Ga je op vakantie naar Istrië? De blauwe zee, schone stranden en de heerlijke temperatuur zijn natuurlijk geweldig. Maar wist je dat dit schiereiland in Kroatië ook heel mooie steden kent? Niet groot, maar wel honderden en sommige gevallen zelfs duizenden jaren oud. Dit zijn de 10 mooiste steden in Istrië.

Denk je aan de mooiste steden in Istrië, dan denk je misschien aan grotere plaatsen als Pula en Rovinj. Terecht, deze plaatsen aan de kust zijn ook pareltjes. Maar ook in het binnenland kom je verrassende stadjes tegen. Plekken die zo anders zijn dan aan de kust.

Ontdek wat de mooiste steden in Istrië zijn en bezoek tijdens jouw vakantie de plekken die jou aantrekken.

Rovinj

Rovinj
Vanaf zee ziet Rovinj er indrukwekkend uit

Op een landtong aan de westzijde van Istrie ligt het kleurrijke havenstadje Rovinj in de Adriatische Zee. Deze meer dan 2.000 jaar oude plaats is een wirwar aan smalle straatjes waar je heerlijk doorheen kunt dwalen en je het gevoel krijgt in de middeleeuwen te zijn teruggekeerd.

Tot het jaar 1763 was Rovinj nog echt een eiland. Maar de Venetianen, die dan de heersers zijn over de regio, besluiten het te verbinden met het vasteland. In die tijd is het de belangrijkste stad in de regio.

In de eeuwen erna maakt Rovinj deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, van Italië en na de Tweede Wereldoorlog wordt het deel van Joegoslavië. Al deze rijken hebben hun invloeden achtergelaten.

Het letterlijke hoogtepunt van de stad is de Venetiaanse toren van de Sint Eufemiakerk op het bijna 1.000 jaar oude Marsala Tita plein. Andere hoogtepunten zijn de oude stadspoort Balbi Arch en de gezellige vissershaven. Dwaal je door de smalle straatjes, dan zul je onderweg regelmatig op prachtige uitzichten op zee worden getrakteerd.

Motovun

Motovun - mooiste steden Istrië
In de groene heuvels in het noorden van Istrië ligt Motovun ongenaakbaar op een top (foto: Lothar Boris Piltz on Unsplash)

In het bergachtige/heuvelachtige noorden van Istrie ligt het mooiste bergplaatsje van het schiereiland: Motovun. Van een afstand zie je het plaatsje al bovenop een ruim 270 meter hoge heuveltop liggen, die omringd wordt door een historische stadsmuur.

De historie van het middeleeuwse stadje Motovun, dat slechts iets meer dan 500 inwoners telt, gaat meer dan 2.000 jaar terug in de tijd. Toen leefden de Kelten al in deze regio. Maar het zijn de Venetianen die het stadje in de 14e eeuw versterken. Het krijgt twee stadsmuren.

Hoewel Motovun een klein plaatsje is, is het erg leuk om te bezoeken. De prachtige historische gebouwen, vele ateliers van kunstenaars en kleine sfeervolle winkeltjes zorgen ervoor dat je hier heerlijk kunt rondstruinen.

Probeer ook zeker een van de verschillende restaurantjes uit. In veel gerechten zijn truffels verwerkt, die in de omgeving van Motovun worden gevonden. Daarnaast staat de regio rondom het stadje bekend als wijngebied en hier wordt ook goede olijfolie gemaakt.

Poreč

Porec
Porec heeft een historische binnenstad en een gezellige boulevard

Ontstaan in de Romeinse tijd en groot geworden tijdens het Venetiaanse bewind. Dit is in het kort de geschiedenis van Poreč. Deze stad aan de Adriatische kust is een van de mooiste steden van Istrië. De beroemdste bezienswaardigheid is de Euphrasiusbasiliek, een byzantijnse basiliek die is gebouwd in de 6e eeuw en bekend staat om zijn mooie mozaïeken. 

De historische binnenstad van Poreč bestaat uit kleine straatjes en de gezellige pleintjes. Enkele van die straten zijn ooit door de Romeinen zijn aangelegd, zoals de Decumanus Maximus en Cardo Maximus. Ook vind je in de binnenstad nog enkele paleizen die zijn gebouwd tijdens de Venetiaanse tijd.

