Ohrid wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Logisch, want het is er fantastisch! Deze parel aan het Meer van Ohrid heeft voor elke vakantieganger wat te bieden. Zon, strand, cultuur, natuur, heerlijk eten en clubs. Bovendien is een vliegvakantie naar Macedonië nog heel betaalbaar, net als het leven in het land.

Vanuit Nederland kun je vanaf Amsterdam of Eindhoven naar Ohrid Airport vliegen. Een reis van minder dan 3 uur. Tui en De Vakantiediscounter bieden al compleet verzorgde vakanties aan vanaf 230 euro. Je gaat er spijt van krijgen als je het niet doet.

Het Meer van Ohrid
(foto: eigen)

Ohrid is een plaats met ruim 40.000 inwoners in Macedonië, hoewel we dit land sinds enkele jaren Noord-Macedonië moeten noemen. Lang stond het ook bekend als FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia). Macedonië ligt ten noorden van Griekenland en wordt verder ingeklemd door Bulgarije, Servië, Kosovo en Albanië. Het land is bergachtig en groen. De hoofdstad is Skopje.

Hoewel Macedonië niet aan zee ligt, heb je in Ohrid wel het gevoel dat je aan zee bent. Deze stad ligt in het zuidwesten van het land, aan het Meer van Ohrid. Dit is een van de grootste, diepste en oudste meren van Europa. Langs het heldere water liggen vele kiezelstrandjes en veel hotels hebben hun eigen stranden.

De geschiedenis van Ohrid gaat duizenden jaren terug in de tijd. Op de plek van het huidige Fort van Samuel, zijn sporen gevonden van een eerder fort. Dit zou hier al 400 jaar voor Christus zijn gebouwd. Door de jaren heen is Ohrid gegroeid. Ooit stond het bekend als de stad van de 365 kerken. Daar zijn er nog enkele tientallen van over, net als dat er nog een oud Grieks theater is. Sinds 1979 staat de stad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Bezienswaardigheden Ohrid

De geschiedenis heeft heel veel sporen nagelaten in de stad. Je raakt daardoor hier niet snel uitgekeken. Wij zetten de bezienswaardigheden in Ohrid op een rij.

Meer van Ohrid

Het Ohrid Meer ligt op de grens van Macedonië en Albanië. Met een diepte van bijna 300 meter is het een van de diepste meren van Europa. Wanneer je vanuit Ohrid over het meer heen kijkt, kun je aan de overkant de Albanese bergen zien liggen. Het meer heeft prachtig helder water, wat het domein is van de Ohrid forel. Deze vis komt alleen op deze plek voor.

Wanneer je in Ohrid bent, heb je soms het gevoel dat je je aan zee bevindt. Er is een mooie boulevard langs het water en de stad heeft een klein haventje. Op de kades bevinden zich talloze terrasjes van de vele restaurantjes die hier gevestigd zijn. Een prachtig gezicht en je kunt hier goedkoop eten en drinken.

In het Meer van Ohrid kun je heerlijk zwemmen. Verspreid langs de kust liggen verschillende kiezel- en enkele zandstranden. Ook is het op sommige plekken mogelijk om te gaan waterfietsen, jetski’s te huren of te parasailen.

Meer van Ohrid
Het heldere water van het meer van Ohrid wordt omringd door bergen (foto: Eigen)

Stad van de 365 kerken

Ooit stond Ohrid bekend als de Stad van de 365 kerken of het Jeruzalem van de Balkan. Helaas, veel kerken zijn door de jaren heen gesneuveld. Toch zijn er nog enkele tientallen over. Dwaal door de smalle straatjes en ontdek ze.

Sveti Jovan Kaneo

Om één kerk kun je niet heen als je hier op vakantie bent. Boven de stad, op een rots aan het water, is de Sveti Jovan Kaneo. Deze kerk is in de 13e eeuw gebouwd en vanuit hier heb je een geweldig uitzicht over het meer. Het is een stevige klim om hier naartoe te wandelen, maar een echte must do. Ook de kerk is mooi om te bezichtigen. Binnen zijn onder andere mooie muurschilderingen te bekijken.

