Omringd door heuvels met wijnranken en aan de langzaam stromende rivier de Drava ligt Ptuj. Het is de oudste stad van Slovenië. Een stad die trots is op zijn verleden. Je vindt er resten van de Romeinse geschiedenis, het heeft de oudste wijnkelder van Slovenië en is beroemd vanwege het carnaval. 

Op een heuvel midden in het 18.000 inwoners tellende Ptuj staat een kasteel. Dit is precies wat je verwacht van een historische stad. De rode daken van het bouwwerk en de huizen in het stadje steken fel af tegen de groene oevers van de Drava, waar tussen het gras vrolijke veldbloemen groeien. De straten in het centrum zijn ingelegd met mooie vierkante steentjes. Centraal ligt het gezellige stadspleintje. 

Ptuj aan de Drava
Langzaam stroomt het water van de Drava aan Ptuj voorbij (foto: Andrej Tarfila / Slovenia.info)

Het is tegenwoordig moeilijk voor te stellen, maar ooit was Ptuj een enorme stad. In het jaar 450 leven er maar liefst 40.000 inwoners. Voor die tijd een reusachtig aantal. Maar door de eeuwen heen is het belang van de stad verminderd en trokken de bewoners weg. 

De geschiedenis van Ptuj gaat terug tot aan de nieuwe steentijd, die zo’n 11.000 jaar voor Christus begon. Maar ten tijde van de Romeinen stijgt het belang. De stad Petoviona, zoals de Romeinen het noemen, ligt aan een belangrijke handelsroute tussen Zagreb en Maribor. In eerste instantie plaatsen de Romeinen hier een miltaire post. Maar met de groei van het Romeinse Rijk ontwikkelt ook de stad zich. In de 1e eeuw krijgt Ptuj stadsrechten. 

Met het instorten van het Romeinse Rijk krijgt Ptuj telkens nieuwe heersers. Eerst zijn het de Goten, dan keren de Romeinen nog een keer terug, waarna zij plaatsmaken voor achtereenvolgens de Franken, Longobarden en Slaven. Pas vanaf het eind van de 9e eeuw keert de rust terug, als de stad wordt toebedeeld aan de bisschop van Salzburg. 

Slovenski Trg Ptuj
Het gezellige plein SLovenski Trg in het hart van de stad (foto: Andrej Tarfila / Slovenia.info)

Carnaval in Ptuj

Tegenwoordig staat Ptuj bekend als de carnavalsstad van Slovenië. Jaarlijks trekken zo’n 100.000 mensen in februari naar het feest dat Kurentovanje wordt genoemd. De drukste dagen zijn tijdens de parade op zaterdag en zondag.

Tijdens carnaval in Ptuj trekken vele traditioneel verklede mensen door de straten. Zij zien eruit als demonen die uit de bergen komen. Een schapenvacht met lange manen wordt gecompleteerd met de mooiste maskers in de vorm van een beer, duivel of oud mannetje.

Kurentovanje is ontstaan als een feest om de winter weg te jagen en dat is nog steeds goed te zien aan de kostuums. Maar de winter wegjagen is tegenwoordig bijzaak. Carnaval in Ptuj is een feest geworden dat je ooit eens zou moeten meemaken. Hoe bijzonder het is blijkt wel uit dat Lonely Planet het carnaval van Ptiuj tot de tien carnavals rekent die je ooit zou moeten hebben gezien.

Carnaval in Ptuj
Tijdens carnaval verkleden deelnemers zich als duivels om de winter weg te jagen (foto: Marko Pigac, archive Zavod za turizem Ptuj / Slovenia.info)

Bezienswaardigheden in Ptuj

Ptuj is een mooi stadje om doorheen te wandelen. De charmante smalle straatjes, de pleintjes en de terrasjes. Proef de lokale wijnen of ga ontspannen bij de plaatselijke thermen. 

Historische binnenstad

Met aan de rand het oude stadhuis en de Sint Joriskerk is het Slovenski Triglav een schitterend pleintje in het hart van Ptuj. De toren op het stadhuis werd in de middeleeuwen gebouwd ter verdediging. Later is het omgebouwd tot klokkentoren.

Rondom het Slovenski Triglav plein ligt een netwerk van historische smalle straatjes met mooie panden, waar je heerlijk kunt struinen. Het is eigenlijk een groot monument, dat nog helemaal middeleeuws aandoet.

Binnenstad Ptuj
De mooie historische binnenstad (foto: Jošt Gantar / Slovenia.info)

Romeins overblijfsel: Orpheus monument

Als je op het Slovenski Triglavplein staat, kun je er niet omheen: het Orpheus monument. Deze 5 meter hoge Romeinse monoliet werd in de 2e eeuw ter nagedachtenis van burgemeester Marcus Valerius Verus opgericht.

Eeuwen later staat het monument nog exact op dezelfde plek. Niet zo gek, de marmeren steen weegt maar liefst 7 ton! Het is de grootste grafzerk in de Romeinse provincie Pannonië. Op de steen staan afbeeldingen uit de mythe van Orpheus.

In de middeleeuwen krijgt de steen een andere betekenis. De heersers van toen gebruiken het als schandpaal.

Ben je nieuwsgierig naar de Ptuj in de Romeinse tijd? Maak een tijdreis tijdens een Romeinse tour.

