Het Parlementspaleis in Boekarest is het grootste gebouw van Europa. Meer dan 1.100 zalen, 12 verdiepingen hoog en acht lagen aan kelders. Binnen blinkt het marmer en glimmen de kroonluchters. Dit unieke bouwwerk straalt pure rijkdom uit, maar is gebouwd met het bloed van de Roemenen.

Bezoek je de hoofdstad van Roemenië, dan kom je niet om dit prachtige bouwwerk heen. Gelukkig niet. Want een bezoek aan Boekarest is niet compleet zonder een bezoek aan het Parlementspaleis, zoals het tegenwoordig door het leven gaat. Verbaas je over de rijkdom die het paleis uitstraalt en kijk vanaf het dak over de stad heen.

Met zoveel ruimtes en zijn korte maar roerige geschiedenis, raad ik je aan om dit paleis met een gids te bezoeken. Er valt zoveel te vertellen en zoveel te zien, dat het zonde is om zelf op onderzoek uit te gaan.

Parlementspaleis Boekarest
Spiegelend marmer en glimmende kroonluchters in een van de 1.100 ruimtes (foto: Flickr/Göran Höglund)

Dat Boekarest in 1977 werd getroffen door een zware aardbeving, komt president Nicolae Ceaușescu destijds misschien eigenlijk wel goed uit. Betoverd door de persoonlijkheidscultus rond de Noord-Koreaanse leider Kim Yong-il en de Chinese leider Mao Zedong, ziet hij voor zichzelf ook wel zoiets zitten. Als kroon op zijn werk moet er het Huis van het Volk komen, het huidige Parlementspaleis. Een paleis dat voor aanzien zorgt in de hele wereld.

Dictators. Wanneer je niet in hun land woont, kun je hartelijk om ze lachen. Hoewel velen waarschijnlijk met goede bedoelingen aan de macht zijn gekomen, raken de meesten uiteindelijk te verliefd op hunzelf. Een van de beste voorbeelden is de voormalige schoenlapper Nicolae Ceaușescu. De man die zichzelf conducător liet noemen, zoals Hitler zich met Führer liet aanspreken.

Nicolae Ceaușescu
Nicolae Ceaușescu met zijn vrouw Elena worden met bloemen verwelkomd (foto: Flickr/Ion Chibzii)

Bouw Parlementspaleis Boekarest

Ceaușescu kiest er niet voor om de door de aardbeving beschadigde wijk her op te bouwen, maar besluit dat er een paleis moet komen. 30.000 woningen, 22 kerken, 6 synagogen en een stadion worden ervoor met de grond gelijk gemaakt. 40.000 mensen moeten een nieuwe woonplek zoeken.  Ondertussen werkten 700 architecten aan het ontwerp van het paleis.

In 1984 wordt er begonnen met de bouw van het Huis van het Volk, zoals dat naar goed communistisch gebruik wordt genoemd. Daarmee is zijn megalomane plan van Ceaușescu nog niet af. Voor het huidige parlementspaleis komt een brede boulevard van 3,2 kilometer lang, de Overwinningsboulevard van het Socialisme. Aan de zijkanten daarvan indrukwekkende flatgebouwen, die de armoede daar achter verhullen. Zoals de mooie Karl-Marx-Allee in Berlijn.

En het Parlementspaleis zelf? Dat is 270 meter lang, 245 meter breed en 84 meter hoog. In totaal heeft het een oppervlakte van 365.000 meter. Dat komt neer op een gebied zo groot als ruim 5 voetbalvelden. En dan al die lagen. Ceaușescu zou er gaan wonen, samen met zijn vrouw. Daarnaast zou het gebruikt worden voor het ontvangen van buitenlandse gasten. De onderste kelder is een atoombunker, die Ceaușescu zou moeten beschermen tegen een eventuele nucleaire aanval.

Een rondleiding door het paleis:

Huis van het Volk

In communistische landen is alles van het volk. Of de Roemenen ooit in het paleis mochten komen, dat is eigenlijk de vraag. Waarschijnlijk was dat niet de bedoeling. En toch, de titel Huis van het Volk had niet beter gekozen kunnen worden. Want wat hebben de Roemenen dankzij dit megalomane project moeten lijden.

Ceaușescu laat alles binnen het land wijken voor de bouw van het Huis van het Volk. Alle marmeren stenen, al het hout en alles wat je maar in het paleis zult vinden, is van Roemeense makelij. Op twee deuren na, die kreeg Ceaușescu geschonken door zijn collega-dictator Mobutu. 20.000 tot 100.000 bouwvakkers werken 24 uur per dag en 7 dagen per week in drie ploegen door om de droom van het Genie van de Karpaten ter verwezenlijken. Naar schatting komen er 3.000 mensen bij om het leven.

