke dissidenten. Hier werd gediscussieerd over de toekomst van de DDR.

Hou je van klassieke muziek? Bezoek dan tijdens je bezoek aan Leipzig zeker een van de concerten en opera’s die hier worden opgevoerd.

De mooiste passages van Leipzig

Ondanks de geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog en het vernieuwingsdrang tijdens de DDR-tijd, heeft Leipzig het oude middeleeuwse centrum behouden. Verstopt zijn daar verschillende leuke passages.

Die passages zijn bezienswaardigheden op zich. Ze stralen de pure rijkdom van vroeger uit. Tegenwoordig zijn het overdekte winkelstraten en kunstgalerieën. Tijdens de Passagetour kom je langs de mooiste straatjes en passages van de stad. Ontdek ze allemaal.

Specks Hof Mall

Ontdek je de passages liever zelf? De Specks Hof Mall is de oudste passage in de stad. Hier komen het verleden en het heden samen. De geschiedenis van het pand gaat terug tot in de 15e eeuw. Van buiten ziet het er schitterend uit, van binnen niet minder. Hier zie je de historie terugkomen.

Renovatieplannen aan het begin van de jaren ‘90 werden gelukkig aangepast. Daarvoor heeft het gebouw ook aan de binnenzijde zijn pracht behouden. Hier doen tienduizenden inwoners van Leipzig hun inkomen in de vele winkels op gebied van mode en interieur.

Mädler Passage

Mädlerpassage
De Mädlerpassage is een van de prachtige winkelpassages in de stad

Waan je 100 jaar terug in de tijd in de Mädler Passage. Deze winkelstraat in het hart van de stad had ook een station of een paleis kunnen zijn geweest. Hoge mooi bewerkte wanden en een glazen dak maken het tot een winkelstraat waar je eigenlijk te veel wordt afgeleid om te willen winkelen. Het maakt de Mädler Passage tot een van de mooiste winkelgebieden ter wereld.

Uit eten aan de Barfußgässchen

Zoek je een restaurant in Leipzig? Dat is helemaal niet lastig, er zijn er zovele. Maar de meeste horecagelegenheden vind je rond de Barfußgässchen die begint aan de rand van de Marktplatz.

De Barfußgässchen bestaat al sinds de 13e eeuw. Het was het pad van de Marktplatz naar het Franciscaner klooster en de Matthäikirche. De kloosterlingen liepen hier dagelijks op blote voeten en daar heeft het zijn naam aan te denken.

Varen door Leipzig

Wil je Leipzig eens op een andere manier bekijken? Maak dan een rondvaart door de stad. Leipzig is niet als Amsterdam een stad die uitpuilt van de grachten, maar dat maakt een tocht door de stad juist extra verrassend.

Vaar langs de wijken Plagwitz en Palmengartenwehr, ga terug in de industriële geschiedenis van de stad en vaar door de natuur aan de rand van de stad.  Maak kennis met een kant van de stad die maar weinig mensen kennen.

Avondwandeling met de nachtwaker

Overdag bruist Leipzig, ’s avonds verandert de sfeer in de smalle steegjes en passages. Nachtwaker Bremme neemt je mee naar een andere wereld. Hij zit boordevol verhalen over zijn stad en in zijn historische kostuum vertelt hij er graag over.

Een nadeel voor sommige mensen, deze avondwandeling is in het Duits.

Indrukwekkendste gebouwen van Leipzig

We kwamen al enkele indrukwekkende gebouwen tegen aan de Augustusplatz. Maar Leipzig telt nog veel meer geweldige gebouwen waar je tijden naar kunt kijken. Dit zijn de mooiste:

Het enorme centraal station van Leipzig

centraal station leipzig
Het centraal station is het grootste station in Europa

Ruim 83.000 vierkante meter groot is hij en hij telt 24 sporen. Daarmee is Haubtbahnhof Leipzig het grootste treinstation van Europa. Grote kans dat als je met de trein naar Leipzig reist, je hier uitstapt. Dagelijks maken zo’n 150.000 reizigers gebruik van het station.

