Gezellige oude stadspleinen vol kraampjes waar de geur van glühwein, gepofte kastanjes, gebraden hammen en braadworst boven hangt. De kerstmarkten in Tsjechië zijn niet zo bekend als de Duitse, maar doen er zeker niet voor onder. Sterker nog, er is veel meer variatie te vinden! Wij zetten de 6 leukste kerstmarkten in Tsjechië op een rij.

Kerstmarkten in Tsjechië zijn populair. Steden pakken elk jaar vanaf eind november groter uit. Een enorme verlichte kerstboom, tientallen kerstkraampjes en leuke attracties voor de jeugd. Daartussen honderden Tsjechen die elkaar opzoeken en gezellig een glas glühwein, punch of een eierlikeur drinken.

In de kraampjes vind je leuke kerstcadeautjes. Van houten speelgoed tot glazen kerstballen en van pantoffels tot kaarsen en honing. Het aanbod is breed. En het fijne aan Tsjechië is dat de kans op sneeuw tijdens de kerstmarkt veel groter is dan in veel steden in Duitsland!

Steden, groot of klein, steeds meer plekken krijgen een kerstmarkt. Of zoals in Praag verschillende kerstmarkten. Maar welke steden moet je vanaf eind november en in de maand nu echt gaan bezoeken? Dit zijn de 6 leukste kerstmarkten in Tsjechië.

1. Kerstmarkt Praag

De koning onder de kerstmarkten is Praag. De stad telt op 7 locaties kerstmarkten. De bekendste en de drukste is de kerstmarkt op het Oude Stadsplein. De prachtige historische gebouwen op en om het plein gecombineerd met een grote verlichte kerstboom, kerststal, een podium en een toren van waar je over het hele plein kijkt, maken dit tot de populairste markt onder toeristen.

Andere populaire kerstmarkten zijn die in de Praagse Burcht en de twee kleinere kerstmarkten op het Wenceslasplein. Maar de echte liefhebbers van kerst zoeken de minder bekende kerstmarkten op, die op de lokale inwoners zijn gericht.

Je vindt ze op het Plein van de Republiek, Tyl’s Square, het Vredesplein en in het voetgangersgebied Anděl. Hier weinig toeristen, maar vooral inwoners van Praag. Je zult het direct aan de koopwaar in de kraampjes merken. Geen toeristische prullaria, maar echte kerstcadeaus.

De kerstmarkten in Praag openen doorgaans de poorten eind november. Een deel sluit vanaf kerst. De populaire kerstmarkten op het Oude Stadsplein, Wenceslasplein en in de Praagse Burcht blijven open tot in het nieuwe jaar.

2. Kerstmarkt Pilsen

Laat je betoveren op de Kerstmarkt Pilsen. In het hart van de historische stad, op het Plein van de Republiek, staan tientallen kraampjes. Natuurlijk is er de traditionele peperkoek en kun je er eten en drinken. Maar je vindt er ook veel vleeswaren, pantoffels, houten speelgoed en andere ambachtelijke producten.

Prominent aan de rand van de markt staat de indrukwekkende kathedraal van Pilzen met daarbij een grote kerststal. Naast een bezoek aan een van de kerkdiensten, kun je ook de toren van de kerk beklimmen. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad en de kerstmarkt.

Interessant en erg leuk zijn de adventstochten. Een gids geeft een rondleiding door de binnenstad en vertelt onderweg over de geschiedenis van Kerstmis en de kersttradities in de regio.

Kerstmarkten in Tsjechië - Pilsen
De kerstmarkt van Pilsen heeft een schitterend decor (foto: Libor Svacek)

3. Kerstmarkt České Budějovice

De kerstmarkt van České Budějovice is anders dan andere kerstmarkten in Tsjechie dankzij de ijsbaan aan de rand van de kerstmarkt. Daarnaast is er natuurlijk een prachtig versierde kerstboom en zijn er tientallen kraampjes.

České Budějovice staat bekend om het mooie vierkante barokke plein in het hart van de stad. Dit plein wordt in de maand voor kerst omgetoverd tot een geweldige kerstmarkt. Op het podium zijn er optredens te zien en de kleinste kinderen hebben plezier bij de levende kerststal.

Geniet van de regionale gerechten en de overheerlijke tredelniks. Combineer het met een kop hete glühwein of een stevig glas bier.

Kerstmarkten in Tsjechië - Ceske Budejovice
De vrolijk versierde kerstboom op de kerstmarkt in Ceske Budejovice (foto: Petr Kubat)

4. Kerstmarkt Liberec

De Noord-Tsjechische stad Liberec staat bekend om zijn schitterende raadhuis in renaissancestijl. Dit streng ogende gebouw kijkt vaderlijk uit over de gezellige kerstmarkt op het historische Dr. Edvard Beneš-plein in het centrum van de stad.

Hier staan tientallen kerstkraampjes, een kersstal en een podium, maar de grote eye catcher is het reuzenrad. Van hieruit heb je een schitterend uitzicht over een van de gezelligste kerstmarkten in Tsjechië.

