Ondergrondse rivieren, stalactieten en stalagmieten, koepels en enorme kloven. De Moravische Karst is een enorm grottenstelsel in Tsjechië en wordt gezien als het grootste en mooiste karstgebied van Centraal-Europa. En dat slechts enkele kilometers ten noorden van Brno.

In de Moravische Karst zijn er 5 grotten die je kunt bezoeken. Het bekendste grottenstelsel is die van de Punkva grotten. Hier kun je met een boot doorheen varen. Als je Wie is de Mol in Tsjechië hebt gekeken, dan herinner je je ongetwijfeld nog de opdracht waarin de deelnemers door deze grotten heen kanoden.

Verlichte grot
(foto: Flickr/Jirka Matousek)

Een karstlandschap bestaat uit kalksteenbergen. Doordat het kalksteen deels is opgelost door water, ontstaan er diepe kloven en grotten. Dit komt door zure elementen in het regenwater.

De combinatie van regenwater en kalksteen zorgt voor een bijzondere natuur. En bijzonder is het in de Moravische Karst.

Punkva grotten

De Punkva Grotten zijn vernoemd naar de rivier de Punkva. Diep in de Moravische Karst stroomt hij door de grotten heen. Het is de langste ondergrondse rivier in Tsjechië en je kunt er met een boot overheen varen.

Aan het plafond hangen allemaal kleine en grote stalactieten. Hoe klein ze ook zijn, deze natuurverschijnselen hangen hier al duizenden, zo niet tienduizenden jaren. Er tussenin zijn er complete pilaren, waar stalactieten en stalagmieten aan elkaar gegroeid zijn.

Punkva grotten
Door de Punkva grotten stroomt de rivier de Punkva (foto: Flickr/Milan Tvrdy)

Hoogtepunt is de Masaryk kathedraal. Op het moment dat de zandsteen rotsen worden verlicht, word je betoverd door de schoonheid van deze bijzondere rotsformaties.

Een ander hoogtepunt is de Macocha kloof. Ineens kom je uit de grot in een 138 meter diepe kloof terecht, die ooit is ontstaan doordat het dak is ingestort. Macocha betekent stiefmoeder.

Volgens een legende heeft een vrouw ooit haar stiefzoon in de kloof gegooid, om zo met haar eigen zoon te kunnen samenwonen. De stiefzoon overleefde de val. Tegenwoordig zou je hem nog steeds kunnen horen roepen. En de stiefnmoeder? Die zou, nadat duidelijk werd dat haar stiefzoon de val had overleefd, zelf in de kloof zijn gesprongen.

Adres Punkva grotten: Skalní mlýn 96, Blansko

Macocha kloof - Moravische Karst
De Macocha kloof (foto: Flickr/Jan Kaláb)

Kateřinské grotten

Vlakbij de Punkva grotten ligt nog ander prachtig grottenstelsel, de Kateřinské grotten. Niet zo groot als de Punkva grotten, maar zeker net zo indrukweekend.

De ingang is een soort van gotisch portaal. Wanneer je hier doorheen loopt, kom je bij de grootste ondergrondse kamer in de Moravische Karst. Een ruimte die bijna net zo groot is als een voetbalveld! Vanwege de geweldige akoestiek worden hier regelmatig concerten gehouden.

De stalagmieten en stalactieten worden met lampen beschenen, waardoor er grappige schaduwen ontstaan. In de Kateřinské grotten zie je onder meer heksen, schapen en een bamboe bos voorbij komen. Een tour door de Kateřinské grotten duurt ongeveer een half uur.

Adres Kateřinské grotten: Skalní mlýn, Blansko

Grotten van Sloupsko-šošůvské

Iets minder bekend zijn de grotten van Sloupsko-šošůvské bij het stadje Sloup. Deze grotten staan bekend om de vele ondergrondse koepels en de enorme afgronden in de grot. Het is een labyrint aan gangen. In de grotten zijn botten van prehistorische dieren ontdekt. Volgens onderzoekers hebben zich hier in de geschiedenis rituelen afgespeeld.

Adres Sloupsko-šošůvské grotten: Sloup 237, Sloup

Balcarka grot

Sommige mensen zeggen dat de Balcarca grot de mooiste grot in de Moravische Karst is. En dat heeft alles te maken met de verschillende kleuren die de verschillende lagen steen hebben. Een bijzonder gezicht.

Ook bijzonder: de grot Balcarka grot heeft twee verdiepingen. Tijdens een rondleiding van een uur krijg je beide te zien en kom je in de mooiste grottempels van het gebied.

Adres Balcarka grot: 679 14 Ostrov u Macochy

Výpustek grot

Bij het plaatsje Krtiny ligt de laatste bezoekbare grot van de Moravische Karsy, de Výpustek Jeskyně. Ruim 15.000 jaar voor Christus leefden hier al leeuwen in. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het als schuilplaats tegen de nazi’s.

Na de oorlog is er in het grottencomplex een nucleaire schuilplaats gebouwd. Tegenwoordig kun je deze bezoeken. De schuilplaats in omgebouwd tot een militair museum.

Adres Výpustek grot: 679 05 Křtiny

Moravische Karst

Boek van tevoren een ticket

Wil je de grotten in de Moravische Karst bezoeken? Dan is het, zeker in de zomermaanden, verstandig om van te voren een ticket te boeken. De grotten zijn erg populair. Het boeken van een van de 14 te bezoeken grotten in Tsjechië kan via deze speciale website. Hier vind je ook de actuele openingstijden.

Neem warme kleding mee

Ga je de grotten in? Hou er rekening mee dat het binnen niet warmer dan 10 graden is. Neem daarom voldoende warme kleding mee en laat je niet verrassen.

Combineer een grotbezoek in de Moravische Karst met een wandeling

De grotten in de Moravische karst liggen allemaal schitterend in de natuur. Combineer een bezoek aan een van de grotten met een wandeling door de prachtige omgeving met de vele valleien. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes.

Moravische Karst
De Moravische Karst is ook een schitterend wandelgebied (foto: Flickr/Jaroslav A. Polák)

Campings bij de Moravische Karst

Rondom de Moravische Karst zijn verschillende campings te vinden, zoals Camp Relaxa, Camping Baldovec en ATC Olšovec Jedovnice. Wil je zeker zijn van een goede camping? Wij hebben de 10 beste campings van Tsjechië onderzocht.

Vakantiewoningen en hotels

Ga je voor comfort? Holidu biedt honderden vakantiehuizen en -villa’s in Moravië of boek een hotel vlakbij de Moravische Karst. Een bezoek aan het natuurgebied is ook goed te combineren met stedentrip naar het schitterende Brno, de tweede stad van Tsjechië, waar je vele voordelige hotels vindt.