Ga je op stedentrip naar Praag en wil je niet te veel geld uitgeven? Met de Praag City Card mag je gratis 60 hoogtepunten in de stad bezoeken, krijg je korting op heel veel tours en mag je gratis een rondvaart maken over de Moldau. Maar loont het ook voor jou? Ontdek dat hier.

Praag is een stad die heel veel te bieden heeft. Het historische centrum staat bekend als een van de mooiste ter wereld. Er zijn tal van hoogtepunten die een bezoek verdienen. Als je om cultuur geeft, dan kan een aantal bezoeken aan musea, het meegaan met tours en een rondvaart behoorlijk in de papieren lopen. Dankzij de Prague City Card kun je veel goedkoper uit zijn.

Praag telt een City Card die geldig is voor 2, 3 of 4 dagen. De vraag is hoeveel dagen jij in de hoofdstad van Tsjechië verblijft. De kaart voor 2 dagen kost 71 euro per persoon. Koop je een Praag City Card voor 3 dagen, dan ben 81 euro kwijt. Een City Card voor 4 dagen is relatief het goedkoopste: 88 euro. Dat is gemiddeld 22 euro per dag.

Kinderen en studenten krijgen kortingen. Zij betalen 51, 58 of 64 euro voor de kortingskaart.

Maar hoe snel heb je de Praag City Card terugverdiend? Daar komen we straks op terug. Wij kunnen je in ieder geval garanderen, dat gaat snel. Maar laten we eerst eens kijken waar je korting op kunt krijgen.

Oude Stadsplein in Praag
Het historische Oude Stadsplein (foto: Mistervlad/Shutterstock)

Wat kan ik gratis bezoeken met de Praag City Card?

Ruim 60 attracties kun je met de kortingskaart gratis bezoeken. Wij zetten de mooiste attracties op een rij. Bij de Praag City Card krijg je een overzicht met alle te bezoeken attracties.

Bustour en boottocht

Een van de beste manieren om een stad te ontdekken is tijdens een bustour. Met de Praag City Card maak je gratis kennis met de stad. Stap op het Oude Stadsplein of op het Plein van de Republiek in de panorama bus van Martin Tour en laat je in twee uur door de oude en nieuwe stad, de Praagse burcht en de joodse wijk rijden. Normaal kost deze tour ruim 15 euro.

Ook kun je de hoofdstad van Tsjechië gratis leren kennen vanaf het water. Tijdens een boottocht over de Moldau heb je een prachtig uitzicht op de Praagse burcht, vaar je onder de historische Karelsbrug door en zie je het historische centrum eens op een andere manier.

Karelsbrug in Praag
Vaar gratis over de Moldau (foto: Pixabay/Markéta Machová)

Topattracties

Een van de bekendste attracties van Praag is de Praagse burcht, het grootste middeleeuwse kasteel ter wereld. Het bestaat onder andere uit de het oude koninklijke paleis, de St. Vitus Kathedraal, de Sint Jorisbasiliek, het Gouden Straatje en de Daliborka toren. Allemaal gratis.

In bekende musea zoals het Nationaal Museum, het Joodse Museum, het Stadsmuseum Praag, het Museum voor de Decoratieve kunst, de Karelsbrug Museum en het Antonin Dvorak Museum mag je gratis naar binnen.

Daarnaast zijn ook talloze kerken en synagogen vrij te bezoeken, net als verschillende paleizen die Praag telt.

Bezoek met de Praag City Card het Nationaal Museum gratis
Het Nationaal Museum aan het einde van het Wenceslasplein

Naar de dierentuin

Ga je met kinderen naar Praag? Een leuk uitstapje is een bezoek aan de Zoo Praag. Deze ruim opgezette dierentuin telt zo’n 5.000 dieren, waaronder leeuwen, panters, krokodillen, giraffes, ijsberen en nijlpaarden. Dankzij de Praag City Card kun je de dierentuin gratis bezoeken.

