Een vakantiewoning in Hohnstein, dat zochten wij voor onze vakantie in Saksisch Zwitserland. En we vonden er een in het midden van het kleine stadje: vakantiewoning Stern. Twee knusse appartementen met tuin van de familie Opitz. Overnachten blijkt in Saksisch Zwitserland, op de grens van Duitsland en Tsjechië, helemaal niet duur te zijn.

Vakantiewoning Stern in Hohnstein
Vakantiewoning Stern in Hohnstein (foto: eigen)

Dit jaar geen camping of hotel, maar een vakantiewoning. Waar Saksisch Zwitserland voor de meeste Nederlanders nog een vrij onbekend gebied is, is het ook best lastig om een leuke vakantie woning te vinden. Veel Duitse appartementhouders zijn lastig te vinden op internet. Maar via vrienden komen wij in contact met de familie Opitz.

Na een telefoontje is het geregeld. Het wordt een weekje vakantie in hun vakantiewoning in Hohnstein. Niks geen gedoe met allemaal mailtjes, een afspraak is een afspraak. Fantastisch dat dat op deze wijze kan.

Keuken
In de keuken kun je prima met drie personen eten (foto: eigen)

Inrichting van het appartement

De vakantiewoning is alles wat je van een appartement mag verwachten. Een ruime zitkeuken met een tafel waar je met drie personen aan kunt zitten. De keuken heeft een koelkast, een elektrische kookplaat voor vier pannen en een wasbak. Daarnaast staat er nog een hoekbank met een klein tafeltje en hangt er een flatscreen tv.

Naast de keuken is er een ruime slaapkamer met een tweepersoons bed en een extra eenpersoons bed. Via de slaapkamer kun je op het ruime balkon komen, waar je ’s ochtends heerlijk in de zon kunt zitten.

Tot slot is er nog een kleine badkamer. Hierin een douchecabine, een toilet en een wastafel. Alles wat je nodig hebt. En dat geldt eigenlijk voor de hele vakantiewoning. Bovendien is de familie Opitz bijzonder vriendelijk. Het enige (zeer kleine) nadeel? In de onderste woning kun je een beetje last hebben van eventuele bovenburen, als zij iets te enthousiast door hun woning stampen.

Slaapkamer
De ruime slaapkamer in vakantiewoning Stern (foto: eigen)

Grote tuin met barbecue

Het grote voordeel van de vakantiewoning van de familie Opitz is de grote tuin. Hier mag je als gast gebruik van maken. Bovendien is er voor de gasten een aparte barbecue, zodat je ook ’s avonds kunt grillen.

Boodschappen doen

Wil je boodschapen doen om zelf te koken? Naast de Burcht Hohnstein is een piepklein winkeltje waar ze elke ochtend vers brood verkopen. Voor grote boodschappen kun je het snelste naar Bad Schandau gaan, dat een paar kilometer verderop ligt. In dit kuuroord zijn enkele grote supermarkten te vinden. Dit stadje is daarnaast het begin-/eindpunt van de Kirnitzschtalbahn, een tramlijn door het schitterende Kirnitzschtal.

Prijs

Waar een hotel al snel 70 euro per nacht kost, is overnachten in vakantiewoning Stern geen dure bezigheid. Aan het eind van de week, na 7 nachten, moeten we 319 euro betalen.

Tuin vakantiewoning
Vanaf het balkon heb je uitzicht op de grote tuin, waar je ook gebruik van mag maken (foto: eigen)

Vakantiewoningen in Hohnstein

Eerlijk, het was even zoeken naar een vakantiewoning voor onze vakantie. Vreemd, concludeerden we na onze trip. Elke dorpje of stadje in Saksisch Zwitserland, zoals Hohnstein, puilt uit van de vakantieappartementen. Ze zijn alleen niet goed te vinden op internet, tenminste niet voor Nederlanders. Dat zal er alles mee te maken hebben dat het gebied nog niet bepaald bekend is bij ons.

Zoek je een vakantiewoning in Hohnstein? Hier staan ze allemaal op een rij. De kans is echter groot dat je in het Duits zult moeten regelen dat je hier kunt overnachten. Je kunt het jezelf ook makkelijk maken door een woning, appartement of hotel te boeken via Belvilla.

Burcht Hohnstein
Onder andere in de burcht van Hohnstein kun je overnachten (foto: eigen)
Topbestemming: Saksisch Zwitserland

Een bezoek aan Dresden en nationaal park Sächsische Schweiz stonden al lang op onze verlanglijst. Het natuurgebied ligt in een middelgebergte met toppen tot zo’n 550 meter. Vrij laag, maar dankzij de talloze zandstenen rotswanden, de haarspeldbochten en de vele kastelen heb je echt het gevoel in de bergen te zijn. Een beetje zoals Luxemburg, maar achter Dresden liggen de bergen nog dichter op elkaar. Je krijgt er het gevoel in de Alpen te zijn, op slechts 7,5 uur rijden van Utrecht.

Met 1.200 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden is Saksisch Zwitserland een paradijs voor wandelaars. Vanuit het naastgelegen Rathewalde wandel je bijvoorbeeld zo naar de wereldberoemde Bastei. Een andere must see is bijna 800 jaar oude Vesting Königstein. Nooit werd dit fort veroverd, door geen enkel leger. Tegenwoordig zijn er verschillende leuke exposities over de geschiedenis te zien.

Maar ook de liefhebbers van mooie steden komen hier zeker aan hun trekken. Op zo’n 45 minuten rijden ligt de schitterende stad Dresden, ook wel het Florence aan de Elbe genoemd. Hier kun je onder meer het leuke DDR museum Die Welt der DDR bezoeken op en regenachtige dag. Daarnaast heb je historische stadjes als Pirna, Bautzen en Görlitz. En Hohnstein mag er zelf ook zijn!

Wil je iets lezen of kijken in deze vakantiewoning in Honnstein over het voormalige Oost-Duitsland? Wij hebben de beste films, series en boeken over de DDR op een rij gezet.

Wat is er in Hohnstein te doen?

Hoewel het maar een klein stadje is, is er best het een en ander te beleven in Hohnstein. Zo kun je de Burcht Hohnstein bezoeken, het kasteeltje dat boven de stad uit torent. Hier vind je onder meer een museum dat over de geschiedenis vertelt. Daarnaast heeft het stadje een openlucht zwembad en de komt de achtdaagse wandelroute Malerweg er doorheen.