Smetteloze witte villa’s met erkertjes en torentjes, een sprookjesachtige pier en een zandstrand dat haast tropisch oogt. Het plaatsje Sellin op Rügen zou zo het decor kunnen zijn van een Hollywoodfilm. Zo perfect! Bovendien valt er van alles te beleven.

Het Duitse eiland Rügen, onderdeel van de prachtige deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, is al meer dan honderd jaar een populair vakantieoord. Een van de mooiste stadjes is Ostseebad Sellin aan de zuidoostzijde van het eiland. Het telt slechts 2.500 inwoners, maar in de zomer bruist het hier.

Samen met Sassnitz en Binz is het de populairste plek op het eiland. Gelegen aan de Oostzee, deels omringd door bos, is het een paradijs voor de vakantieganger die van zee en natuur houdt. Hier vind je prachtige stranden met daarop uiteraard de strandkorven.

Hoewel Sellin slechts een kleine plaats is, valt er genoeg te beleven. Geniet van de mondaine uitstraling en de historie, of ga op avontuur met de stoomtrein.

1. Zon, zee en strand

Sellin is een echte badplaats. Het heeft twee van de mooiste stranden van het eiland Rügen. Zomers, van juni tot en met augustus, is de temperatuur hier heerlijk. Op het bijna witte zandstrand kun je heerlijk zonnebaden.

Het strand wordt gesplitst door de pier. Aan de noordwestzijde is een breed, maar relatief kort strand voor honden en hun baasjes. Aan de zuidzijde begint het strand ook breed, maar loopt het honderden meters door. Aan het einde is een plek voor honden en hun baasjes gereserveerd. Daarna wordt het natuurlijker. Maar je kunt wel doorlopen tot aan de plaats Göhren aan toe.

Strandkorven Sellin
Traditionele strandkorven op het strand (foto: Hans Dietrich Brecher/Flickr)

2. Seebrücke Sellin

Een van de bekendste plaatjes van Rügen staat in Sellin: de Seebrücke. Deze 394 meter lange pier is een en al romantiek. Vanaf het einde van de Wilhelmstrasse, de hoofdstraat van het dorp, heb je een schitterend uitzicht op het bouwwerk. Via een lange trap wandel naar beneden, voor mensen die minder goed ter been zijn is er een lift. Vanaf hier kun je 300 meter boven de zee wandelen.

Aan het begin van de pier staat een klassiek houten restaurant. Overdag is het schitterend, maar wanneer het ’s avonds verlicht, dan bereikt het de perfectie. Aan het eind van de pier bevindt zich een duikgondel. Hiermee kun je een duik in de Oostzee maken, zonder nat te worden.

In 1901 worden voor het eerst plannen gemaakt voor een pier bij Sellin. 5 jaar later staat er een 508 meter lang bouwwerk met restaurant. In de decennia erna heeft de pier het zwaar. Pakijs en vuur zorgen ervoor dat er in 1925 een nieuwe pier wordt gebouwd. Maar in de DDR is er weinig aandacht voor onderhoud. In 1978 wordt hij daarom gesloopt.

Na de val van het communisme en een bezoek van de Duitse president in 1991, komen er plannen voor een nieuwe pier. 7 jaar later wordt hij officieel geopend. Een eyecatcher die bij het eiland past.

Seebrucke Sellin
De indrukwekkende pier (foto: jbauer-fotographie via Pixabay)

3. Architectuur in de Wilhelmstrasse

De mooiste straat van Sellin is zonder twijfel de Wilhelmstrasse. Aan beide kanten van de weg die leidt naar de zee, staan schitterende bouwwerken. Allemaal stralend wit, met erkers, torentjes en voorzien van mooi bewerkte houten veranda’s. Dit is de beroemde spa architectuur van Rügen.

Maar de straat is verder ook een plaatje. Langs beide kanten van de straat is een trottoir waar je dankzij de bomen in de schaduw kunt lopen. Bovendien ligt er geen asfalt, maar steentjes.

Het mooiste gebouw aan de Wilhelmstrasse is het Kurhaus. Dit hotel werd, in eerste instantie onder de naam Hotel Fürst Wilhelm, al in 1896 gebouwd. Tegenwoordig is het nog altijd een luxe 4 sterren hotel waar je kunt genieten van een spabehandeling.

Architectuur Sellin
Witte villa's met houten veranda's in het straatbeeld (foto: Pixelteufel/Flickr)

4. Friedensberg Kurpark

Wil je even de drukte ontvluchten? Breng een bezoek aan het Friedensberg Kurpark. Dit is een park net achter de Wilhelmstrasse en vlakbij de zee. Het is aangelegd vanwege de spacultuur in het plaatsje. Wandelen in het park moet je innerlijk rust brengen.

5. Barnsteen museum Sellin

Barnsteen is populair in Duitsland. Op de stranden kun je ze allemaal naar beneden zien turen, in de hoop om een brokje te vinden. Het liefst met een gat erin.

In Sellin is het zoeken van barnsteen niet heel ingewikkeld. Goudsmit Jürgen Kintzel heeft een barnsteenmuseum geopend in het dorp over de geschiedenis van de edelsteen. Hier ligt een grote collectie barnsteen. Onder de stenen zijn er vele met bijzondere inzhoud, zoals dierlijk of planten materiaal.

Het Bernstein-Museum Sellin aan de Granitzer Strasse 43 is van maandag tot en vrijdag geopend tussen 10.00 en 12.00 en van 14.00 tot 17.00 uur.