Tegenwoordig is Poreč een van de populairste vakantieoorden in Istrië. Niet alleen vanwege de mooie historische binnenstad, maar vooral ook vanwege de stranden en het azuurblauwe water. Je vindt hier talloze hotels en enkele goede campings voor jouw vakantie.

Grožnjan

Grožnjan
Struin je door de straten van Grožnjan, dan kom je schitterende plekjes tegen

Nog zo’n schitterend stadje in de heuvels in het noorden van Istrië is Grožnjan. Klein, nog geen 200 inwoners, maar vooral oud. Struin door de smalle straatjes en voel je voor even weer in de middeleeuwen.

Opvallend is dat je in Grožnjan weinig Kroatisch hoort. Ongeveer de helft van de inwoners is Italiaans, maar de taal die hier gesproken wordt is het oude Venetiaans. Dat heeft er alles mee te maken dat het stadje tussen 1358 en 1797 onder Venetiaanse vlag viel en in de afgelopen 100 jaar een periode bij Italië hoorde.

Tegenwoordig wordt Grožnjan gezien als de stad van de artiesten. Je vindt er meer dan 20 kunstgalerijen, er is zomerfilmschool en er het is een centrum voor muzikanten geworden. Zo wordt jaarlijks in juli het Jazz is Back-BP festival hier gehouden.

Ben je niet zo van de kunst en de muziek? Wandel je door de straatjes en kom je aan de rand van het stadje, dan word je getrakteerd op prachtige uitzichten. Alleen dit is al de moeite waard om naar dit stadje te reizen.

Pula

Pula Arena
Pula staat bekend vanwege de Pula Arena, het enorme amfitheater uit de Romeinse tijd

Pula ligt in het zuiden van Istrië en is de grootste stad van het schiereiland. In de Romeinse tijd was het een belangrijke stad in het Middellandse Zeegebied. De Romeinen zijn verdwenen, maar in Pula is nog veel uit de Romeinse tijd te zien.

De opvallendste plek is zonder twijfel de Pula Arena, het 2.000 jaar oude amfitheater in de stad. Het is het op 5 na grootste amfitheater dat uit de Romeinse tijd is overgebleven. Daarnaast zijn in de stad onder meer de Tempel van Augustus, Arco dei Sergii en de Tweelingpoort bewaard gebleven.

Pula kent natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden en je kunt er ook prima shoppen in het knusse centrum. Buiten de stad vind je mooie natuur, zoals het natuurpark Kamenjak. In de kleine baaien buiten de stad vind je knusse grindstranden.

Pazin

In het midden van de regio Istrië ligt het plaatsje Pazin. Het hart van de stad wordt gevormd door het meer dan duizend jaar oude kasteel van Pazin, dat bovenop een 100 meter hoge klif staat. Rondom dit fort is in de loop der eeuwen een prachtig stadje ontstaan.

Lange tijd zorgde het kasteel ervoor dat de stad niet onder Venetiaanse vlag viel. Verschillende aanvallen zijn afgeslagen, totdat de Venetianen het alsnog wisten te veroveren in 1508. Lang duurde dit niet, het Habsburgse rijk veroverde het binnen enkele maanden weer terug.

In Pazin vind je vele restaurantjes met een traditionele keuken. Maar het is tegenwoordig vooral het centrum voor actievelingen. In de omgeving kun je goed mountainbiken en fietsen. Daarnaast zijn er veel wandelroutes, kun je klimmen, de grotten in en paardrijden.

Elke eerste dinsdag van de maand trekken vanuit heel Istrië kooplieden en gasten naar Pazin vanwege de markt. Naast groente en fruit vind je hier kleding, huishoudelijke apparaten en gereedschappen.

Novigrad

Novigrad - mooiste steden in Istrie
Kleurrijke panden aan het water in Novigrad

Een gezellige haven, een historische oude binnenstad en stadsmuren langs de zeezijde. Aan de noordwestelijke zijde van Istrië ligt het stadje Novigrad, een van de mooiste stadjes op het schiereiland.

Door de eeuwen heen is veel strijd geleverd om Novigrad. Romeinen, Byzantijnen, Franken, Venetianen, Genoa, Napoleon, Het Habsburgse Rijk en Italië. Allemaal waren ze een tijdlang de baas hier aan de Adriatische kust.

Ooit was het een eiland, maar de Venetianen verbonden het in de 18e eeuw met het vasteland. In deze kleurrijke stad vind je verschillende mooie kerken. Interessant is het scheepvaartsmuseum Galerion met heel veel schaalmodellen van schepen uit de 18e tot en met 20e eeuw.

