Eeuwenoude schilderachtige huisjes staan op een schiereiland in de Adriatische Zee. Dit is Rovinj, ook wel Rovingo genoemd, een van de mooiste steden van Istrië en heel Kroatië. In de smalle straatjes lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

Rovinj is een uniek eeuwenoud havenstadje aan de Kroatische kust. Het is romantisch, schilderachtig, knus, kleurrijk en ademt een Mediterrane sfeer. Op het ronde schiereiland kun je heerlijk ronddwalen door de smalle straatjes met kinderkopjes. Overal zie je kleurrijke huizen, groene begroeiing en schattige doorkijkjes: hier word je gelukkig van!

Overal zie je trappetjes, potten met bloeiende planten, houten luiken en balkonnetjes. Neem plaats op een terrasje en pas je aan het Mediterrane tempo aan; kijkend naar de mensen om je heen en genietend van de zon en een drankje. Het schiereiland wordt omringd door water, dus kun je lekker op een rots gaan zitten pootjebaden, plaatsnemen in een bootje voor een vaartochtje of een duik nemen in het kristalheldere water. Rovinj is net een tot leven gekomen ansichtkaart: sprookjesachtig en kneuterig mooi!

Rovinj kent een eeuwenlange geschiedenis en dat is te zien! Oorspronkelijk was het een eiland, waar nog voor onze jaartelling een nederzetting werd gesticht. Sinds 129 v.C. werd het onderdeel van het Romeinse Rijk. Daarna veranderde het regelmatig van machthebber.

Doordat Rovinj een eiland was, bleven de Germaanse stammen en later de Slavische Kroaten en Slovenen op het vasteland op afstand. Maar in de 8e eeuw gingen de kuststeden een verbond aan met de Venetianen en dat hield zo’n 1000 jaar stand, tot 1797. Vandaar dat in de stad naast Kroatisch ook Italiaans wordt gesproken en de stad Rovigno wordt genoemd.

De Venetianen verbinden in 1763 kwam het eiland met het vasteland, waardoor Rovingo een schiereiland wordt. Maar de Venetinanen verdwijnen en maken plaats voor Oostenrijk-Hongarije, Napoleon, weer Oostenrijk-Hongarije, Italië, Joegoslavië en uiteindelijk Kroatië.

Historisch straatje in Rovinj
Het historische centrum bestaat uit talloze romantische smalle straatjes

9 bezienswaardigheden en activiteiten in Rovinj

Al die machthebbers lieten iets achter in Rovinj, waarbij de Venetiaanse invloeden het grootste zijn. Het maakt de stad tot een levend museum. Ben je op vakantie in Istrië, dan moet je deze stad bezoeken. Maar wat moet je doen als je er bent? Wij geven je 9 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en leukste activiteiten.

Oud straatje Rovinj
Kleurrijke straatjes in de oude binnenstad (foto: Haris Suljic on Unsplash)

Struinen door de historische stad

Maak een wandeling door het oude centrum van Rovinj en dwaal rond door de kronkelende straatjes. Je hoeft niet bang te zijn om te verdwalen, want zo groot het hier niet. Neem de tijd om lekker op een terrasje te gaan zitten en te genieten van het leven om je heen. Of duik een knus restaurantje in om je te laten verwennen met authentieke, lokale gerechten. Ontdek de kleurrijke gebouwen, oude kerken en natuurlijk het iconische straatje Grisia.

Als je over Grisia loopt, voel je die eeuwenoude sfeer. Het is een prachtig straatje met cascaden en kinderkopjes, dat je omhoog leidt, via rotsstenen trappen naar het plateau voor de St. Euphemia-kerk. Onderweg kom je langs diverse kunstwerken. Sinds augustus 1967 wordt er namelijk steeds kunst geëxposeerd, onder leiding van het Streekmuseum van Rovinj en met de plaatselijke kunstenaarskolonie. Ook bekende kunstenaars hebben er vaak werken gehangen.

