Search

Contact

Inhoudsopgave

Transfăgărășan

Rondreis Roemenië: in 15 dagen de mooiste plekken

Inhoudsopgave

Frank Andringa

Frank Andringa

Prachtige steden, onontdekte natuurgebieden en indrukwekkende bergen. Roemenië heeft het allemaal. Ilze en Frank maakten een rondreis Roemenië. Geïnspireerd door Explorista trokken zij 15 dagen door het land van Dracula, de Transfăgărășan en het Parijs van het Oosten.

De prijs? Zo’n 2.000 euro voor twee personen. Lang niet gek! 15 dagen vakantie, vliegtickets, een auto huren, hotels, ontbijt, lunch diner, benzine en de entree bij sommige bezienswaardigheden. Dat is het grote voordeel van een rondreis Roemenië. Maar het belangrijkste: het land is schitterend en de mensen ongelofelijk vriendelijk. Dit is het verhaal van een roadtrip van zo’n 1.500 kilometer door een van de verrassendste landen van Oost-Europa.

Rondreis Roemenië
Paard en wagen kom je nog veel tegen in Roemenië (foto: Ilze Beuving)

Goedkoop vliegen en een auto huren

De reis begint op het vliegveld in Keulen. Vanaf daar vliegen we naar Boekarest, een vlucht van 2 uur en 45 minuten. Op Henri Coanda Airport wacht bij Sunny Cars een auto op ons, waarmee we twee weken gaan rondtoeren.

Dag 1: Rondreis Roemenië start in Boekarest

Onze rondreis Roemenië start in Boekarest. De hoofdstad wordt liefkozend het Parijs van het Oosten genoemd, vanwege de vele art deco gebouwen. Omdat we hier maar kort zijn, moeten we onze tijd goed besteden. In de stad zijn verschillende free walking tours, of je kunt kiezen voor een privégids.

Een absolute must see is het parlementsgebouw. Let op: een bezoek hieraan moet je vooraf reserveren. Het Paleis van het Volk, zoals het tijdens het communisme werd genoemd, is het grootste gebouw van Europa. De communistische dictator Nicolae Ceaușescu liet vanwege zijn grootsheidswaanzin er een complete woonwijk voor slopen. 12 verdiepingen hoog is het bouwwerk en het gaat 8 verdiepingen de grond in. Maar eerlijk is eerlijk, het is een schitterend gebouw.

In Boekarest verblijven we in hotel Capital Calea Victoriei.

Parlementesgebouw Boekarest
Het imposante parlementsgebouw in Boekarest (foto: Ilze Beuving)
Parlementsgebouw Boekarest
Zo kwamen wij op het parlementsgebouw aangereden (foto: Ilze Beuving)

Dag 2 en 3: Brasov en het kasteel van Dracula

Vanuit Boekarest reizen we na 1 nacht naar Brasov, dat ruim 180 kilometer verderop ligt. Daarvoor moeten we door het schitterende Bucegigegebergte heen. Een route van zo’n 2,5 uur rijden. Onderweg worden we op mooie plaatjes getrakteerd.

Rondreis Roemenië - Bucegigegebergte
Het schitterende Bucegigegebergte (foto: Ilze Beuving)
Rondreis RoemeniË
Paarden in het Bucegigegebergte (foto: Ilze Beuving)
Rondreis Roemenie: Bucegigegebergte
Rotsen in het Bucegugegebergte (foto: Ilze Beuving)

Brasov is een historische stad, gesticht door Teutonische ridders aan het begin van de 13e eeuw, en ligt aan de voet van de zuidelijke Karpaten. Het staat bekend om zijn mooie Raadhuisplein, waar een historisch gemeentehuis staat. Ook kent het een van de smalste straatjes van Europa.

Om de stad te leren kennen, doen we een stadstour. En ja, Brasov is schitterend. Na de tour bezoeken we Kasteel Peleş. De Roemeense koning Carol I liet het 1875 en 1883 bouwen als zomerpaleis van de koninklijke familie. Het telt meer dan 160 schitterende kamers. Sinds de communistische tijd is het een museum, hoewel de oud-koning van Roemenië Michaël I er in 2008 weer zijn intrek in nam. In 2017 overleed hij.

Kasteel Peles
Kasteel Peles is het voormalige zomerverblijf van de koning van Roemenië (foto: Flickr/Espino Family)

Kasteel Bran: het huis van Dracula

Wanneer je in Brasov bent tijdens je rondreis Roemenië, dan moet je een uitstapje maken naar kasteel Bran. Dat doen we tijdens dag 2. Dit was het huis van Dracula. Tenminste, in de boeken van Bram Stoker.

