Aan de rand van Saksisch Zwitserland in Duitsland ligt Pirna. Een mooie stad op de oevers van de Elbe met een binnenstad die stamt uit de middeleeuwen. Dit is een geweldige uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in die Sächsische Schweiz.

Wanneer je vanuit Dresden naar het zuidoosten rijdt, rij je Pirna binnen. Als je de bedrijventerreinen gepasseerd bent, wacht je een mooie verrassing. Op een heuvel naast de Elbe ligt kasteel Sonnenstein, dat statig uitkijkt over de rivier en de stad.

Voor het eerst in 1269 wordt er geschreven over kasteel Sonnenstein. Maar mogelijk bestaat het al sinds de 11e eeuw, als het gebied steeds meer bewoond wordt. Van hieruit ontstaat de stad Pirna. Zeker in de 19e eeuw, als er stoomschepen gaan varen op de Elbe en de stad in 1880 op het spoorwegnetwerk wordt aangesloten, groeit de plaats snel. Tegenwoordig wonen er ruim 38.000 inwoners.

Pirna - Kasteel Sonnenstein
Kasteel Sonnenstein torent boven de Elbe uit (foto: Pixabay/superscheeli)

Wanneer je van sfeervolle en historische steden houdt, moet je zeker de middeleeuwse binnenstad bezoeken. Mooie straatjes, pleintjes met fonteinen, kleine winkeltjes en indrukwekkende gebouwen laten zien dat dit een echte stad was honderden jaren geleden. Doordat hier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog weinig gevochten is, is die mooie binnenstad grotendeels intact gebleven.

Niet alleen tegenwoordig ziet Pirna er schilderachtig uit, in de 18e eeuw is dit ook al het geval. Verschillende grote kunstschilders, zoals de beroemde Canaletto uit Venetië, komen naar de stad om hem op het doek vast te leggen. Die sfeer van toen hangt nog steeds rond het Marktplein, dat gedomineerd wordt door de mooie Marienkirche. Daar omheen ligt een gezellig plein met vele cafés en restaurants.

Marktplatz Pirna
Het gezellige Marktplein met in het midden het gemeentehuis (foto: Flickr/Veit Schagow)

Poort naar Saksisch Zwitserland

Wanneer je naar Pirna toe rijdt, kom je door het Oost-Duitse boeren landschap. Grote akkers met veel graan. Voorbij Dresden, bij Pirna, verandert ineens de wereld. De graanakkers maken plaats voor glooiende groene akkers met tussendoor tafelbergen. Welkom in Saksisch Zwitserland, een nationaal park op de grens met Tsjechië en onder meer beroemd vanwege de Bastei brug, de vesting Königstein en stadjes als Bad Schandau, waar de romantische tramlijn Kirnitzschtalbahn start. Pirna wordt daarom ook de Poort van Saksisch Zwitserland genoemd.

Ga je naar het noordwesten, dan ben je binnen enkele minuten rijden in het historische Dresden. Een must see. Deze stad werd volledig verwoest door geallieerde bombardementen, maar is wonderwel helemaal hersteld. Bezoek hier de beroemde Frauenkirche of het Zwinger paleis.

bezienswaarsdigheden in Saksisch Zwitserland
Saksisch Zwitserland staat bekend om zijn rotsformaties van zandsteen (foto: Pixabay/Tama66)

Start Malerweg wandelroute

Saksisch Zwitserland is een prachtig natuurgebied dat je met de auto of fiets kunt verkennen. Maar je hebt er ook een van de mooiste wandelroutes van Duitsland, de Malerweg. Deze route is 112 kilometer lang en verdeeld in 8 etappes, met als start- en finishplaats Pirna. Je wandelt door glooiende landschappen, afgewisseld met stevige rotspartijen, door bossen en schitterende stadjes en langs de Elbe.

