Van ringen ingelegd met gekleurd glas tot prachtige kettingen van talloze kleine glazen kraaltjes die door Afrikaanse stammen worden gedragen. Het Museum of Glass and Jewellery in Jablonec Nad Nisou heeft een enorme collectie met vooral heel veel vrolijke glazen sieraden en Tsjechisch glas.

Het kleurrijke masker van een jaguar kijkt ons aan vanuit een vitrine. Gemaakt door de Huichol indianen uit Mexico, ergens tussen 1980 en 1985. Duizenden kleine glazen kraaltjes zijn aan elkaar gerijgd en in de vorm gebracht van de kop van het roofdier. Verrassend genoeg komen al die kraaltjes uit de regio Noord-Bohemen. Nou ja, verrassend? De regio rondom Liberec wordt ook wel Crystal Valley genoemd. En dat wordt maar wat duidelijk in het Museum of Glass and Jewellery.

Al die juwelen in het museum, al die glaskunst, het heeft allemaal iets te maken met het noorden van Tsjechië. Het is misschien grotendeels aan ons in Nederland voorbij gegaan, maar Crystal Valley is de plek van de glasindustrie. Hier vind je nog altijd meer dan 2.000 glasfabrieken, van grote bedrijven tot kleine 1-persoons fabriekjes. Sommigen kun je bezoeken, zoals de oudste glasfabriek van het land Novosad & Son in Harrochov en kerstornamentenfabriek Rautis in Ponikla.

Maar nu zijn we in het Museum voor Glas en Sieraden in Jablonec. En eerlijk gezegd ben ik er even stil van. Nooit had ik gedacht dat je zoveel met glas kunt. In dit moderne museum kun je heel eenvoudig een uur rondlopen en al die kunst bekijken.

Kop van jaguar - Museum of Glass and Jewellery
De kop van de jaguar in het museum

Kralen, juwelen en knopen

Damesschoentjes die versierd zijn met talloze vrolijk gekleurde kraaltjes, een kroon van een Mongoolse heerser en een typische indiaanse ketting. Schitterend. En dit is slechts het begin van het  museum.

Vazen, ringen, kettingen en broches. Helemaal geen gek idee dat hier glas voor is gebruikt. Zeker omdat glas in talloze kleuren kan worden geleverd. Maar ook het staatsembleem van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, medailles, knopen, armbanden. En natuurlijk mogen in het glasmuseum prachtig versierde vazen en glazen niet ontbreken.

In een trappengalerij hangt nog een hoogtepunt. De langste ketting ter wereld, volgens het Guinness Book of Records, gemaakt door studenten van de School van Toegepaste Kunsten in Jablonec. In 4 uur en 44 minuten rijgden zij 9.244 houten en plastic kralen aan een ketting van maar liefst 220 meter lang!

Meer dan alleen glaskralen

Al die kleine en grote kralen waarmee juwelen zijn gemaakt, prachtig. Maar het museum is meer dan dit. Je vindt er ook juwelen gemaakt van metaal en glas, een techniek die sinds de 18e eeuw al in het IJzergebergte wordt gebruikt. Daarnaast laat het Museum of Glass and Jewellery zien dat je ook met plastic en hout schitterende producten kunt maken, zoals handtassen.

En wist je dat ook in de middeleeuwen al uit glas werd gedronken in kastelen en paleizen? In het museum zijn glazen uit die tijd te vinden, net als glazen in barok, rococo en klassieke stijl. Ontdek hoe de hoge heren in de afgelopen eeuwen hun bier en wijn dronken en hoe wij dit deden vanaf 20e eeuw in Art Nouveau en moderne stijl.

Ook de Art Deco kunst kun je niet zo maar voorbij wandelen. Kunst gemaakt van glas, heel knap. Vazen, beelden en trofeeën.

Kunstverzameling in het Museum of Glass and Jewellery

Het Museum of Glass and Jewellery heeft de grootste permanente collectie juwelenkunst uit de regio Jablonec. Noord-Bohemen stond eeuwenlang bekend als een arme regio, maar daar bracht de glasindustrie verandering in.

De glazen die hier in Crystal Valley werden gemaakt, gingen vanaf de 19e eeuw de hele wereld over. Dat gebeurde onder meer vanuit het prachtige art-nouveau gebouw waar het Glas en Juwelenmuseum is gevestigd.

Bezoek het Museum of Glass and Jewellery

Het Museum of Glass and Jewellery aan de U Muzea 398/4 in Jablonec nad Nisou is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is 120 kronen voor volwassenen, kinderen en studenten betalen 70 kronen. Kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis naar binnen.

Meer informatie vind je op de site van het museum.

Op vakantie naar Noord-Bohemen

Wil je het Museum of Glass and Jewellery bezoeken? Combineer met een heerlijke vakantie in Noord-Bohemen, dat bekend staat om zijn schitterende natuur, steden en kastelen. Ontdek het IJzergebergte en ga wandelen in het Reuzengebergte. Bezoek ook zeker de stad Liberec en het prachtig ingerichte kasteel Sychrov.

Wij verbleven in het Pytloun Hotel Grand Imperium in het centrum van Liberec. Een heerlijk hotel, met vriendelijk personeel en een uitgebreid ontbijt. Maar je kunt natuurlijk ook een vakantiehuis boeken. Op Belvilla vind je tientallen prachtige vakantiehuisjes.

Zoek je een leuke camping? Wij hebben de 10 beste campings in Tsjechië voor je op een rij gezet.

Oost-Europa Vakanties bezocht het Museum of Glass and Jewellery op uitnodiging van Visit Czech Republic, Crystal Valley en de Regio Liberec. Tijdens onze reis bezochten we onder andere ook de kerstmarkt in Liberec en ontdekten we het ‘ruimteschip’ op de top van de Jested.