De mooiste route om naar de kerk te wandelen is vanuit het haventje. Volg de kust en al snel kom je op houten vlonders die je langs de rotswand leiden. Onderweg passeer je enkele verborgen strandjes, barretjes en restaurantjes en ook de wensbrug. Aan het eind van het pad komt de St. Jovan Kaneo in zicht. Na een korte klim ben je bij de kerk, voor misschien wel het mooiste uitzicht over het Meer van Ohrid.

Sveti Jovan Caneo
De Sveti Jovan Caneo kerk (foto: Flickr/By Inge)

St. Bogorodica Perivleptos

Een andere kerk die een bezoek verdient, is de St. Bogorodica Perivleptos (Maria moeder van God kerk). Deze kerk, hoog in de oude stad, werd gebouwd in het jaar 1295. Verwonder je over de wanden en plafonds, die compleet zijn beschilderd met de mooiste wandschilderingen. Erg indrukwekkend.

Klooster van St. Clement

In het oude stadspark boven Ohrid, ligt de St. Clement kerk. Het ziet er na een renovatie als nieuw uit, maar is een van de oudste gebouwen in de stad. Dit monument, dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, stamt uit de 9e eeuw. St. Clement stichtte er een klooster, bouwde er een kerk en begon er een universiteit. De heilige ligt in de kerk begraven, in een graf dat hij zelf zou hebben gebouwd.

Van binnen is het St. Clement klooster prachtig beschilderd (foto: Flickr/John Crane)

Fort van Samuel

Van een grote afstand zie je het al liggen boven Ohrid: het Fort van Samuel. Overdag leuk om te bezoeken, ’s avonds wordt het mooi verlicht en verandert het in een sprookjesachtig decor.

Ohrid is onder tsaar Samuel in de 11e eeuw de hoofdstad van het eerste Bulgaarse Keizerrijk. Fort Samuel is een belangrijk onderdeel van de stad. Tegenwoordig is eigenlijk alleen nog de 3 kilometer lange stadsmuur zichtbaar. Binnen de muren valt weinig te bekijken. Maar de wandeling er naar toe is leuk.

Fort Samuel - Ohrid
Fort Samuel (foto: Flickr/wdaniela69)

Theater van Ohrid

Niet ver bij het Fort van Samuel en het klooster van St Clement vandaan ligt het theater van Ohrid. Dit theater werd al gebouwd rond het jaar 200 voor Christus door de Grieken. Later hielden de Romeinen hier ook gladiator gevechten Hoe groot het precies is geweest, dat is niet meer te achterhalen. Pas in 1959 werd het bouwwerk ontdekt. Tegenwoordig heeft het zijn oude doel weer terug. Er worden regelmatig evenementen gehouden.

Het Griekse theater is al meer dan 2.000 jaar oud (foto: Pixabay/Dimitris Vetsikas)

Historisch centrum

Het historische centrum van Ohrid is compact en dat maakt het heerlijk om te struinen. Wandel door de smalle slingerende straatjes die bestaan uit keitjes. Verwonder je over de oude huizen en andere gebouwen en ontdek al die mooie kleine kerkjes. Een mooi punt om te starten is de haven.

National Ohrid Museum

In het schitterende Robevci House is het National Ohrid Museum gevestigd. Alleen al het huis moet je hebben gezien. Deze woning in traditionele Ottomaanse stijl werd gebouwd in de jaren 1863-1864. Jarenlang woonde hier de handelsfamilie Robev. Aan de uitstraling van de woning valt te zien dat het hen flink voor de wind ging. De familie Robev was de rijkste familie in de stad.