Malerweg routebord
De route wordt duidelijk aangegeven met bordjes (foto: Unsplash/Sangga Rima Roman Selia)

Bezienswaardigheden Pirna

De stad heeft zelf ook enkele leuke en interessante bezienswaardigheden, voor als je meer wilt dan alleen door de mooie binnenstad te wandelen.

Mariënkerk

Natuurlijk heb je in het hart van de stad de Mariënkerk. Deze mooie barokke kerk werd in 1650 weer opgebouwd, nadat hij eerder door brand werd verwoest. Van binnen is hij prachtig gedecoreerd met houtsnijwerk en hij heeft een schitterend houten plafond.

Marienkerk Pirna
De Marienkerk is zeker het bezoeken waard (foto: Flickr/Bambizoe)

DDR Museum Pirna

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de DDR en vooral in hoe de mensen destijds leefden? Neem dan een kijkje in het DDR Museum Pirna, dat je terugbrengt naar de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Helaas krijg je weinig uitleg bij de verschillende ruimtes.

Even verderop in Dresden bestaat het DDR museum Die Welt der DDR. Dit museum is groter dan het museum in Pirna.

Richard Wagner Museum en monument

Niet alleen schilders komen en kwamen graag in Saksisch Zwitserland, ook de grote componist Richard Wagner was er graag. Voor hem is een monument ten noorden van de stad en daarbij staat het Richard Wagner Museum. Er is vooral aandacht voor de jongere jaren van de componist.

Richard Wagner Museum Pirna
Net buiten de stad ligt het Richard Wagner Museum (foto: Wikimedia/Z thomas)

Stadtmuseum Pirna

Het Stadtmuseum Pirna is gelegen in een deel van het voormalige Dominicanenklooster. Alleen al vanwege de architectuur is het prachtig. Het museum besteedt aandacht aan de geschiedenis van de stad en ook is er aandacht voor Elbezandsteen.

Landschloss Zuschendorf

Net buiten Pirna ligt het Landschloss Zuschendorf. Dit is een prachtig landhuis met een nog mooiere botanische tuin. Op het landgoed vindt je ongelofelijk veel mooie planten en bloemen. Het Landschloss is van maart tot en met midden oktober geopend.

Landschloss Zuschendorf
Landschloss Zuschendorf (foto: Wikimedia/Norbert Kaiser)

Kasteel Sonnenstein

Zo mooi als kasteel Sonnenstein boven de stad uittorent, zo luguber is de vrij recente geschiedenis. De nazi’s gebruikten het als ‘Euthanasie-Instituut’. Hier werden geestelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten vermoord. Tegenwoordig is het een Gedenkstätte, waar wordt stilgestaan bij de gruwelheden.

Geheimtipps

Elke stad heeft zijn plekken die toeristen niet kennen, maar die je eigenlijk niet mag missen. In Duitsland hebben ze daar een geweldig woord voor: Geheimtipp.

Brauhaus Zum Giesser

Wat is er meer Duits aan een maaltijd dan een Schweinehaxe? De lekkerste Schweinehaxen worden geserveerd bij Brauhaus Zum Giesser aan de rand van de stad. Echt heerlijk! Maar weinigen kunnen deze maaltijd helemaal verorberen. Als je hem niet op hebt, wordt altijd gevraagd of je de resten mee wilt hebben naar huis.

Overigens is een Brauhaus geen Brauhaus als er geen bier wordt gebrouwen. Dat gebeurt hier al sinds 1516. Schrik niet als je een citroenpit in je pul met Bastei Pils tegenkomt, dat is erg goed mogelijk. Een heerlijk biertje.

Oudste Biergarten

Op een heuvel boven Pirna bevindt zich Biergarten Schloßschänke. Dit is een van de oudste Biergartens van het land. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over de stad.

Overnachten in Pirna

Ga je op stedentrip naar Pirna? Vindt het uitgebreidste aanbod aan hotels appartementen op Booking.com. Een van de beste hotels in het centrum van de stad is het Pirnscher Hof.

Activiteiten vanuit Pirna