Ontdek de bruisende haven en boulevard

Wat ook echt de moeite waard is, is om naar het strand en de haven te lopen en daar te gaan zitten. De sfeer is hier fantastisch en relaxt en het uitzicht op de zee is schitterend!

In de haven heerst een gezellige drukte; talloze bootjes en boten in het water en gezellige terrasjes en restaurantjes op het land. Strijk neer op een terras om het allemaal in je op te nemen, natuurlijk onder het genot van een koud drankje en een super verse vismaaltijd. Je kunt een bezoek aan de haven ook perfect combineren met een fantastische boottocht. Er zijn vele kantoortjes waar je een dagtochtje kunt boeken naar een nabij gelegen eiland of om dolfijnen te gaan spotten in de Adriatische Zee.

Natuurlijk ‘moet’ je ook flaneren over de boulevard en de pier. Je kunt er een ontspannen wandeling maken terwijl je geniet van de zon en een heerlijk briesje. Geniet van het uitzicht op zee en de gekleurde huizen van de stad.

Als je in de ochtend naar de haven gaat, is er een markt met lokale specialiteiten en versproducten van boeren, lederwaren, lekkernijen, sieraden en souvenirs. Neem lekker een fles olijfolie of perenlikeur mee naar huis!

Haven en boulevard Rovinj
Het haventje met de gezellige boulevard

Laat je betoveren door het verhaal van St. Euphemia-kerk en beklim de toren

De prachtige St. Euphemia-kerk ligt op de top van de heuvel in het hart van schiereiland en torent boven de stad uit. Deze indrukwekkende, barokke kerk heeft een Venetiaanse stijl en is gebouwd op de plek waar tot de 10e eeuw de St. Joriskerk stond.

De klokkentoren werd ontworpen door de Milanese architect Alessandra Monopole en had een houten beeld op de spits. Nadat dit werd vernietigd door blikseminslag, kwam er het beeld van St. Euphemia voor in de plaats. Sinds het jaar 800, toen het stoffelijk overschot van de heilige Euphemia er werd begraven, is de stad namelijk een bedevaartsoord.

Op 13 Juli 800 luidden de kerkklokken omdat er een  marmeren sarcofaag op het strand was aangespoeld. Het lukte de mensen niet om de sarcofaag te verplaatsen. Toen vertoonde de heilige zich aan een kleine jongen en zei: “Ik ben Eufemia van Chalcedon die met haar bloed Jezus heeft aangehangen. Jij zult deze stenen kist met je eigen lichaam dragen.”

De jongen tilde de sarcofaag op, bracht het naar de kerk en opende de kist. Hij zag het lichaam van een mooie vrouw met naast haar een perkament met de tekst: “Hoc est corpus Euphemiae Sancte”, dit is het lichaam van de heilige Eufemia, een maagd die de martelaarsdood stierf in Chalcedon, en in de hemel is herboren op 16 september in het jaar 304 van de Heer. Sindsdien is Eufemia de beschermheilige van de stad Rovinj en nog steeds komen vele gelovigen op bedevaart om de sarcofaag te zien.

 Behalve de bijzondere, religieuze waarde van de kerk heeft het nog een andere aantrekkingskracht. Je kunt namelijk de toren beklimmen. Het is een behoorlijke klim over houten traptreden, maar dan word je beloond met een magnifiek uitzicht!

St. Euphemia-kerk
Vanuit de toren van de St. Euphemia-kerk heb je een geweldig uitzicht over de stad

Bezoek het Batana Ecomuseum en leer meer over de visserijtraditie van Rovinj

Rovinj heeft een museum gewijd aan een bootje; is dat niet bijzonder? De batàna, het traditionele, houten bootje, is in de loop der tijd uitgegroeid tot het symbool van de stad, haar maritieme traditie en de vissersgemeenschap.

In het eco-museum leer je meer over het cultureel erfgoed van het stadje. In het documentatiecentrum vind je een vaste expositie, drie galerieën gewijd aan de batàna. Dankzij het beeld- en geluidmateriaal komt het nog meer tot leven.