Maar of Dracula hier nu gewoond heeft of niet, het maakt niets uit voor de magie die hier hangt. Het is een kasteel zoals een kasteel hoort te zijn. Indrukwekkende muren, hoge torens en bovenop een heuvel gebouwd. Wanneer je binnenkomt, is het net alsof het nog bewoond wordt. De kamers zijn ingericht, er hangen wapens aan de muur en bedden zijn opgemaakt.

Kasteel Bran
Kasteel Bran, het kasteel van Dracula (foto: Ilze Beuving)
Rondreis Roemenie - Kasteel Bran
Kasteel Bran ziet er ook van binnen schitterend uit (foto: Ilze Beuving)

Terug naar Brasov. Tijd om nog wat rond te slenteren door de oude stad. En die is schitterend. We bewonderen de Zwarte Kerk en wandelen door een van de smalste straatjes van Europa, de Strada Sforii. En dan pakken we ook nog even de kabelbaan naar de top van de Tampa Mountain, waar Brasov min of meer omheen is gebouwd. Wat opvalt zijn de talloze rode daken in de stad. Mooi.

Vind het beste hotel in Brasov voor de beste prijs.

Rondreis Roemenie - Brasov
Het uitzicht over Brasov vanaf de Turnul Sfatalui (foto: Ilze Beuving)
Kabelbaan Brasov
Met de kabelbaan gaan we vanuit Brasov naar boven (foto: Ilze Beuving)
Brasov
De prachtige binnenstad van Brasov (foto: Ilze Beuving)
Brasov Raadhuisplein
Het Raadhuisplein in het hart van Brasov (foto: Ilze Beuving)
Raadhuis Brasov
Tegenwoordig is het voormalige Raadhuis een museum over de stad (foto: Ilze Beuving)

Vorige
Volgende

Dag 4: Beren kijken en slingeren naar Curtea de Agres

Na twee nachten Brasov gaat onze rondreis Roemenië door naar Curtea de Agres. Een route van 177 kilometer. Een plan voor dit stadje hebben we niet. Daarom stoppen we niet ver buiten Brasov al om het Libearty Bear Sanctuary te bezoeken. Dit is sinds 2005 een opvangtehuis voor beren die zijn gered uit handen van de mens. Er leven meer dan 100 beren die in het verleden in barre omstandigheden leefden bij mensen thuis, in dierentuinen of moesten optreden in het circus.

De beren in het Zarnesti Bear Sanctuary hebben grote natuurlijke ruimtes waar ze samen kunnen rondlopen, spelen en eten. Ze zien er tevreden uit. En wat moois is, de organisatie achter dit opvanghuis ziet het niet als een dierentuin. Er zijn beperkte openingstijden en verschillende regels waar bezoekers zich aan moeten houden.

Libeart Bear Sanctuary - Rondreis Roemenie
In het Libeart Bear Sanctuary hebben de beren weer een leven (foto: Ilze Beuving)

Transfăgărășan: de mooiste weg ter wereld

We stappen weer in de auto en stoppen bij Bascov voor de lunch. Hier loopt de weg DN7C langs, beter bekend als de Transfăgărășan. Deze weg, dwars door het Făgărașgebergte, is door de mannen van het tv-programma Top Gear uitgeroepen tot de mooiste weg ter wereld.

En daar is geen woord aan gelogen! Wat slingert deze weg geweldig door de bergen. Onderweg word je op de mooiste uitzichten getrakteerd. Een nadeel, we zijn niet de enigen op de weg. Af en toe is het file rijden. Maar dat hebben we er graag voor over om in Curtea de Agres aan te komen.

In Curte de Agres verblijven we in hotel Casa Domeasca.

Transfăgărășan
De Transfăgărășan wordt gezien als de mooiste weg ter wereld (foto: Ilze Beuving)

Dag 5: Slingeren over de Transfăgărășan

We hebben nog lang geen genoeg van de Transfăgărășan. En dat is maar goed ook. Vandaag rijden we verder naar Sibiu. En een groot deel van de route gaat opnieuw over de DN7C. Dachten we al mooie stukken te hebben gezien, na Curtea de Agres wordt het alleen maar mooier en bergachtiger. We bereiken hoogtes tot boven de 2.000 meter.

Het is zo’n 3,5 uur en 189 kilometer rijden over de Transfăgărășan naar Sibiu. Dit is een oude Duitse stad in Roemenië. Veel Duitsers wonen er echter niet meer. Maar met kerst komen de Duitse tradities weer tot leven tijdens de Kerstmarkt Sibiu, een van de leukste kerstmarkten in Oost-Europa.