Tegenwoordig is het Robevci huis een museum. Het grootste deel van het National Ohrid Museum bestaat uit archeologische schatten die in de regio zijn gevonden. Daarnaast is er aandacht voor de familie Robev, met originele voorwerpen die eigendom waren van de familie. Ook is er een ruimte met antiek. Een van de belangrijkste stukken is een gouden masker uit de 5e eeuw voor Christus.

Robevci House, National museum Ohrid
In het Robevci huis is tegenwoordig het National Museum Ohrid gevestigd (foto: Flickr/Misha Popovikj)

Bay of Bones

Even buiten Ohrid, bij het dorp Pestani, ligt het Museum on Water. Dit is beter bekend als de Bay of Bones. Hier is een dorp op palen nagebouwd, dat  hier rond 1200 voor Christus moet hebben gestaan. Op deze plek zijn vele archeologische vondsten gedaan, zoals objecten van brons, ijzer, keramiek en vuursteen. De plek is echter vernoemd naar de talloze botten van dieren die hier lagen.

In Plocha Michov Grad, zoals het dorp is genoemd, kun je zien hoe de mensen hier leefden. De vele archeologische vondsten zijn te zien in een naastgelegen museum. Daarnaast is op een heuvel bij het paaldorp een Romeins fort nagebouwd.

Bay of Bones
In de Bay of Bones is een historisch dorp op palen nagebouwd (foto: Pixabay/Anett Kazimierska)

Monument A. Den Doolaard

Ohrid heeft een klein Nederlands tintje. Al in de jaren 70 en 80 kwamen Nederlandse toeristen graag naar deze plek. Dat was mede te danken aan schrijver A. Den Doolaard. Hij schreef in 1939 het boek De bruiloft der zeven zigeuners, dat zich afspeelt in Ohrid en dat velen inspireerde om hier naartoe te gaan. In 2006 werd voor Hotel Millenium en Hotel Lebed een monument voor A. Den Doolaard opgericht.

Monument A. den Doolaard
Het monument voor schrijver A. Den Doolaard (foto: Wikimedia)

Ontspannen in de verborgen loungebars

Aan de haven liggen vele leuke restaurantjes waar je heerlijk kunt eten voor een zacht prijsje. Maar wandel je even iets verder langs het water, dan kom je op een houten brug terecht. Deze brengt je naar de Sveti Jovan Kaneo kerk, maar vooral ook richting enkele verborgen loungebars en strandjes.

Dit is het hipste gedeelte van Ohrid. Neem hier een heerlijke cocktail en geniet in de schaduw van het heldere water van het meer. Of huur een ligbed en neem een duik in het water.

Clubs

Hou je van stappen? Dan ben je in Ohrid ook op de juiste plek. Er zijn verschillende nachtclubs. De bekendste zijn de Cuba Libre Night Club, de Awake Nightclub, Kadmo Beach Club en Discotheque Park.

Doen in Ohrid

Met zo’n prachtig meer, is er voldoende te doen in de stad. Natuurlijk kun je gaan zwemmen in het Meer van Ohrid, maar je kunt hier ook heerlijk snorkelen. Het heldere water opent een wereld voor je. En misschien zie je ook nog een Ohrid forel.

Langs het meer zijn op verschillende plekken waterfietsen en jetski’s te huur. Hartstikke leuk om op deze manier de stad eens van de andere kant te bekijken. En wil je een boottocht over het meer maken? Dan hoef je alleen maar naar de haven te gaan. Hier liggen verschillende boten die toeristen rondvaren over het meer.

Meer van Ohrid
Aan het meer vind je mooie kleine sfeervolle plaatsjes (foto: eigen)

Wandelen over de boulevard

Ohrid heeft een mooie boulevard langs het meer. En vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds is het hier goed toeven. Hier geen talloze hotels, maar rust, op enkele venter na. Ben je sportief, dan is dit de plek om te gaan hardlopen. Of ga anders op een bankje zitten genieten van het uitzicht.