Als je het museum tijdens de zomer bezoekt, is het nog leuker. Op het plein ervoor kun je dan met zien hoe een batàna wordt gebouwd. Daarnaast wordt er vaak traditionele muziek uit Rovinj  gespeeld en worden lokale specialiteiten uitgedeeld.

Maak een dagtocht naar het Nationaal Park Brijuni

Voor de kust, tussen Rovinj en Pula (bekend van het grote Romeinse amfitheater), ligt de prachtige eilandengroep Brijuni, een nationaal park. Het zijn 14 eilanden en de grootste daarvan,  Veliki Brijun, kun je bezoeken.  

Vanuit de haven van Rovinj kun je inschepen voor een dagtocht naar dit sprookjesachtig mooie, historische eiland. De vaartocht alleen is al een belevenis op zich en als je aan komt varen zie je het eiland al van veraf liggen. Het wordt omringd door glinsterend water en kent een prachtige natuur met eeuwenoude pijnbomen en olijfboompjes. Je kunt zelf kiezen hoe je het eiland wilt verkennen: met een huurfiets, een golfkarretje of aan boord van het toeristentreintje.

Op het eiland is het leuk om het safaripark te bezoeken met levende dieren en in het Tito museum staan veel opgezette dieren. Ga ook op zoek naar een van de vele voetsporen die dinosaurussen op het eiland hebben achtergelaten.

Rovine

Ontdek de ruim 2.000 jaar oude geschiedenis

Relax op het strand aan het azuurblauwe water in de schitterende Verge Baai, waar ook nog diverse Romeinse overblijfselen te vinden zijn, zoals de fundamenten van een villa. Die Romeinen moeten hier een schitterende locatie hebben gehad om te wonen! Erg leuk is om een snorkeltocht te maken in de baai. Je bewondert er niet alleen de natuur onder water, maar er zijn ook nog steeds Romeinse restanten te vinden, zoals fundamenten, aardewerk en amfora.

Natuurliefhebbers gaan graag naar het eiland Veliki Brijun vanwege de Mediterrane tuin. In deze oase van rust van zo’n 17.000 vierkante meter vind je maar liefst 169 verschillende plantensoorten.

Verder zijn de overblijfselen van de St. Mary’s basiliek en het Byzantijnse castrum erg de moeite waard om even te gaan bekijken. Wandel tussen de muren die zo’n 2000 jaar oud zijn en probeer je in te beelden hoe het leven hier is geweest. In ieder geval had men, net als jij nu, een prachtig uitzicht over de zee en schone lucht om in te ademen!

Veliki Brijun
Het eiland Veliki Brijun staat bekend om de Romeinse resten die hier nog te vinden zijn (foto: Nick Kane on Unsplash)

Geniet van het gezellige nachtleven in Rovinj

Ben je terug in Rovinj na een gezellig dagje uit? ’s Avonds is het hier erg gezellig. Toegegeven, Rovinj kent niet het meest hippe uitgaansleven van de regio. Wat dat betreft zit je in Porec beter. Toch kun je hier best van een avondje uit genieten. Zo zijn er enkele nachtclubs, zoals Labyrinth en Club Boa, en een paar gezellige bars.  

Ontspan op de stranden van Rovinj

Rovinj barst van de idyllische baaitjes met mooie stranden en verborgen plekjes tussen de rotsen. Dus, wil je graag een rustig plekje onder de zon, dan zit je hier goed!

De meest populaire stranden van Rovinj zijn Lone Bay, Cuvi en Golden Cape. Lone Bay en Cuvi zijn geschikt voor gezinnen met jonge kinderen en vlakbij zijn er ook enkele verscholen plekjes tussen de rotsen.

Op Lone Bay zijn een paar bars waar je voor drankjes terecht kunt en op Cuvi zijn er nog meer voorzieningen. Golden Cape is meer rotsachtig met inhammen en er is schaduw dankzij de pijnbomen. Het strand maakt deel uit van het Zlatni rt Park Forest en ligt op een paar minuutjes lopen van Lone Bay.

