Als paddenstoelen steken ze ineens boven het landschap uit. Iconische namen als Lilienstein, Konigstein en Pfaffenstein hebben ze, de tafelbergen in Saksisch Zwitserland. Schitterende plekken om te wandelen. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over het Oost-Duitse land.

Wanneer je aan tafelbergen denkt, dan denk je al snel aan Zuid-Afrika. Maar veel dichter bij huis, tijdens een vakantie in Oost-Duitsland, kun je ze ook al tegenkomen. Als kleine reuzen steken ze boven het landschap uit. De markantste is zonder meer de Lilienstein. Maar ook die andere platte bergen mogen er zijn. Beklim ze via uitgehakte paadjes of soms alleen via een soort laddertrap. Duik in het avontuur.

Tafelbergen in Saksisch Zwitserland
Her en der in het landschap liggen tafelbergen (foto: Peggychoucair from Pixabay)

Nationaal Park Saksisch Zwitserland maakt deel uit het van het Elbezandsteengebergte. Een middengebergte op de grens met Tsjechië met bergen tot 550 meter. Opvallend zijn de tafelbergen. Rotsmassieven die ineens uit de grond opdoemen en vrijwel vlak van boven zijn.

Dit is een proces van miljoenen jaren geweest. Zandsteen is zachte steensoort. Door invloeden van het weer is in al die tijd de top  van de berg afgeschuurd. De plateaus die ontstonden waren voor heersers in de middeleeuwen ideale plekken om veilig een burcht te bouwen.

bezienswaarsdigheden in Saksisch Zwitserland
Saksisch Zwitserland staat bekend om zijn rotsformaties van zandsteen (foto: Pixabay/Tama66)

Lilienstein

In een bocht van de rivier de Elbe, tussen Pirna en Bad Schandau, steekt een ronde rots de lucht in. De eerste meters omhoog gaan nog geleidelijk en zijn bebost, maar ineens steken de wanden van de tafelberg vrijwel recht de lucht in. Lilienstein.

Tafelberg Lilienstein is samen met de Bastei het icoon van Saksisch Zwitserland. 415 meter hoog is de berg. Van twee kanten kun je hem beklimmen. Aan de zuidzijde vind je een pad dat is aangelegd in 1708. De Saksische keurvorst August de Sterke gaf hier opdracht voor. Later, rond 1900, is ook een route aan de noordzijde aangelegd.

Lilienstein
De indrukwekkende rotsen van Lilienstein (Foto: Ronile from Pixabay)

Kasteelresten en uitzicht

Vele eeuwen geleden stond er een burcht op de top van deze tafelberg. Waarschijnlijk hoorde het bij de veel grotere Vesting Königstein. Bovenop kun je de resten nog vinden.

Maar Lilienstein beklim je niet voor de resten van enkele muren. Je beklimt deze berg vanwege de mooie uitdagende route en voor het prachtige uitzicht. Vanaf de verschillende uitzichtpunten op de top kun je kilometers verder over het glooiende land kijken en heb je een prachtig uitzicht op de rivier de Elbe, die aan drie kanten van de berg stroomt. Aan de andere kant van de rivier zie je bovendien het iconische Königstein liggen.

En zeker niet onaardig, bovenop de top staat Felsbaude Lilienstein, een klein eetcafé waar je terecht kunt voor een kop koffie, wat fris , een ijsje of iets te eten.

Vesting Königstein
Vesting Königstein is van een afstand zichtbaar (foto: Pixabay/Sven Lachmann)

Königstein

Waar de burcht op de top van de Lilienstein verdwenen is, is de Vesting Königstein nog helemaal in tact. Bovenop een tafelberg is deze vestig door de jaren heen onoverwinnelijk gebleken.

Hoge dikke stenen wanden, een poort en tientallen gebouwen hier bovenop de top. Königstein is meer dan de moeite van het bezoeken waard. In de gebouwen zijn tegenwoordig exposities ingericht over de geschiedenis van de vesting.

Uniek is de oude wijnkelder, waar ooit het grootste wijnvat ter wereld lag. 250.000 liter kon erin!

Kasteel Königstein​
Vesting Königstein​ bestaat uit meer dan 50 gebouwen (foto: Pixabay/Ronile)

Pfaffenstein

Vlakbij Lilienstein en Königstein, bij het plaatsje Pfaffendorf ligt een andere tafelberg: Pfaffenstein. Geen keurig platte tafelberg, maar een met punten. De berg wordt ook wel Saksisch Zwitserland in miniatuur genoemd.

Deze berg is geliefd onder bergbeklimmers, maar ook bij wandelaars. Ook hier vind je op de top verschillende uitzichtpunten en is er een klein Gasthaus.

Pfaffenstein
Pfaffenstein is een geliefde plek om te beklimmen (foto: Knut Fischer from Pixabay)

Nog veel meer Steine

Ben je nog niet uitgekeken op de tafelbergen in Saksisch Zwitserland? Er zijn er nog veel meer. Bijvoorbeeld de Affensteine, Falkenstein, Großer Winterberg en de Zirkelstein.

Saksisch Zwitserland

De tafelbergen maken Saksisch Zwitserland tot een uniek gebied. Maar het nationaal park heeft veel meer te bieden. De natuur kun je er een beetje vergelijken met Luxemburg, alleen zijn de bergen ietsje hoger. Rotsen, mooie bossen, schitterende plaatsjes en de beste wandelpaden.

Bezoek eens de stad Pirna of een dorpje als Hohnstein. Wandel een deel van de Malerweg of ga met de tram door het schitterende Kirnitzschtal. Wij hebben alle bezienswaardigheden in Saksisch Zwitserland op een rij gezet. Of maak een uitstapje naar het naastgelegen Boheems Zwitserland in Tsjechië of de prachtige stad Dresden.

Bastei brug
De Bastei brug is de bekendste attractie in Saksisch Zwitserland (foto: eigen)

Overnachten in Saksisch Zwitserland

Saksisch Zwitserland heeft alles in huis om je een geweldige vakantie te bieden. Of je hier slechts enkele dagen verblijft, of misschien wel twee weken. Je gaat je geen moment vervelen. Wij zetten de beste vakantiewoningen, campings en hotels op een rij.

Vakantiewoning huren

Een perfecte manier om Saksisch Zwitserland te ontdekken, is door een vakantiewoning te huren. De woningen in dit deel van Duitsland zijn relatief goedkoop. Particulieren verhuren de woningen via Natuurhuisje.nl en Belvilla. Met zwembad, zonder zwembad, op een vakantiepark of niet en soms mag je je huisdier ook meenemen.

Campings

Daarnaast telt de regio ook verschillende campings. Zelf vertrouw ik bij vaak op ANWB campings. Daarmee zit je in de regio rond Pirna, de poort naar Saksisch Zwitserland, helemaal goed.

Hotels

Blijf je iets korter in Saksisch Zwitserland? Ben je misschien op doorreis? Of ga je gewoon voor het comfort van een hotel? Het plaatsje Bad Schandau in het hart van het nationaal park is een geweldige uitvalsbasis. Vind de voordeligste hotels in Bad Schandau hier op Trivago.