Het is de oudste bewoonde stad van Europa en zonder twijfel de mooiste stad van Bulgarije: Plovdiv. In de fantastische historische binnenstad heb je het gevoel dat je eeuwen terug in de tijd gaat. Smalle straatjes, prachtige panden, tal van restaurantjes en cafés, schitterende kerken en natuurlijk het indrukwekkende Romeinse amfitheater. Deze onontdekte parel verdient een bezoek!

Rome is oud, Athene nog ouder, maar het Bulgaarse Plovdiv spant de kroon! Meer dan 8.000 jaar geleden leefden hier al de eerste mensen. En de mens is er nooit meer weggegaan. De sporen die in al die jaren zijn nagelaten, vind je terug in deze stad. Van historische straatjes uit de middeleeuwen tot Romeinse amfitheaters en van Sovjet standbeelden tot archeologische opgravingen.

Plovdiv in de zomer
Plovdiv is gebouwd op zeven heuvels (foto: Deniz Fuchidzhiev/Unsplash)

Tegenwoordig is Plovdiv, gebouwd op zeven heuvels een moderne stad met zo’n 370.000 inwoners. Na Sofia is het de tweede stad van het land. Als universiteitsstad is hier altijd iets te beleven.

Van de eerste bewoners tot de Romeinen en van de middeleeuwen tot aan de Sovjet Unie. Alle bewoners van deze historische stad hebben hun sporen achtergelaten en die zijn terug te vinden in de stad. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden:

Oude stad

De oude stad is met recht de parel van Plovdiv. En een grote pre: de binnenstad is autovrij. Dat betekent dat je hier onbekommerd kunt struinen over de keitjes van de smalle straatjes. Geniet van de mooi beschilderde huizen, ontdek gezellige binnenplaatsjes en verwonder je over de schoonheid.

Hier zijn zaken bewaard gebleven uit de prehistorische, Thracische, hellenistische, Romeinse en Byzantijnse tijd, maar ook uit de middeleeuwen en de jaren daarna. Het best kun je al dit moois ontdekken met een plaatselijke gids.

Smalle straatjes in Plovdiv
In de Oude Stad vind je tal sfeervolle oude smalle straatjes (foto: Jean Carlo Emer/Unsplash)

Hoe leefden de rijke inwoners van Povdiv in de 19e eeuw? Ontdek het in het interessante Balabanov huis. Dit museum is een replica van de woning die hier ooit stond. In de 19e eeuw werd de originele woning gebouwd door de Hongaars handelaar en woekeraar Hadzhi Panayot Lampsha en een van de bekendste mensen in de stad. Hij mocht graag zijn rijkdom tonen.

Balabanov huis

Hoe leefden de rijke inwoners van Povdiv in de 19e eeuw? Ontdek het in het interessante Balabanov huis. Dit museum is een replica van de woning die hier ooit stond. In de 19e eeuw werd de originele woning gebouwd door de Hongaars handelaar en woekeraar Hadzhi Panayot Lampsha en een van de bekendste mensen in de stad. Hij mocht graag zijn rijkdom tonen.

Balabanov huis in Povdiv
Het Balabanov huis is tegenwoordig een museum waarin je kunt zien hoe rijke Bulgaren 150 jaar geleden leefden (foto: Mariusz Godlewski/Pixabay)

Met een oppervlakte van 564 vierkante meter is de woning enorm. Beneden vind je prachtige kamers vol met gerestaureerde antieke meubels, die een duidelijk beeld van de smaak geven uit die tijd. Op de bovenste verdieping is een grote glazen salon met een ongelofelijk mooi plafond. Dit is helemaal uit hout gesneden en rij versierd.

Amfitheater van Plovdiv

Bijna 1.900 jaar geleden liet de Romeinse keizer Trajanus het amfitheater van Plovdiv bouwen. Er werden toneelstukken opgevoerd en gladiatoren vochten er. Destijds moet het een van de mooiste plekken in de stad zijn geweest en tegenwoordig is dat het weer. Maar vanzelfsprekend is dat niet.

Romeins Amphitheater
Het Romeinse amphitheater werd toevallig ontdekt na een aardbeving (foto: Mojca J/PIxabay)

Vier eeuwen na de bouw van het theater veroverd Attila de Hun de stad. Het amfitheater wordt grotendeels vernietigd. Er wordt niet meer naar om gekeken en langzaam verdwijnt het onder een berg aarde. Na een aardverschuiving wordt het bouwwerk in 1970 weer zichtbaar en in de jaren erna gerestaureerd.