Als je de kans hebt, moet je beslist een keer de overtocht maken naar het eiland Katarina. Je komt er met een taxiboot en er zijn talloze baaitjes en romantische plekjes.

Strand
Rond rovinj zijn verschillende mooie stranden te vinden

Bezoek de Plitvice Meren

Een vakantie in Istrië is eigenlijk niet compleet zonder een uitstapje naar de Plitvice Meren, hoewel deze meren op enkele uren afstand liggen. De Plitvice meren zijn van een ongekende, betoverende schoonheid. In het natuurgebied zijn 16 prachtige, smaragdgroene meren en zo’n 90 schitterende watervallen. Je wandelt over houten wandelpaden en kunt ook een bootje pakken om over het grote meer te varen.

Plitvice Meren Kroatie
De Plitvice Meren in Kroatië met al zijn watervallen zijn prachtig

Maak een uitstapje naar Venetië

Staat Venetië al heel lang op jouw bucket list? Dan is dit de kans om die stad eens te gaan bekijken. Vanuit Rovinj kun je een dag excursie maken naar deze iconische stad, die ooit eeuwenlang heerste over verschillende steden en gebieden in Istrië. Binnen enkele uren ben je aan de andere kant van de Adriatische Zee. Een ideaal uitstapje voor een dag.

Op vakantie naar Rovinj

Rovinj ligt op bijna 1.400 kilometer rijden van Utrecht. In 14 en een half uur rij je er eenvoudig naartoe. Onze ervaring is dat dit, met tussenstop in Oostenrijk of Slovenië, heel goed te doen is. Maar wil je liever vliegen? Istrie heeft zijn eigen internationale vliegveld in Pula, op 40 minuten afstand van de stad. Boek je tickets voordelig bij Skyscanner.

Het weer in Rovinj

Istrië en de stad Rovinj zijn erg populair als toeristische bestemming. Het is er prachtig en de zee is er helder blauw en lekker warm. Maar een belangrijke andere reden is het weer in Rovinj. ’s Zomers is het hier doorgaans rond de 30 graden, terwijl het windje van zee heerlijk verkoelend aanvoelt. Toch kan het hier ook stevig regenen en valt er af en toe een flinke onweersbui.

Campings bij Rovinj

Bij veel Nederlanders staan Istrië en Rovinj bekend als ideale plek om te kamperen. En daar is geen woord aan gelogen. Aan de kust vind je talloze grote moderne campings die van alle gemakken voorzien zijn.

Let op, een aantal van deze campings is voor naturisten. Dus laat je niet verrassen. Ga je met het gezin? Er zijn ook campings met een eigen waterpark, zodat de jeugd zich nooit gaat vervelen.

Camping Amarin

Camping Amarin

Wij verbleven zelf op Camping Amarin. Eerlijk is eerlijk, dit is een van de fijnste campings waar wij ooit op hebben gestaan. Hoewel het een grote camping is, voelde dit niet zo aan. Wij stonden op een mooie schaduwrijke plek, die er in overvloed zijn te vinden.

Camping Amarin ligt direct aan zee en heeft een eigen strand. Bovendien is er in het zeewater een opblaasbaar waterpark aanwezig, waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. Daarnaast is er ook een groot zwembad, voor het geval je niet van zeewater houdt.

Op de camping kun je heerlijk uit eten en voor de jeugd is er animatie. En ’s avonds kun je een boottaxi pakken die je in de romantische oude stad van Rovinj afzet. Wij hebben twee weken lang genoten op camping Amarin.

Wil je zeker weten dat er staanplaats voor jou is? Reserveer hem nu bij ANWB Campings. Wil je zelf geen tent meenemen? Op Camping Amarin kun je luxe ingerichte safari- en lodgetenten huren.

Meer campings bij Rovinj

Naast Camping Amarin liggen er rondom Rovinj nog enkele moderne campings. Ook hier kun je tenten huren of een staanplek reserveren. Ontdek de campings hier: