De bruine beer leeft er in het wild, net als wolven en de zeldzame balkanlynx. De 3 nationale parken in Noord-Macedonië zijn het thuis van talloze bijzondere dieren en 3.500 verschillende soorten planten. Hier kun je uren rondlopen zonder iemand tegen te komen.

Het massatoerisme heeft Noord-Macedonië nog niet echt ontdekt. Vooral in Ohrid, rond het Meer van Ohrid en in de hoofdstad Skopje is het druk, maar in de rest van het land heerst er rust. Perfecte omstandigheden voor de drie nationale parken Mavrovo, Pelister en Galičica.

Omdat het er zo rustig is in de nationale parken in Noord-Macedonië, doen de flora en fauna het er goed.

Bruine beren

Met de bruine beer gaat het relatief goed in het land. Tot 1996 mocht er worden gejaagd op het dier, maar daarna kwam er een verbod. Bij een studie in 1997 werden er zo’n 160 tot 200 beren in het land geteld. De meesten, zo’n 70, leven in het Mavrovo National Park. Daarnaast leefden er toen ongeveer 30 in het nationaal park Pelister en ook nog enkelen in het nationaal park Galicica.

Die aantallen zijn de afgelopen jaren zeer waarschijnlijk toegenomen. Maar de kans dat je er daadwerkelijk een beer in het wild gaat tegenkomen is erg klein.

Bruine beer
In Noord-Macedonië leven nog zo'n 200 bruine beren (foto: RaNae Dreesen via Pixabay)

Lynxen, jakhalzen en wolven

De Balkanlynx staat helaas op uitsterven. Onderzoekers denken dat er nog slechts enkele tientallen dieren in het wild leven in het nationaal park Mavrovo. Daarnaast leeft er van deze katachtige mogelijk nog een enkeling in Kosovo en Albanië.

Een andere beschermde jager is de jakhals. Deze hond-achtige, die iets kleiner is dan een wolf, voelt zich ook thuis in de nationale parken in Noord-Macedonië. Maar hij komt ook voor rond dorpen en steden, waar veel afval is te vinden.

Waar de beer, lynx en jakhals worden beschermd, mag er worden gejaagd op de wolf. Noord-Macedonië telt de grootste populatie wolven van Europa. Het dier is er niet geliefd onder boeren, omdat hij een bedreiging vormt voor het vee.

Wolf
Noord-Macedonië heeft een grote populatie wolven (foto: RaNae Dreesen via Pixabay)

Andere bijzondere dieren in de nationale parken

Naast deze jagers leven er in de nationale parken ook moeflons, wilde zwijnen, reeën, herten en gemzen. De kans dat je een van deze dieren tijdens een wandeling door de parken tegenkomt is veel groter.

Ook onder water heeft Noord-Macedonië bijzondere dieren. Zo leeft in het Meer van Ohrid de Ohrid forel. Deze vis werd ook met uitsterven bedreigd, maar tegenwoordig is het verboden om er op te vissen. Desondanks staat de vis in veel restaurants op het menu, hoewel ik sterk vermoed dat dit niet daadwerkelijk Ohrid forel is.

Meer van Ohrid
In het Meer van Ohrid zwemt de bedreigde Ohrid forel (foto: eigen)

Nationale Parken van Noord-Macedonië

In totaal zijn er 3 nationale parken in Noord-Macedonië. Daarnaast kent het land ook verschillende natuurreservaten.

Nationaal Park Pelister

Nationaal Park Pelister is het oudste nationale park van het land. In 1948 kreeg het park op de grens met Griekenland, vlakbij de plaats Bitola, deze status al. Het park is gevormd rond de Baba berg, ook wel Pelister genoemd. Met een hoogte van 2.601 meter is het de hoogste berg in het park.

Het park is een verzameling van bergen, bossen en dalen. Het is de perfecte plek voor een lange wandeling of sportieve fietstocht en er zijn verschillende routes. ’s Zomers en in de lente kleuren de weiden in het nationaal park in allerlei vrolijke kleuren door de vele wilde bloemen die genieten van de zon.

Bijzonder is het bos bestaande uit Moliko dennen. Hoewel je deze den op meer plaatsen op de Balkan tegenkomt, zie je nergens een bos zo groot als hier.

Waar Pelister in de lente en zomer een perfecte plek is om te wandelen en fietsen, verandert het in de wintermaanden in een skioord. Rond de ski centers Kopaniki en Nizhepole vind je daarom ook skiliften.

Bergen
Nationaal Park Pelister (foto: Wikimedia/Martin Dimitrievski)

Nationaal Park Mavrovo

Nationaal Park Mavrovo is het grootste nationale park van Noord-Macedonië. Het ligt in het westen van het land bij de plaats Debar, op de grens met Albanië. Het is het domein van de bruine beer.

Maar het Mavrovo National Park is meer dan bruine beren. In het park vind je de hoogste berg van het land, de Golem Korab. Helaas, deze berg mag je slechts een dag per jaar beklimmen. Daarnaast is het park bekend vanwege het verzonken kerkje, dat deels boven een meer uitsteekt.

Het meer, de vele bergtoppen en de prachtige bossen maken Mavrovo tot een geweldige plek om te wandelen of mountainbiken.

Kleine waterval
Een beer of lynx zul je niet snel zien, maar het landschap is schitterend (foto: Flickr/anicapetkoska)

Nationaal Park Galicica

Tussen het Meer van Ohrid en het Prespameer in ligt het Nationaal Park Galicica. Het is vanuit Ohrid het dichtstbijzijnde nationale park en een plek die je moet bezoeken. Alleen al vanwege de geweldige kronkelweg naar boven en het prachtige uitzicht is dit een must do.

In het park leven meer dan 1.600 (!) verschillende vlinders, maar ook vogels als de kroeskop-pelikaan en de vale gier. Bijzonder is het eilandje Golem Grad dat in het Prespameer ligt. Dit onbewoonde eiland staat bekend als het slangeneiland. Je kunt het bezoeken met een bootje. Er liggen nog resten van wat ooit een klooster is geweest.

En verder? Ga vooral wandelen, dan zie je het meest van de natuur!

Nationaal Park Galicica ligt deels in bewoond gebied. Een van de bekendste plekken in het park is het klooster van Sveti Naum met de prachtige tuin erachter. Bij het plaatsje Pestani ligt de Bay of Bones. Hier is een 3.000 jaar oude nederzetting op palen nagebouwd.

Nationaal Park Galičica - Prespameer
Nationaal Park Mavrovo ligt tussen het Meer van Ohrid en het Prespameer in (foto: eigen)

Natuurreservaten

Naast de 3 nationale parken in Noord-Macedonië telt het land ook ruim 30 natuurreservaten. De bekendsten zijn het Ezereni Bird Sanctuary ten noorden van het Prespameer, het Tikves natuurreservaat ten zuiden van de stad Kavadarci en het Lokvi-Golemo Konjari Strikt natuurreservaat bij Krucevo. De eerste twee gebieden zijn plekken waar vele roofvogels nestelen, het derde is een overblijfsel van een gebied dat ooit een groot moeras was.

Vakantie naar Noord-Macedonië

Noord-Macedonië is een prachtig land met veel natuur. De meeste toeristen verblijven in Ohrid. Vanuit hier kun je een auto huren en eenvoudig de nationale parken gaan bezoeken.

Onze ervaring is dat de wegen in Noord-Macedonië in goede staat zijn en het verkeer er rustig is. Zelf rijden in het land is geen enkel probleem. De weg raak je niet snel kwijt, aangezien er slechts enkele hoofdwegen zijn.

Zelf verbleven wij in hotel Granit aan het Meer van Ohrid en dat is ons erg goed bevallen. Het is een van de beste vakantiedeals in Noord-Macedonië. Daarnaast hebben we een auto gehuurd bij Alamo en vele kilometers gemaakt. Een aanrader!