Barnsteen
In het Barnsteenmuseum is er aandacht voor barnsteen uit de hele wereld (foto: Hans Splinter/Flickr)

6. Museum Seefahrerhaus Sellin

Nog een klein leuk museum in Sellin, het Museum Seefahrerhaus. In dit museum liggen alledaagse dingen die vissers en botenbouwers gebruiken. Leuk is de grote collectie Brits keramiek. Dit namen de schippers mee van hun tochten over de wereld en schonken dat aan hun vrouwen die thuis op hen wachten.

Het Museum Seefahrerhaus Sellin is in het toeristische seizoen dagelijks het geopend. Het is gevestigd aan de Seestrasse 17 B.

7. Tour met stoomtrein Razender Roland

Zin in een uitje? Stap in de stoomtrein Razender Roland, die rijdt tussen de plaatsen Göhren en Lauterbach Mohle. Onderweg stopt hij in Baabe, Sellin-Ost, Binz en Putbus.

De stoomtrein uit 1895 verbindt alle plaatsen aan het strand met elkaar. Hij rijdt slechts 30 kilometer per uur. Ga in een onoverdekte wagon zitten, of toch binnen, en geniet van het landschap dat aan je voorbij trekt.

Rugen in Duitsland - Razender Roland
Stoomtrein Razender Roland rijdt over het eiland heen (foto: Pixabay/Alex Fischer)

8. Minigolf Seepark Putter

Nog een leuk familie-uitje. Lekker met zijn allen minigolf spelen. Dat kan bij Seepark Putter. Hier ligt een keurig aangelegd en onderhouden mingolfparcours. Reken er maar op dat je lol gaat hebben met zijn allen.

De minigolf is dagelijks geopend van 08.00 tot 19.00 uur. Het is gevestigd aan de Mönchguter Strasse 2.

9. Zwem- en saunaparadijs AHOI Rügen

Regent het of is het geen strandweer en wil je toch zwemmen? Sellin heeft het overdekte zwemparadijs AHOI Rügen. Een ruim zwembad met stroomversnelling, een grote glijbaan, onderwater whirlpool ligstoelen, een buitenbad en een kinderhoek.

Daarnaast heeft AHOI Rügen ook een ruime sauna met een stoombad en aromagrot. Of ontspan heerlijk in het solarium.

Adres: Badstrasse 1

Jagdschloss Granitz
Jagdschloss Granitz in de bossen bij Sellin (foto: mikezwei from Pixabay)

10. Wandelen in bioreservaat Südost-Rügen

Wil je even lekker uitwaaien en heb je geen zin in het strand? Naast Sellin ligt een groot bos dat onderdeel uitmaakt van het bioreservaat Südost-Rügen. In dit heuvelachtige gebied liggen keurig aangelegde wandel- en fietspaden. Grootste trekpleister is het jachtkasteel Granitz.

Maar het bioreservaat Südost-Rügen is veel groter. Het bestrijkt het hele oosten van het eiland. De zandstranden, hoge witte krijtrotsen, de bodden waar watervogels graag verblijven en een groot eeuwenoud beukenbos. Een paradijs voor de natuurliefhebber.

Wat is er nog meer te doen op Rügen?

Heb je Sellin bekeken? Wij hebben alle hoogtepunten op het eiland op een rij gezet. Ontdek bijvoorbeeld de ‘hoofdstad’ Bergen auf Rügen of ga naar het schilderachtige plaatsje Binz. Net naast het eiland ligt bovendien de plaats Stralsund. Dit was in het verleden een Hanzestad en de rijkdom die dit eeuwen geleden bracht is nog altijd te zien.

Een ander absoluut hoogtepunt op het eiland is het Nationaal Park Jasmund. Hier vind je tientallen meters hoge krijtrotsen langs de kust. Bovenop deze rotsen groeit een stuk oerbos dat door de eeuwen heen niet is gekapt. Ooit moet het noorden van Europa er zo uit hebben gezien.

Daarnaast mag ook Prora niet onbenoemd blijven. Dit was ooit het grootste hotel ter wereld. Adolf Hitler liet het in de jaren 30 aanleggen voor arbeiders en soldaten. Nooit is het afgebouwd en eigenlijk is het ook nooit helemaal gebruikt. Maar in het afgelopen decennium zijn er nieuwe plannen voor gekomen. Tegenwoordig vind je er de mooiste vakantieappartementen van het eiland die je kunt huren. Het voordeel? Het complex ligt pal aan zee.

Rügen in Duitsland: Nationaal Park Jasmun
Hoge krijtrotsen is Nationaal Park Jasmund (foto: Pixabay/FlyerBine)

Vakantie op Rügen

Rügen is een schitterend vakantie-eiland, ongeveer een keer zo groot als Texel. Aan de kust is het druk met toeristen, in het binnenland heerlijk rustig. Hier staan verschillende natuurhuisjes waar je tot rust kunt komen en geen last hebt van anderen.

Hotels en appartementen in Sellin

Sellin is een van de mooiste plekken op het eiland en een prima plek om als uitvalsbasis te gebruik voor je vakantie. Op Trivago vind je hier hotels tegen de beste prijzen. Kies voor het heerlijke 4 sterren Hotel Bernstein direct aan zee of ga voor het uitstekende 3 sterren hotel Villa Elisabeth KG.

Of zoek je misschien een vakantiehuis om in Sellin te verblijven?