Bridge of Lies - Sibiu - Rondreis Roemenië
The Bridge of Lies in Sibiu (foto: Ilze Beuving)

Helaas het is geen kerst, maar hartje zomer. Gelukkig heeft Sibiu nog genoeg ander moois te bieden. De binnenstad is bijvoorbeeld een plaatje met als een van de hoogtepunten de Raadhuistoren. In 2007 was Sibiu culturele hoofdstad van Europa, reden genoeg om hem helemaal te renoveren. Leuke trekpleisters zijn de Bridge of Lies en het ASTRA National Museum, een openluchtmuseum waarin je kunt zien hoe de Roemenen eeuwenlang leefden.

Wij overnachten in hotel Vila Bohemia.

Rondreis Roemenië - Sibiu
De raadhuistoren in Sibiu (foto: Ilze Beuving)
Rondreis Roemenië - Sibiu
Mooie straatjes in Sibiu (foto: Ilze Beuving)
Rondreis Roemenie - Sibiu
(foto: Ilze Beuving)

Dag 6: Via koninklijk Viscri naar kleurrijk Sighisoara

Onze tocht gaat verder naar nog zo’n Duits stadje in Roemenië, Sighisoara. Dit ligt zo’n anderhalf uur rijden van Sibiu. Onderweg doen we eerst een ander plaatsje, na een tip van enkele inwoners van Sibiu. We stoppen in Viscri. Prins Charles heeft hier een woning en bezoekt het dorp jaarlijks. En dat is niet zonder reden. Wat een heerlijke plek!

Viscri staat bekend vanwege de mooie witte huisjes, maar meer nog vanwege de versterkte kerk. Bovenop een heuvel staat hij, uitkijkend over het land. Eerlijk gezegd heeft het meer weg van een kasteel. Het uitzicht is er prachtig. Ga je de kerk naar binnen, dan ga je enkele eeuwen terug in de tijd. Zo moeten kerken eruit hebben gezien in de middeleeuwen. Het is niet eens zo zeer de schoonheid die ons betovert, wel de verweerde inrichting.

Kerk Viscri is gebouwd als een fort
De kerk van Viscri is gebouwd als een fort (foto: Ilze Beuving)
ROndreis Roemenie kerk Viscri
De historische kerk in Viscri (foto: Ilze Beuving)
UItzicht Viscri
Het uitzicht over Viscri vanuit de historsische kerk (foto: Ilze Beuving)

Als we weer buiten zijn, staat daar geen paard en wagen, maar onze huurauto. Gelukkig maar, want we moeten door naar Sighisoara. Deze middeleeuwse stad heeft allemaal heel mooie gekleurde huisjes. Een vrolijke boel! Ze zeggen dat deze vestingstad de mooiste middeleeuwse stad van Europa is. En mooi is het hier zeker!

Rondreis Roemenie- Sighisoara
Het uitzicht over Sighisoara (foto: Ilze Beuving)

Ook is het de geboorteplaats van graaf Vlad Dracula. Hij werd geboren in een woning aan het Citadel Plein, dat tegenwoordig een museum over hem is. Vlakbij staat de klokkentoren van Sighisoara, een prachtig middeleeuws bouwwerk. Klim naar boven en trakteer jezelf op een geweldig uitzicht over de stad.

Een heel andere klim is de Scholierentrap. Deze overdekte houten voetgangerstrap uit 1642 telt 175 treden en brengt scholieren naar de Duitse school. Voor toeristen is het de route naar de Bergkerk, die naast de school staat.

In Sighisoara verbleven wij in hotel Claudiu.

Gekleurde straatjes Sighisoara
Vrolijk gekleurde huisjes in Sighisoara (foto: Ilze Beuving)
Klokkentoren Sighisoara
De klokkentoren in Sighisoara (foto: Ilze Beuving)
ROndreis Roemenie - KLokkentoren Sighisoara
Klokkentoren in Sighisoara (foto: Ilze Beuving)
Geboortehuis Dracula Sighisoara
Het geboortehuis van graaf Vlad Dracula (foto: Ilze Beuving)
Scholierentrap Sighisoara
De scholierentrap telt 175 treden (foto: Ilze Beuving)

Dag 7 en 8: Lacu Rosu en de Bicaz Kloof

We trekken verder naar Lacu Rosu. Een flinke trip van 188 kilometer. Trek daar maar 3,5 uur rijden voor uit. Maar de route is geweldig.

Lacu Rosu, de naam zegt het al, is het Rode Meer. Er zit veel ijzer in het water en dat zorgt voor een rode gloed in het water. Nou ja, rood… Zo rood is het water niet. Maar de omgeving is er prachtig.