Ohrid komt ’s avonds tot leven

Overdag is het zeker in de zomer warm in de stad, ’s avonds komt hij daarom tot leven. Op de Boulevard Macedonian Educators, die van de City Central rotonde tot aan de haven loopt, kun je over de hoofden lopen. Mensen scharrelen over de straat, terwijl langs de kant van de weg artiesten staan. De een heeft een slang om zijn nek, de ander schiet lichtgevende parachutes de lucht in. Op de boulevard langs het water staat een man nootjes te verkopen. Het is heerlijk om hier tussen de mensen te wandelen, nadat je kort ervoor hebt gegeten in een van de vele restaurantjes.

Ohrid 's avonds
's Avonds als het afkoelt, wordt het gezellig druk op straat (foto: Flickr/David Pejčinović-Bailey)

St. Naum

Een populaire attractie in de buurt van Ohrid is St. Naum. Dit klooster ligt de bron van de rivier de Zwarte Drim, op de grens met Albanië. Natuurlijk kun je een auto huren en zelf naar Sveti Naum toerijden. Leuker is om een boottripje vanuit de haven te doen. In een uurtje vaar je er naartoe en dit kost slechts zo’n 10 euro per persoon. Onderweg wordt van alles verteld over het meer en over plekken langs het meer, zoals een voormalige villa van de Joegoslavische oud-leid Josip Broz Tito.

Sveti Naum zelf werd meer dan duizend jaar geleden gebouwd. In het klooster valt van alles te bekijken. Achter het klooster ligt een sprookjesachtig natuurgebied, waar je je kunt laten rondroeien over het ijskoude water. Luister naar het geluid van kikkers en vogels en bewonder de grote vissen in het water.

Neem tijdens je bezoek aan Sveti Naum ook je zwemkleding mee. Wanneer je hier uitgekeken bent, is er nog een fijn kiezelstrand waar je kunt genieten van de zon.

St. Naum
Het klooster van St. Naum (foto: Eigen)

Excursie Albanië vanuit Ohrid

Albanië staat bekend als een van de minst toegankelijke landen van Europa. Vanuit Ohrid zijn er verschillende organisaties die dagtrips aanbieden hier naartoe. Voor mij was een excursie naar Albanië een van de vele hoogtepunten van mijn vakantie in Macedonië. Albanië is zo compleet anders dan dat wij in het Westen zijn gewend. En dat begint al direct bij de grensovergang, waar ze je rustig een uur laten wachten…

Is Albanië leuk? Ja! Bezoek er een van de zomerverblijven van de voormalige dictator Enver Hoxha en bezoek de markt in de stad Pogradec. Een heel mooi Albanees plaatsje aan het Meer van Ohrid is Lin. Dit is werkelijk een stap terug in de tijd.

Excursie Albanië - Lin
Smalle straatjes in het oude dorpje Lin (foto: eigen)

Wandelen in Nationaal Park Galicica

Iets ten zuiden van Ohrid ligt het Nationaal Park Galicica. Huur een auto en rij hier naar toe voor een wandeling. De route erheen gaat langs het meer en brengt je langzaam naar boven, tot een hoogte van zo’n 2.000 meter. Hier heb je een geweldig uitzicht over het Ohrid Meer, maar ook over het naastgelegen Prespameer.

Het Galicica gebergte is een van de drie nationale parken in Macedonië, waar je schitterend kunt wandelen. Loop naar het hoogste punt de Magaro, of over een van de vele andere wandelpaden. In het park komt onder andere Balkan lynx voor, net als beren en wolven. Daarnaast komen er zo’n 600 plantensoorten voor.

Nationaal Park Galičica - Prespameer
Nationaal Park Galicica (foto: eigen)

Unieke Ohrid parels

Heb je wel eens gehoord van Ohrid parels? Deze handgemaakte parel staat bekend om zijn unieke glanzende kleur en je kunt hem op verschillende plekken langs het meer kopen bij goede juweliers. Maar pas op, er zijn ook veel namaakartikelen in omloop.