Tegenwoordig worden in dit schitterende theater weer voorstellingen gegeven. Maar het is ook meer dan de moeite waard om gewoon even te bekijken. Het ligt bovenop een heuvel, waardoor je een mooi uitzicht hebt over Plovdiv. In de heuvel is een tunnel gegraven, waardoor auto’s onder je door rijden.

Romeins stadion

Niet zo goed zichtbaar, maar wel aanwezig, is het tweede amfitheater van Plovdiv. Verstopt onder de hoofdstraat liggen de resten van dit theather, vlakbij de oude moskee. Een deel van die resten zijn, op heel stijlvolle wijze, zichtbaar gemaakt. Maar de resten geven vooral aan hoe zo’n belangrijke stad dit was in het Romeinse Rijk.

Kerken, moskeeën en synagoge in Plovdiv

Geniet je van de rijkdom die kerken kunnen uitstralen? Dan moet je zeker naar de prachtige godshuizen in Plovdiv. De Chiesa SS Constantin e Elena, de Sveta Marina kerk, de kerk van de heilige maagd, de Sint Lodewijk Kathedraal, maar ook de Dzjoemaja Moskee en de Sefardische Synagoge zijn prachtig.

De Chiesa SS Constantin e Elena wordt gezien als de mooiste kerk van de stad. De geschiedenis hiervan gaat terug tot het jaar 337, als het gebouwd wordt. Verschillende keren werd het vernietigd en weer opgebouwd. De huidige kerk stamt uit 1832. Zoals zovele kerken in Plovdiv is het rijkelijk versierd met goud, prachtige iconen, fresco’s en heeft het een bijzondere klokkentoren.

Kerk
In de Oude Stad zijn verschillende mooie oude kerken te vinden (foto: Jean Carlo Emer/Unsplash)

De Sint-Lodewijk Kathedraal is de grootste Rooms-Katholieke kathedraal in de grotendeels orthodoxe stad. De kerk staat in het centrum en is aan de buitenkant een juweeltje. De binnenkant is elegant, maar sereen.

Vlakbij het Romeinse stadion onder de hoofdstraat, ligt de Dzjoemaja Moskee. Nadat het Ottomaanse Rijk Plovdiv had veroverd, werd de moskee hier in 1363-1364 gebouwd door de Turken. Net als de kerken werd ook deze moskee ooit vernietigd, maar herbouwd in 15e eeuw. De wandschilderingen binnenin stammen uit de 18e en 19e eeuw.

De Sefardische Synagoge is een overblijfsel van de vroegere Joodse wijk. Het is een van de twee nog actieve synagogen in Bulgarije. Het gebouw werd in 1892 gebouwd, midden in de Joodse wijk, op loopafstand van de markt. Tijdens het communistische regime werd de synagoge gebruikt als opslagplaats. Tegenwoordig is het helemaal gerenoveerd en weer in dienst als een Joods gebedshuis.

Kapana Suburb

De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in de wijk Kapana Suburb. Het is een hippe buurt geworden met vele leuke barretjes en restaurantjes. De panden zijn versierd met moderne graffitikunst. Het is even heel iets anders dan die mooie historische binnenstad en bovendien ligt het slechts op een steenworp afstand hiervan. Drink een kop koffie, die is in Bulgarije erg goed, en neem er een stuk zoete baklava erbij. Geniet!

Nebet Tepe
Vanaf Nebet Tepe heb je een prachtig uitzicht over de stad (foto: Wikimedia/VladislavNedelev)

Nebet Tepe

Terug naar het begin, terug naar de periode rond het jaar 6.000 voor Christus. Op Nebet Tepe, een heuvel in het noorden, kun je rondwandelen tussen de resten van een van de eerste nederzettingen in het huidige Plovdiv. Ontdek waar het kleine dorpje zich begon te ontwikkelen tot de belangrijkste stad in de ruime omgeving: Philippopolis.

Tot de 14e eeuw was Nebet Tepe een belangrijk onderdeel van de stad. Het maakte deel uit van de vesting die de stad moest verdedigen. Tegenwoordig is het de belangrijkste vindplaats voor archeologen, maar vooral ook bekend vanwege het mooie uitzicht over de stad.

Alyosha Monument

Alle culturen hebben hun sporen nagelaten in Plovdiv. Dat geldt ook zeker voor de Sovjet Unie. De buitenwijken van de stad staan vol met typische Sovjet bouw: fantasieloze flats, voor elke arbeider een appartement. En natuurlijk zijn er de beelden.