Lacu Rosa
Lacu Rosa ligt prachtig in de bergen (foto: Ilze Beuving)
Rondreis Roemenie - Lacu Rosa
Het meer heeft een rode gloed (foto: Ilze Beuving)
Lacu Rosa omgeving
De prachtige omgeving van het Lacu Rosa (foto: Ilze Beuving)
Lacu Rosa
Lacu Rosa (foto: Ilze Beuving)

Even verderop ligt de Bicaz Kloof. De weg met al zijn haarspeldbochten er naar toe is al een traktatie, de kloof is adembenemend. 5 kilometer lang rij je tussen de rotswanden door, waar talloze grotten in verstopt zitten. Tot 300 meter hoog zijn de wanden! Grappig zijn de kleine winkeltjes bij de kloof, met allemaal leuke souvenirs.

Op onze tweede dag staat er meer natuur op het programma. Wilde dieren spotten in het Parcul National Muntii Rodnei. Dit nationale park is 3300 hectare groot en hier leven onder andere beren en wolven. Helaas, wij zien ze niet. Maar de natuur is er prachtig.

We overnachten in Hotel Astoria in Gheorgheni.

Bicaz Kloof
De wanden van de imposante Bicaz kloof zijn tot 300 meter hoog (foto: Ilze Beuving)
Rondreis Roemenië
Met de auto door de Bicaz kloof (foto: Ilze Beuving)

Dag 9: Tussenstop aan de Donau

Na bijna een week in het binnenland van Roemenië te zijn geweest, trekken we nu richting de kust. Een flinke rit. Daarom kiezen we ervoor om te overnachten in Galati, in hotel Kreta. Galati is een havenstad aan de Donau. En daarmee is eigenlijk alles wel gezegd.

Rondreis Roemenie, streetbeeld
In Roemenië zijn paard en wagen nog gangbaar in de straten (foto: Ilze Beuving)

Dag 10 t/m 13: Het strand van Mamaia

Het is tijd om te ontspannen tijdens onze rondreis Roemenië en daarom rijden we door naar Mamaia. Deze badplaats aan de Zwarte Zee wordt wel het Benidorm van Roemenië genoemd. Het ligt op een 300 meter smalle strook grond in de zee.

De zandstranden zijn er verrassend mooi. Tegelijkertijd is het stadje net een kermis. Er is een kabelbaan, springkussens, een waterpark en discotheken, alles wat je aan de Spaanse Costa’s ook kunt vinden. De oude hotels doen Oostblokachtig aan en de nieuwe zijn verschrikkelijk duur.

Nee, voor het vermaak hoef je niet naar Mamaia. Maar het is een prima plek om enkele dagen heerlijk aan het strand te liggen. Bovendien zijn er vele restaurantjes. Wij kiezen ervoor te overnachten in AirBnB Alezzi Sea View.

- Mamaia strand
De stranden van Mamaia zijn populair n in de zomermaanden (foto: Flickr/ Mihaj Bojin)

Dag 14: De cirkel is rond

Na drie dagen strand keren we uitgerust terug naar het startpunt van onze reis, Boekarest. Een vlotte tocht over een afstand van 228 kilometer. Nog een keer scharrelen we een middag rond in de prachtige hoofdstad. ’s Nachts overnachten we in het Transilvania Family Hotel.

Dag 15: Rondreis Roemenië ten einde

Na 14 dagen rondreizen, zit onze rondreis Roemenië erop. Op de kilometerteller staat ruim 1.500 kilometer. We hebben in totaal zo’n 24 uur in de auto gezeten. Roemenië is prachtig. De natuur is er geweldig, er zijn prachtige steden en er is echt genoeg te doen voor toeristen zoals wij. De armoede die je onderweg tegenkomt is daarentegen op sommige plekken  schrijnend.

Ze zeggen wel eens dat je overal ter wereld Nederlanders tegenkomt en dat is helemaal waar. Maar veel zijn het er niet geweest, tijdens onze rondreis Roemenië. Dit prachtige land aan de Zwarte Zee is nog onontdekt.

Compleet georganiseerde rondreis

Heb je zin om een rondreis Roemenië te maken, maar wil je niet alles zelf regelen? Reisorganisatie Tui biedt een 8-daagse groepsreis aan vanaf 476 euro, inclusief vliegreis. Of maak een 12-daagse groepsreis door historische Bulgarije en Roemenië.

Lees ook: 10 redenen voor een vakantie in Oost-Europa

Meer vakanties

v.a. €561.00 p.p.
Albanië
Durrës
- Golem
v.a. €800.00 p.p.
Albanië
Durrës
- Golem
v.a. €411.00 p.p.
Albanië
Durrës
- Durrës

Inspiratie