Voor de glanzende kleur van de parel worden de schubben van de Plashica gebruikt, een vis die alleen in het Meer van Ohrid leeft. Via een geheim concept wordt hier een soort olie van gemaakt, die 5 tot 7 keer op de parel wordt gesmeerd. Dat maakt de Ohrid parel uniek.

Auto huren in Ohrid

Tijdens een vakantie mag ik altijd graag veel zien van een land. Nu heeft Ohrid zelf al veel te bieden, maar met de auto zie je meer. Wij huurden voor vijf dagen een auto bij Europcar. Daarmee reden we onder andere naar nationaal park Galicica. Maar we pakten de auto ook voor tripjes door het land. De wegen in Macedonië zijn goed. Ze slingeren door het bergachtige land en er is relatief weinig verkeer op de weg.

Leuke uitstapjes met de auto vanuit Ohrid zijn een dagje Skopje, een bezoek aan de stad Bitola of het noordelijker gelegen Struga. Ook Nationaal Park Mavrovo ligt niet ver van Ohrid vandaan.

Skopje Noord-Macedonie
Skopje is de laatste jaren volgezet met 'historische' beelden (foto: Dimitris Vetsikas)

Cyrillisch schrift

Macedonië kent eigenlijk twee alfabetten. Enerzijds het Europese alfabet zoals wij het kennen, maar daarnaast ook het Cyrillisch alfabet dat lijkt op het Grieks en het Russisch. Moeilijk te ontcijferen dus. In Ohrid is dat geen enkel probleem. Hier wordt alles in beide schriften weergegeven.

Ga je dieper het land in, dan kan het zo maar gebeuren dat je bij een restaurant een menukaart krijgt die alleen in het Cyrillisch is opgesteld. Mijn ervaring is dat er altijd behulpzame mensen zijn die je willen helpen bij het bestellen. Veel Macedoniërs spreken namelijk een aardig woordje Engels of Duits.

Goedkoop op vakantie naar Ohrid

Een vakantie naar Ohrid is niet duur. Tui, De Vakantiediscounter, Stip Reizen en Corendon bieden complete vakanties aan tussen de 200 en 300 euro. Dit is inclusief vliegreis en hotel vanaf Amsterdam of Eindhoven.

Daarnaast is het leven in Ohrid ook niet duur. Bij restaurants kun je vaak al goed eten voor 10 euro en ook drankjes zijn aanmerkelijk goedkoper dan in Nederland.

Terrassen in Ohrid
Ohrid kent vele gezellige terrasjes waar het 's avonds erg druk kan worden (foto: eigen)

Ohrid weer

De periode mei tot en met september is de beste tijd om op vakantie te gaan naar Macedonië. Dan is het weer in Ohrid heerlijk. In mei ligt de temperatuur rond de 20 graden. In juli en augustus kan dit met gemak oplopen tot een graad of 30. September is met een graad of 24 ook erg aangenaam.

Average min and max temperatures in Ohrid, Macedonia

Mijn vakantie in Ohrid

Zelf ben ik enkele jaren geleden op vakantie geweest in Hotel Granit, enkele kilometers buiten Ohrid. Deze reis hebben we geboekt via Tui. Hotel Granit is een perfecte plek voor een vakantie. Het hotel heeft een eigen kiezelstrand en daarnaast een zwembad. Ook zijn er mogelijkheden om te sporten. Daarnaast kun je er uitstekend eten en dit was niet duur. De bedden zijn goed, de kamers ruim genoeg en het personeel vriendelijk. Ik heb er alleen maar goede herinneringen aan overgehouden.

Vanuit Hotel Granit kun je in een goed uur lopend langs het water naar de stad. Zelf nam ik vaak een taxi. Voor 5 euro werden we in het centrum afgezet.

Ben jij ook op vakantie naar Ohrid geweest? Laat in een reactie weten hoe jij het daar vond.

Booking.com

Activiteiten in Ohrid