Aan de rand van het Mecklenburgische Seenplatte, het Friesland van Duitsland met zijn talloze meren, ligt Neubrandenburg. De stad is beroemd dankzij de fantastisch bewaard gebleven stadsmuur en vele middeleeuwse gebouwen in de baksteen gotiek stijl. Wij zetten alle hoogtepunten op een rij.
Met zo’n 65.000 inwoners is Neubrandenburg de grootste stad in de omgeving en een van de grootste steden in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Alleen de schilderachtige steden Rostock en Schwerin tellen meer inwoners.
Ondanks dat door aanvallen van het Rode Leger in 1945 een groot deel van de binnenstad werd verwoest, telt Neubrandenburg nog enkele historische juweeltjes. Deels overleefden zij de aanvallen, deels werden ze herbouwd. Het maakt de stad tot een aantrekkelijk uitstapje als je van architectuur houdt.
Vind voordelige hotels in Neubrandenburg
Vakantiehuizen in het Mecklenburg Merengebied
Campings in Mecklenburg-Vorpommern
Van Brandenburg tot Neubrandenburg
Neubrandenburg is vernoemd naar Brandenburg an der Havel, de stad even ten oosten van Berlijn. De markgraaf van Brandenburg besluit in 1248 om een nederzetting te bouwen bij het klooster, dat hier 8 jaar eerder is gebouwd.
De stad groeit uit tot een belangrijk stad in de regio. Natuurlijk, een stadsmuur, maar ook stadspoorten, grote kerken en herenhuizen. Allemaal in baksteen gotische stijl, zoals we in Noord-Duitsland meer kennen.
Tijdens de DDR-tijd, in het voormalige Oost-Duitsland, wordt het de hoofdstad van het Bezirk Neubrandenburg. De schade van de oorlog wordt hersteld, rondom de oude binnenstad krijgt het de typische Oost-Duitse Plattenbau. Fantasieloze flats, allemaal hetzelfde. Functioneel wonen in de arbeidersstaat. Maar ben je die schil door, dan mag de voormalige Bezirk haubtstadt er zeker zijn.
Wat zijn de must sees in Neubrandenburg?
Baksteen gotiek, een eeuwenoude stadsmuur die nog volledig in tact is, prachtige stadspoorten en een groot meer op steenworp afstand. Neubrandenburg is misschien geen Wismar of Stralsund, maar heeft zeker zijn mooie plekjes.
1. Stadsmuur
Waarschijnlijk helemaal nergens in de wereld kom je een middeleeuwse dubbele stadsmuur tegen die nog zo perfect in tact is als in Neubrandenburg. Rondom het historische centrum van de stad staat hij in al zijn schoonheid te pronken. 2,3 kilometer lang en 7 meter hoog.
In de afgelopen 200 jaar werden talloze stadsmuren afgebroken. Steden wilden groeien, centrums werden te klein. De oplossing, sloop die middeleeuwse stadsmuur. Maar niet hier. In Neubrandenburg mocht hij blijven staan en dat geeft het centrum van de stad een ongekende charme.
Tussen de twee stadsmuren bevond zich vroeger water. Tegenwoordig heeft het water plaatsgemaakt voor een groene oase. In het voorjaar en in de zomer bloeien hier talloze wilde bloemen. Een prachtig gezicht.
Mooi aan de stadsmuur zijn de tientallen Wiekhäuser. In deze stad zijn dat vakwerkhuizen die aan / in de stadsmuur zijn gebouwd. Deze huizen werden gebruikt voor observatie en de verdediging van de stad. Deze vorm van verdedigingswerken komt eigenlijk alleen in het noordoosten van Duitsland voor.
Tegenwoordig bevinden zich in de Wiekhäuser onder meer winkeltjes, cafeetjes, restaurantjes en plekken voor kunstenaars.
2. Stadspoorten
Niet alleen de stadsmuur is nog intact, ook de 4 stadspoorten van Neubrandenburg zijn in hun historische glorie te zien. Het is de reden waaraan de stad zijn bijnaam Vier-Tore-Stadt (4 poorten stad) dankt.
De Treptower Tor, Neues Tor, Stargarder Tor en de Friedländer Tor gaven en geven bezoekers nog altijd toegang tot de binnenstad. Alle 4 de torens zijn gebouwd met rode bakstenen.
Friedländer Tor
De oudste en grootste is de Friedländer Tor. Hij is 88 meter lang en zeer goed bewaard gebleven. De hoofdpoort werd gebouwd in 1300 en is 20 meter hoog. Enkele jaren daarna werd er een voorpoort erbij gebouwd, die de stad extra goed moest beschermen.