Leipzig ligt op een knooppunt van spoorlijnen. In 1915 werd daarom dit enorme station opgeleverd. Maar het station is meer dan alleen een station. Het is een bezienswaardigheid op zich. Het stationsgebouw is van buiten een pareltje. Binnen is het ook zeker de moeite waard om rond te kijken. Onder het station bevindt zich een winkelcentrum.

Schillerhaus

Je moet een klein beetje fantasie hebben om het nog te kunnen zien, maar in 1717 werd het Schillerhaus gebouwd als boerderij. Nu staat het huis midden in de stad en is het onderdeel van het Stadshistorisch Museum.

De beroemde toneelschrijver, poëet en filosoof Friedrich Schiller woonde hier in de zomer 1785. Hij werkte op de bovenste verdieping onder meer aan het gedicht An die Freunde en het toneelstuk Don Carlos.

Tegenwoordig kun je in het Schillerhaus zien hoe de mensen hier in de 18e eeuw leefden en hoe Leipzig er destijds uitzag.

Zoo Leipzig: een van de oudste dierentuinen ter wereld

Leeuwen in dierentuin
Een leeuwenfamilie in de dierentuin van Leipzig

Ben je met kinderen in Leipzig? Breng dan een bezoek aan de dierentuin. Opgericht in 1878 is het een van de oudste dierentuinen ter wereld. In de afgelopen 20 jaar heeft het een metamorfose ondergaan. Vandaag de dag mag het zich daarom ook een van de mooiste dierentuinen van de wereld noemen.

Op 27 hectare grond leven zo’n 850 diersoorten. Het park is opgedeeld in zes thema’s. Ontmoet koalaberen en aapjes in Founder’s Garden en in het Azië-deel leven onder meer de Indiase olifant, sneeuwluipaard en Indiase lippenbeer.

De tropen zijn nagebootst in het Gondwanaland. Hier leven dieren zoals Maleisische tapir, luiaard, piranha’s en de tijgerkat. Indrukwekkend zijn de chimpansees, gorilla’s en orang-oetangs in Pongoland en de leeuwen in giraffen in het Afrikaanse gedeelte. En maak kennis met capibara’s, miereneters en lama’s in Zuid-Amerika.

Federale Administratieve Rechtbank

Gerechtsgebouw
Het gerechtsgebouw is een van de indrukwekkendste gebouwen in de stad

Een van de vele prachtige gebouwen in Leipzig is de rechtbank. Tussen 1879 en 1945 was het de hoogste rechtbank in Duitsland. Het huidige gebouw werd afgebouwd in 1895 en is ontworpen in Italiaanse renaissancestijl.

De rechtbank staat aan de Simsonplatz 1.

Bibliotheek Albertina

Bibliotheek Albertina
Bibliotheek Albertina werd pas na de val van de DDR gerenoveerd

Over mooie gebouwen gesproken! Zonder universiteitsbibliotheek Albertina is jouw Leipzig-bingo niet compleet. De bibliotheek werd opgericht in 1542 en is daarmee een van de oudste universiteitsbibliotheken in Duitsland.

In de eeuwen daarna groeide het aantal boeken explosief en daarom werd in 1883 begonnen met de bouw van de huidige bibliotheek. 8 jaar later was de bouw klaar en werd de bibliotheek vernoemd naar koning Albert van Saksen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de bibliotheek vernield. Pas in 1994 werd begonnen met de renovatie, die -verrassend- 8 jaar later klaar was.

Mooiste kerken in Leipzig

Oude kerken met imposante kerktorens domineren normaal gesproken de skyline van een historische stad. Maar in het voormalige Oost-Duitsland was dit geen vanzelfsprekenheid. Communisten geloven niet in god en daarmee waren kerken overbodig.

Desondanks staan er enkele prachtige kerken in de stad. En een daarvan heeft een grote rol gespeeld bij de demonstraties van 1989.

St Thomas Kerk

St Thomaskerk
De St Thomaskerk

Richard Wagner en Felix Mendelssohn Bartholdy hadden bijzondere band met de St Thomas Kerk in Leipzig. Maar zij kunnen niet op tegen Johann Sebastian Bach, die tussen 1723 en 1750 de kapelmeester was in de kerk. Tegenwoordig ligt ook zijn stoffelijk overschot hier.