Alyosha monument
Het Alyosha monument voor de Sovjet bevrijders (foto: Wikimedia/Warton)

De standbeelden van Jozef Stalin en Vladimir Lenin mogen inmiddels wel verdwenen zijn, aan het Alyosha monument wordt niet getornd. Deze 11 meter hoge Russische soldaat op de Bunarjik heuvel. Het is een eerbetoon aan de soldaten van het Rode Leger die Bulgarije bevrijdden van de nazi’s.

Romantische zonsondergang

Zin in een stukje romantiek? Beklim vlak voordat de zon ondergaat een van de zeven heuvels waarop de stad is gebouwd. Geniet vervolgens van de zonsondergang en zie hoe de zon langzaam verdwijnt.

Park Tsar Simeon

Heb je overdag de mooie binnenstad van Plovdiv ontdekt? ’s Avonds is het tijd om naar het Park Tsar Simeon te gaan. Wandel op je gemak door dit prachtig verlichte en schone stadspark. Zie hoe fonteinen door licht gekleurde stralen water omhoog spuiten en geniet van de muziek. Rondom het park zijn verschillende restaurantjes en cafeetjes te vinden.

Museums in Plovdiv

Wil je je tijdens je stedentrip naar Plovdiv meer verdiepen in de geschiedenis van de stad? Er zijn verschillende leuke musea te vinden. In het Regionaal Archeologisch Museum gaat je terug naar de tijd dat de stad ontstond en in het Balabanov huis kun je zien hoe rijke Bulgaren in de 19e eeuw leefden. Maar er is nog veel meer.

Zo kent de stad een populair etnografisch museum, verschillende huismuseums in de binnenstad en het regionaal en het nationaal historisch museum. Ook leuk om te bezoeken is het luchtvaartmuseum.

Historische binnenstad van Plovdiv
De historische binnenstad telt enkele interessante musea (foto: Mariusz Godlewski/Pixabay)

Wat is er verder te doen in Plovdiv?

Plovdiv mag dan niet de grootste stad zijn, er is genoeg te doen. Zo kun je hier prima winkelen. Liefhebbers van wijn zitten ook helemaal goed. Bulgarije produceert uitstekende wijnen, hoewel ze niet erg bekend zijn. In Plovdiv zijn tegenwoordig verschillende wijnbarretjes te vinden. Daarnaast is het tof om een wijntour te doen met proeverijen onderweg. Hou je meer van bier? De stad kent ook een leuke biertour.

Ontdek Plovdiv met een gids

Wil je de hele geschiedenis van Plovdiv ontdekken? Ben je benieuwd naar de geheimen van de stad? Ga op stap met een lokale stadsgids. Je zult versteld staan van de vele toffe ontdekkingen die je doet.

Dzjoemaja Moskee
De Djzoemaja Moskee in de Oude Stad (foto: BrankaVV/Wikimedia)

Reizen naar Plovdiv

Vanuit Nederland naar Plovdiv reizen is een kleine onderneming. Vlieg vanaf Schiphol naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Elk uur vertrekt daar een bus naar de oudste stad van Europa. De reis naar Plovdiv duurt ongeveer 2 uur. Ook kun je de trein nemen vanaf het centraal station in Sofia. In 2 en een half uur reis je naar Plovdiv.

Overnachten in Plovdiv

Zoek je een hotel of appartement in de mooiste stad van Bulgarije. Dat is niet moeilijk. De stad telt vele overnachtingsplekken tegen scherpe prijzen. Ga voor luxe in het schitterende 5 sterren hotel Gallery 37 of kies een van de vele voordelige andere hotels en appartementen.

Zon, zee en cultuur

Wat kun je doen in Sunny Beach
Sunny Beach heeft een prachtig kilometers lang zandstrand en een helderblauwe zee (foto: Pixabay/Iva Balk)

Een trip naar Plovdiv is goed te combineren met zon en zee. Bulgarije is de parel aan de Zwarte Zee. Hier vind je verschillende toeristische plekken. Een daarvan is het populaire Sunny Beach, waar je goudgele stranden treft en een goed uitgaansleven. Voor een goedkope feestvakantie zit je hier helemaal goed. Ontdek hier wat je zoal in Sunny Beach kunt doen.

Daarnaast is een vakantie in Plovdiv goed te combineren met een bezoek aan de Bulgaarse hoodstad Sofia.