Stargarder Tor
De Stargarder poort werd rond 1310 gebouwd en is de op een na oudste stadspoort. Met een hoogte van 18 meter is hij net iets minder indrukwekkend dan de Friedländer Tor, maar de gevel is rijk versierd. Aan de zijkant bevindt zich een watermolen.
Treptower Tor
Met een hoogte van 32 meter is de Treptower Tor de hoogste stadspoort. Gebouwd rond 1400 laat hij de rijkdom zien die de stad destijds kende. Vanuit de top van de toren werd de omgeving in de gaten gehouden, om vijandelijke aanvallen vroeg te ontdekken. Tegenwoordig heeft het regionaal museum van Neubrandenburg een expositie over de prehistorie en de vroege geschiedenis van de regio in het bouwwerk.
Neues Tor
De Neues Tor werd ruim 50 jaar na de andere stadspoorten gebouwd in 1450. De voorpoort raakte door de eeuwen heen dusdanig vervallen, dat hij is afgebroken. Maar de oude hoofdpoort is nog altijd in tact.
De stadspoorten en stadsmuur mogen dan nog in tact zijn, verwacht dit niet van de binnenstad. Hier geen mooie vakwerkhuizen, maar hoogbouw. Door de aanval van de Sovjet Unie aan het het einde van de Tweede Wereldoorlog raakte de binnenstad dusdanig beschadigd, dat er werd gekozen voor nieuwbouw. Helaas.
3. St. Marienkerk
Een van de weinige gebouwen in de binnenstad die na de alles verwoestende aanval werd herbouwd, is de St Marienkirche. Het is direct het meest indrukwekkende bouwwerk binnen de stadsmuren. Uiteraard gebouwd in de baksteen gotiek stijl.
De kerk is al ruim 7 eeuwen oud. Door de eeuwen heen heeft hij meerdere stadsbranden overleefd. Pas in de jaren ’70 werd het godshuis gerestaureerd, nadat het in de oorlog compleet werd verwoest. Niet als kerk, maar als concertzaal. In 2001 werd het heropend.
In de toren van de Marienkirche is een permanente tentoonstelling over de baksteen gotiek in Neubrandenburg.
4. Regionaal Museum Neubrandenburg
Ontdek de geschiedenis van de stad Neubrandenburg en zijn omgeving in het Regionaal Museum Neubrandenburg. Er zijn verschillende dependances, waaronder in de Treptower poort, maar het hoofdgebouw is in het voormalige Franciskanerklooster aan de Stargarder Strasse.
Naast een interessante collectie over de stad en de regio bezit het Neubrandenburger Regional Museum de grootste collectie collectie niet-Europese etnologie in Mecklenburg-Vorpommern.
5. Ontspannen aan de Tollensesee
Aan de rand van Neubrandenburg ligt de Tollensesee. Dit meer is zo’n 10 bij 2,5 kilometer groot en de plek voor de inwoners om te recreëren in de zomer. Er zijn enkele bewaakte stranden om te zonnen en te zwemmen. En natuurlijk zijn er enkele naaktstranden, volgens goede Oost-Duitse traditie.
Op het meer varen ook rondvaartboten. Huur je een fiets? Dan kun je over het 35 kilometer lange fietspad helemaal om de Tollensesee heen fietsen.
Overnachten in Neubrandenburg
Zoek je een hotel in Neubrandenburg? Via onze site vind je tientallen hotels, appartementen en jeugdherbergen tegen de voordeligste prijzenin de stad aan.
Wij werden erg blij van Landhotel Broda, dat aan de rand van de stad ligt, vlakbij de Tollensesee. De kamers zijn sober, de bedden comfortabel, het ontbijt is heerlijk en je kunt er uitstekend dineren. Een perfecte plek om te overnachten.
Ook zijn er in het merengebied in de omgeving van de stad verschillende ANWB campings te vinden. Of kies voor een van onze bijna 100 vakantiehuizen in het Mecklenburg Merengebied. Van knusse appartementen tot prachtige vakantiehuizen direct aan het water, de keus is enorm.
Vind voordelige hotels in Neubrandenburg
Vakantiehuizen in het Mecklenburg Merengebied
Campings in de omgeving van Neubrandenburg
Leestip:
Hoofdfoto: Norman Schultz/Flickr
Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je beslissen om iets te boeken op de website van een van onze partners, dan ontvangen wij een kleine vergoeding. Daar merk je helemaal niets van en je betaalt geen cent extra. Op deze manier kunnen wij gratis en zonder reclame-uitingen tips blijven geven over de mooiste en interessantste plekken in Oost-Europa.