Het behoort tot de mooiste kastelen in Slovenië en misschien wel van de wereld: het Predjama kasteel. Deze burcht is tegen een grot in de rotsen aangebouwd. Tactisch briljant en vrijwel niet te veroveren in de middeleeuwen. Tegenwoordig gaat dat tijdens een vakantie in Slovenië een stuk makkelijker.

Want ga je op vakantie naar Slovenië, dan mag het Predjama kasteel niet op je activiteitenlijst ontbreken. Een bezoek valt heel goed te combineren met de vlakbij gelegen grotten van Postojna. Vanuit Ljubljana worden er toffe excursies aangeboden met een goede gidsen, die beide hoogtepunten combineren.

Maar je kunt er natuurlijk zelf ook naar toe gaan, zoals wij deden. Slovenië is een relatief klein land, waar je alle hoogtepunten vrij makkelijk in een dag kunt bereizen.

De foto’s die we van tevoren hebben gezien van het Predjama kasteel prikkelen onze geest. We staan op camping Sobec, vlakbij Bled, maar hier moeten we naartoe. Het is ongeveer een uur en een kwartier rijden en de wegen in het land zijn goed. Voor we het weten passeren we Ljubljana en zijn we er in de buurt.

Vanaf een parkeerplaats net buiten het plaatsje Predjama lopen we richting het kasteel. Al onze verwachtingen worden direct overtroffen. Tegen een 123 meter hoge klif hangt in het midden de burcht tegen de rots aangeplakt. Dit is een kasteel zoals in sprookjes.

De verweerde muren, gestreept luiken naast de ramen en de vlag in top maken dat het lijkt alsof het Predjama kasteel nog altijd bewoond is. Maar nee. De beruchte ridder Erasmus, die vanuit hier plundertochten hield, is al eeuwen dood. En alle families die hier na hem leefden, zijn inmiddels ook vertrokken. En toch voelt het als een stap terug in de tijd.

Kastelen in Slovenië - Predjama burcht
Met een beetje verbeeldinge zie je het middeleeuwse leven zo voor je (foto: Jonathan Reichel from Pixabay)

Geschiedenis van het kasteel van Predjama

In het jaar 1274 wordt er voor het eerst geschreven over het kasteel van Predjama. De patriarch van van Aquileia laat de burcht bouwen in gotische stijl. Dat doet hij tegen een rots in de stenen wand. Door zijn tactische ligging is het vrijwel alleen van de voorkant aan te vallen. In de eeuwen erna bouwen de ridders van Adelsberg het verder uit.

De legende van ridder Erasmus

In de 15e eeuw wordt het kasteel zwaar op de proef gesteld. Erasmus van Lueg is op dat moment kasteelheer en een beruchte roofridder. Op een van zijn tochten maakt hij de machtige Habsburgse familie tot vijand.

Erasmus vlucht en keert terug naar kasteel Predjama. Een jaar lang wordt het belegerd, maar Erasmus weet tot verbazing van zijn tegenstanders niet van opgeven. Sterker nog, hij stuurt zijn vijanden zelfs geschenken. Om aan voedsel en vers water te komen, heeft de ridder een geheim grotpad in de grot achter het kasteel groter laten maken. Ondertussen gaan zijn rooftochten gewoon door.

Predjama kasteel
De ingang van het kasteel (foto: Alan Kosmač, Sidarta d.o.o. / Slovenia.info)

Maar na een jaar van belegering wordt Erasmus verraden door een van zijn onderdanen. Terwijl hij op het toilet zit, wordt de ruimte met een kanonskogel beschoten. De onoverwinnelijke Erasmus overleeft het niet.

In de 16e eeuw krijgt het kasteel een make over. De gotische burcht krijgt het renaissance uiterlijk dat het tegenwoordig nog steeds heeft. Tot de Tweede Wereldoorlog blijft het bewoond. Daarna wordt het kasteel genationaliseerd en verandert het in een museum.

Binnenkant Predjama kasteel
De binnenkant van de burcht bestaat deels uit een grot (foto: Tiia Monto, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons)

Wat is er binnen te zien?

Niet alleen van buiten is het kasteel prachtig om te zien, het is ook zeker leuk om binnen rond te kijken. In de kamers van het kasteel Predjama zijn enkele ruimtes ingericht met middeleeuwse meubels en er zijn poppen in middeleeuwse kleding. Daarnaast hangt er een portret van ridder Erasmus. Indrukwekkend zijn de middeleeuwse wapens en harnassen.

Ook kun je klimmen in de spelonken van de grot achter het kasteel. Je zult merken dat het hier altijd vochtig was. Helaas, de geheime gang van Erasmus is tegenwoordig afgesloten.

Waar ligt kasteel Predjama?

Predjama ligt op 11 kilometer afstand van de plaats Postojna, in het zuidwesten van Slovenië. Het is ongeveer een uur rijden bij Ljubljana vandaan.

Openingstijden Predjama kasteel

Januari t/m juni: 10.00 – 16.00 uur

Juli en augustus: 10.00 – 18.00 uur

September: 11.00 – 17.00 uur

Oktober: 11.00 – 16.00 uur

November en december: 10.00 – 16.00 uur

Kamperen of vakantiehuis in Slovenië

Wil je het Predjama kasteel en de vele andere hoogtepunten van Slovenië leren kennen? Het land kent goede en moderne campings, maar ook enkele ietwat meer verouderde campings. Zelf hebben wij erg goede ervaringen met Camping Sobec. Maar er zijn veel meer prima campings in het land. Dit zijn de 10 beste.

Zoek je iets meer comfort en verblijf je liever in een vakantiewoning? Wij hebben een overzicht gemaakt met 10 fantastische vakantiehuizen in Slovenië met privézwembad. Heerlijk tijdens de warme zomers.

Andere bijzondere plekken in Slovenië

Het Meer van Bohinj
Het schilderachtige Meer van Bohinj (foto: arhiv Turizem Bohinj/Slovenia.info)

Slovenië is een schitterend vakantieland met heel veel natuurschoon. Het land is voor 60 procent bedekt met bossen. Er zijn bijna geen vlakke plekken. In het noorden vind je de hoogste bergen in het Triglav nationaal park.

Bezoek de indrukwekkende Vintgar kloof en de Tolmin kloof, ga raften op het hemelsblauwe water van de rivier de Soca of zwemmen in het Meer van Bohinj. Ontdek in het zuiden van het land een van de laatste stukjes oerbos, waar je ook op berenexcursie kan.

Daarnaast vind je in Slovenië historische steden, zoals Ptuj. In de winter zijn er plekken waar je kunt skiën. Zo is Maribor een echte wintersportstad.