Ga je op stedentrip naar de hoofdstad van Tsjechië? Goede keuze, het is een geweldige stad! Bovendien is het openbaar vervoer in Praag erg goed geregeld. Voor een handvol euro’s kun je de hele dag gebruik maken van de metro, tram, bus en zelfs de funicular naar de Petrin heuvel.

Praag is een prachtige stad en in het centrum kun je heel veel attracties al wandelend opzoeken. Het Oude Stadsplein met de astronomische klok, de Karelsbrug en de Praagse Burcht zijn een paar voorbeelden waarvoor je het openbaar vervoer echt niet nodig hebt.

Maar wat als jouw hotel iets verder buiten het centrum van de stad ligt? Wil je enkele bezienswaardigheden bezoeken die iets verder buiten het centrum liggen of waar een flinke afstand tussen ligt?

Natuurlijk kun je kiezen voor de Hop On Hop Off bus. Wij zijn er groot fan van, want deze bus rijdt langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Je hebt 24 of 48 uur de tijd om op alle hoogtepunten te bezoeken die op de route liggen. Uitstappen, bewonderen en weer instappen. Ideaal als je maar kort in de stad bent.

Ben je avontuurlijker aangelegd? Weet je heel goed wat je wilt gaan bekijken? Dan wil je zelf bepalen wat je gaat bezoeken in Praag. En dan is het openbaar vervoer een uitkomst!

Openbaar vervoer in Praag

De combinatie van metro, tram en bus zorgen ervoor dat je met één ticket heel eenvoudig de hele stad kunt bereizen. Pak je telefoon erbij, tik op Google in waar je naartoe wilt en Google legt precies uit hoe je er komt en welke metro- tram- en buslijnen je moet nemen.

Metro

Wij zijn groot fan van de metro. Praag kent drie lijnen, de rode, gele en groene. Die verbinden de stad van noord naar zuid en van oost naar west. In totaal zijn er 54 stations. Elke paar minuten rijdt er een metro.

Met een lange roltrap word je diep onder de Praagse grond gebracht. Als je weet op welke kleur lijn je reist, moet je alleen uitzoeken welke kant je op moet. Check daarvoor wat het eindstation van de lijn is en of dat de richting is die jij op moet.

Roltrap brengt je naar de metro
Lange roltrappen brengen je diep onder de grond voor de metro

Tram

Het tramnetwerk in Praag is veel uitgebreider dan het metronetwerk. In alle delen van de stad vind je de tram. Vrijwel de hele dag hoef je hooguit tien minuten te wachten op de volgende tram.

De afgelopen jaren is er veel geld in het tramnetwerk geïnvesteerd. De oude trams uit de communistische tijd zie je niet meer in het openbaar vervoer in Praag. Zij hebben (helaas) allemaal plaatsgemaakt voor moderne trams.

Wil je de hoogtepunten in de stad zelf ontdekken? Neem dan zeker lijn 7, 17 en 27, die langs heel veel toeristische trekpleisters komen.

Openbaar vervoer in Praag - trams
Trams rijden om de paar minuten in Praag

Bus

Kun je ook niet met de tram op de plek van bestemming komen? Dan is er altijd nog de bus. Net als de rest van het openbaar vervoer in Praag is de bus hartstikke modern. En over het algemeen rijden de bussen om de 6 tot 30 minuten.

Funicular

Heb je een dagticket of een 3-dagen ticket voor het openbaar vervoer? Dan kun je ook gebruik maken van de funicular. Dit treintje op een kabelbaan brengt je naar boven op de Petrin heuvel. Hier vind je in de lente en zomer mooie tuinen. Bovendien staat bovenop de Petrin toren met uitzicht over de hele stad.

De funicular is niet alleen praktisch, voor kinderen is het een uitje.

Petrin heuvel Praag
De funicular brengt je naar de Petrin heuvel, van waar je een schitterend uitzicht hebt over de stad

Kosten openbaar vervoer Praag

Het openbaar vervoer in Praag is niet duur. Er zijn vier soorten tickets: een 30 minuten ticket, 90 minuten, 24 uur en 72 uur. Daarnaast zijn er abonnementen.

30 minuten

90 minuten

24 uur

72 uur

30 kronen (1,25 euro)

40 kronen (1,65 euro)

120 kronen (5 euro)

330 kronen (13,65 euro)

Ben je ouder dan 70 jaar of  heb je kinderen bij je tot en met 5 jaar? Zij mogen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Wel moeten zij dit kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een paspoort of een ID-kaart.