Korting op veel attracties

Met de Praag City Card kun je veel attracties gratis bezoeken. Daarnaast zijn er verschillende andere attracties die je met kortingen tot 50 procent kunt bezoeken. Wij zetten de leukste op een rij:

 • Tour door de historische kelders onder de stad
 • Bezoek de nucleaire bunker uit de communistische tijd
 • Korting op spectaculaire familiemusea, zoals het Lego museum, het Museum van de Geesten en Legendes en het Museum van de Illusies.
 • Klassieke concerten in de Praagse burcht en het Mozart diner
 • Verschillende musea op het gebied van kunst.
Prague City Card - Praagse Burcht
De Praagse Burcht met de St. Vitus Kathedraal kun je gratis bezoeken met de kaart

Hoe snel heb je de Praag City Card terugverdiend?

71 euro voor een Praag City Card klinkt als veel geld. En zelf rondwandelen door de stad is natuurlijk helemaal gratis. Maar wanneer je een attractie bezoekt in Praag, dan zul je erachter komen dat de prijzen de afgelopen jaren behoorlijk gestegen zijn.

Wij zetten de prijzen (afgerond) op een rij van 10 populaire attracties:

 • Rondrit door de stad: € 15,-
 • Bezoek aan de Praagse burcht: € 10,-
 • Nationaal Museum: € 12,-
 • Joodse synagogen: € 13,50
 • Praagse ZOO: € 10,-
 • Rivier cruise van een uur: € 13,50
 • Karelsbrugmuseum: € 6,50
 • Planetarium: € 6,-
 • Chateau Troja: € 6,-
 • Petrin uitzichttoren: € 5,-

Deze 10 attracties bezoeken kost bijna 100 euro. Ga je andere musea en attracties bezoeken, dan ben je per attractie ook meestal tussen de 6 en de 14 euro kwijt. De kosten van een Praag City Card, als je er vanuit gaat dat je dagelijks 3 tot 5 attracties bezoekt, heb je daarom heel snel terugverdiend.

Praag Karelsbrug
De historische Karelsbrug verbindt de twee delen van Praag (foto: Pexels via Pixabay)

Loont de Praag City Card voor jou?

Dat ligt eraan hoeveel dagen je naar Praag toegaat en hoeveel bezienswaardigheden je op een dag bezoekt. Wanneer je slechts 2 dagen in de Tsjechische hoofdstad bent, zal de voordeelpas voor de meeste mensen niet uit kunnen. Dat wordt rennen en vliegen om van je voordeel te profiteren.

Bij een bezoek van 3 dagen aan Praag is de kaart zeker interessant. Per dag moet je voor 27 euro aan attracties bezoeken. Bezoek je de grootste toeristische trekkers, dan heb je het geld snel terugverdiend. De rest is allemaal bonus!

Wanneer je 4 dagen naar Praag gaat, dan is de Praag City Card echt een must. Hou je van cultuur? Je bent een dief van je eigen portemonnee wanneer je geen voordeelkaart koopt.

Praag Petrin Toren
Vanaf de Petrin Toren heb je een geweldig overzicht over de stad (foto: Waldo Miguez via Pixabay)

Praag City Card kopen

De Praag City Card is online te koop bij Get Your Guide. Hier ontvang je een voucher die je bij de Karelsbrug, Florenc Busstation en het Wenceslas-plein kunt ruilen voor een fysieke kaart. Op de achterkant van de kaart kun je zelf de ingangsdatum invoeren, zodat je optimaal kunt profiteren van de kaart.

Bezoek Praag ook in de winter

Praag is een geweldige stad om te bezoeken. Natuurlijk in het voorjaar en de zomer, maar ook in de herfst en de winter. Zo kent de stad een geweldige kerstmarkt, die bekend staat als een van de leukste kerstmarkten in Europa.

Heb je alle culturele hoogtepunten van de stad gezien en wil je ultiem genieten? In het land van het bier zou je eigenlijk eens de Bierspa Praag moeten uitproberen. Reken maar dat je man dan ook mee wil.

Kerstmarkt
De kerstmarkt op het prachtige Oude Stadsplein Praag (foto: Flickr/Travis WIse)

Overnachten in Praag

Ga je op stedentrip naar Praag? Op Trivago staan de beste hotelaanbiedingen van het hele internet. Kies voor het budgetvriendelijke hotel Atos of laat je helemaal in de watten leggen in het 5 sterren Grand Hotel Bohemia in het hart van de stad.

Booking.com