Umag

Umag - mooiste steden Istrie
Smalle middeleeuwse straatjes in Umag (foto: Diana Kumst on Unsplash)

Als je vanuit Slovenië Istrie binnen rijdt, is een van de eerste plekken die je tegenkomt Umag. Het is direct ook een van de tien mooiste steden op het Kroatische schiereiland.

De geschiedenis van Umag gaat ruim 2.000 jaar terug in de tijd en die historie voel je nog altijd in de gezellige smalle straatjes van de oude stad. Hier kun je tijden rondstruinen en onderweg delen van de oude stadsmuur en historische torens terugvinden.

Ga lekker iets drinken of uit eten op het prachtige Trg Slobode plein. Ben je geinteresseerd in de Romeinse geschiedenis? Bezoek het Gradski Muzej. Uniek is de verzonken stad Sipar niet ver van Umag vandaan, dat na een aardbeving in het jaar 365 onder water kwam te liggen. Sinds eind vorige eeuw zijn delen van de stad weer zichtbaar geworden.

Bale

Machtig staat het Venetiaans-gotische kasteel Soardo-Bembo in het hart van het oude stadje Bale. Of eigenlijk is het meer een paleis. Rondom dit Venetiaanse fort zijn woningen gebouwd met daar tussenin middeleeuwse straatjes.

Wanneer je vanuit Rovinj in zuidoostelijke richting het binnenland in rijdt, is Bale het eerste stadje dat je tegenkomt. Een klassiek plaatsje dat nog niet wordt overspoeld door toeristen.

Naast het kasteel zijn het gemeentehuis met zijn gotische bogen en de verschillende kerken de bezienswaardigheden in Bale. Vooral de piepkleine Sveti Duh kerk is een bezoek waard. Deze kerk is van binnen prachtig versierd met fresco’s.

Wat moet je nog meer doen in Bale? Niet zoveel, vooral lekker ontspannen. Wandel een rondje door het stadje, ga iets drinken op een terrasje en geniet van de rust die nog in dit oord heerst.

Vrsar

Vrsar
Vrsar werd ontdekt door de 18e eeuwse Venetiaanse avonturier Giacomo Casanova

Het stadje Vrsar tussen Poreč en Rovinj mag ook zeker niet in de lijst met mooiste steden in Istrië ontbreken. De Venetiaanse avonturieer Giacomo Casanova werd in de 18e eeuw verliefd op het stadje. Maar bij het grote publiek is Vrsar altijd een beetje een onbekende gebleven.

De stad ligt op een heuvel aan het water. Vaar je er met een bootje langs, dan zul je zien hoe mooi de woningen tegen de heuvel aan zijn gebouwd. Op de top staat de kerk van St. Maarten en vind je restanten van het verdwenen kasteel van Vrsar.

Ga je Vrsar bezoeken, dan moet je gaan zwerven door de historische binnenstad. De romantische smalle straatjes zijn een lust voor het oog. Onderweg wordt je af en toe getrakteerd op historische overblijfselen uit de middeleeuwen. Na de Romeinen, de Gothen en Byzantijnen, was het Vaticaan lange tijd heerser is Vrsar. Dat heeft vele mooie historische panden opgeleverd.

Daarnaast heeft Vrsar een gezellige haven en een oude steengroeve niet ver van het centrum. Als beeldhouwersstad van Kroatië mag ook niet het Dusan Džamonja Beeldenpark ontbreken. Op een stuk grond van 10 hectare staan allemaal bijzondere werken van de bekende Kroatische beeldhouwer Dusan Džamonja.

Ben je met kinderen op vakantie? Bezoek dan zeker dinopark Funtana.

Op vakantie naar Istrië

Istrië is al tientallen jaren een populaire vakantieregio in Kroatië. Dat heeft alles te maken met de warme temperaturen in de zomer, de azuurblauwe zee, de gezellige steden en het Toscaanse aandoende binnenland.

Groot voordeel is dat je prima met de auto op vakantie kunt in Istrië. Vanuit Utrecht is het ruim 1.300 kilometer rijden naar bijvoorbeeld Umag in het noorden. Maak je het jezelf liever makkelijk? Je kunt ook vliegen vanaf bijvoorbeeld Schiphol en Rotterdam.