Parlementspaleis
Het Huis van het Volk straalt een en al weldaad uit (foto: Flickr/Dennis Jarvis)

Bevolking lijdt onder de bouw

Dan hebben we het alleen nog maar over de bouwvakkers. Ook de rest van de bevolking heeft onder de bouw te lijden. De kosten van het Parlementspaleis worden in 1989 geschat op 1,75 miljard dollar. Geld dat Roemenië niet heeft en dat geleend moet worden in het buitenland. Om dit terug te betalen, staat de hele economie in het teken van de bouw. Enerzijds wordt er geproduceerd voor het bouwwerk. Anderzijds worden veel andere producten, zoals voedsel, verkocht aan het buitenland om de schulden te kunnen betalen. En de bevolking moet ondertussen op een houtje bijten.

De rijen voor de supermarkten worden in de jaren 80 steeds langer, terwijl daar steeds minder goederen liggen. De kachel mag in die jaren in huis niet warmer worden gestookt dan 14 graden. En Ceaușescu, de Wakende Eik aan de Donau, leefde ondertussen in weelde verder.

Boulevard Unirii
Over de huidige Boulevard Unirii rij je recht tegen het paleis aan (foto: Flickr/Göran Höglund)

Parlementspaleis komt nooit af

In 1997 is de bouw van het Parlementspaleis voltooid. Nou ja, de bouw is afgerond, hoewel de plannen nog grootser waren. Nicolae Ceaușescu leeft dan al niet meer. In 1989 breekt er een groot protest tegen hem uit, terwijl hij de bevolking voor het Huis van het Volk toespreekt. Hij vlucht een dag later samen met zijn vrouw Elena in een helikopter, maar wordt bij het landen op een legerbasis gearresteerd. Na een showproces worden beiden op eerste kerstdag 1989 geëxecuteerd.

Had Ceaușescu nog wel geleefd, dan had het paleis er tegenwoordig waarschijnlijk nog veel groter uitgezien.

De ondergang van Nicolae Ceaușescu:

Dit vind je tegenwoordig in het Parlementspaleis

Het Huis van het Volk heet tegenwoordig het Parlementspaleis. Sinds 1994 zetelt het parlement hier. Daarnaast is het Nationaal Museum voor Hedendaagse Kunst en het Centrum voor de Bestrijding van Grensoverschrijdende Criminaliteit er gevestigd en worden er congressen gegeven. In totaal worden slechts 400 van de 1.100 kamers en zalen gebruikt.

Stuit het je tegen de borst om het Parlementspaleis in Boekarest te bezoeken vanwege de geschiedenis? Daar valt iets voor te zeggen. Tegelijkertijd is jouw bezoek een eerbetoon aan al die Roemenen die hun leven hiervoor gaven en de rest van de bevolking die jarenlang niks te makken hadden. En eerlijk is eerlijk, al die Roemenen die aan het Huis van het Volk hebben gebouwd, hebben er iets fantastisch moois van gemaakt. En dat allemaal vanwege de knettergekke geest van de conducător, Nicolae Ceaușescu.

Uitzicht balkon Parlementspaleis Boekarest
Dit is het tegenwoordige uitzicht vanaf het balkon van het Parlementspaleis (foto: Flickr/Göran Höglund)

Zo bizar was het leven onder Nicolae Ceaușescu

Als westerling kunnen wij ons niet voorstellen hoe het is om onder een dictator te leven, in een communistische wereld. In het briljante boek Hoe de Madonna op de maan belandde, van schrijver Ralf Bauerdick, komt die bizarre wereld tot leven. Als de vijftienjarige Pavel de foto van de nieuwe Partijsecretaris in 1957 aan de muur van het klaslokaal wil prikken, fluistert zijn lerares Angela hem in het oor: ‘Jaag hem naar de hel! Vernietig hem!’

Het is de tijd van de eerste satelliet in de ruimte, de lerares verdwijnt, de dorpspastoor wordt vermoord en de Madonna wordt uit een kapel gestolen. Wat volgt is een verhaal waarbij ik regelmatig hardop moest lachen, omdat Bauerdick heel goed omschrijft hoe de Roemenen in dat bergdorpje afgesloten van de wereld leven en helemaal van niets weten. Een wereld die wij niet kennen, komt tot leven komt.

Met het verdwijnen van Ceaușescu en het communisme, vallen voor Pavel uiteindelijk de puzzelstukjes uit de jaren 50 in elkaar.

Goedkoop vliegen naar en overnachten in Boekarest

Wil je op stedentrip naar Boekarest of wordt deze stad het startpunt van jouw rondreis door Roemenië? Boek voordelig een vliegticket en een hotel. Ook kun je de rij bij het Parlementspaleis vermijden door online alvast een ticket voor een rondleiding te boeken.

Andere activiteiten in Boekarest