Orpheus monument
Het Romeinse Orpheus monument (foto: Mankica Kranjec, archive Zavod za turizem Ptuj / Slovenia.info)

Stadstoren

Als je van het Orpheus monument naar boven kijkt, kijk je regelrecht tegen de stadstoren aan. Het is een van de vele monumenten in de stad, gebouwd in 1376.

Opvallend is dat de toren slechts drie klokken heeft. Aan de zijde van het kasteel ontbreekt er een. Dat is een besluit van de inwoners van Ptuj geweest. Zij waren boos dat de kasteelheren niet wilden meebetalen aan de klokken. Voor straf mochten zij er ook niet op kijken.

Stadstoren
De stadstoren (foto: Alex Štokelj, arhiv Invida d.o.o. / Slovenia.info)

Sint Joris kerk

De stadstoren is onderdeel van de St Joris kerk. Deze fotogenieke kerk stamt uit de 12e eeuw. Door de eeuwen heen is het regelmatig uitgebreid, waardoor er verschillende bouwstijlen zijn te zien.

Kasteel van Ptuj

Boven het prachtige middeleeuwse centrum torent het kasteel van Ptuj uit. Het is een van de mooiste kastelen van Slovenië. In het begin van de 12e eeuw wordt het  gebouwd als bescherming tegen de Hongaren. In de 17e eeuw krijgt het zijn huidige barokke uiterlijk.

Het kasteel verdient een bezoek, alleen al vanwege het geweldige uitzicht. Maar bezoek ook zeker het Regionaal Museum van Ptuj Ormož, dat hier is gevestigd. De barokke en gotische kunstcollectie behoort tot de mooiste van Slovenië.

De kamers van het kasteel van Ptuj zijn beneden nog historische ingericht. Ook zijn er ruimtes met historische wapens en muziekinstrumenten. Bovendien heeft het een collectie historische carnavalskostuums.

Kasteel van Ptuj
Het kasteel van Ptuj (foto: Jošt Gantar / Slovenia.info)

Dominicanenklooster

Aan de rand van de oude stad bevindt zich het Dominicanenklooster, dat onderdeel is van de stadsmuur. Het klooster werd in 1230 gesticht, maar in de 15e eeuw kreeg het zijn huidige vorm. Aan de oostkant van het klooster zijn nog glas-in-loodramen te zien uit de 13e eeuw en muurschilderingen uit de 14e eeuw.

In 1785 werd het klooster opgeheven, maar het heeft nog altijd zijn prachtige middeleeuwse uitstraling. In het gebouw is een archeologisch museum gevestigd. Daarnaast worden in het gerenoveerde klooster vele culturele evenementen gehouden.

Oudste wijnkelder

Sloveense wijnen behoren tot de beste van de wereld, zo wordt gezegd. Helaas, de Slovenen drinken hun eigen wijn vooral zelf op. Maar nu je toch in Ptuj bent, het hart van de wijnstreek, zou je het echt moeten proberen. Bijvoorbeeld in de oudste wijnkelder in de stad. Daarvoor moet je naar Ptuj Wine Cellar bij het Minorietenklooster.

Onder dit klooster aan de rand van de oude stad wordt in 1239 een wijnkelder aangelegd. Tegenwoordig is het eigendom van Pullus, de bekendste Sloveense wijnmaker. Van binnen is het precies zoals je van een historische wijnkelder mag verwachten. Hier liggen de mooiste houten vaten op je te wachten. Het paradepaardje is de Zlata Trta (gouden wijnstok), de oudste Sloveense wijn ter wereld uit 1917.

In de Ptuj Wine Cellar kun je een rondleiding boeken en wijnen proeven.

Oudste wijnkelder
In de oudste wijnkelder ligt zelfs een fles uit 1917 (foto: Mankica Kranjec, archive Zavod za turizem Ptuj / Slovenia.info)

Ontspannen in Terme Ptuj

Aan de andere kant van de rivier de Drava ligt Terme Ptuj. Het therapeutische water komt van 1.100 meter diepte en is vooral goed voor de behandeling van spierblessures en voor de ademhaling.

Daarnaast vind je bij Terme Ptuj een groot waterpark met verschillende zwembaden, waaronder een golfslagbad, en waterglijbanen. Terwijl jij geniet van een massage vermaken de kinderen zich hier.

Terme Ptuj

Overnachten in Ptuj

In en rondom Ptuj vind je tientallen hotels en appartementen. Overnacht voordelig in jeugdherberg Sonce of  kies voor het luxe Grand Hotel Primus.

Booking.com

Campings

Camping Terme Ptuj is de camping bij Ptuj. Het is een mooie middelgrote camping met staplaatsen en luxe stacaravans.

Bij de camping is een thermencomplex met waterpark. Kinderen gaan hier in de zwembaden en op de glijbanen 100 procent zeker genieten. Bovendien is er een animatieteam aanwezig dat ook gericht is op oudere kinderen.

Boek hier een staplaats of luxe caravan op:

Vakantiewoningen

In de omgeving van Ptuj zijn vele vakantiewoningen te huur. Van traditionele Sloveense vrijstaande huizen tot romantische berghutten.

Hier vind je het grootste aanbod aan vakantiewoningen in en om Ptuj:

Zoek je een vakantiewoning met privézwembad in Slovenië? Wij hebben 10 fantastische vakantiehuizen voor jou ontdekt.