In de houten kerstkraampjes vind je lokale specialiteiten en alles wat je op een Tsjechische kerstmarkt kunt verwachten. Bijzonder zijn de glazen kerstvieringen, die in de regio Liberec op ambachtelijke wijze worden geblazen. Dat gebeurt onder meer bij de kerstballenfabriek Rautis, waar je ook zelf je eigen kerstdecoraties kunt maken.

Kerstboom en reuzenrad op kerstmarkt Liberec
Het reuzenrad en de kerstboom zijn de stralende middelpunten op de kerstmarkt in Liberec

5. Kerstmarkt Brno

Vanaf eind november is Brno, de tweede stad van Tsjechië, helemaal in kerstsferen. Overal in de stad hangen lampjes en op verschillende plekken zijn kerstmarkten. Je vindt ze op het Vrijheidsplein, Dominicaanse plein, de Koolmarkt, het Moravische plein en op het plein van het oud stadhuis.

De opvallendste markt vind je op het Moravische Plein. Hier staan naast vele kraampjes een groot reuzenrad en een draaimolen. Het Vrijheidsplein is het plein van de grote verlichte kerstboom en hier is dagelijks een uitgebreid cultureel programma. Met grote regelmaat komt bovendien de vrolijk versierde kersttram voorbij.

Op het Dominicaanse plein tref je een echt klassieke kerstmarkt. Omringd door historische panden en aan de voet van de Dominicaanse kerk, is dit een pareltje. Kerstkraampjes met warme dranken en lokale specialiteiten en natuurlijk de grote kerststal. Bovendien staat hier de brievenbus waarin je je wensen voor Ježíšek, de Tsjechische variant van de kerstman kunt stoppen.

Een ander pareltje is de traditionele kerstmarkt op het Koolmarkt. Met meer dan 100 kraampjes is dit een flinke markt, waar je heel veel ambachtelijke producten zult vinden. Smeden, kaarsen- en zeepmakers, klokkengieters en boekbinders zijn hier aan het werk en verkopen hun waar.

Een echte traditie op de kerstmarkten in Brno is de originele kerstdrank Turbomošt. Dit is een warme appelcider die in een rood-witte mok wordt geschonken.

6. Kerstmarkt Olomouc

In het oosten van het land vind je een van de leukste kerstmarkten in Tsjechië, de kerstmarkt in Olomouc. Het is de stad van de warme wijnen, de stad waar ze gek zijn op punch. Het is er in alle vormen. Zoet of bitter, met rum, kersenbrandewijn of sinaasappel.

Deze historische stad verandert vanaf half november compleet in een kerststad. Op het Bovenplein staan een 15 meter hoge kerstboom, een draaimolen, podium en ruim 100 kraampjes. In de kraampjes worden kerstversieringen, cadeautjes, kaarsen en ambachtelijke producten verkocht. Vanaf het houten uitkijkplatform krijg je een geweldige blik op de markt.

Hou je van knus, dan moet je zeker de kerstmarkt op het Benedenplein bezoeken. Met 20 kraampjes is hij klein, maar o zo gezellig. In de kraampjes liggen vooral ambachtelijke huisgemaakte producten. Leuk is de kerststal met levensechte houten beelden.

De derde kerstmarkt van Olomouc staat op Tržnice. Naast vijftien kraampjes staat hier ook het vrolijk verlichte reuzenrad.

Kerstmarkten in Tsjechië - Olomouc
De kerstmarkt op het Bovenplein in Olomouc (foto: Jan Andreáš)

Waar is de kerstman op de kerstmarkten in Tsjechië?

Als je goed zoekt op de kerstmarkten in Tsjechië, dan zul je hem echt wel kunnen vinden. De kerstman. Maar prominent aanwezig is hij zeker niet. Dat komt omdat de Tsjechen geloven in Ježíšek.

Ježíšek betekent vrij vertaald Baby Jezus. Maar niemand weet precies hoe Ježíšek eruit ziet. Sommigen beelden hem af als een baby, anderen denken dat het een ster is of een oude man met een grijze baard, nog weer anderen geloven eigenlijk dat het een egel is.

Maar hoe Ježíšek er ook uitziet, elk jaar staan er op kerstavond cadeautjes onder de Tsjechische kerstbomen.

Handgemaakte kerstversieringen

Op elke kerstmarkt in Tsjechië kom je ze tegen, de kraampjes met kerstversieringen. En meestal zijn daar ook handgemaakte glazenkerstornamenten bij, die in Tsjechië zijn gemaakt.

Deze kerstversieringen worden gemaakt bij het familiebedrijf Rautis. Dit is het laatste bedrijf dat nog met de hand glazen kerstversieringen maakt. De Unesco heeft dit proces benoemd tot Immaterieel Erfgoed.

Wil je weten hoe deze kleine kunstwerkjes worden gemaakt? Bezoek de fabriek in Poniklá, aan de rand van Reuzengebergte, krijg een rondleiding en maak zelf een mooie kerstster. Of lees meer over de rondleiding die wij bij Rautis kregen.

Glazen kerstster gemaakt bij Rautis
Met de hand worden de mooiste kerstversieringen van glas gemaakt bij Rautis, de laatste fabriek ter wereld die dit doet (foto: Rautis)