Indrukwekkend steken ze boven de bomen uit, middenin het Boheems Paradijs. De rotsen van Prachov zijn als een stad vol wolkenkrabbers. Wandel over de vele paden, ga op je zij door smalle spleten tussen de rotsen door en klauter over de rotstrappetjes. Maar vooral, geniet van dit wonderlijke stuk natuur.

De rotsen van Prachov in Tsjechië worden wel het icoon van het Boheems Paradijs genoemd. Terecht. Ineens steken ze daar vanuit de grond omhoog, rotsen met rechte wanden. Alsof de aarde hier slagtanden heeft gekregen. Niet van ivoor, maar van zandsteen.

Actrice Renée Fokker, die hier tijdens het seizoen 2021 van Wie is de Mol hier voor het eerst komt, maakt een vergelijking met het landschap van Lord of the Rings. Daarin heeft ze gelijk. Dit natuurverschijnsel is bizar. Het heeft iets magisch. Maar gelegen in een bos, heeft het ook een vriendelijke uitstraling.

Lees ook: In de voetsporen van Wie is de Mol 2021 – Tsjechië

Rotsen van Prachov
De rotsen steken boven de bomen uit (foto: Gerald Blondy)

Het Tsjechische land rondom Jicin is glooiend en vol akkers. Iets ten noordwesten, bij het plaatsje Prachov, beginnen de bossen van het Boheems Paradijs. De landelijke omgeving maakt plaats voor bossen. Van een afstandje zie je de eerste indrukwekkende rotsformaties al staan. Dit is het teken om een parkeerplaats op te zoeken en de auto te verruilen voor de wandelschoenen.

Want wandelen, dat kan hier perfect. Het Boheems Paradijs stikt van de mooie wandelroutes. Het toppunt daarvan vind je bij de Prachov rotsen. Hoewel het gebied niet eens zo groot is, zijn er hier vele wandelroutes, allemaal keurig aangegeven met vlaggetjes geschilderd op rotsen en bomen.

De paden door het bos maken plaats voor rotspaadjes die je leiden langs de tot 40 meter hoge rots torens. Ze sturen je door spleten die nog geen meter breed zijn en sturen je trappetjes op richting de toppen aan de rand van deze rotsstad. Hier heb je een schitterend uitzicht over dit unieke natuurfenomeen.

Rotsen van Prachov
De rotsen van boven bekeken (foto: Archiv KHK)

Klauterparadijs voor kinderen

Toen ik 12 jaar oud was, kwam ik hier voor de eerste keer. Wandelen met je ouders is op die leeftijd niet je grootste hobby. Maar wat was het toen al genieten. Hier kun je je uitleven als kind. Lekker klauteren op de rotsen, haast kruipen door natuurlijke tunnels en je verbazen over de smalle spleten waar paadjes tussendoor gaan. Past mijn buurvrouw hier wel tussendoor?  😉

De rotsformaties hebben zoveel indruk op me gemaakt, dat ik altijd eens wilde terugkeren. Ruim 15 jaar later heb ik die belofte naar mezelf ingelost. De indrukken zijn na al die jaren weinig anders. Behalve dat je als volwassene nog meer valt voor het natuurschoon.

wandelpaden tussen de rotsen
Wandelpaden tussen de rotsen (foto: jarko7 from Pixabay)

Klimparadijs voor bergbeklimmers

Hoewel de rotsen hooguit 40 meter hoog zijn, is het een paradijs voor bergbeklimmers. De loodrechte wanden vormen een uitdagende klim voor hen. Als spinnen bewegen zij zich over de muren langzaam omhoog. Een prachtig gezicht.

Hoogtepunten bij de rotsen van Prachov

Het mooiste is om de Prachov rotsen van boven te bekijken. Daarvoor kun je naar het uitzichtpunt Vyhlídka Českého ráje toe. Hier wordt je getrakteerd op een geweldig uitzicht over het Boheems Paradijs en deze natuurwonderen.

Hoe imposant de rotsen zijn, ervaar je in de Americká sluj. Ooit is hier een rotsblok tegen de wand van een andere pilaar gevallen. Tegenwoordig vormt het een natuurlijke tunnel, waarbij je een indruk krijgt van de dikte van deze enorme rotsen.

Of bewandel de Císařská chodba, de keizerlijke gang. Een trap leidt je tussen twee muren aan rotsen door naar boven. Assepoester had hier zo maar haar muiltje kunnen verliezen.

Pad door tussen de Prachov rotsen
Keurig aangelegde wandelpaden tussen de rotsen door (foto: Flickr/Ján Sokoly)

Mooie wandelroutes

Heb je de tijd en wil een lange route wandelen? Kies voor de Velký okruh. Deze wandelroute leidt je langs de mooiste plekken, dwars tussen de rotswanden door.

Ben je met kleine kinderen of wil je minder ver lopen? De twee kilometer lange Malý okruh is ook prachtig. Je komt onder meer over de keizerlijke gang Císařská chodba en langs twee uitzichtpunten

Waar liggen de Prachov rotsen?

De Prachov rotsen liggen in het noorden van Tsjechië, tussen Turnov en Jicin, in het natuurgebied Boheems Paradijs. Dit staat bekend als een van de mooiste natuurgebieden van het land. Verwar het niet met het natuurgebied Boheems Zwitserland. Dit ligt op de grens met Duitsland, in het verlengde van Saksisch Zwitserland. Ook een aanrader 😊!

Vakantiewoningen bij de rotsen van Prachov

Op 10 tot 40 minuten rijden van de rotsen van Prachov ligt het nationaal park Krkonoše. In en rondom het park worden op Belvilla verschillende vakantiehuizen aangeboden, sommige zelfs met zwembad. Of kies voor een appartement of hotel in Jicin.

Camping 2000

Vlakbij Liberec, op 40 minuten rijden van de rotsen van Prachov, ligt Camping 2000. Dit is een van de beste campings in Tsjechië en heeft een Nederlandse beheerder.