Het maakt de St Thomas kerk tot een bijzondere kerk. De geschiedenis ervan gaat terug tot waarschijnlijk het jaar 1212. Maar tussen 1482-1496 krijgt het de huidige vorm. De klokkentoren komt uit het jaar 1702.

Bij de kerk staan standbeelden van Felix Mendelssohn Bartholdy en Johann Sebastian Bach.

Nicholai Kerk

Waar de St Thomaskerk bekend staat als de kerk van de grote Duitse componisten, is de Nikolaikerk de plek waar de demonstraties in de herfst van 1989 plaatsvonden. Zij kwamen voort uit het maandaggebed, dat hier elke week werd gehouden.

Maar de Nicholaikerk is meer dan een kerk van demonstranten. De geschiedenis gaat terug tot het jaar 1165, toen de kerk werd gebouwd. Nog altijd is hier een deel van zichtbaar aan de westzijde van de kerk.

Monumenten in Leipzig

Leipzig kent tal van monumenten. De twee bekendste zijn het Völkerschlachtdenkmal en het Holocaustmonument.

Völkerschlachtdenkmal

Völkerschlachtdenkmal
Met het Völkerschlachtdenkmal worden meer dan 100.000 militairen herdacht die omkwamen bij de Slag om Leipzig

Indrukwekkend, dat is het Völkerschlachtdenkmal bij Leipzig. 91 meter hoog en 126 meter breed. Het is een monument dat herinnert aan de Slag om Leipzig. Nee, dit speelde zich niet af in de Tweede Wereldoorlog, maar al in 1813.

Tussen 16 en 19 oktober dat jaar treft het leger van Napoleon aan de ene zijde en de legers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden aan de andere kant elkaar. Een half miljoen soldaten vechten. In vier dagen tijd komen 110.000 soldaten om het leven. Napoleon is verslagen.

Honderd jaar later in 1913, na 15 jaar werk, wordt het monument ingewijd. Alle soldaten die tijdens deze veldslag omkwamen, worden hiermee herdacht.

Holocaustmonument

Van het holocaustmonument in Leipzig word je even stil. Tientallen lege stoelen staan keurig in het gelid, op de plek waar in 1938 de Grote Synagoge van de stad door nazi’s in de brand werd gestoken. De stoelen symboliseren de Joden uit Leipzig die omkwamen tijdens de Holocaust.

Het monument staat aan de Gottschedestrasse 3.

Wat is er nog meer te doen in Leipzig?

Genoeg. Maak een tour door de stad in een oude Trabant, bezoek een van de vele musea, zoals het Mendelssohn Haus of ga eens op bezoek bij een voetbalwedstrijd van RB Leipzig. En wil je natuur? Maak een uitstapje naar de Harz.

Mendelssohn Haus

Neem een blik in het leven van de Duitse componisten Felix Mendelssohn Bartholdy en zijn zus Franny Hensel-Mendelssohn in het Mendelssohn Haus. Dit is het enige huis waar Mendelssohn ooit woonde en dat behouden is gebleven. Het appartement op de eerste etage is teruggebracht in de stijl van de begin 19e eeuw.

Mendelssohn was een muzikaal wonderkind. Hij staat bekend om zijn symfonieën, piano- en orgelmuziek. Beleef in het museum de muziek van Mendelssohn op verschillende manieren en ontdek meer over de werken die zijn zus maakte.

Stadstour in een Trabant

Hoe maak je het beste in stijl kennis met een voormalige DDR-stad? Natuurlijk, in een Trabant! De voormalige auto van het volk is tegenwoordig echte cult! Ontdek zelf hoe het is om te rijden in een Trabant en maak onderweg kennis met de hoogtepunten van de stad.

In een kleine stoet pruttel je achter de gids aan. Via de radio houdt hij je op de hoogte van alle bezienswaardigheden. In anderhalf uur kom je onder meer langs het Völkerschlachtdenkmal, de Red Bull Arena van RB Leipzig, de dierentuin, de meest exclusieve woonwijk van de stad en langs het Augustusplatz met de opera, Panorama Tower en het Gewandhaus.