Reis je zonder geldig ticket? Als je wordt betrapt, moet je ter plekke een boete betalen.

Grote koffer mee in het OV in Praag?

In Nederkand is het vanzelfsprekend om een grote koffer mee te nemen in de trein of bus. In het openbaar vervoer in Praag gelden hier iets andere regels voor. Voor je koffer dien je een eigen kaartje te kopen.

Overigens geldt dit alleen als je een 30 of 90 minuten kaartje hebt. Een kaartje voor je koffer kost net iets minder dan een euro.

Praag - Moldau
Praag wordt in twee delen gesplitst door de rivier de Moldau

Waar koop je een ticket voor het openbaar vervoer in Praag?

Kom je op het vliegveld in Praag aan? Hier kun je direct al een ticket kopen. Zoek je een ticket in de stad. Op elk metrostation staan kaartjesautomaten. Daarnaast kun je in elke tram en bij veel haltes contactloos betalen. Ga je met de bus? Dan kun je een ticket bij de chauffeur kopen.

Stempel je ticket af

Met het kopen van een ticket ben je er nog niet. Het ticket is pas geldig als je hem hebt gestempeld. Dit kan de metrostations, in trams en in bussen.

Bezoek met de Praag City Card het Nationaal Museum gratis
Het Wenceslasplein in het centrum van de stad

Met het openbaar vervoer vanaf het vliegveld naar de binnenstad

Aan de noordwestelijke zijde van Praag ligt het Vaclav Havel International Airport, het vliegveld van Praag. Vanaf Schiphol vlieg je hier in anderhalf uur naar toe, ideaal. Maar hoe kom je vanaf het vliegveld zo snel mogelijk in de binnenstad?

Natuurlijk kun je de taxi nemen. Als het verkeer meezit, is het ongeveer een trip van een half uur naar de plek van bestemming. In de spits duurt het zo’n 45 minuten. Kosten? Zo’n 35 euro.

De Prague Airport shuttle is voordeliger. Dit busje rijdt tussen het vliegveld en hotels in de binnenstad. Met meerdere mensen deel je het busje en iedereen moet bij zijn of haar hotel worden afgezet. Als je de laatste bent, kan dit behoorlijk wat tijd kosten. Voordeel is wel dat je direct iets van Praag ziet, hoewel je daar na de vliegreis misschien wel helemaal niet op zit te wachten.

Een derde optie is de Airport Express Bus. Deze bus rijdt de hele dag tussen het vliegveld en het Centraal Station. Voor twee euro reis je mee. Een ticket koop je, in kronen, bij de chauffeur of bij de openbaar vervoerkiosk in de aankomsthal.

Die voorgaande opties zijn natuurlijk had hartstikke makkelijk. Maar dat geldt ook voor het openbaar vervoer vanaf het vliegveld. Neem bus 119 en deze zet je af bij het metrostation Nadrazi Veleslavin op de groene lijn. Buslijn 100 brengt je naar metrostation Zlicin die op de gele lijn ligt.

Openbaar vervoer in Praag- tram en Metro
Praag kent drie metrolijnen en talloze tramlijnen

Reizen naar Praag

Praag is de prachtige hoofdstad van Tsjechië op ruim 850 kilometer afstand van Utrecht. Met de auto rij je er in ongeveer een 9 uur naartoe.

Wil je snel naar Praag? Dan kies je voor het vliegtuig. Je boekt met Skyscanner voordelig een vlucht vanaf een vliegveld bij jou in de buurt. Vanaf Schiphol is het slechts anderhalf uur vliegen.

Reis je liever groen? Met de trein reis je in 11 tot 12 uur naar de hoofdstad. Kaartjes kun je eenvoudig kopen bij NS International.

Ook is het mogelijk om comfortabel met de bus te reizen. Flixbus brengt je vlot op de plek van bestemming tegen aantrekkelijke prijzen.

Overnachten in Praag

Zoek je een hotel in Praag? Wij verbleven in het Mamaison Residence Downtown hotel op een steenworp afstand van het Wenceslasplein in het centrum van de stad. Dit 4 sterren hotel was perfect voor een citytrip. Ruime en nette kamers, vriendelijk personeel, een goede ontbijt en al wandelend waren we zo in het hart van de oude stad.

Verblijf je liever in een appartement? Holidu heeft een ruim aanbod aan appartementen in het centrum van de stad en vakantiehuizen rondom de stad.