Dit is een tocht die je nooit meer zult vergeten.

Bezoek de kunstzinnige wijk Plagwitz

Graffiti in Plagwitz
De wijk Plagwitz staat bekende om zijn graffitikunst

Ooit was Plagwitz een donkere industriële buurt. Tegenwoordig is het misschien wel de hipste wijk van heel Leipzig. Hier leven kunstenaars en artiesten en de oude vervallen fabrieken zijn omgetoverd tot vrolijke paleisjes.

In Plagwitz vind je de mooiste graffitikunst, staat een oud DDR-vliegtuig bovenop het oldtimermuseum en vind je in de voormalige katoenfabriek Spinnerei tegenwoordig talloze kunstgaleries. Nee, een bezoek aan Leipzig is niet compleet zonder dat je in de wijk Plagwitz bent geweest.

Voetbalwedstrijd RB Leipzig

Hou je van voetbal? Dan moet je zeker geen bezoek brengen aan RB Leipzig, of misschien juist wel. De club stond tot 2009 bekend als SSV Markranstädt, maar liet zich destijds opkopen door Red Bull. In zeven jaar tijd promoveert het van de vijfde divisie naar de Bundesliga.

Tegenwoordig is RB Leipzig een van de topclubs in de Bundesliga en Europa. Als je van cult houdt, dan moet je hier zeker niet zijn. Hou je van topvoetbal, dan ben je hier op de juiste plek.

RB Leipzig speelt zijn thuiswedstrijden in de Red Bull Arena, het voormalige Zentralstadion. Bij de opening in 1956 konden er 100.000 bezoekers naar binnen en was het het grootste stadion van Europa. Maar met het verdwijnen van de DDR verdwenen ook de topclubs uit Leipzig en raakte het Zentralstadion in verval. Maar voor het WK van 2006 kreeg het een facelift. Tegenwoordig biedt het plaats aan ruim 47.000 toeschouwers.

Maak een uitstapje naar de Harz

Wil je het prachtige stadsleven van Leipzig even inruilen voor de natuur? Niet ver van de stad vandaan ligt het Nationaal Park Harz. Dit is het hoogste gebergte in Noord-Duitsland, met als absolute piek de 1141 meter hoge Brocken.

Tijdens de tour bezoek je het kasteel Bad Lauchstädt en de indrukwekkende ruïnes van het voormalige Walkenried klooster. Onderweg is er een heidewandeling rond Torfhaus en wordt er gestopt in de historische stadjes Ilsenburg en Wernigerode. Een gids kan je tijdens de tour alles vertellen over de Harz, dat bekend staat als een van de mooiste gebieden in Duitsland.

Kerstmarkt Leipzig

Kerstmarkt Leipzig Augustmarkt
De kerstmarkt op de Augustplatz (foto: Martin Lutze via Pixabay)

Bezoek je Leipzig eind november of in december? Dan val je met je neus in de boter, want Duitsers weten als geen ander hoe ze de periode voor kerst moeten vieren. Op de Marktplatz staan in die dagen zo’n 250 kraampjes met de glühwein, lokale specialiteiten, cadeautjes en snoepgoed.

De kerstmarkt Leipzig is een van de grootste en oudste kerstmarkten in het land. De geschiedenis gaat terug tot het jaar 1458. Naast de kerstmarkt op de Marktplatz zijn er ook kerstmarkten op onder meer de Naschmarkt, Nikolaikirchhof en Augustusplatz.

Stedentrip naar Leipzig

Ga je op stedentrip naar Leipzig? Reis snel en voordelig met NS International naar deze schitterende stad in Saksen. Of pak ouderwets de auto en reis hier in ongeveer 6 uur naartoe.

Leipzig heeft een groot aanbod aan hotels. Ons favoriete hotel is het Royal International Leipzig. Dit is een prachtig klassiek hotel in het hart van de stad met een traditioneel Duits ontbijt. Reis je met de trein? Dit hotel ligt tegenover het station, ideaal!

Wil je kamperen in de omgeving van de stad? Reserveer nu een plekje op camping Landidyll, een leuke knusse camping op slechts enkele kilometers van de stad.